Angol nyelvi és programozó tábor (2024.06.26.-2024.06.28.)

Megrendeztük a már hagyománnyá volt Angol nyelv és programozó tábort. Idén a jelentkező tanulók a délelőtti foglalkozásokon micro:bit lapkát programozhattak. Első két nap mindenki a kiosztott eszközre tölthette rá az elkészült programot. Harmadik nap pedig építettünk egy okosvárost. A város elengedhetetlen része az okosház, okosautó, jelzőlámpák, lámpák, zeneiskola és a város központját jelentő park. A város egyes elemeit csoportos feladat keretében programozták a tanulók.

A tábort színesítették a kreatív angol nyelvi feladatok, ahol a jelenlévők játékos formában egészíthették ki a már meglévő angol tudásukat. Az angol program Gaál Judit tanítónő vezetésével zajlott le.

A programozás jobb elsajátítást segítették a délutáni foglalkozások, ahol Cselovszki János tanár úr irányításával 1-1 szereplőt kellett a feladat leírásnak megfelelően célba jutatani, a megfelelő programkód kiválasztásával.

A délutáni foglalkozásokat tette változatosabbá a „Quick, Draw!”, és a délelőtti tematikához kacsolódó Kahoot kvíz. Az idén sem maradt el a mesterséges intelligenciához kapcsolódó heti feladat.

A foglalkozások közötti szünetek sem teltek unalommal. Ezen idő alatt lehetőség volt, egy lego robotot végigvezetni az akadálypályán, vagy a kritériumoknak eleget tevő programozható vasutat lehetett építeni.

Péntek délután az elmaradhatatlan szabadulószoba zárta a hetünket, mely szervesen kapcsolódott a hét tematikájához. Sikeres „kiszabadulás” után fagylaltozni mentünk.

Kórustábor 2024

Már hagyomány az iskolánkban, hogy a nyári szünet előtt táborba megyünk az énekkaros diákokkal. Az utóbbi években a tarjáni Baglyas parkban töltjük el ezt a két napot. Kőházakban, hatalmas zöld területen pihenhettük ki az év fáradalmait. Idén kevesebb, de változatos kötött programot szerveztem, mert a gyerekek nagyon kimerültek voltak, pihenésre vágytak, pl. komolyzene hallgatása közben lepedő vászonra festettek.

Két múzeumpedagógus kolléganő jött el hozzánk, akik nemcsak kézműves foglalkozás tartottak, hanem beszélgetéssel rávezették kis énekeseimet arra, hogy nap, mint nap miért is lehetünk hálásak, majd szalvéta technikával készített mindenki saját magának egy hálakövet.
Érkezett egy felvidékről származó mesemondó is, aki ízes tájszólással mesélt a gyerekeknek különböző témájú meséket.
Volt sok nevetés, játék. Sütögettünk, énekeltünk, közösségi játékokkal tettük vidámmá ezt a két napot.

Remélem, hogy maradandó élmény lesz az énekkaros diákjaimnak.

Baranyi Gizella, kórusvezető

Ballagás

Tanévzáró

DIÁKÖNKORMÁNYZATUNK NAPJA (Június 20 – 21.)

(DÖK NAPOK 2023/2024)

Iskolánk Diákönkormányzata mindig nagy izgalommal készül a DÖK-napokra. Idén ez a két nap az utolsó két tanítási napra esett. Sok ötletelés, utánajárás, költségvetésszámítás és egyeztetés után végül is kialakult a két nap programja.

Az első nap Kissné Mohácsi Szilvia tanítónő irányításával szerveztük meg a palacsintanapot, amelyre palacsintajegyeket nyomtattunk, alapanyagokat vásároltunk. Köszönjük szépen mindazon pedagógusok segítségét, akik segítettek a palacsinták kisütésében és kiosztásában. Mellette limonádét készítettünk és osztottunk az iskolánk udvarán. A tornacsarnokban akadálypályát alakítottunk ki, felállíttattuk a pingpongasztalokat és biztosítottuk a tollaslabdázás lehetőségét is. Az iskola külső sportpályáján buborékfocizhattak a diákjaink. Az iskolában az egyik tanteremben FIFA-bajnokságot szerveztünk, amely ugyancsak népszerű program volt. Azok, akik nem találtak érdeklődésüknek megfelelő állomást, a tantermükben társasjátékozhattak, kártyázhattak, olvashattak, rejtvényt fejthettek.

Párhuzamosan zajlottak a programok, ahol a diákönkormányzatosok a pedagógusokkal együtt ügyeltek a zavartalan lebonyolításra. Jó hangulatban telt el a délelőtt. Mivel a palacsintákat nem tudtuk, a megfeszített munka ellenére, minden diákunknak biztosítani, ezért a második napra is áthúzódott annak kiosztása.

 A második napunk Tóth Gábor élvezetes állatbemutatójával kezdődött.

Ezt követően a sportpályán a felsősök kispályás labdarúgótornán vettek részt, miközben elkészültek és kiosztásra kerültek az előző napról elmaradt palacsinták. A Szent Ignác Közösségi Házban először az alsósoknak egy animációs filmet, majd a felsősöknek két filmet is levetítettünk. A mozi hangulatát igyekeztünk visszaadni popcorn készítésével és limonádé biztosításával.

Úgy érezzük élvezetes két napon vagyunk túl, a terveink sikerültek, az időjárás is kedvezett a külsős programok lebonyolítására.

Bízunk a jövő tanév sikeres folytatásában!

                                                                                                                    Egyed Gábor

A mese bűvöletébe

Az óvodásaink mindennapjainak szerves része a mesehallgatás és mesedramatizálás. Év végi programjainkban, ezért egy különleges bábos előadással leptük meg őket.

A komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont Óperencia Bábcsoportja örömmel elfogadta meghívásunkat. A „Lenka; Őszi mese egy városi kislányról” című bábelőadás gyönyörű díszletei, bábjai, tanulságos énekkel tarkított története megérintette a kis nézőközönséget.

Régi vágyunk teljesült, hogy ezt országhatáron túli kapcsolatot újra megerősítettük a két intézmény között.

Rajzpályázat

A Magyar Máltai Szeretszolgálat: “Tégy jót és mutass példát” rajzpályázaton Gombás Blanka óvodásunk I. helyezést ért el.

Nagy öröm számunkra, hogy kiemelkedő kézügyességét újabb versenyen megmutathatta.

2. a – Osztálykirándulás

A Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2. a osztálya június 12-én felejthetetlen kiránduláson vett részt Mosonmagyaróváron. A nap folyamán számos érdekes és tanulságos programban volt részük, amelyek nemcsak szórakoztatták, hanem gazdagították is tudásukat.

A kirándulás első állomása a Nepomuki Szent János Plébániatemplom volt. A gyerekek áhítattal léptek be a templomba, ahol közösen mondtak el egy imát és megismerkedtek a templom történetével.

A templomi ima után a Futura Élményközpont felé vették az irányt, ahol egy izgalmas és tanulságos nap várt rájuk. A gyerekek elsőként a tudományos játszóházat fedezték fel. Itt különböző interaktív eszközökkel és játékokkal ismerkedhettek meg, amelyek segítségével játékos formában tanulhattak a természettudományokról.

Ezt követően egy csillagászati előadáson vettek részt, ahol a gyerekek megismerkedhettek az univerzum rejtelmeivel. Az előadás során látványos képekkel és modellekkel mutatták be a naprendszer bolygóit, a csillagok életét és az űrkutatás történetét.

A nap fénypontja kétségtelenül a látványos kísérleti bemutató volt. A gyerekek szemtanúi lehettek olyan izgalmas kísérleteknek, amelyek bemutatták a különböző fizikai és kémiai jelenségeket.

A kirándulás utolsó programjaként egy Tesla transzformátor bemutatót tekinthettek meg. A bemutató során a gyerekek megtapasztalhatták a nagyfeszültségű elektromosság lenyűgöző erejét és látványát. A szikrák és villámok látványa mindenkit ámulatba ejtett, és betekintést nyújtott a villamosenergia világába.

A kirándulás rendkívül sikeres volt, hiszen a gyerekek nemcsak jól érezték magukat, hanem sok új ismerettel és élménnyel gazdagodtak. A programok változatossága és interaktivitása biztosította, hogy mindenki megtalálja a számára legérdekesebb és legtanulságosabb tevékenységet.

                                                                                   Pintérné Kuti Zsuzsanna

Matematikaverseny

Marót Rezső Matematikaverseny vármegyei fordulóján iskolánk tanulója,  Szikora Szilárd (5.b) 2. helyezett lett.

Dunántúli Esélyteremtő Matematikaverseny vármegyei fordulóján iskolánk tanulója,  Molnár Máté (7.o.) 3 .helyezett lett.

Eredményeikhez szívből gratulálunk!

Egyedné Hargitai Ildikó mkv.

G

Nemzeti Összetartozás Napja

A MEDVE SZABADTÉRI MATEMATIKA CSAPATVERSENYEN a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulói nagyon sikeresen szerepeltek.

A győri regionális fordulón 22 csapattal vettünk részt.

 • Szabó Gergely, Bódai Nimród, Üveg Dénes 3.a osztályos tanulók 1. helyezést ,
 • Czina Márton, Nagy Dorottya, Szalay László 4.a osztályos tanulók 1. helyezést,
 • Akács Anna, Bence Zsolt, Galambos Csaba 3.b osztályos tanulók 6. helyezést,
 • Knoll Miklós, Nagy Lajos, Téglás Sarolta 8. osztályos tanulók 7. helyezést,
 • Szombath Emma, Győrfi Emma, Üveg Dániel 4.a osztályos tanulók 10. helyezést értek el.

