Tisztelt Szülők!

 A felső tagozatosok iskolai farsangi bálját

2019. január 25-én (péntek) 14.30 – 19.30 óráig tartjuk.

Helyszín: Szent Ignác Közösségi Ház

A program vége előtt csak a szülő írásbeli kérésére engedünk haza tanulót.

Kérjük, hogy tombola tárgyakkal, bolti csomagolású sós vagy édes süteménnyel támogassák a rendezvényt!

Tombolajegy ára: 100 Ft

Tisztelt Szülők!

Alsó tagozatos farsangunkat 2019. január 24-én (csütörtök) 14.00 – 17.00 óráig tartjuk.

Helyszín: Szent Ignác Közösségi Ház

Program:

14.00 megnyitó

14.00 -15.00 jelmezes felvonulás

15.00 jelmezek értékelése

15.00 -17.00 játék, tombola, tánc

A szülők jelenlétére csak  a 14.00 -15.00 óráig tartó jelmezes felvonulás idejére számítunk!

Kérjük tombola tárgyakkal, bolti csomagolású sós vagy édes süteménnyel támogassák a rendezvényt!

Tombolajegy ára: 100 Ft

 

 

 

Kalandozás régi magyar városokban

 

Vasárnap reggel korán keltünk, mert iskolai kiránduláson vettünk részt.

Izgatottan vártuk a buszt. Én a jármű hátuljában foglaltam helyet. Úti célunk első állomása a mai Szlovákia területén található Dévény vára volt. Útközben megálltunk Rajkán, felvenni az idegenvezetőt.

            Megérkezésünkkor egy sétát tettünk a Duna és a Morva összefolyásánál. A vasfüggöny helyén álló emlékművet is megnéztük. Dévény vára, mint Magyarország kapuja emelkedett előttünk a dombtetőn. Ezen a helyszínen az 55 m mély kút tetszett a legjobban, amiben 6 másodperc után hallottuk a beöntött víz nagy csobbanását. Gácsi elszavalta Ady Endre Góg és Magóg fia vagyok én című versét.

Ezután útnak indultunk Pozsonyba. Elsőként Szent István építtetett itt kővárat. A vár mai állapota Mária Terézia idejére emlékeztet. A további sétán megnéztük Árpádházi Szent Erzsébet szobrát. Elindultunk a Szent Márton székesegyházhoz, melyben tíz királyt, egy királynőt és nyolc királynét koronáztak meg. A padlóban két koponyát láttunk, melyet régészek tártak fel. Láttuk Liszt Ferenc mellszobrát is. Az Úri utcában távolról néztük a Mihály-kaput, az Országgyűlés épületét, mely ma egyetemi könyvtárként működik. Lesétáltunk a Fő térre, ahol megnéztük a szökőkutat, melyet az első itt koronázott Miksa nevű király adományozott a városnak.

 A Pozsonyban eltöltött idő után Bős felé vettük az irányt. Itt a vízierőművet néztük meg. Szerencsére érkezett egy hajó, és láthattuk, ahogy a vízlépcsőn „átemelik”.

Majd indulás előtt Kati néni és Gábor bácsi vezetésével táncoltak néhányan.

Fáradtan, de élményekkel gazdagodva tértünk haza. Szívesen elmennék többször ezekre a szép, magyar helyekre.

Dákai Balázs

5. osztály

2018. Szeptember 30.

 

 

 

 

 

2018. Június 16. Tanévzáró ünnepély

 

2018. Június 15. Ballagás

 

2018. június 13. szerda Gyereknap

Hüllőbemutató/ ásványkiállítás- és vásár a könyvtárban
Rendőrkutya és “Állati jó” bemutató az udvaron
Ugráló vár egész nap
A békakirály című mesejáték megtekintése a közösségi házban az irodalmi színpadosok előadásában.

2018. június 12. kedd Gyereknap
Tanár-diák focimeccs a sportpályán
Dudo bohóc előadása az udvaron
Szabadtéri palacsinta sütés
Filmvetítés a közösségi házban

A közlekedésbiztonság jegyében kerékpáros ügyességi pályán próbálták ki tudásukat a harmadik osztályos tanulók 2018. 06. 04-én rendőri segítséggel.

A szőnyi pentatlonon súlylökésben II. helyezést ért el László Gábor Armand 8. osztályos tanuló.
Lukács Róbert 7. osztályos tanuló a lövészetben III. helyezett lett.
A 600 méteres futásban Beke Gréta Friderika 7. osztályos tanuló III. helyezést ért el, Hóbor Patrik Rihárd 8. osztályos tanuló pedig I. helyezett lett.

2018. május 3-án csütörtökön megrendezett komáromi erőd futáson Fercsik Hajnal (2. o.) III. helyezést , Vajda Krisztina Antónia (6. o.) tanulónk pedig II. helyezést ért el. Gratulálunk nekik!

A területi elsősegélynyújtó versenyen 2018. május 4-én a “Mindent egy életért” csapat I. helyezést ért el. Gratulálunk a csapat tagjainak (Bán János, Beke Dalma Dorottya, Beke Gréta Friderika, Kerper Dávid, Pénzes Johanna)!

A Magyar Vöröskereszt által szervezett Ifjúsági verseny komáromi fordulóján 2018. május 4-én a “Kézzel a szívért” csapat I. helyezést ért el. Gratulálunk a csapat tagjainak (Hatvani Balázs, Kadocsa Balázs Máté, Kaszás Gergely Dániel, Lukács Róbert, Mc Lean Justin Frankie)! A csapat szépen szerepelt az elsősegélynyújtó versenyen is.

Köszönjük a felkészítő tanár Lengyelová Gabriela munkáját!

Köszönetet mondunk Kerper Dávid 7.osztályos és Baján Boglárka 5. osztályos tanulók édesanyjának a virágokért, valamint a Galambos testvérek édesapjának az óvoda kerítés lefestéséért.

