Tisztelt Szülők!

2020. június 2 – 26-ig kiscsoportos ügyeletet tartunk naponta 7.30 – 17.00 óráig.

Kérjük, töltsék le a dokumentumot a “Dokumentum letöltés”-re kattintva! 
Dokumentum letöltése

A kitöltött igénylő lapokat kérjük, a titkarsag@szirka.hu e-mail címre küldjék vissza 2020. 05. 27-ig!

 

 

Hamvazószerda

 

Fánk készítés

Óvodai farsang (2020.02.21.)

Itt a farsang áll a bál…”

Óvodásaink fergeteges farsangi bálon vettek részt.

További képek a galériában

Farsang felső (2020.02.14.) 

Itt a farsang, áll a bál!

Idén a felsős iskolai farsangot február 14-én, pénteken rendeztük meg. A helyszínt a Szent Ignác Közösségi Ház biztosította.

A bál előtt már érzékelhető volt az ilyenkor szokásos izgatott lelkiállapot. Ezt csak fokozta az iskolarádió heti zenei összeállítása és hírei. Az osztályok gőzerővel készültek a Csillag születik programban való részvételre.

Volt táncos, humoros jelenet, s a végzős nyolcadik évfolyam bálhoz illő keringőt mutatott be.

Egy páran ötletes jelmezbe bújtak, amit egy felvonulás keretében láthattak az érdeklődők.

A zsűrizés hálátlan feladatkörét Anikó néni, Erzsi néni és Ági néni vállalta magára.

A bál sikeréhez persze összefogásra volt szükség. Az iskolában működő DÖK (Diákönkormányzat) biztosította a tombolaszelvényeket, az értékes tombolatárgyakat, a jutalomtortákat, a környezetvédelem jegyében papírpoharakat vett a büféhez és az alagsorban izgalmas kaszinót rendezett be, ahol többféle játékkal várták diáktársaikat. Az SZM szülők finom szendvicseket készítettek, bolti süteményeket kínáltak az édesszájú diákoknak, és finom, ízletes szörppel enyhítették a táncban és játékban elfáradt gyerekek szomját.

A zenéről a diákok kívánságlistája alapján Gábor bácsi, ahogy jó néhány gyermek megfogalmazta, DJ Gácsi gondoskodott. Most is nagy érdeklődés övezte a tombolahúzást, amit Kati néni, Bea néni és Gábor bácsi vezényelt le.

A bál közösség megerősítő erejét mutatta, hogy megható módon a gyerekek a színpadon összeölelkezve énekelték együtt az Ismerős Arcok nevű zenekar Nélküled című számát, illetve az utolsó szám gyanánt lejátszott Louis Armstrong Wonderful World című számát spontán módon ugyancsak összeölelkezve, meghatottan dalolták el.

Reméljük, a jövő évi farsangi bál is ilyen jó hangulatban fog lezajlani.

További képek a ‘képek és videó’ menüpont alatt.

Farsang  alsó(2020.02.13.)

Február 13-án rendeztük meg iskolánkban az alsó tagozatosok farsangi bálját.

A gyerekek izgatottan készülődtek, számolták vissza a napokat a rendezvényig.

A hagyományoktól eltérően idén az iskola első emeleti folyosóján vonultak fel a jelmezesek.

Minden osztály képviseltette magát, szinte nem volt olyan kisgyerek, aki ne öltött volna magára valamilyen maskarát. A szülők most is megcsillogtatták fantáziájukat, hiszen ötletesebbnél ötletesebb jelmezek születtek.

A felvonulás után következett a tánc a közösségi házban jelmezben vagy bulizós ruhában. Egyed Gábor tanár úr szolgáltatta a zenét, figyelembe véve a kicsik kívánságait is. Nagyon jó volt látni az önfeledt szórakozást, a közös éneklést, a táncot!