Felkészítő tanáraik: Nagyné Bárdos Edina, Hegedüs Béláné, Séta-Müller Anikó, Baranyi Gizella és Egyedné Hargitai Ildikó.

Két első helyezett csapatunk június 8-án Budapesten az országos döntőben képviseli iskolánkat.

A versenyhez sok sikert kívánunk!

                                                                            Egyedné Hargitai Ildikó mkv.

Országos angol nyelvi levelező verseny

Klipács Dóra Gréta, iskolánk 6. a osztályos tanulója részt vett a „Play and Win!” elnevezésű országos angol nyelvi levelező versenyen, ahol Junior-1 (A2) nyelvi szinten 3. helyezést ért el.

Klipács Odett Nóra, iskolánk 4. a osztályos tanulója részt vett a „Play and Win!” elnevezésű országos angol nyelvi levelező versenyen, ahol Starter (A0) nyelvi szinten 10. helyezést ért el.

Tudásbajnokság

Bódai Réka Csenge, iskolánk 7. osztályos tanulója részt vett a Tudásbajnokságon, ahol országos döntőben

Angol nyelvből 1. helyezét, míg történelemből 9.helyezést ért el.

Diákolimpia – Szakály Attila Vajk

Szakály Attila Vajk, iskolánk 5. b osztályos tanulója részt vett a Diákolimpián, ahol cselgáncs számban országos 2. helyezést ért el.

Diákolimpia – Molnár Sára

Molnár Sára, iskolánk 7. osztályos tanulója részt vett a Diákolimpián, ahol sportlövészet számban indult.  Országos döntőben 2. helyezést, míg vármegyei döntőben 1. helyezést ért el.

Osztálykirándulás 3.a

Iskolánk 3. a osztályos tanulói kétnapos osztálykiránduláson vettek részt Vértesbogláron. A baromfiudvar lakóinak megismerése, etetése, az állatsimogató, a madárgyűrűzés, a túrázás és a közös vacsorafőzés életreszóló élménnyel ajándékozta meg a gyerekeket.

Látvány, hangok és illatok

A természetismereti szakkör kirándulása 2024. május 10-én, szombaton

Túránk elején a Gerecse déli oldalának impozáns látványa fogadott. A fölfelé vezető turistaúton jólesett megpihenni a kálvária stációinál, ahol emlékeztünk Krisztus szenvedéstörténetére. Ezen a szakaszon a térképen sűrűn jelölt szintvonalak is „láthatóvá” váltak. Útközben megtapasztalhattuk az erdő mással össze nem téveszthető vadregényes illatát, hallottuk a szél zúgását, az avarban neszező gyíkokat, és az általunk fezavart fácánok méltatlankodását. A túra résztvevői sok szép színes tavaszi virágot fényképezhettek, és különféle, nagy számban előforduló bogárfajokat láthattak, sőt az erdei vöröshangyák egy nagyobb kolóniájánál még a hangyasav szúrós, kellemetlen illatával is megismerkedhettek.

A hegytetőről Vértesszőlősre ereszkedtünk le, ahol megtekintettük a nemzetközi hírű geológiai bemutató helyet. Itt az ásatások során talált pattintott kőeszközöket, zsíros csontokkal táplált tűzhelyeket, a vadászott állatok csontjait és egy 350.000 éves tarkócsontot megismerve egyedülálló képet kaptunk Samu, az előember és társainak életéről.

Az élménydús, változatos és fárasztó túra teljesítéséhez gratulálok a résztvevőknek és köszönöm Bertalanitsné Tar Katalin kollégám segítségét.

Cselovszki János

szakkörvezető

Kenguru Matematikaverseny

A Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen iskolánk tanulói nagyon szép eredményeket értek el.

Vármegyei eredmények:

Szabó Gergely       3.a     1.hely

Czina Márton        4.a     1.hely

Üveg Dániel          4.a     7.hely

Téglás Abigél        6.a     6.hely

Sebestyén Csaba    7.       4.hely

Csőke Viktória       7.       11.hely

Országos eredmények:

Szabó Gergely       3.a     1.hely

Czina Márton        4.a     10.hely

Ezúton is gratulálunk a szép eredményekhez!

Egyedné Hargitai Ildikó mkv.

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalma. Idén iskolánk 3-8. osztályos tanulói és tanárai nagy lelkesedéssel tisztították meg városunk egyik legszemetesebb részét. Hála a tettre kész fiataloknak munkájukért!

Egyedné Hargitai Ildikó (szervező tanár)

„Segítő Kezek”

Iskolánk 7. osztályos tanulói (a vöröskeresztes szakkör és a Bíró Lucián cserkészcsapat érdeklődő tagjai) a Komáromi Területi Elsősegélynyújtó versenyen dobogós (III.) helyezést értek el. Az egész délelőttös megmérettetésen gyakorlati és elméleti feladatok tették próbára a versenyzők felkészültségét. Rendőrségi és katasztrófavédelmi állomás is része volt a megmérettetésnek.

A versenyző tanulók: Molnár Nóra, Musitz-Székely Zselyke, Bernáth Réka, Mohácsi Fruzsina, Czibor Maja, Szabó Anna.

Az eredményhez szívből gratulálunk!

Cselovszki János
tanár

Nagyító

2024. április 24-én került megrendezésre a fenntarthatósági jubileumi Nagyító Komplex Természettudományos Verseny döntője. Biró Péter intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, majd a csapatok két helyszínen mérték össze tudásukat. A feladatok a „víz” témájára épültek, és a természettudomány nagy területeire (kémia, fizika, földrajz, biológia) vonatkoztak. A diákok olyan eszközöket hoztak magukkal, amely az elgondolás szerint a 2174-es évben része lesz a háztartásoknak, az iparnak, környezetvédelemnek vagy oktatásnak stb. A versenyt követően Vámos Ottília előadására került sor. Az előadó a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatója „Európa kék szalagja- Tények és talányok a Dunáról” címmel mondott sok érdekes és hasznos tudnivalót. Az előadás után az eredményhirdetés következett. A jubileumi Nagyító Komplex Természettudományos Versenyt a Páli Szent Vince Iskolaközpont természettudományi munkaközössége szervezte.

Iskolánk tanulói az alábbi helyezéseket érték el:

7. évfolyam:

3. helyezettek lettek: Lassu Marcell, Turbacs Nelli

8. évfolyam:

1. helyezettek lettek : Knoll Miklós, Téglás Sarolta

Összeállította: Turbacs Nelli

Kerékpáros Iskola Kupa

Április 9-én iskolánkból két tanuló (Mohácsi Fruzsina és Beke Arnold) vettek részt a Komárom Városi Balesetmegelőzési Bizottság által szervezett versenyen. A gyerekeknek ügyességi pályát kellett teljesíteni, és közlekedési teszteket is kitöltöttek.

Cselovszki János

Szent Imre Óvodásaink a Komáromi Napokon

Rajzpályázat (2024.04.26.)

Iskolánk 3.a osztályos tanulója, Harazin Orsolya, aki a Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 150 éves jubileuma alkalmából megrendezett többfordulós rajzpályázaton II. helyezést ért el.

Szavalni jó!

Szavalni jó, mellesleg hasznos is, tapasztalhatta meg mindenki, aki megszervezte, lebonyolította, elvállalta az idei tanév költészet napi szavalóversenyén való közreműködést. A felső tagozatból tíz diák tanulta meg saját választás alapján egy-egy magyar költő versét, amit április 11-én, József Attila költőnk születésnapján adott elő.

A zsűri elnöke, Szabó-Szente Katalin igazgatóhelyettes nyitó gondolatai után évfolyamonként hangzottak el a szavalatok. A választott versek Petőfi Sándor, József Attila, Wass Albert és Weöres Sándor tollából kerültek ki.

A zsűrit az elnökön kívül Antóni Anikó tanárnő és Nagy Éva könyvtáros alkotta.

 A rendezvény helyszíne az iskolánk könyvtára volt. Az eredményhirdetés egy ünnepélyes gála keretében április 18-án a Szent Ignác Közösségi Ház nagytermében zajlott le, ami a versíró pályázat helyezettjeinek kihirdetésével lett egybekötve. Ez a rendezvény méltó lezárása volt az iskola költészet napjának, amit délelőtt iskolarádiós költészetnapi műsorfolyam előzött meg, ahol az óraközi szünetekben válogatott megzenésített versek hangzottak el Egyed Gábor bevezető gondolatai után.

Köszönjük és gratulálunk mindazon diákjainknak, akik életre keltették a verseket, és hangot adtak a kiválasztott költőknek.

Honismeret 2024,Budapest a Forradalmak Városa Országos Történelmi Tanulmányi Verseny

Az idei tanévben április 11-én 2 csapattal vettünk részt a budapesti „Honismeret 2024, Budapest a Forradalmak Városa Országos Történelmei Tanulmányi Versenyen”. Az írásbeli fordulót követően mindkét csapatunk a legjobb 6 közé jutott, és egy kreativitást igénylő szóbeli döntőn mérhette össze tudását a többiekkel. Végül a Csőke Viktória Boglárka (7.o.) és Musitz-Székely Anna (8.o.) alkotta csapat országos 4., míg Bódai Réka Csenge (7.o.) és Knoll Miklós (8.o.) csapata pedig országos 5. helyezést érte el.

Felkészítő tanáruk: Bertalanitsné Tar Katalin

Tanítványainknak és felkészítő tanáruknak is szívből gratulálunk!