Vajda Krisztina Antónia 6. osztályos tanuló április 23-án a Feszty Árpád Általános Iskola által szervezett duatlon versenyén III. helyezéstért el.
Gratulálunk!

Iskolánk 1. osztályosai 2018. április 18-án Győrben az Esterházy-palotában Kirándulás Szivárványországban című múzeumpedagógiai foglalkozásba vettek részt.

Iskolánk hatodik osztályos diákjai (Dákai Szabolcs, Kovács Zsolt, Nagy Atanáz) első helyezést értek el a Mátyás király születésének 575. évfordulója alkalmából megrendezett történelmi vetélkedőn. Nekik és felkészítő tanáruknak, Bertalanitsné Tar Katalinnak szívből gratulálunk.

“Édes jó istenem,
Hallgasd meg imámat,
Álld meg minden jóval,
Édes jó anyámat.
Áldó két kezedet,
Tartsad mindig rajta,
Mosolyogj rá szeretetet,
Ne legyen bús napja!”

     

A költészet napi iskolai szavalóverseny eredményei:
1-2 osztály:
I. Dián Gerda (2. o.)
II. Knoll Miklós (2. o.)
III. Sólyomvári Luca (2. o.)

3-4 osztály:
I. Vurai Kincső (3. o)
II. Maróti Ádám (4. o)
III. Németh Flóra (3. o)

5-6 osztály:
I. Gulyás Eszter (5. o)
II. Baján Boglárka (5. o)

7-8 osztály:
I. Maróti Lilla (8. o)
II. Burián Linett (8. o.)
III. Reményi Elek László (8. o.)

Különdíj:
Lajos Lehel (4. o) saját szerzemény: Órák dala

 

 

Iskolánk negyedikes tanulói eredményesen szerepeltek “Az idő földjét szántva” című könyvtári szép olvasó versenyen.
Hollósi Kíra I.
Maróti Ádám I.
Péter Bendegúz III. helyezést ért el.
Gratulálunk nekik!

    

Iskolánk két tanulója az idei tanévben is részt vett a három fordulós „Itthon, otthon vagy!” Országos földrajzversenyen. Mindkettőjük – az első két forduló összesített pontszáma alapján – bejutott az országos döntőbe, melynek az idei tanévben a tatabányai Edutus Főiskola adott helyszínt. A döntő 2018. 04.13-14-én került megrendezésre. Az első napon a tanulóknak írásban kellett megoldaniuk egy feladatlapot, majd a második nap került sor a szóbeli megmérettetésre. Mindkét tanulónk kimagaslóan szerepelt és elnyerte az évfolyamában „A legjobb szóbeli feleletért” járó kitüntető címet. Az összesítésben Kerper Dávid 7. osztályos tanulónk az előkelő 4., helyen végzett, míg Horváth Csongor 8. osztályos tanulónk országos 7. helyezést ért el. Nekik, és felkészítő tanáruknak, Bertalanitsné Tar Katalinnak is szívből gratulálunk!

2018 április 6-án tartottuk a harmadik iskolanyitogató foglalkozásunkat. A leendő első osztályosok kipróbálhatták milyen iskolásnak lenni. Részt vettek matematika, magyar és testnevelés órán. Az órák közötti szünetben az ebédlőben tízóraiztak, kipróbálva milyen a közös étkezés.Minden leendő kisdiák tájékoztató füzetet kapott, amelybe gyűjthette a tanító néniktől a “nyomdát”.A nap végén kinyithatták a kincses ládát ami egy kis meglepetést rejtett.

A tavszi szünet utáni első tanítási nap április 4. szerda.

Áldott Húsvétot Kívánunk!

 

Iskolás és óvodás gyermekek nagyböjti keresztútja 2018. március 23-án.

 

A Báboda napok keretében megtekintettük a hetényi Tábita bábcsoport színvonalas előadásait.
Először a Dávid és Góliát, majd a Bábel tornya történetével ismerkedtek meg óvodásaink és alsó tagozatos tanulóink.
A műsor után egy bábkiállítást is megtekinthettük.
Köszönjük a nagyszerű élményt!

Istenes versfolyam

2018. március 21-én immár negyedik alkalommal tartotta Komáromban a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda a római katolikus közösséggel együtt az Istenes versfolyam című rendezvényét. Helyszínéül a Szent Ignác Közösségi Ház szolgált. Az idei versfolyam egyik különlegessége az volt, hogy a város református és baptista egyházából is érkeztek vendégek és fellépők, a másik pedig, hogy a versek zömét Wass Albert istenes költeményei adták, emlékezetül a költő halálának 20. évfordulójára. Rajta kívül még Majthényi Flóra, Dzsida Jenő, Reményik Sándor, Füle Lajos és Reviczky Gyula költeményei közül hangzottak el értékes művek. A versek között egyházi énekeket hangzottak el, amelyekhez az élőzenei hátteret Musiczné Hajnal Márta (szintetizátor), Maklári László (gitár) és Knoll Ádám (gitár) 4. osztályos szentimrés diák biztosította. Az elhangzó költemények előtt Egyed Gábor, a katolikus iskola magyar tanára mondott a költőkről és a műveikről néhány bevezető gondolatot. A versek elhangzása után a vendégek az előadókkal együtt jól hangulatú közös beszélgetésen vettek részt. A nagyböjti időszakban ez az esemény is hozzájárult a húsvét előtti lelki ráhangolódáshoz.