A zsűrinek nem volt könnyű dolga idén sem. Nehéz, sőt lehetetlen lett volna kiemelni három jelmezt a sok kreatív alkotás közül, ezért úgy döntöttek, hogy mindenkit díjaznak a lehetőségekhez mérten.

Nagy sikere volt a tombolahúzásnak is. Még a legkisebbek is izgatottan figyelték a cetliket és mindent hátrahagyva szaladtak a színpadra a nyereményekért. 

Ezúton szeretnénk megköszönni a kedves szülőknek a tombola-és nyereménytárgyak gyűjtésben nyújtott segítségüket, valamint a büfé üzemeltetéséhez szükséges együttműködésüket!

 További képek a ‘képek és videó’ menüpont alatt.

Iskolanyitogató (2020.02.12.)

Február 12-én került sor a második iskolanyitogató megrendezésére.

Szép számban gyűltek össze az érdeklődők a közösségi házban.

Radziwonné Vörös Zsuzsanna-iskolánk igazgatónője- a nagyteremben ismertette az intézmény sajátosságait, és bemutatta a leendő tanító néniket.

A következő tanévtől is két osztály indul, az angol tannyelvű mellett a lego matekos osztályba is lehet jelentkezni.

Míg a szülők kérdéseket tehettek fel, a gyerekeknek is gondoskodtunk hasznos elfoglaltságról: a farsang jegyében kézműveskedhettek, barkácsolhattak. Hamar belefeledkeztek az alkotás örömébe, és csodaszép emlékek készültek.

Kollégáink jó vendéglátókhoz illően finom teával és ropogtatnivalóval kínálták a gyerekeket. 

A következő-és egyben utolsó- iskolanyitogató rendezvényünkre március 18-án hívjuk és  várjuk szeretettel az érdeklődőket!

Jótékonysági gála ( 2020.02.07.)

2020. február 7-én immáron 2. alkalommal rendezte meg  iskolánk a Jótékonysági Gálát a Szent Ignác Közösségi Házban. Zsúfolásig megtelt a nagyterem, a szülők kíváncsian várták gyermekeik produkcióit.

A jeles alkalomra külön készült az alsó és a felső tagozat. Hetek óta folyt a lelkes készülődés, sok próba, díszlet-és jelmeztervezés előzte meg a színpadra állást.
Minden osztály előrukkolt valamilyen zenés, táncos vagy prózai előadással. Míg a kisebbek inkább a meseszereplőket elevenítették meg a színpadon élethű jelmezeikben, addig a nagyobbak a komolyabb hangszeres előadásokkal, táncokkal kápráztatták el a közönséget.
A rendezvény célja -amellett, hogy iskolánk osztályai megmutathassák kreativitásukat, összetartásukat, színpadra termettségüket -idén is az adománygyűjtés volt. 
Ezúton is szeretnénk megköszönni a kedves szülőknek, hozzátartozóknak, hogy jelenlétükkel megtisztelték tanulóinkat, kollégáinkat, valamint hálásan köszönjük az anyagi támogatást, amit interaktív tábla vásárlására  fogunk fordítani.
 
Országh-Barassó Márta


A Biblia – a világ legolvasottabb könyve

Örömmel osztjuk meg, hogy a Biblia – a világ legolvasottabb könyve elnevezésű egyfordulós csapatversenyen intézményünk 4. osztályos tanulói, Dián Gerda, Mórocz Elizabet Euniké, Musitz-Székely Anna és Téglás Sarolta 5. helyezést értek el. A 3-4. osztályos korosztálynak meghirdetett versenyen 38 csapat indult összesen. Felkészítő tanáruk Horváth Zsuzsanna osztályfőnök volt.

A csapatverseny vallási hovatartozástól függetlenül várta mindazon gyerekek jelentkezését, akik szerették volna bővíteni ismereteiket a világ legolvasottabb könyvéről. A témát több szempontból közelítették meg: voltak irodalmi, képzőművészeti, történelmi, és közvetlenül a Biblia felépítésére, tartalmára vonatkozó feladatok. A verseny egy feladatlap közös kitöltésére, egy egyéni munkára és egy projektmunka köré épült.