Lelkinap

2024. március 26-án Takács Ferenc Plébános Úr szervezésében lelkinapot tartottunk. Az iskola 4-8. évfolyamának tanulói és pedagógusai meglátogatták a budapesti Szent István Bazilikát.

A lelki feltöltődést a szép tavaszi idő és az utazással járó kellemes izgalom (vonatozás, metrózás) is kiegészítette. A Bazilika csodálatos szépsége mellett büszkeséggel tölthetett el bennünket, hogy külön, csak számunkra, Ferenc Atya tartott egy diákmisét, amelyben közösen elmélkedtünk a bűnről, emberi hibáinkról és annak következményeiről, utalva Júdás tettére, annak jelentőségére és következményére. Különleges élmény volt, hogy az ország egyik leghíresebb és legszebb templomában, turisták jelenlétében, szentimrés ministránsokkal, Kordoss Richárd, komáromi kántorunk orgonajátékával kiegészítve vállhatott teljessé a lelki töltekezésünk.

Ezek után idegenvezetők segítségével megnézhettük a Szent Jobb nemzeti ereklyénket, megtudhattuk, hogy kiket ábrázolnak a templom freskói és szobrai, és milyen díszítések biztosítják a lenyűgöző hatást.

A Szent István Bazilika megtekintése után még elsétáltunk a Kossuth térre, ahol megcsodáltuk kívülről az Országházat, a Duna és a rakpart szép látványát, majd újra metróra és vonatra szállva hazaérkeztünk.

A Jézus kereszthalálára emlékezésnek és feltámadásának ünneplése előtt nagyon szépen megalapozta ez a lelki nap az előttünk álló nagyhét eseményeit.

                                                                                     Egyed Gábor

                                                                                     magyartanár

Gyermekek lelki napja

Az idei tanévben iskolánk hagyományos lelkigyakorlatát március 26-án tartottuk.  Az 1-3. évfolyamosok rendhagyó „zarándokúton” vettek részt, amelynek állomásait a felsős tantermekben alakítottuk ki.

 A napot ráhangolódással kezdtük, melyben a Szentírás szavaira figyeltünk (Jn13,21-38), énekeltünk, közösen imádkoztunk.

Az egyik osztályterem a hamvazószerdát idézte, ahol kincseket gyűjtöttek a mennyei kincsesládába, énekeltek, imádkoztak. A következő helyszínen a nagyböjt eseményeit állították időrendbe, majd Jézus életének legfontosabb történéseiről totót töltöttek ki. Az út következő megállója virágvasárnap volt. Itt képkirakó és rejtvény segített az események felidézésében. A nagycsütörtök termében összeállították az utolsó vacsora étrendjét, majd elismételték Jézus szavait, mellyel az Oltáriszentséget alapította. Ezután az utolsó vacsoráról készült rajzokon eltéréseket kerestek, megkóstolták a pászkát, élőképet alkottak az utolsó vacsorához. A „zarándokút” utolsó helyszínén, nagypénteken összegyűjtötték azokat a bűnöket, amik a vállukat nyomják, teherként cipelnek. Letették a kereszthez, majd szabadulásképpen összegyűrték a papírokat és kidobták. A keresztút állomásainak sorba rendezése közben átérezhették, hogyan szenvedett értünk Jézus, hogy megváltson minket bűneinktől.

A gyerekek a zarándokút állomásai közötti utat énekelve tették meg. A nap hátralevő részében osztályonként kézműves foglalkozást tartottak, de egy rövid húsvéti film megnézésére is jutott idő.

A napot hálaadó imával és énekléssel zártuk. Mindenki lelkiekben gazdagodva tért haza és így várhatja Urunk feltámadásának ünnepét.

Hegedüs Béláné
mk. vez.

Víz világnapja

Az ÉDV zrt. Tatabányán a Víz világnapja témában rajzpályázatot hirdetett, melyen Szalai Nóra 5. a osztályos tanulónk 3. helyezést szerzett alkotásával.  

Gratulálunk az eredményért.

Szalayné Holló Veronika

Holenda Barnabás Matematikaverseny

A Holenda Barnabás Matematikaverseny vármegyei fordulóján iskolánk tanulói kimagaslóan szerepeltek.

Szabó Gergely (3.a) és Szalay László (4.a) tanulónk is 1. helyezést ért el.

A fantasztikus eredményhez szívből gratulálunk!

Egyedné Hargitai Ildikó

Kecske Kupa matematika csapatverseny

Iskolánk tanulói nagyon sikeresen szerepeltek a Kecske Kupa matematika csapatversenyen.

Gyimesi Vivien, Téglás Abigél, Vadas Márk, Vadas Zoé (6.a osztály csapata) 1. helyezett,

Kovács Mihály, Meszlényi László, Szalai Magor, Szikora Szilárd (5.b osztály) 1. helyezett,

Knoll Miklós, Musitz-Székely Anna, Nagy Lajos, Téglás Sarolta (8. osztály) 2. helyezett,

Bernáth Réka, Molnár Máté, Molnár Sára, Tóth Vivien (7. osztály) 3. helyzett lett.

A 6.a-s és az 5.b-s csapat bejutott a kecskeméti országos döntőbe.

A gyerekek felkészítő tanárai: Baranyi Gizella és Egyedné Hargitai Ildikó.

A szép eredményekért szívből gratulálunk!

Mesemondó verseny

Iskolánk 2 tanulója szép eredményt ért el a csornai ll. Rákóczi F. Óvoda és Általános Iskola által szervezett Mesevár mesemondó versenyen. Harazin Orsolya 3.a osztályos és Szombath Emma 4.a osztályos tanuló egyaránt 3. helyezett lett. Eredményükhöz szívből gratulálunk!

Szent Imre Angol Verseny

Március 19-én iskolánk immár másodszor szervezett angol nyelvű vetélkedőt a helyi általános iskolák részére. 

A vetélkedőn Komárom négy intézményéből, a Petőfi Sándor Általános Iskolából, a Szőnyi Bozsik József Általános Iskolából, a Feszty Árpád Általános Iskolából és a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvodából több mint 80 diák vett részt. 

A felső tagozatos tanulók négy korcsoportban, évfolyamonként, 4 fős csapatokban versenyezhettek. A megmérettetés feladatai idén az Amerikai Egyesült Államok témaköréhez kapcsolódtak. Előzetesen a csapatok plakátokat készítettek az országról, amelyből kiállítást rendeztünk iskolánk emeleti folyosóján. Színes és izgalmas poszterek készültek. A vetélkedőn a diákok játékos formában számot adhattak többek között arról, hogy mennyire ismerik az USA földrajzát, történelmét, híres elnökeit, nemzeti ételeit, a híres épületeket, a különböző himnuszokat vagy híres színészeket. Végül egy rövid evés-ivás után az eredményhirdetésen az első három helyezett oklevélben és jutalmakban részesült. De a többiek sem mentek el üres kézzel, mindenkinek jutott szentimrés toll, radír és egy könyvjelző. 

2. helyezettek lettek a szentimrések 5. és 8. évfolyamon.

Köszönjük szépen mindenkinek a részvételt, és sok szeretettel gratulálunk a helyezetteknek! 

https://fb.watch/qYY51744Mz/

A szentimrés idegen nyelvi munkaközösség tagjai

MUSICA SACRA Egyházmegyei Énekverseny

A Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 30 éves jubileuma alkalmából megrendezett MUSICA SACRA Egyházmegyei Énekversenyen

           a „PACSIRTA” Scola az 5-6.osztályos korcsoportban  

                         – Knoll Katalin, Másik Abigél és Ráduly Hanna

               ARANY minősítés mellett a Scolák között 1.helyzést ért el.

Szóló kategóriában a 7-8.osztályos korcsoportban

Musitz- Székely Anna EZÜST minősítésben, és

Csőke Viktória Boglárka bronz minősítésben részesült.

Csodálatos előadásokat hallhattunk. Szeretettel gratulálok az összes versenyzőnek!

Baranyi Gizella – felkészítő tanár

Kerékpáros emléktúra március 14-én

Idén 2 csapattal vettünk részt a Magyar Vöröskereszt rendezvényén. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója tiszteletére szervezett kerékpáros emléktúra, a Monostori- a Csillag- és az Igmándi erődöket érintette. Ezeken a helyszíneken a diákok történelmi ismereteikről adhattak számot egy-egy totó kitöltésével.

A nagy létszámú esemény jó hangulatban és balesetmentesen zajlott le, köszönhetően a résztvevők fegyelmezett viselkedésének.

Cselovszki János

Meseverseny

Iskolánk 3 csapattal vett részt a győri Prohászka Ottokár Általános Iskola újraindításának 30. évfordulójára rendezett meseversenyen.

A 3.a osztály csapata 1., felkészítő Nagyné Bárdos Edina, 
a 3.b osztály csapata 3., felkészítő Hegedüs Béláné,
a 4. osztályos csapat 5. helyezést ért el, felkészítő Dákainé Zoltánné. 

A csapattagoknak és a felkészítő pedagógusoknak gratulálunk.

Zrínyi Ilona Matematikaverseny

A Zrínyi Ilona Matematikaverseny vármegyei díjkiosztóján Czina Márton 4. a és Szabó Gergely 3. a osztályos tanulók is első helyezést értek el. Ezen a versenyen évfolyamonként több, mint 100 diák indult, így sikerük igazán kiváló! A fantasztikus eredményhez szívből gratulálunk!

Március 15-i műsor

Túra a Duna-parton (2024.03.07.)

A Természetismereti szakkör tagjai Varga Eszter tanítónő kíséretével egy kb 6 km-es túrát teljesítettek március 9-én szombaton délelőtt.