Egyed Gábor

magyartanár

2018. március  10-én felső tagozatos tanulóink Mária zarándoklaton vettek részt Győrben, a Magvassy Mihály sportcsarnokban . A program zenével, ének tanulással kezdődött. Utána közös elmélkedés volt. Ezt követte az ifjúság védőszentjéről, Szent Imre életéről szóló színdarab Varázstükör Katolikus Színjátszó Kör előadásában. A napot püspöki  szentmise zárta, amelyben a Győri Könnyező Szűzanya kegyképének történetét is felelevenítette a püspök atya. A résztvevők útravalóul nem csak lelki töltekezést kaptak, hanem mindenki haza vihetett ajándékba egy Mária szentképet imádsággal.

Regionális fafúvós verseny arany fokozat

    Gratulálunk Baján Boglárkának, aki Veszprémben a regionális “Szűcs József” fafúvós versenyen fuvolajátékával arany minősítést szerzett.

Iskola nyitogató

2018. február 3-án szeretettel fogadtuk a kedves leendő első osztályosokat, az iskolanyitogató második foglalkozásán. A program alatt a gyermekek ismert mesefigurákkal találkozhattak. Volt néptánc, kézműves foglalkozás és büfé. Józsy Judit kreatív horgoló segítségével pedig madarakat készítettek a résztvevők.

Szülői értekezlet 2018. február 6-án

Tájékoztatjuk a kedves szülőket, hogy február 6-án (kedden) 16:30 órakor szülői értekezletet tartunk az iskolában, melyen számítunk szíves megjelenésükre.

 

 

 

Regionális matematika verseny I. helyezés

Hatvani Tamás iskolánk 4. osztályos tanulója a 2017. évi Holenda Barnabás Regionális Matematikai-logikai Versenyen I. helyezést ért el. Szívből gratulálunk neki!

  

 II. Szent Imre Bál

2018. február 10-én jótékonysági Szent Imre Bált rendezünk, amelyre szeretettel várjuk a kedves szülőket. Kérjük, hogy az ezzel kapcsolatban kiosztott kérdőíveket juttassák vissza január 22-ig a megadottak szerint.

 

 

II. Iskolanyitogató foglakozás

2018. február 3. (szombat) Iskolanyitogató foglalkozást tart Szilvi néni a leendő elsősöknek.

Elektronikus naplóra vált iskolánk

Fenntartónk, a Győri Egyházmegye februártól engedélyezte iskolánk számára az KRÉTA elektronikus napló bevezetését, amely reményeink szerint jelentősen megkönnyíti a pedagógusok és szülők közös munkáját, egymással való kommunikációját.

Használati útmutató itt található.

 Januári étkezési díjak befizetése

Tisztelt Szülők!

Januári étkezési díj befizetése:

január 16. (kedd) 8.00 – 16.30 és 
január 17. (szerda) 8.00 – 16.00 óráig lehetséges.

A díjak teljes hónap esetén: E 7.740 Ft, EU 9.900 Ft.

Legmadárbarátabb osztály 2018

A legmadárbarátabb osztály cím elnyeréséért idén is folytatódik a versengés. A tanulók nem csak madáreleséget hoznak, hanem segítenek az etetésben és aktívan közreműködnek a
madarak megfigyelésben is.

A varjak táplálkozását iskolánk udvarán Kovács Zsolt 6. osztályos tanuló örökítette meg 2018. január 12-én reggel.

Téli szünet

A karácsonyi szünet 2017. december 23-tól 2018. január 3-ig tart. Az első tanítási nap január 4. (csütörtök) lesz.

Karácsonyi műsor 2017

Intézményünk meghitt, szép karácsonyi ünnepélye 2017. december 22-én volt a nagytemplomban. Minden tanulónak és a felkészítő tanároknak köszönet az ünnepi műsorért. Áldott, békés ünnepeket kívánunk mindenkinek!

 

IV. gyertyagyújtás 2017

2017. december 22-én meggyújtottuk a koszorún az utolsó adventi gyertyát.

   

Református tanulóink gyakorlása a karácsonyi műsorra

Mesemondó verseny – megyei különdíj

2017. december 15-én Horváth Botond, iskolánk 4. osztályos tanulója a tatabányai Váci Mihály Általános Iskola átal szerveztt megyei mesemondó versenyen különdíjban részesült. Szeretettel gratulálunk neki és tanítójának, Bácsi Andrásné Emőke néninek!

 

I. Iskolanyitogató foglalkozás

 2017. december 14-én Kissné Mohácsi Szilvia vezetésével a leendő elsős gyereket kézműves foglalkozás és kis meglepetés várta intézményünk könyvtárában. Nagy örömünkre szolgált, hogy a népes gyereksereg és szüleik is jól érezték magukat nálunk.

Szeretettel várja Szilvi néni a következő iskolanyitogatóra is érdeklődő vendégeinket, 2018. február 3-án (szombaton) 9 órától.

 

Refis diákok báboztak kicsinyeinknek

2017. december 12-én iskolánkban járt a Tatai Református Gimnázium Palánta bábcsoportja.
Az árnyjátékkal egybekötött előadáson az alsós diákok és óvodások megtekintették Jézus születésének történetét.
A bemutatót megelőzte egy közös éneklés is, ami könnyebben bekapcsolta a gyerekeket az előadásba.
A zenei aláfestés és a diákok báb- és árnyjátéka mindenki számára érthetővé tette az ismert bibliai történetet.

Megyei versíró pályázat I. helyezés

Lukács Róbert 7. osztályos tanuló a dózsakerti Váci Mihály Általános Iskola Dózsa György Sportiskolai Általános Iskola megyei versíró pályázatán I. helyezést ért el.

A díjazott vers címe: A sün.

Szeretettel gratulálunk a szép eredményhez és a köszönet a felkészítésért Egyed Gábor tanár bácsinak!