Az egyfordulós csapatverseny a kreativitás mellett olyan 21. századi kompetenciákat fejlesztett, mint a problémamegoldás és az együttműködés.

Szívből gratulálunk a szép eredményhez!

 

Rajzpályázat

A romi Feszty Árpád Általános Iskola rajzpályázatot hirdetett “Körkép” A magyarok bejövetele címmel. A pályázaton Klipács Dóra Gréta 2. a osztályos tanulónk III. helyezést ért el. Gratulálunk neki és felkészítőjének, Kissné Mohácsi Szilvia osztályfőnöknek.

Karácsony a hegyekben (2019.12.19.)

Adventi vásár (2019.12.17-18.)

Idén is megtartottuk hagyományos adventi vásárunkat.  Diákjaink jóízűen fogyasztották el a forró csokoládét, teát és mézeskalácsot. A kézműves termékekből örömmel vásároltak. A bevétel a diákönkormányzathoz került.

Mézeskalács készítés (2019.12.07.)

Az adventi vásárra tanulóink sütötték a mézeskalácsot.

Iskolanyitogató

  1. december 4-én ismét élettel telt meg a Szent Ignác Közösségi Ház az első iskolanyitogató foglalkozásunkon, ahol a szülők, nagyszülők és leendő 1. osztályos gyerekek betekintést nyerhettek iskolánk életébe. Az érdeklődők megismerkedhettek intézményünkkel és az alsós tanító nénikkel. Bemutatkozott az angolos, illetve a lego matekos osztály tanítója. Radziwonné Vörös Zsuzsanna igazgató tájékoztatást adott iskolánkról, a beiratkozásról, ezalatt a nagycsoportos óvodások kézműves foglalkozáson vettek részt a szomszédos teremben. Mikulás nap és karácsony közeledtével hűtő mágnest, papírtányérból Mikulást, angyalkát és magvakkal díszített fenyőfát készíthettek a gyerekek. Nagy lelkesedéssel színeztek, vágtak, ragasztottak. Gyönyörű díszeket vittek haza magukkal. A saját készítésű mézeskalácsuk illata az egész házat belengte. A foglalkozást követően a szülők gyermekeikkel együtt megtekintették iskolánkat. Szeretettel várjuk őket és más érdeklődőket is a következő, február 12-i alkalomra!

Horváth Zsuzsanna

tanító néni

Énekkari szereplés

December 3-án az iskola énekkara karácsonyi dalaival örvendeztette meg a nyugdíjas klub tagjait.

“A karácsonyi ajándékunkkal valami olyat szeretnénk odaadni magunkból, ami nekünk kedves és fontos: az éneklés szeretetét, amivel mintegy átadunk magunkból is egy darabot.” – hangzott el a köszöntőben, melyet Baján Boglárka, 7.o. tanuló mondott el a nyugdíjas hallgatóságnak.
Viszonzásképpen aranyos kis pingvineket készítettek saját kezűleg nekünk, melyet a szereplés után adtak át.
Köszönet érte.
Baranyi Gizella, kórusvezető

Szavalat a barátságról

2019. november 15-én rendezték meg a XXXIII. Komárom-Esztergom megyei Őszi vers-és prózamondó versenyt általános iskolások részére a tatai Kőkúti Általános Iskolában.
A versenyre iskolánként egy felső tagozatos diákkal lehetett nevezni, akinek 2 költeményt vagy prózai művet kellett előadni.
Intézményünket Ráduly Krisztián 7. osztályos diákunk képviselte. Krisztián Petőfi Sándor Pató Pál úr és Szabó Lőrinc Gyengeség című versét szavalta el, aki megérdemelt vastaps kíséretében hagyhatta el a színpadot.
A verseny kiemelten színvonalas volt. A zsűri nehéz helyzetét az is bizonyította, hogy kimondottan sokat kellett várni az eredményhirdetésre.
Legnagyobb örömünkre Krisztián az első helyet szerezte meg. Gratulálunk diákunknak és felkészítő tanárának, Egyed Gábornak.

Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny

2019. november 19-én hirdették ki a tatai Vaszary János Általános Iskolában a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny megyei döntőjének eredményét. A hat legtöbb pontot gyűjtött csapat kapott meghívót az ünnepélyes átadóra.
Idén iskolánkból a 6. osztályos Oko-sokk 2.0 nevű csapatunk vehetett részt az eseményen, akik az előkelő 2. helyen végeztek.
Szerettük volna kipróbálni magunkat az országos döntőben is, amire megvolt minden esélyünk, hiszen mint kiderült azonos pontszámot gyűjtöttünk a nyertes csapattal. Reméljük, jövőre elérjük az áhított célt.
Panaszra azonban nincs okunk, gratulálunk a csapat tagjainak, Dákai Balázsnak, Hatvani Tamásnak, Horváth Botondnak és Knoll Ádámnak, valamint felkészítő tanáruknak, Egyed Gábornak.

 

Magyar nyelv napja


A Világ legnagyobb tanórája

Iskolánk 3-8. évfolyamos diákjai október első hetében rendhagyó tanórán vehettek részt.

Az osztályfőnökök tartották meg számukra „A világ legnagyobb tanóráját”, mely az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által meghirdetett program keretén belül került megrendezésre.

Az ENSZ 2015-ben megfogalmazott 17 Globális Célt, melyek – a sokat emlegetett – fenntartható fejlődést szolgálják és a társadalom kiemelt problémáira kívánnak megoldást nyújtani.

A világ minden részén 2019. szeptember 30-ával kezdődő héten, tetszőleges napokon került megrendezésre a tanóra, így megalkotva a világ legnagyobbját. A tanóra lehetőséget teremtett arra, hogy a tanulók megismerjék a globális célokat és azok jelentőségét. A gyerekek megtudhatták, hogy mit tehetnek ők is azok megvalósulásáért. Az idei évben kiemelt figyelmet fordítanak világszerte a biológiai sokféleség megőrzésére, így a tanórán erről is sok szó esett.

A téma iránt érdeklődők az alábbi elérhetőségen tájékozódhatnak:

https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/

 

 

Szent Imre nap

Az idei tanévben, november 5-én névadónk, Szent Imre tiszteletére Bros Gergely atya reggel a Szent István kistemplomban tartott szentmisét, amelynek különlegességét adta a Plébános Úr interaktív szentbeszéde.

 A nap ünnepélyes jellegét ezek után az iskolában zajló változatos programok biztosították, úgy mint Szent Imre-teaház és sütöde, pingpong és csocsó, nemezelés, zenei vetélkedők, csapatépítő játékok, akadálypálya a tornateremben, társasjátékok, lego.

Összesen 10 helyszínre mehettek a gyerekek tetszőleges sorrendben, ahol különböző színű Szent Imre-tallért kaptak. A tallérok leadása után a legtöbb tallért gyűjtött tanulókat az iskola diákönkormányzata megjutalmazta.

 A nap jó hangulatban telt, mindenki örömmel vett részt a programokon.

További képek a galériában

 

1956-os forradalom ünnepe iskolákban

Az irodalmi színpad és az énekkar közreműködésével emlékezett meg intézményünk az 1956-os forradalomról. (További képek a galériában)

 

 

Tanévnyitó (2019.09.02)

 

 

 

 

 

 

Komárom város pedagógiai díja

Egyed Gábor, intézményünk magyartanára is elnyerte Komárom Város Pedagógiai Díját.  A díjat áldozatkész, kiváló pedagógiai munkájával és emberi hozzáállásával érdemelte ki.