Megcsodáltuk a Duna látványát a Koppánymonostor mellett lévő Magas-partról, agyagot és kagylókat gyűjtöttünk, a Concó-torkolatnál és a Lovadi-réten meghallgattuk Jankovics Szabolcs érdekes előadását a vadgazdálkodásról, akinek közreműködését ezúton is köszönöm.

Cselovszki János

Rajzverseny

Iskolánk részt vett a Mocsai Arany János Általános Iskola által szervezett Arany János Versenyhét rajzversenyén. 

2024. március 8-án pénteken hirdették ki a díjazottakat.

4 tanulónk szép eredményt ért el rajzaival:

Varga Zselyke 5. b – 1. helyezett

Szalai Nóra 5. a – 3. helyezett

Molnár Nóra 6. a – 3. helyezett

Turbacs Nelli 7. osztály – 2. helyezett.

Fenntarthatósági vetélkedő (2024.03.04.)

Iskolánk három csapattal képviseltette magát a március 4-én rendezett Mocsai Arany János Általános Iskola által meghirdetett “A Jövő Aranya” című fenntarthatóság vetélkedőn.

12 csapatból szép helyezéseket értünk el.

Zöld Trió csapat – Jankó Dániel, Maklári Sámuel, Szalay László – 4. a osztályos tanulók II. helyezést értek el.

Szirka csapat – Beke Arnold, Czibor Maja, Turbacs Nelli – 7. osztályos tanulók – III. helyezett

Zöld Imre csapat – Szombathy Dominik, Kovács Mihály, Varga Zselyke 5. a Emléklapot kapott

Szavalóverseny (2024.02.29.)

Február 29-én  iskolánk alsós munkaközössége  szavalóversenyt rendezett. Nagyszámú jelentkező volt, egy-egy Petőfi verset mondtak el a gyerekek. A színvonalas szavalatok után nehéz dolga volt a zsűrinek kiválasztani a legjobbakat.

A helyezettek: 

1. évfolyamon 1. helyezett Iglódi Levente, az Anyám tyúkja c. verset mondta el.

2. helyezett Márton Fruzsina, 3. helyezett: Járóka Luca. 

A 2. évfolyamon 1. helyezett Morócz Norbert, Petőfi: Arany Lacinak versével indult. 2. helyezett Másik Ákos, 3. helyezett Forró Regina lett. 

A 3. évfolyamon 1. helyen Szép Csenge végzett, szintén az Arany Lacinak című költeménnyel. 2. helyezett Üveg Dénes, 3. helyezett Haris Nóra .

  A 4. évfolyamon 1. helyezett Üveg Dániel lett, a Feltámadott a tenger című verssel, 2. Szabados Lili, 3. Nagy Dorottya.  

Szép, tartalmas délutánban volt részünk.

Rajzpályázat

A 2023-ban a Móra Könyvkiadó és a Szepes Mária Alapítvány Pöttyös Panni alkotói rajzpályázatot hirdetett. A mi óvodánkból 7 gyermek munkája került be a közel 800 alkotás közé.

A zsűri nehéz helyzetben volt, amikor nyertest kellett hirdetnie, mert sokkal több izgalmas pályamű készült, mint ahány díjat odaítélhetett. Ezért nagyot álmodtak és megszületett egy kiállítás ötlete, melyhez kiállító térként a Deák17 Galéria csatlakozott.

A beérkezett alkotásokból a legérdekesebbnek ítélt 50 művet mutatták be a közönségnek február folyamán.

A kiválasztott művek között volt Óvodánk kis művésze, GOMBÁS BLANKA pályaműve is. Örömmel vettünk részt a családdal közösen a megnyitón, 2024.02.03-án, szombaton 11 órakor a Deák 17 Galériában.

Kívánjuk, hogy alkotásaival később is ilyen sikereket érjen el!

Nyelvész verseny

Iskolánk tanulói, Szabó Gergely 3.a és Ózsvári Ádám 4.b osztályos tanuló egyaránt 2. helyezést ért el a Nyelvész verseny megyei döntőjében. 

Gratulálunk!
Iskolanyitogató II.

Nagy örömmel láttuk újra vendégül az iskolába készülődő óvodásokat és szüleiket farsangi iskolanyitogató foglalkozásunkon 2024. február 7-én.

Az érdeklődő nagycsoportosok belekóstolhattak az iskola világába, tanulhattak énekeket, mesét hallgathattak, volt közös játék, és kézműves foglalkozás is. Az újonnan érkező szülőknek az iskolaigazgató tartott tájékoztatót a beiskolázással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. A jelenlévők megismerkedhettek az intézmény épületével is.

Köszönjük a megtisztelő érdeklődést, és várjuk a mielőbbi találkozást.

In memoriam

Megrendülten értesültünk volt igazgatónőnk, Peredi Ágota haláláról.

Intézményünk hálatelt szívvel emlékezik rá. Elévülhetetlen érdeme volt katolikus iskolánk elindításában. 1997-től, az első tanévtől nyugdíjazásáig, közel húsz évig irányította intézményünket. Mindig szívügyének tekintette iskolánk fejlődését, folyamatos megújulását, bővítését. Az ő kezdeményezésére 2002-ben óvodával gyarapodott intézményünk. Mindig újabb és újabb célokat kitűzve vezette iskolánkat az Úr kegyelmébe vetett hit erejével. Példaértékű munkafegyelme, kitartása, odaadása és határozott személyisége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy intézményünk mindenkor megvalósítsa a kitűzött célokat a gyermekek katolikus nevelésében. Vezetőként és történelem szakos tanárként is hittel és reménnyel tekintett a jövő felé. Hit, tudomány, emberség voltak nevelő-oktató munkájának alapjai. A gyermekekkel, munkatársaival, a szülői közösséggel és az iskolánkkal kapcsolatban állókkal közvetlen, szeretetteljes kapcsolatot ápolt.

Hála és köszönet illeti meg munkásságát. Emlékét mindig megőrizzük.

„Adj irgalmat, adj nyugalmat, ó Atyánk a lelkének…”

  Antóni Anikó

igazgatóhelyettes

NEKROLÓG

PADOS JÓZSEF

(1930 – 2024)

„Beteljesedett” (Jn 19,30).

A búcsú, a hála és az emlékezés gyertyáját gyújtottam meg éppen az előbb. Imádkozom.

Miatyánk…, eljött az a pillanat, amit tudtunk mindannyian, hogy egyszer be fog következni.

Aki a mennyekben vagy…. Eltávozott közülünk Pados József címzetes tatai apát, székesegyházi kanonok, nyugalmazott plébános Úr.  Megdöbbenés és mérhetetlen lelki fájdalom tölti el azokat, akik ismerték, szerették és tisztelték Őt. Számtalan gondolat, felvillanó képek cikáznak végig gondolataimban.

Szenteltessék meg a Te neved…Nagyon nehéz és úgy érzem teljes egészében lehetetlen feladat mindazt pár mondatban papírra vetni, amit Ő jelentett a környezete számára…

Jöjjön el a Te Országod, Legyen meg a Te akaratod…Megjelenése, határozott léptei, bárhol is jelent meg, figyelmet vont magára, amellyel egy célja volt. Ráirányítani és felhívni a figyelmet arra a Teremtő Atyára, arra az Országra, akinek szavait, gondolatait, üzeneteit hírül adta és értelmezte… 

Amint a mennyben, úgy a földön is…Szerencsésnek mondhatom magam, hogy Komáromban közvetlen közelében lehettem. A családom és magam is sokat köszönhetek Neki. Eszembe jut az első pillanat, amikor elhaladt mellettem a nagytemplomban és rám nézett, a megismerkedésünk, a közös beszélgetések hangulata, a templomi esküvőm, a szentgyónások, amik végén mindig rákérdezett a családomra, az az őszinte öröm, amikor pont egy szentgyónás végén bejelentettem második gyermekem érkezésének hírét, a feledhetetlen fejből elmondott prédikációk, a felkérés, hogy mellette szolgáljak a templomainkban és kiszolgáltathassam oldalán a Szentostyát…

Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma…Igazi példát mutatott mindannyiunk számára. Olyan volt, mint egy apa, nagyapa, dédapa. Szeretett, szeretve szidott, útmutatást adott, tanított és nevelt…

És bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek…Tanított! Ó, igen, emlékszem, mikor a legmelegebb napokon is fekete reverendájában határozottan belépett szeretett iskolájába és végigment a folyosón, még a legcsintalanabb diákok is vigyázban állva köszöntötték. Elképzelhetetlen volt, hogy a nyolcadikosok hittanját ne Ő tanítsa, és ne Ő készítse fel legnagyobb diákjainkat a bérmálás szentségére…

És ne vígy minket a kísértésbe… Minden rendezvényünkön, báljainkon tiszteletét tette. Fontosnak érezte, hogy mindenről tudjon, ami az intézmény falain belül zajlik. Kiállt mindig intézményünk mellett a legnehezebb időkben is. Szigora mellett mindig mosolyt tudott fakasztani nyelvi humorával. Köszönet és hála érte!

De szabadíts meg a gonosztól… Szent Teréz napokon iskolánk egyedülálló, gyönyörű kápolnájában felejthetetlen szentmiséket és rózsafüzér imádságokat tartott…

Mert Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség…

Imádkozom… És fáradt gondolataim foszlányában Kosztolányi Dezső Halotti beszédjének soraival fújom el az emlékezés gyertyáját:

„Ilyen az ember. Egyedüli példány.
Nem élt belőle több és most sem él
s mint fán se nő egyforma-két levél,
a nagy időn se lesz hozzá hasonló…

Akárki is volt ő, de fény, de hő volt.
Mindenki tudta és hirdette: ő volt.”