Adventi készülődés 2017 – mézeskalácssütés

Az adventi készülődés keretében 2017. december 6-án délután mézeskalácsot sütöttek tanulóink a közösségi házunkban Kissné Mohácsi Szilvia leendő elsős tanító néni vezetésével.
A gyerekek együtt gyúrták a tésztát majd kiszaggatták a formás mézeskalácsokat.
A kisült finomságokat a jövő heti adventi vásárunk ideje alatt fogyaszthatják majd el a forró csoki mellé.

I. Iskolanyitogató foglalkozás 2017/2018

Szeretettel várunk mindenkit!

Mikulás járt a katolikus közösségben

2017. december 5-én a Szent Ignác Közösségi Házban a Varázstükör Katolikus Színjátszó Kör 16:00 órakor hívta és várta a bölcsődés, óvodás és kisiskolás gyermekeket, hogy betekintést nyújtsanak a Mikulás, a krampusz és a manók mindennapjainak életébe. A gyermekek végig izgulhatták az előadást, együtt keresték a manókkal és a krampusszal a viharban eltűnt gazdájukat, és végül boldogan vehették át az előkerült Mikulástól és krampusztól a jól megérdemelt ajándékcsomagot.

A rendezvényen részt vett még egyházközségünk Baba-Mama Közössége és a Szent Család közösség. Köszönjük, hogy megtiszteltek jelenlétükkel.

Szeretnénk megköszönni Dr. Pusztainé Kiss Eleonórának a kedves színdarabot és a rendezést, a közreműködő pedagógusoknak (Balik Mária, Egyed Gábor), Papikné Frikton Ilonának és diákoknak (Both András, Farkas-Páll Édua, Horváth Csongor) pedig a szereplést.

A kellemes, jó hangulatú időtöltés végén a színpadon még hócsatázhattak is a gyermekek a szereplőkkel. Jövőre visszavárunk Mikulás!

Adventi Forgatag

2017. december 2-án első alkalommal rendeztük meg a közösségi házunkban az  adventi kézműveskedést. Nem csak a gyerekek, hanem a szülők is örömmel kapcsolódtak be az foglalkozásokba. Sok szép igényes alkotást vihetett haza mindenki. Reméljük, hogy rendezvényünk segített még jobban ráhangolódni a közelgő ünnepre! Köszönet illeti a tanító néniket (Kissné Mohácsi Szilva, Hegedüs Béláné, Gaál Judit, Lengyel Gabriella) és Gönczy Kinga pedagógiai asszisztenst, akik szabadidejüket feláldozva előkészültek a programra és lelkesen irányították a munkát. A nagycsoportos óvodásokat szeretettel várjuk a három Iskolanyitogató rendezvényünkre is!

Első osztályos tanulóink Felcsútra kirándultak

Feszty mesemondó verseny II. helyezés

A Feszty iskola mesemondó versenyt rendezett 2017. november 29-én, melyen második helyezést ért el Vurai Kincső harmadik osztályos diákunk. Szívből gratulálunk! Köszönjük Páhoki Tamásné Erika néninek a felkészítést

 

Varázstükör Katolikus Színjátszó Kör – Szent Milós és a manók

December 5-én 16:00-kor a Varázstükör Katolikus Színjátszó Kör előadására várjuk az óvodásokat és első osztályosainkat a közösségi házunkba. Szívesen látunk minden érdeklődő kisgyermeket!

 

Adventi Forgatag

2017. december 2-án (szombat) iskolánk alsó tagozatos pedagógusai szeretettel várják elsősorban az óvodás gyermekeket szüleikkel együtt egy kis karácsonyi kézműveskedésre. Szeretettel várjuk az érdeklődő vendégeket!

Márton napi felvonulás és óvodai nyitott nap

Szent Márton napján szeretettel várjuk óvodásaink és iskolásaink részvételét a hagyományos lámpás felvonulásunkra. Gyülekező az óvoda udvarán 2017. november 10-én 16:30-kor. Az elmaradhatatlan libazsíros kenyéren és teán kívül meglepetés műsorral kedveskedünk a felvonulás után.

Ugyanezen a napon óvodánk délelőtt 10 őrától nyílt napot tart, ahol az érdeklődők bekapcsolódhanak a libákkal kapcsolatos kézműves tevékenységekbe is.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt mindkét rendezvényre!

Felvidéki kirándulás

A komáromi polgármesteri hivatal támogatásával, Bertalanitsné Tar Katalin tanárnő szervezésében 2017. október 14-én 47 tanulónk vett részt 1 napos felvidéki kiránduláson. A gyerekek megcsodálhatták a bajmóci vaskastélyt és a körülötte elterülő állatkertet. Ezután az egykori Magyar Királyság egyik legjelentősebb bányavárosában, Selmecbányán a bányamúzeumban megismerkedhettek a bányászok nehéz életével, és a bányászköpenyben, sisakban, lámpával felszerelkezve leszálltak a Bertalan-tárnába. Végül a kirándulók gyalogosan bejárták és megismerték Selmecbánya  történelmi belvárosát.

(Képre kattintva nagyobb lesz!)

              

II. Öröméneklés – többszázan énekeltek és muzsikáltak iskolásainkkal a Zene Világnapján

Másodszor szervezte meg A ZENEI VILÁGNAP alkalmából a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak közreműködésével a közös öröméneklést. Iskolánk kis fúvósai is besegítettek az egyik közös dal kíséretébe.
Komárom város általános– és középiskolás diákjai, óvodásai, énekelni szerető közönsége érkezett a Szabadság térre a közös élményért. Az ácsi általános iskolások sem akartak lemaradni erről az eseményről.
Egy vendégkórus, a budapesti Herman Ottó Általános iskola énekkara is ellátogatott hozzánk,hogy bekapcsolódjanak a közös éneklésbe,akikkel szeretnénk kapcsolatot tartani a jövőben is.
Reméljük maradandó élményt szereztek a téren összegyűlt gyermekek ésfelnőttek egyaránt.
Köszönjük kolléganőnknek, Belsőné Baranyi Gizellának a szervezést, Bojtor Tibornak a hangosítást, a zeneiskola tanárainak a zenélést és minden jelenlévőnek a részvételt. Hálás köszönet a lelkesen éneklő közönségnek!
JÖVŐRE ismét találkozunk!

Magyar népmese szép olvasó versenyzőink sikerei

Szeptember 27-én a Jókai Mór Városi Könyvtár Gyermekrészlege által szervezett a Magyar népmese szép olvasó versenyén III. és IV osztályos kategóriában versenyeztek tanítványaink. 7 indulónk 5 dobogós helyezést hozott el. Köszönjük a felkészítők Bácsi Andrásné (Emőke néni) a IV. osztályosok, és Páhoki Tamásné (Erika néni) a III. osztályosok tanító nénijének munkáját. Gratulálunk tanulóinknak a szép eredményekért!

3. osztály
I. Vajda Hanna Boglárka
II. Czérna Dorka

4. osztály
I. Péter Bendegúz
II. Hollósi Kíra
III. Maróti Ádám

Jubileumi versenyek – Istenes versfolyam, Magyar szentek legendái rajzverseny

Az iskola 20 éves jubileuma alkalmából “Istenes versfolyam” címmel szavaló versenyt rendeztünk 2017. november 7-én. Ezen a napon a “Magyar szentek legendái” címmel meghirdetett rajzverseny eredményhirdetésére is sor került.

          

20 éves az intézményünk

Kettős jubileumot ült október 27-én a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda. Előbbi fennállásnak a 20, utóbbi a 15. évfordulóját ünnepelte. A jeles alkalomból a győri megyéspüspök, Veres András celebrált szentmisét a Jézus Szíve nagytemplomban.
Felléptek az óvodás gyermekek, az iskola kórusa és fúvószenekara Hegedüs Béla vezényletével, a mostani és egykori diákok szavalatát hallhatták,illetve műsort adott a Varázstükör Katolikus Színjátszó Kör is. A társulat Szent Imre életét elevenítette fel, a darabot nyugdíjas óvónőnk, Dr. Pusztainé Kiss Eleonóra írta és rendezte.
Az eseményen részt vett többek között Turi Bálint alpolgármester, Molnárné dr. Taár Izabella a járási hivatal vezetője, Bros Gergely komáromi, valamint Milus Ferenc szőnyi és Simonics Péter tárkányi plébános, emellett az intézmény jelenlegi és egykori diákjai és tanárai. A jubileum kapcsán Romhányi Péter igazgatóval beszélgettünk.
– Tekintsünk vissza két évtizedet. Hogyan lett akkor a Klapka György Általános Iskolából Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola?
– Dokumentumok bizonyítják, hogy azon a területen, ahol ma az iskolánk és óvodánk működik, már 1673-ban katolikus fenntarású népiskola állt, amely 1887-ben hivatalosan is a római katolikus egyházhoz került. Akként működött egészen az 1948-as államosításig. Az itt tanító utolsó szerzetesek és apácák 1950-ben hagyták el a várost. Az egyházi intézmények visszavétele 1992-ben kezdődött el. A korábbi plébános, Pados József atya Komáromba érkezésével, a folyamat felgyorsult. A Szent Imre Római Katolikus Általános Iskolában 1997. szeptember 1-jén kezdődött meg a tanítás, az óvoda 5 évvel később nyitotta meg a kapuit.
– Melyek a két intézmény életének eddigi legfontosabb állomásai?
– A Szent Imre mindig a kisebb iskolák közé tartozott, de 2015 óta folyamatosan emelkedik a létszám. Két éve 132 tanulónk volt, tavaly 142, idén pedig 148 diákkal kezdtük meg a tanévet. Az óvodánkban jelenleg 44 kicsi van. A gyerekek többsége komáromi, de éreznek hozzánk a környező településekről, Mocsáról, Ácsról és Nagyigmándról is. Ami az épület külső-belső megújulását illeti, a teljesség igénye nélkül 2001-ben új konyhával és ebédlővel gazdagodtunk, megépült a közösségi házunk, a tornateremben felújítottuk az öltözőket, megvalósult a homlokzat szigetelése, a nyílászárók cseréje, a napelemek felhelyezése, a világítás korszerűsítése. 3-4 évvel ezelőtt belevágtunk egy nagy felújítás-sorozatba. Ez előbb a felső, majd az alsó szintet érintette.
– Miben tér el a Szent Imre a város többi intézményétől?
– Alapelvünk a szeretve tanítás, a szeretve nevelés. Azt tapasztaltuk, hogy az ide járó gyerekek sokkal elfogadóbbak, alkalmazkodóbbak. Kiváló és közvetlen viszony van a tantestület, a gyerekek és a pedagógusok, illetve a gyerekek közt. Az órákon azonban komolyan követelnek tanáraink. Ez meglátszik a tanulmányi eredményeken, hiszen számtalan versenyben az első helyen végeznek diákjaink. Illetve sokan nyernek felvételt nagyhírű egyházi gimnáziumokba.
Van alapfeltétele annak, hogy valaki a Szent Imre óvodása, iskolása legyen?
Bárkit várunk 3 és 14 év között, aki elfogadja az értékrendünket. Nem követeljük meg, hogy valaki templomba járjon, de nálunk az istenhit az első helyen áll. Az órák például hálaadással, imával kezdődnek. Az sem feltétel, hogy az ide járó gyermek katolikus legyen. Nagyon jó a kapcsolatunk a történelmi egyházakkal, van református és evangélikus hittanunk is.
– Mi lenne az, amit a Szent Imrének kívánna a következő 20 esztendőre?
– Elsősorban az, hogy tovább növekedjen a létszám és legalább 24-25 fős osztályaink legyenek minden évfolyamon. Másodszor, hogy minél kevesebben menjenek el hatosztályos gimnáziumba.
Meggyőződésem, hogy a nálunk tanító pedagógusoktól a gyerekek megkapják azt a fokú képzést, amire szükségük van. Szeretném, ha az óvodában is három csoport indulhatna. Távlati tervek között pedig a kétnyelvű, magyar-angol tanítás bevezetése szerepel.
A jubileumi szentmisén Romhányi Péter az intézmény jelenlegi vezetője Peredi Ágotát köszöntötte, aki 19 éven keresztül, 2016-ig vezette az iskolát és óvodát. Odaadó és kitartó munkájának elismerésül pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának Pedagógus Szolgálati Emlékérmét adta át részére.
Köszöntőjében az iskola igazgatója így fogalmazott:
Isten parancsa, az egyház elvárása világos útmutatás az itt dolgozó pedagógusok számára. Intézményünk pedagógusai a mai napig szeretettel, türelemmel és következetesen törekszenek az óvodások és az iskolások erkölcsi és szellemi kiművelésére. Mottónk: szeretve tanítani.
Hálát kell adnunk a gyarapodásért, a gyermekek felkészültségéért, a hitben való gazdagodásért, a jövőbe vetett megalapozott reményért.
Hálát adunk az önzetlen segítőinkért, akik vallják, hogy: „Az élet hozzájárulás valamihez.”