Köszönjük, Pados Atya, úgy érzem, sokunk nevében mondhatom: Nyugodj békében:

Mindörökké, Amen!

Egyed Gábor
tanár

Karácsonyi műsor

Betlehem

Új hagyományteremtő szándékkal minden óvodánkba járó kisgyermek családját arra biztattuk, hogy készítsék el otthon közösen a karácsonyi betlehemüket.

A kis kezek által készült alkotások szabadon választott technikával készültek, mind-mind egyediek és a csodás esemény örömhírét hirdetik.

Nagy boldogság volt számunkra, hogy napról napra bővült a kiállítás az óvoda folyosóján. A gyermekek örömmel mesélték a barkácsolás folyamatát és mindennap gyönyörködtek saját és egymás műveiben.

Csendélet rajzpályázat

Varga Kende 2. a osztályos tanuló különdíjas lett a Feszty Árpád Általános Iskola által meghirdetett rajzpályázaton. Jutalmát a december 20-i Feszty-ünnepségen vehette át.

Gratulálunk Kendének!

Felkészítő tanára: Gaál Judit

Karácsonyra hangoló

Kürtőskalács, tea, forró csoki és meleg szeretet várta a résztvevőket intézményünk udvarán december 14-én délután. A jól sikerült program bevételével a diákönkormányzatot támogatták a jelenlévő szülők, amit nagyon köszönünk.

Adventi szavalás

Az idei 2023-as évben ismét megrendezték Szekszárdon a Dsida Jenő Országos Szavalóversenyt, amelynek központi gondolata idén a karácsonyi, adventi témakör volt. Magyar költők műveiből válogathattak a diákok a felkészítő tanáraikkal együtt.

Egy előválogató online fordulón kellett a jelentkezőknek részt venni, majd a beküldött szavalatokat kiértékelve értesítették a szervezők a döntőbe jutott diákokat és intézményüket. Nagy örömünkre szolgált, hogy két diákunkat is meghívták az országos megmérettetésre.

Knoll Miklós 8. osztályos tanulónk Ady Endre karácsony (Ma tán a béke ünnepelne…) című költeményével megnyerte a versenyt, és az első helyen túl begyűjthetett számtalan gratulációt is.

Szakály Attila Vajk 5.b osztályos növendékünk az előkelő arany minősítést érte el Ady Endre Kis karácsonyi ének című versével.

Szívből gratulálunk diákjainknak a gyönyörű teljesítményért!

                                                                                                          Egyed Gábor

Országos Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny

Diákjaink évek óta lelkesen részt vesznek a Bolyai anyanyelvi csapatverseny megyei fordulóján. Ez az idei tanévben, november 11-én sem volt másképp. A 6-7-8. évfolyamból is indultak 4 fős csapatok, akik közül a 7. osztályos csapatunk (Bernát Réka, Bódai Réka, Csőke Viktória, Tóth Vivien) a 3. helyen, a 8. osztályosok (Dián Gerda, Knoll Miklós, Musitz-Székely Anna, Téglás Sarolta) az 5. helyen végeztek.

Ezzel az eredménnyel a 7.-esek bejutottak az országos írásbeli döntőbe, ahol 80 csapatból a 27. helyezést érték el.

Gratulálunk diákjainknak a szép eredményért, bízunk a sikeres folytatásban.

                                                                                                                      Egyed Gábor

Karácsonyi ünnep az időseknek

2023. november elején felkérést kaptunk a komáromi Sport utcai Szent Ildikó Nyugdíjasháztól, hogy szeretnének az időseknek betlehemes műsorral kedveskedni december 19-én.

Lázas készülődés és sok gyakorlás után a 3. b osztállyal ma meglátogattuk az otthon lakóit, és előadtuk nekik műsorunkat, melynek végén közösen énekeltük a Fel nagy örömre kezdetű dalt.

Műsorunkat szíves vendéglátással köszönték meg az otthon lakói és dolgozói.

Szöveg: Hegedüs Béláné osztályfőnök

Énekek: Musitzné Hajnal Márta

Képek: Békési Annamária

ADVENTI VÁRAKOZÁS

Iskolánk énekkarával december 16-án, szombaton ( a 3. adventi öröm vasárnap előtt) a tanári kamarazenekar kíséretében karácsonyi koncertet adtunk a Szent Ignác közösségi házban.  Öröm a meglepetés, a csoda is. Egy nagy CSODA, hogy ez a kis csapat évről évre állandó létszámmal tud működni, a gyerekek jönnek-mennek, de a felkészülés és a szereplések hangulata, a gyerekek hozzáállása változatlan a mai napig. Kellemes, meghitt hangulatot sikerült varázsolnunk. A gyerekek lelkesen, szépen énekeltek. Nagyon sok vendég: szülő, testvér, rokon, barát, kolléga részese volt ennek a délutánnak. Műsorunkat úgy építettük fel, hogy az elején a vidám, temperamentumos dalok a karácsonyi készülődést szimbolizálták, azután az ünnep közeledtével a megnyugvást, lelassulást, meghitt hangulatot árasztó műveket énekeltük. Köszönet a kis diákoknak, a tanár kollégáknak és zenészeknek, – Radziwonné Vörös Zsuzsanna – fuvola; Németh Krisztina – cselló; Musitzné Hajnal Márta – zongora; Mátesz Éva – hegedű; Lauró Árpád – basszusgitár – hogy emelték a a hangverseny színvonalát.

Baranyi Gizella – kórusvezető

Adventi lelki nap Győrben

Intézményi adventi lelkinap Győrben

2023. december 15-én intézményi adventi lelkinapot tartottunk Győrben. A programot Takács Ferenc atya szervezte az iskola tanulói és pedagógusai számára.

A nap nyitásaként felső tagozatos tanulóink a Széchenyi téren álló bencés templomot tekintették meg, ahol egy bencés atya megismertette a diákokkal a nemrégiben felújított gyönyörű templom történetét és bemutatta a templomot díszítő freskókat, ábrázolásokat. Majd a gyerekek átsétáltak a Nagyboldogasszony-székesegyházba.

Az alsó tagozatos diákok eközben a Káptalandomb és a Székesegyház „kincseit”csodálhatták meg, melyek szépségükkel lenyűgözték tanulóinkat.

A szívélyes fogadtatás után a helyi plébános úr beszélt a tanulóknak a templom történetéről és az ott őrzött nemzeti ereklyékről, a Szent László hermáról valamint a Könnyező Szűzanya kegyképről.

Az érdekes beszámoló után Ferenc atya celebrált szentmisét a gyerekeknek. A mise után Dr. Veres András, a győri egyházmegye főpásztora is köszöntötte a tanulókat majd kedves szavak kíséretében a karácsony ünnepére készülvén megbocsátásra szólította fel diákjainkat.

A közös összejövetelt követően a gyerekek korosztályonként más-más programokon vettek részt.

Az alsós tagozatosok a karácsonyi pompába öltözött történelmi belvárost, míg az 5. és 6. évfolyamosok a győri székesegyház kincstárát, az „Ereklyék vonzásában” című kiállítást, a toronykilátót, illetve a „Legyen ma templom minden ember szíve” című kiállítást tekintették meg. Az utóbbin az egyházmegye templomait mutatták be a látogatóknak mézeskalácsból elkészítve. A 7. és 8. osztályosok a toronykilátó és a mézeskalácstemplomok megtekintése után a Boldog Apor Vilmos Emlékkiállításon gyarapították ismereteiket.

A nap zárásaként a győri belvárosban lévő hangulatos adventi vásáron nézelődhettek és vásárolhattak a tanulók.

A zord idő ellenére felemelő érzéssel érkeztünk haza a tartalmas nap után, mely diák és pedagógus számára is méltó lelki feltöltődésül és ráhangolódásul szolgált a közelgő ünnepek előtt.

Szöveg: Bertalanitsné Tar Katalin

              Szabó-Szente Katalin

Képek: Mórocz-Herceg Erzsébet

Ráhangolódás a karácsonyra

“Ráhangolódás a karácsonyra” Szerda délután mézeskalács sütéssel foglalkozott a 2/b osztály Saját készítésű figurákat raktak a sütőbe a gyerekek. A szülők is felügyelték a Szilvi néni mellett a produkciót. Hatalmas élmény volt!

Látogatás a könyvtárba

2023. 12. 12-én a 3.a ellátogattak a komáromi gyermekkönyvtárba. Ahol meghallgatták Pásztohy Panka, a Pitypang mesék íróját és illusztrátorát. A legújabb mesekönyvének ismertetője után minden kisdiák autogramot kérhetett a szerzőtől.

Iskolanyitogató (2023.12.06.)

Az idei tanév első iskolanyitogató programján a leendő elsősök egy jó hangulatú játékos foglalkozáson vettek részt.

Különféle fejtörőkkel, mókás feladatlapokon bizonyíthatták ügyességüket, illetve angyalkát is készíthettek. Ezt követően télapóval kapcsolatos dalokat énekelhettek, és találkozhattak a Mikulással is, aki egy kis ajándékkal kedveskedett nekik.

Eközben szüleik, nagyszüleik a két tannyelvű és lego matek osztályokról, valamint az iskolaérettséggel kapcsolatban hallgathattak meg egy rövid tájékoztatást.

Megtisztelő volt számunkra a szülők érdeklődése. Bízunk benne, hogy a következő alkalommal is találkozunk.

Marcsi néni és Andi néni

Bolyai nemzetközi matematika csapatverseny

A Bolyai nemzetközi matematikai csapatverseny országos döntőjének írásbeli fordulójából iskolánk két csapata is  ( a 3. és a 4. évfolyamosok) továbbjutott a szóbeli döntőbe, ahová a Kárpát-medencei  indulók közül évfolyamonként 7-7 csapat kapott meghívást.

A negyedikesek a negyedik, a harmadikosok az előkelő 3. helyen végeztek. Az országos döntő Budapesten a Veres Péter Gimnáziumban rendezték. Az esemény fővédnöke és díjátadója Kollár László a Magyar Tudományos Akadéma főtitkára volt.

A csapatok

4. évf.
Czina Márton, Nagy Dorottya, Szalay László és Üveg Dániel.
Felkészítő: Másikné Vizeli Anita

3. évf.
Bódai Nimród, Mikó Gábor, Szabó Gergely és Üveg Dénes.
Felkészítő: Nagyné Bárdos Edina

Rajzpályázat

A Komárom város által meghirdetett illusztrációs rajzpályázatra mindhárom csoport gyermekei lázas munkába kezdtek.

A Czeglédy Gabriella: Télapó az úton című versét hallgatva mindenki Mikulás, szarvasok, szánkó, puttony, ajándékok ábrázolásának kezdett neki. 

A sok egyedi alkotás közül a zsűri óvodásaink közül

arany minősítéssel jutalmazta:

Tibold Nataniel rajzát

különdíjjal jutalmazta:

Nagy Júlia, 

Szilágyi Dóra Tünde rajzát.

Gratulálunk nekik!

Pályaorientációs nap 2.a

Pályaorientációs napon a 2.a osztály ellátogatott a Jókai Mór Városi Könyvtár Gyermekrészlegéhez. Egy különleges és izgalmas esemény volt a diákok számára, A rendezvény célja az volt, hogy a kicsik már korán megismerkedjenek a különböző szakmákkal és foglalkozásokkal, valamint megtapasztalják, hogy a könyvtár nemcsak olvasásra, hanem szórakozásra és tanulásra is kiváló helyszín.

A nap elején a könyvtár munkatársai (Dudás Judit a könyvtár igazgatója és Székely Laura könyvtáros) megismertették a gyerekekkel a gyerekkönyvtárat, hogyan lehet könyveket keresni a polcokon és hogyan kölcsönözhetnek ki könyveket. A tanulók élvezettel tapasztalták meg, hogy a könyvtár nemcsak egy csendes olvasóhely, hanem egy interaktív és barátságos környezet is.

A könyvek segítségével szakmákat és foglalkozásokat mutattak be a diákoknak. Ezek a bemutatók, beszélgetések segítettek a kicsiknek megismerni a különböző karrierlehetőségeket, és inspirációt adtak nekik a jövőbeli terveik kialakításához. Különleges és látványos papírmesét hallgathattak meg a tanulók, majd kvízfeladatokat oldottak meg.

Ez a pályaorientációs nap olyan tapasztalatokat is nyújtott, amelyek hozzájárulhatnak a gyerekek későbbi pályaválasztásának eldöntéséhez

Pintérné Kuti Zsuzsanna

Körzeti mesemondó verseny

A Feszty iskolában rendezett körzeti mesemondó versenyen Harazin Orsolya 3. a osztályos tanuló 1. helyezést ért el a Lusta Jankó című mesével. Felkészítő: Nagyné Bárdos Edina.    


Másik Ákos 2.a osztályos tanuló különdíjban részesült. Meséje: A három nyúl. Felkészítő: Pintérné Kuti Zsuzsanna.

A képhez tartozó alt jellemző üres; image0-1-1024x768.jpeg a fájlnév

Mesemondó verseny

November 16-án mesemondó versenyt rendeztünk.

Másik Ákos, Harazin Orsolya és Szombath Emma képviseli iskolánkat a körzeti fordulóban.

Mézes reggeli

November 21-én az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Mézes Reggeli Programjának keretében intézményünk óvodásai és tanulói, összesen 410 gyermek kóstolhatott különböző fajtájú termelői mézzel kent vajaskenyeret. A gyerekek nagy örömmel és jóétvággyal fogyasztották a finom reggelit.  A mézfogyasztás szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól, a méhekről és méhészkedésről Ábrahám Gyöngyi mesélt a gyerekeknek.

Kicsi Nagykövet verseny

4. a osztályos tanulóink, Üveg Dániel és Czina Márton részt vettek a Kicsi Nagykövet versenyen. Üveg Dániel oklevelet, míg Czina Márton különdíjat kapott.

Színházlátogatás

November 13-án iskolánk két osztálya a 4.a és a 2.a, színházlátogatáson vett részt. A Komáromi Jókai Színház vidám hangulatú előadását a Hapcikirályt tekintettük meg. A színészek remek alakításának köszönhetően jól szórakoztunk, és nagyokat nevettünk.  Köszönjük szépen, hogy egy ilyen színvonalas program részesei lehettünk!

Berecz Mária

Szent Imre nap az Óvodában

Szent Imre védőszentünk névnapját ebben az évben november 6-án, hétfőn tartottuk. Nagy örömünkre az óvodánk előterében felhelyezésre került Szent Imrét ábrázoló dombormű, mely Laborc Éva alkotása.

A nap folyamán minden csoportunkban felidéztük Szent Imre herceg példamutató életét, készültek a színezők, koronák, pajzsok. Lovagi tornán mindenki kipróbálhatta ügyességét, majd az arany tallér jutalmát boldogan vette át. Szent Imre korát idéző zenére táncoltunk, és a sétánk során felkutattuk, hol látható még Szent Imre herceget megjelenítő műalkotás az intézményben.

„Nézőpontok: 1956, a civilektől a nagypolitikáig” című kiállítás

Október 24-e és 27-e között az iskola könyvtárában volt megtekinthető a Zachor Alapítvány jóvoltából egy vándorkiállítás, mely az 1956-os forradalmat mutatta be több nézőpontból. A QR kódokkal ellátott interaktív kiállítás anyagának könnyebb feldolgozása és megértése céljából Bertalanitsné Tar Katalin történelem szakos tanárnő, a kiállítás szervezője, készített egy feladatlapot, melyet, ha helyesen oldottak meg a tanulók a következő mondatot kapták megfejtésül: „Imádkozz a hősökért!”.

Szent Imre nap (2023.11.06.)

2023. november 6-án tartottuk intézményünk, a komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda névadójának és védőszentjének ünnepét. A napot Ferenc atya által tartott áhítattal kezdtük, amelynek központi gondolata névadónk életének hatása hazánk és más nemzetek fiataljaira. Érdekes gondolatokat közvetített diáknak, felnőttnek egyaránt.

Ezt követően a felsős tanulók 2 csoportra osztva játékos vetélkedőn vehettek részt a sportcsarnokban. A felsős munkaközösség tanárai az idei évben Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója előtt tisztelegve a költő életével, korával és munkásságával kapcsolatos feladatokat állítottak össze. A Szent Imre napot megelőzően a gyerekek az iskola aulájában kihelyezett faliújságról és a folyosón elhelyezett költeményekből tájékozódhattak a költő életéről, költészetéről, illetve az iskolarádión keresztül hallhatták és élvezhették megzenésített verseit.

A délelőtt második részében az osztályoknak 60 perc alatt egy „Lehetetlen küldetést” kellett teljesíteniük, aminek eredményét a sportcsarnokban mutathatták be egymásnak és tanáraiknak.

Nagy örömünkre szolgált, hogy diákjaink bebizonyították, összefogással a lehetetlennek tűnő dolgok is lehetségessé válhatnak.

Szent Imre nap az alsó tagozaton (2023. november 6.)

Az őszi szünet utáni első tanítási napon emlékeztünk meg iskolánk névadójáról a magyar ifjúság védőszentjéről, Szent Imréről.

A reggeli áhítat után röviden beszélgettünk Szent Imre herceg életéről, családjáról, kiemelve, hogy miért lehetett és lehet ma is példa a fiatalok számára.

Ezután kezdetét vették a feladatok, melyekben tanítványaink kipróbálhatták rátermettségüket a „hercegi címre”. A tevékenységek között szerepelt erdei ügyességi pálya, melyen végén ujjaikkal lelőtték a veszélyes vadkanokat; elkészíthették a saját hercegi koronájukat, pajzsukat és kardjukat; logikai feladatokat oldhattak meg Legoval, sudokuval és Bee-Bot robottal; írtak imát Szent Imréhez; kerestek kincset; részt vettek lovagi tornán és kvízkérdésekre felelve adhattak számot a témával kapcsolatos ismereteikről.

A diákok élvezettel teljesítették feladataikat, lelkesen dolgoztak minden állomáson. Egy jó hangulatú, vidám napot töltöttünk együtt, ahonnan minden résztvevő élményekkel gazdagodva mehetett haza.

                                                                       Hegedüs Béláné

                                                                           mk vezető

Az én Istenem (2023.10.26.)

1956 október 23.

1956. Minden évben megemlékezünk hőseinkről. Tetteik a nemzetünk életére hatnak éveken át jelenünkben és a jövőben is.

Ünnepi megemlékező műsort tartottunk iskolánkban a 8. osztályos tanulóink előadásában.

A helyszínt a sportcsarnokunk küzdőtere adta. A szervezés nehezen indult, de a lelkesedés a végére nagyobb lett, így fegyelmezetten, a téma komolyságára tekintettel, egy szép, megható műsort láttunk. A szereplők öltözékünkkel is kifejezték a komoly ünnepet: mindenki feketében volt.

Kivetítő hiányában a szöveg mellett a mozgás is dominált az előadásukban.