A 2017/2018-a tanév rendje itt elérhető.

Tanévnyitó ünnepség

Kipihent pedagógusok és gyerekek ünnepi öltözékben izgatottan várták a tankezdést szeptember 1-én iskolánk udvarán. Ebben a tanévben 22 első osztályos kisdiák kezdte meg tanulmányait nálunk, akiket tanító nénijük, Hegedüs Béláné (Berni néni) vett szárnyai alá. Az ünnepély alatt régi hagyományainkhoz híven a 8. osztályos tanulók kötötték fel a kicsiknek az iskolai nyakkendőt. Nagycsoportos óvodásaink is részt vettek ünnepségünkön, hogy megfigyelhessék, mi vár rájuk egy év múlva és hogy elbúcsúzhassanak barátaiktól.

Kívánjuk, hogy kis elsőseink okosodjanak, növekedjenek és érezzék jól magukat a következő 8 év során!


           

Beszámoló az erdélyi kirándulásról

A Határtalanul! pályázati program keretében a nyár utolsó napjaiban erdélyi kiránduláson vettünk részt.

A kirándulás keretében történelmi, irodalmi és vallási emlékhelyeket, földrajzi ritkaságokat látogattunk meg. Kirándulásunk főbb célpontjai Nagyszalonta, Nagyvárad, Kolozsvár, Torda, Farkaslaka, Csíksomlyó, Karcfalva, Békás-szoros, Fehéregyháza, Segesvár, Gyulafehérvár, Vajdahunyad és Arad voltak.

Első este a kiránduló csapat 1,5 órás késéssel, de szerencsésen megérkezett Kalotaszentkirályra, a Püspök Panzióba (https://travelminit.hu/…/sz…/puspok-panzio-kalotaszentkiraly). A sok látnivaló mellett Nagyszalontán az Arany János Múzeumban rendhagyó interaktív irodalom órán vehettek részt, amely sikeresen megmozgatta a gyerekek fantáziáját.

Diákjaink második nap Kolozsvár nevezetességeinek megtekintése után a Tordai sóbányában időzhettek. Megtekintették Korondot és Farkaslakán Tamási Áron sírját, valamint a katolikus templomot. Második este a Székelyudvarhelytől 10 km-re fekvő Székelyszentlélekre érkeztek, ahol  helyi családoknál két éjszakát aludtak. A vacsorák nagyon finomak, a szállásadók pedig rendkívül kedvesek voltak.
A harmadik napot Csíksomlyón, a kegytemplomban kezdték. A kolostor mögött megtekintették a Barátok Feredőjét, aztán megkóstolhatták a borvizet is. A stációknál néhányan megrettentek a meredek emelkedő előtt, de látva, hogy idős nénik is fel tudnak menni, mégis nekivágtak és így ők is megcsodálhatták a híres Salvator-kápolnát, a remetelakot és a Hármashalom Oltárt. Fél 12 körül értek Csíkkarcfalvára, ahol sajnos az erődteplomba nem tudtak bejutni, mert a plébános úr szabadságát töltötte. Így végül körbejárták a 4 m magas falakat és meghallgatták az igazgató bácsi ismertetőjét. Ezután a Gyilkos-tó és a Békás-szoros felé vették az irányt, útközben megállva az 1256 m magas Pongrácz-tetőn. Az ízletes vacsora elfogyasztása után az utolsó erdélyi szálláshelyük Csernakeresztúron volt, ahol a falusi turizmus keretében 4 helyen aludtak.( http://www.csernakereszturivendeghazak.ro/hu)
Negyedik nap látnivalói többek közt az 1848-49-es események jelentős helyszínei voltak, illetve Komárom testvérvárosa, Szászsebes is.
Egy kis ízelítő a programokból:
Megtekintették a nevezetes segesvári csata helyszínét, majd Fehéregyházán a Petőfi Múzeumot. Megcsodálták a középkori hangulatú Segesvárt, amely 1999 óta a Világörökség része. Végigmentek a 172 lépcsőfokból álló fedett Diáklépcsőn, amelyet fából építettek 1642-ben. Ez védte az esőtől és a nyílzáportól az első szász iskolába, illetve a Hegyi templomba igyekvőket. Drakula (Vlad Tepes) szülőházát is látták, amelyben 4 éves koráig élt a hírhedt gróf. Gyulafehérváron az érseki székesegyházban tiszteleghettek Hunyadi János és még számos jelentős magyar történelmi alak sírja előtt, akiknek neve eddig legfeljebb a történelem órákon hangzott el. A napot Gábor bácsi iányításával izgalmas méta játékkal zárták.
A kirándulók az utolsó napon Vajdahunyad várát csodálták meg, valamint az aradi vértanúk előtt tisztelegtek. 18 órakor átlépték a román-magyar határt, így este 10 órakor mindenki fáradtan, de csodás élményekkel gazdagodva érkezett haza Komáromba.

Erdélyi kirándulás – Információk

Iskolánk a Határtalanul! program keretében pályázatot nyújtott be egy Erdélybe tervezett kirándulásra. A pályázat elbírálása megtörtént, iskolánk a nyertesk között van, így 2017. augusztus 25-én indulunk reggel 6 órakor indulunk. Találkozunk fél 6-kor az iskola előtt.

Augusztus 17-én (csütörtök) 17 órakor megbeszélést tartunk az erdélyi kirándulással kapcsolatban az iskola melletti közösségi házban. Várunk minden érdeklődőt!

Minden diáknál legyen:

  • Személyi igazolvány,
  • Eu egészségbiztosítási kártya vagy legyen utasbiztosítása,
  • aki allergiás, annak gyógyszer,
  • költőpénz,
  • esőkabát, (hátha nem lesz rá szükség)
  • legalább két váltás hosszú ujjú, hosszú szárú ruha, meg nyári ruha nappalra, (állítólag jó idő lesz),
  • kényelmes cipő,
  • 3000 Ft, amiből minden nap dél körül egy szendvicset kapnak a gyerekek.

kirándulás menetrendje

Az első éjszakát Kalotaszentkirályon töltjük,

a másodikat és harmadikat Székelyszentléleken,

a harmadikat pedig Csernakeresztúron.

A szülői meghatalmazás letölthető itt: szülői nyilatkozat

Szeptemberi étkezési díjak befizetése

Kedves Szülők!

Szeptember havi étkezési díjak befizetése:

2017. augusztus 28. hétfő 10.00-16.00
2017. augusztus 29. kedd 9.00-14.00

Kedvezményre jogosító igazolásokat is ezeken a napokon kérjük behozni!

 Elsős szülői értekezlet

Tanényitó ünnepség 2017/2018

2017. szeptember 1. 8:00

Erdélyi kirándulás

Kedves Erdélybe készülők!

Az erdélyi utazáshoz szükséges, hogy mindenkinek legyen érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártyája!

Kérelmi lap letölthető innen.

Tudnivalók és az igénylés módja itt található.
Tatabányán azonnal odaadják, Komáromba 3 hét a megérkezési idő.
Az utazással kapcsolatos további információk a jövő héten…

Javító vizsgák

Javítóvizsgák időpontja:

2017.augusztus 24. (csütörtök) 8.00 óra
Az érintett tanulók bizonyítványt és íróeszközt hozzanak magukkal!

Kórustábor 2

Idén nyáron Belsőné Baranyi Gizella ének szakos kolléganőnk Siófokon szervezte meg a kórustábort, amelyre Bartalos Beatrix tanárnő is elkísérte az iskolai énekkart.
Bán János, 6.osztályos tanuló szülei ajánlották fel üdülőjüket erre a célra.
Ezúton is szeretnénk megköszönni ezt a nemes felajánlást, nagyon-nagyon jól érezték magunkat a gyerekek. A háromnapos táborozáson 20 tanuló tudott részt venni.
A közös étkezések, a kirándulások, hajózás, városnéző kisbuszozás, a fürdés, a kötetlen együttlét, a gyaloglások során az együttes éneklés még inkább összehozták ezt a kis társaságot. A nagyok vigyáztak a kicsikre, mindenki figyelt mindenkire.
Köszönjük Gizi néni és Bea néni önzetlen munkáját!

Édua álma – a Varázstükör Katolikus Színjátszó Kör előadása

A 2017-es évet Szent László-emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság a „lovagkirály” trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.

“Idvez légy kegyelmes Szent László király,
Magyarországnak édes oltalma,
Szent királyok közt drágalátos gyöngy,
Csillagok között fényességes csillag!”

A Varázstükör Katolikus Színjátszó Kör Szent Lászlóról szóló színdarabbal készül a nevezetes évfordulóra.

 

Nyári ügyelet az iskolában

Felújítás miatt szerdai ügyeleti napok az iskolában:
Június 28. 8.00-12.00
Augusztus 2. 8.00-12.00
Augusztus 23. 8.00-12.00
Augusztus 30. 8.00-12.00

VAKÁCIÓ !

A 2017/2018-as tanévet ezennel bezárom és minden kedves kollégámnak és tanítványomnak tartalmas, pihentető nyári szünetet kívánok, ősszel pedig szeretettel várok vissza mindenkit a szépen felújított iskolánkba!

Kérem, hogy a nyár folyamán kísérjék figyelemmel továbbra is honlapunkat és közösségi oldalunkat, mert a közérdekű információkat ezeken a fórumokon is közzé tesszük.

Romhányi Péter
igazgató

Tanévzáró ünnepély 2016/2017

Idén a tanévzáró ünnepélyt rendhagyó módon a komáromi Jézus Szíve Római Katolikus templomban tartottuk 2017. június 17-én. Az ünnepség után háladadó szentmise, a Te Deum következett. A tanulók ezután megkapták bizonyítványaikat.