Büszke vagyok rájuk, nagyon ügyesek voltak.

A faliújságon is 1956 eseményeiről lehetett olvasni, de pillanatképeket is láthattak a tanulók a forradalomról.

Szalayné Holló Veronika

Gyermekek rózsafüzér imádsága

Az idei tanévben is bekapcsolódtak katolikus tanulóink október 18-án az Egymillió gyermek imádkozza rózsafüzért kezdeményezésbe. Az imádságot Takács Ferenc plébános vezette. Röviden ismertette a rózsafüzér imádság lényegét, a hozzá fűződő részeket Jézus életéből. A gyerekek elsőtől nyolcadik osztályig együtt imádkoztak és énekeltek a békéért.

A református hittanosok más módon kapcsolódtak be a napi lelkiségbe.

Ők és a kísérő pedagógusok, lelkipásztorok átvonultak a református templomba. Szépen zengett az ének, főtiszteletű Máté László, a Dunántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője, a helyi gyülekezet lelkipásztora vezetésével.  A gyerekek megismerkedtek Luther Márton életével, a reformáció korabeli viszonyokkal, állapotokkal. A Reformáció 500. évfordulójára készült rajzfilm, amely a következő hittanórák beszélgetésébe is beleszövődött. Mi minden történt akkoriban, hogyan váltunk azzá a felekezetté, akik vagyunk, és hogyan éljük ma békében, szeretetben a mindennapjainkat. Így lesz még szebbé, teljesebbé a felhívás és a rá adott válasz: „Jézust dicsérd! Halleluja!”

Állatok világnapja

Az állatok világnapját 1931 óta ünnepelik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja.

Ebből az alkalomból a 4.a osztály diákjai élőben mutathatták meg társaiknak otthoni kedvenceiket.  Teknős, hörcsög, kutyusok és cicák vendégeskedtek nálunk. Nyuszikat is látogattunk, ahol nagyon kedves vendéglátásban volt részünk. Az állatok helyes tartásának szabályairól és védelmükről is szó esett.

Mind a felnőttek, mind a gyermekek hasznos és örömteli élményekkel gazdagodtak.

Természetismereti szakköri kirándulás

2023. október 14-én, szombaton a „Kéktúra Napján” Bodajk térségében tettünk meg kicsivel több mint 10 kilométert, érintve Magyarország leghosszabb turistaútját. Az Öreg-hegyre a már üzemen kívüli sípályán kapaszkodtunk fel. A szép időnek és a jeles napnak köszönhetően sok túrázóval találkoztunk az erdőben. Megnéztük a nagyszerű panorámát a Károlyi-kilátóból, majd leereszkedtünk a vadregényes Gaja-völgybe. A gyönyörű erdei környezetben lévő horgásztónál is szinte „telt ház” volt, a három tűzrakóhely egyikéhez csak némi várakozás után tudtunk hozzáférni, hogy a magunkkal hozott sonkát / pillecukrot meg tudjuk sütni. Egy kis játék és pihenés után visszaindultunk a hegyen keresztül Bodajkra, ahol megnéztük a szépen felújított kálváriát és a Segítő Szűz Mária – kegytemplomot.


Szép időnk volt, kellemesen telt a nap, jól elfáradtunk, úgyhogy – véleményem szerint – a „foglalkozás elérte célját”.

Köszönöm Varga Eszter tanítónőnek, hogy szabadnapját feláldozva csatlakozott hozzánk, és bátorította a lemaradókat.


 Cselovszki János
        tanár

Az idei tanévben is megemlékeztünk iskolai kápolnánk védőszentjéről, Avilai Szent Terézről. Szentmisével kezdődött a nap a nagytemplomban, majd csoportos imádsággal folytatódott az iskolai kápolnában. Az interaktív prédikációban elhangzott, hogy a szent imádságos lelkülete példaként szolgál. Mai zűrzavaros világunkban segít és védelmet nyújt az elcsendesedés, az Istenhez fordulás.

Őszi események az óvodában

Nagy örömünkre szolgál, hogy Szűz Mária köszöntésére idén rózsatövekkel és liliomokkal körbeültetett udvari szobornál gyűlhettünk össze az óvoda udvarán. Ezúton is köszönjük a szülői segítséget a szépítésben.

“Mit is adjuk ma te néked édes jó anyánk, tiéd ez ének és e szép virág.”

Népmese napja:
Babos Eszter műsora a Közösségi Házban
A kiskakas gyémánt félkrajcárja- diafilm az óvodábanA Komárom város által rendezett Autómentes Nap programjain nagycsoportosaink kipróbálhatták magukat az ügyességi játékokon, barkácsoltak, mesét hallgattak, megismerték a kukás autó működését.

Zene világnapja: Hangszerbemutató a Zeneiskolában

Megemlékezés az aradi vértanúkról 2023. október 6-án

Az idén is megemlékezett iskolánk a 13 aradi vértanúról. Az ünnepi műsorban a 6. a osztály tanulói szerepeltek, akik méltó módon idézték fel az akkori eseményeket, az áldozatvállalást. A műsor végén közösen imádkoztunk a hősökért.

Tó kupa futóverseny

2023. 10. 5-én rendezték a Tó kupa futóversenyt, amelyen iskolánk III. helyezést ért el. Egyéniben is szép eredmények születtek. A lányoknál az I. korcsoportban Forró Regina I., Forró Boglárka II. helyezést ért, a fiúk között Kardos Zsombor 2.b osztályos tanuló III. lett. Ebben a korcsoportban Csákány Adél IV. , Szabados Luca V. helyezést ért el. A II. és III. korcsoportban is jól szerepeltek futóink: két tanuló az első tíz között végzett. A fiúknál az I. korcsoportban három tanuló került az első tíz közé. A harmadik korcsoportban Szikora Szilárd III. helyezést ért.

Minden versenyzőnek szeretettel gratulálunk.

A ZENE VILÁGNAPJA

Yehudi Menuin – a híres hegedűművész –  kezdeményezésére 1975-ben, az UNESCO október 1-jét a zene világnapjává nyilvánította.

„Meg kell ismernünk az ezerarcú muzsikát. Ez azért fontos, mert közelebb hozza egymáshoz az embereket és a kultúrákat.”- mondta Menuin.

    Ennek jegyében a 7. alkalommal öröméneklésre várta iskolánk a komáromi általános-, és középiskolákat a Szabadság téren. Az elmúlt években népdalcsokrok, klasszikus dalok, könnyűzenei dallamok, zenekari művek hangzottak el. Idén a mesék világába utaztunk egyet.

A dalok kedvesek, vidámak, ritmusosak voltak, jó kedvre derített felnőttet, gyermeket egyaránt.

    A zene világnapját egy ismert kánonnal köszöntöttük: Vivala musica. Majd egy vidám, mozgással kiegészített dal, a Gyümölcskánon következett. A nagy ho-ho-ho- horgász, a Hupikék törpikék, a Vuk, Süsü, Gumimacik, Beindul a pofonofon, A zene az kell c. dalok hangzottak el iskolánk kórusa, a budapesti Herman Ottó Ált. Isk. kórusa, néhány komáromi iskola tanulója, a Szent Imre iskola szinte összes diákja és tanára, az Egressy Béni Zeneiskola növendékei és tanárai, valamint az énekelni szerető vendégek ajkáról.  Közel egy óra hosszat jó kedvvel, vidám énekléssel töltöttünk el. Öröm volt látni a sok mosolygós gyermeket és felnőttet.

Köszönjük az önkormányzatnak, hogy évről évre biztosítja a helyet nekünk, támogat bennünket!

      Remélem, jövőre ismét találkozunk egy lelket melengető együtt éneklésre, zenélésre!

Szöveg: Baranyi Gizella (szervező, ének-zene tanár)

Forrás: Komáromi Városmarketing Kft.

Fenntarthatósági programok

Intézményünkben kiemelt figyelmet fordítunk tanulóink környezettudatos magatartásának kialakítására, a fenntarthatóságra nevelésre. A közelmúlt két eseménye is ezeket a célokat szolgálta, melyeket Egyedné Hargitai Ildikó és Bertalanitsné Tar Katalin tanárnők szerveztek.

Szeptember 27-én iskolánk 30 felső tagozatos tanulója részt vett a budapesti Planet 2023 Fenntarthatósági Expón és Élményprogramon. A legnagyobb élményt a gyerekek számára a Heroes of the Future /A Jövő hősei/ című program jelentette. Ez egy hetvenöt perces, vezetett, csoportos, interaktív szabadulószoba volt, ahol látványos díszletek között tapasztalhatták meg a fiatalok, hogy hatékony együttműködéssel ők is képesek pozitív irányba formálni a jövőt. Ezt követően kipróbálhattak több modern elektromos közlekedési eszközt is.

Október első hetében pedig a felsős osztályok rendhagyó tanórán vehettek részt. „A világ legnagyobb tanórája” az ENSZ általmeghirdetettvilágméretű oktatási projekt, melyen keresztül minden gyerek megismerheti a fenntartható fejlődést szolgáló globális célokat. A gyerekek megtudhatták, hogy mit tehetnek ők is a megvalósulásukért.  Az idei évben kiemelt figyelmet fordítanak világszerte a 10. globális célra, az egyenlőtlenségek csökkentésére, melyről a tanórán is sok szó esett.