A fényképek megtekinthetők:
http://www.kosanyo.hu/20170617_Tanevzaro/index.html

Tanévzáró 2016/2017

Bankett 2016/2017

Ballagó 8.osztályosaink tagjai terített asztal mellett, kedves kis műsorral búcsúztak el tanáraiktól és osztályfőnöküktől, Bartalos Beatrix tanárnőtől.
Gyönyörű szép szavalatokkal, gondolatokkal köszönték meg az elmúlt éveket.
Moldvai csángó táncukkal tették még hangulatosabbá az estét, amelyet Farkas-Páll Beáta tanár néni tanított be nekik.
A továbbiakban a bankett a kihagyhatatlan táncos mulatságban folytatódott.
A lányok megtáncoltatták Gábor és Péter bácsit is, majd a szülőket és pedagógusokat is bevonták a közös táncba. 
Kedves 8. osztályosok! Köszönjük Nektek a szép estét. Kívánjuk, hogy örömökben, sikerekben gazdag életetek legyen!
ISTEN VELETEK!

 

Gyermeknap 2016/2017

 Tisztelt Szülők!
2017. június 13-án és 14-én gyermeknapot tartunk az iskolában. Utolsó tanítási nap: 2017. június 15. (csütörtök).

Felszerelést ezeken a napokon nem kell hozni. Mindhárom nap 14.00 óráig lesz felügyelet az iskolában.

7. és 8. osztályosok év végi vizsgái

A 7-8. osztályosok szokásos tanév végi vizsgája magyar nyelv, irodalom és történelem tantárgyakból 2017. június 7-én és 8-án zajlott le. A vizsga jó alkalom arra, hogy a tanulók az egész évben tanultakat átismételjék és tudásukról bizonyságot tegyenek.

 

Elbúcsúztak a 4. osztályosok Berni nénitől

“Ki tudja, nélküled hol lennék ma már
Tán jobb, ha el sem képzelem,
Amit tőled megtanultam, nem felejtem el
Amíg élek s emlékezem.”

Városi kitüntetés Peredi Ágota igazgatónőnek

A városi pedagógusnapi ünnepségen pedgógiai tevékenységéért és 19 évi intézményvezetői munkájáért elismerésben részesült Peredi Ágota, aki intézményünk igazgatójaként 2016. novemberében vonult nyugdíjba. Szeretettel gratulálunk és hosszú, boldog nyugdíjas éveket kívánunk Neki!

Tudásbajnokság arany és ezüst minősítései

A Tudásbajnokság versenyen több tantárgyból is szép eredményeket értek el tanulóink. 1.osztályból Czibor Botond, Dián Gerda. 2. osztályból Szakál Mária Izabell. 3. osztályból Knoll Ádám, Lajos Lehel. 5. osztályból Kovács Zsolt. 6. osztályból Bán János és Kerper Dávid. Gratulálunk!

  

Nyuszi Kupa – Legjobb kapus Both Márton

2017. május 31-én a komáromi Petőfi Sándor Általános Iskolában megrendezett Nyuszi Kupa Kispályás Labdarúgó Tornán a 3. és 4. osztályos tanulókból álló csapatunk V. helyezést ért el. Both Márton 4. osztályos tanulónk kiérdemelte a Legjobb kapusnak járó különdíjat is.
A csapat tagjai:

Galambos Pál István (3.o)
Láng Oszkár (3.o)
Madár Bence (3.o)
Maróti Ádám (3.o)
Molnár Gábor Erik (3.o)
Péter Bendegúz (3.o)
Both Márton (4.o)
Ribai András Gábor (4.o)

Gratulálunk a versenyzőknek!

Suli-Hód versenyeredmények

A Suli-Hód levelezős tanulmányi versenyen szép eredményeket értek el 2. osztályos tanulóink. Kiss Kornélia magyar nyelv 1. helyezés, matematika 2.helyezés. Vurai Kincső matematika 3. helyezés, természetismeret 7. helyezés. Gratulálunk!

Országos 7. helyezés szövegértésből

Szakál Mária Izabell 2.osztályos tanuló a 2017. május 20-ai hétvégén Szegeden megrendezett Tudásbajnokság országos döntőjén irodalom szövegértésből 7. helyezést ért el. Gratulálunk a szép ereményhez!

 

Országos versenyeredmények a földrajzversenyen

Iskolánkból 2 tanuló is bejutott az „Itthon otthon vagy!” 3 fordulós földrajzverseny szóbeli döntőjére, melyet 2017.05.19-20-án Tatán, az Eötvös József Gimnáziumban rendeztek meg. A döntő első napján a tanulóknak írásban kellett megoldaniuk egy feladatlapot, majd a második nap került sor a szóbeli megmérettetésre. Mindkét tanulónk szépen szerepelt és előkelő helyen végzett. Horváth Csongor 7. osztályos tanulónk országos 6. helyezést ért el, míg Farkas-Páll Édua 8. osztályos tanulónk országos 8. lett. Nekik, és felkészítő tanáruknak, Bertalanitsné Tar Katalinnak is szívből gratulálunk!

 

Első osztályosok beiratkozása

Iskolánkban az első osztályosok beíratkozása 2017. április 20-21-én lesz. Jól felkészült, türelmes pedagógusok nagy-nagy szeretettel várják a gyermekeket.

(A képre kattintva rövid tájékoztatás olvasható.)

Mindenkinek tisztelettel ajánljuk, hogy a személyi jövedelemadó bevallásánál nyilatkozzon az adó 2*1 %-ának mértékéről

Segítséget a mellékelt kép nyújt.

 

Nyitott órák a leendő első osztályosoknak

2017. április 6-án (csütörtök) Berni néni (Hegedüs Béláné) várja nagy szeretettel a leendő első osztályos gyerekeket 9:00-ra. Szeretettel hívjuk az érdeklődő nagycsoportos gyermekeket és szüleiket!

Képes összeállítás a Húsvéti útravalóról

Az eseményről készült beszámolót a Szent Ignác Közösségi Ház oldalán olvashatják.

Húsvéti útravaló

2017. 03. 21-én (kedd) 17:30 verses, énekes műsorral várja az érdeklődőket Varázstükör Katolikus Színjátszókör és barátai.