 A téma iránt érdeklődők az alábbi linken tájékozódhatnak:

https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/

Bertalanitsné Tar Katalin

További képek: https://iskola.szirka.hu/kepek/

Kulturális barangolás kerékpárral az 1848-49-es szabadságharc komáromi helyszínein

A „Természetismereti szakkör” rendhagyó módon idei első foglalkozásával csatlakozott az Endresz Csoport 09. 16-i rendezvényéhez. A kirándulás alatt bővíthettük ismereteinket az erődökről, a szabadságharc eseményeiről, és a kis híján 30 kilométeres kerékpártúrát teljesítve értékes, ritkaságszámba menő kiadványokat kaptunk. Köszönjük Nagy Péternek az érdekes előadást, és a szervezőknek a csatlakozási lehetőséget.

Cselovszki János

III. helyezés az angol nyelvi projektversenyen

Klipács Dóra Gréta 6.a osztályos tanulónk 3. helyezést ért el a Hebe Kft The Coronation elnevezésű projektversenyén.

A verseny nyelvi szinthez, nem korosztályhoz mért, így egy 9. és egy 8. osztályos diák mögött lett 3. helyezett Gréta.

I. helyezés a rajzpályázaton

Klipács Odett Nóra I. helyezést ért el a szőnyi születésű Dr. Nagy Endre Afrika – vadász emlékére meghirdetett “Afrika csodálatos növény- és állatvilága” című rajzpályázaton.

Tanévnyitó (2023.09.01.)

2023.szeptember 1-jén tartotta iskolánk a tanévnyitó ünnepélyt.

Az első osztályosok versei és az énekkar vidám dala után Radziwonné Vörös Zsuzsanna igazgatónő beszédében szólt a nyári változásokról, a tanév fontosabb tudnivalóiról, majd megnyitotta az új tanévet. Ezt követően az első osztályosok megkapták az iskola nyakkendőjét, melyet a végzős diákok kötöttek a nyakukba. Az előző tanévekhez hűen a kisdiákok ünnepélyes fogadalomtételére is sor került. Iskolánk plébánosa Takács Ferenc atya  megáldotta a gyermekeket és sikeres tanévet kívánt.

A tanévnyitó után  osztályfőnöki órák, majd órarend szerinti tanítás következett.

Iskolánk tanévnyitó szentmiséjére 2023.szeptember 3-án került sor a nagytemplomban.

A vasárnapi evangéliumi részlet meghallgatása után Ferenc atya a gyerekeket bevonva magyarázta az örömhír szavait. A diákok lelkesen és aktívan vettek részt a közös beszélgetésben. Tanévkezdési útravalóul  emlékeztette őket az atya, hogy bármit tesznek és bárhová is mennek Isten mindig ott van a szívükben.

Szöveg: Szabó-Szente Katalin

Képek: Cselovszki János, Reszler László

Szakmai nap (2023.08.31.)

2023.08.31-én iskolánk pedagógusai a Katolikus Pedagógiai Intézet szervezésében szakmai napon gyűlt össze .

A rendezvény célja az volt, hogy a pedagógiai gyakorlatban esetlegesen előforduló nevelési és oktatási nehézségekre rávilágítson s arra szakszerű megoldást kínáljon valamennyiünk számára . Az összejövetelen két előadás megtekintésére volt lehetőség, mely közül ki-ki  saját érdeklődési körének megfelelően választhatott.

Az inkluzív iskola című előadás fő témája a tanulási nehézségekkel és viselkedési problémákkal küzdő tanulók integrálása, befogadása volt. Az eseményen a fogalmak tisztázása mellett, egy modern megközelítéssel, egy új szemléletváltás oldaláról is találkozhattunk az adott kérdéskörrel. Az előadó rámutatott arra, hogy nekünk pedagógusoknak kell megtalálnunk az együttélés megfelelő formáit s olyan alkalmazkodó környezetet  és hatásos módszereket kell kialakítanunk és választanunk ,melyben a gyermekek boldogulnak s jól érzik magukat. Az új iskola mindenki számára iskola kell, hogy legyen és  biztosítania kell  a fogyatékossággal élő gyermekek sikeres szocializációját.

Az esemény rengeteg hasznos információval szolgált. Példát láthattunk arra, hogyan is kell átszerveznünk tanítási gyakorlatunkat, milyen módon kell  átalakítanunk értékelési és motivációs rendszerünket, hogyan kell kidolgoznunk  egy irányadó protokollt, az iskolán kívül szerzett tudásunkat és tapasztalatainkat  hogyan kell hasznosítanunk a sikeres munka érdekében.

A teremtésvédelem ma és holnap című előadás Ferenc  pápa Laudato si enciklikájának imádságával kezdődött. Az első részben választott képek segítségével ráhangolódtak a jelenlévők a teremtésvédelem témakörére. A fogalom tisztázása után került sor arra, hogy mi a fentarthatóság, mi a pedagógus felelőssége, és hogyan lehet elköteleződni a teremtésvédelem mellett.

A teremtésvédelem szeretet. Az ökológiai lelkiség része a csodálat, a dicsőítés, az öröm, a hála és a közösségi részvétel. Az ökológiai lábnyom szemléltetéséhez  kisfilmeket tekinthettek meg a résztvevők (Tervezett avulás, A poló útja, A levél ).Az elméleti részek után gyakorlati feladatok következtek ( pl.fonalas játék, saját ökolábnyom számítása, mit eszik a világ , vita egy képzeletbeli település beruházásáról szerepjátékkal). Befejezésül  Bea Johnson Zero Waste  otthon című könyvét ajánlotta az előadó.

Szöveg: Szabó-Szente Katalin, Antóni Anikó

Képek: Cselovszki János

Lelkigyakorlat (2023.08.30.)

2023.08.30-án iskolánk lelki napot tartott Takács Ferenc plébános vezetésével. Az esemény az intézmény valamennyi dolgozójának bevonásával történt, melynek elsődleges célja a pedagógusok lelki feltöltődése, az év eleji összhang, valamint a  ráhangolódás megteremtése volt.

Plébános úr a lelki nap vezérfonalául a helyes Istenkép megtalálását választotta s e köré építette  a dogmatikai előadás témáját, majd az ezt követő  szentmise gondolatait is.

Az előadás mondanivalóját a napi evangéliummal, a farizeusi példázattal  (Mt 23,27-32) vezette be, mely által felhívta a figyelmünket annak fontosságára, hogy a pedagógus az őszinteség útján járva, a sok nehézség ellenére is megtalálja hivatásában az isteni igazságot s ebből kell, hogy táplálkozzon folyamatosan.

Zalka Lóránt katolikus keresztény tanár „Új szeretet himnusz” című írásán keresztül Ferenc atya  rávilágított arra, hogy nekünk pedagógusoknak az ifjú nemzedék sorsának javításáért kell fáradoznunk, s mind ezt a legnagyobb szeretetben kell megtennünk. Kihangsúlyozta, hogy krisztusi szeretet nélkül minden elveszik hivatásunkban, minden napi életünkben, és ennek a krisztusi szeretetnek kell megmutatkoznia iskolánkban is.

A bevezető gondolat Jézus példabeszédein keresztül szépen átívelt arra a következtetésre ,hogy  ezt a szeretetet csak akkor tudjuk átadni tanítványainknak, ha megszabadulunk a hamis Istenképeinktől.

A szentmise tartalmas prédikációjában tért ki plébános úr arra, hogy miért is fontos, hogy helyes képünk legyen Istenről, és hogyan tehetünk szert erre az ismeretre. Rávilágított arra, milyennek mutatta be Jézus az Atyát és mi a köze ennek az örök élethez és a szeretethez.

A szentmisét  formabontó, kreatív és remek hangulatú összejövetel követte. A  közösségépítő játékok  a tantestület  együttműködését és a kommunikáció fejlesztését szolgálták.

Szöveg: Szabó-Szente Katalin

Képek: Cselovszki János

Angol nyelvi tábor

Iskolánk idén első alkalommal rendezett angol nyelvi tábort június utolsó napjaiban.  A három napos programsorozat keretében a gyerekek játékos formában ismerkedhettek meg az állatkertben élő állatokkal, a fagylaltok hűvös világával, valamint a tengerek- tengerpartok élővilágával.

A reggeleket tréfás, mozgásos feladatokkal kezdtük, amelyet egy angol foglalkozás követett, majd az aktuális témában kreatív alkotások születtek. Az ebédet követően a tanult szavakat ismételtük át játékos formában. Délután uzsonnával zárult.

A teljes program angol nyelven zajlott a gyerekek saját nyelvi szintjének megfelelően, elősegítve ezzel a magabiztos kommunikációt, és hétköznapi szókincsünk fejlesztését.

A legnagyobb sikert a fagylaltos stand aratta, ahol a gyerekek angolul választhattak a különböző ízű nyalánkságok és feltétek közül.

A tábor végén a résztvevők emléklapot kaptak.

Erdei iskola 4.b osztály

4. b osztályomtól való elbúcsúzás záró eseményeként 3 napos erdei iskolát szerveztem Vértesboglárra június 16 tól  18-ig . A szülők támogató segítségének köszönhetően az utazást mind oda és vissza is autókkal rugalmasan megoldottuk.. 

1.nap   megismertük a tanyát és az ott élő háziállatokat. Gábor bácsi különféle kismadarakról tartott részletes tájékoztatást. Madármentés kapcsán hozzákerült tengelicfiókát vizsgáltunk, majd fecskeháló segítségével befogott fecskéket néztünk és gyűrűztünk meg. Odúlátogatás során  pár napos fiókákat is megvizsgáltunk.

2. nap korai állatetetést követően, egy kisebb túrára indultunk a Vértesbe. A mezőn többféle lepkét, hernyót szemügyre vettünk, s közben szamócát is eszegettünk. Délután Kriszti néni bemutatta  tankertet, ahol sok fűszernövényt ismertünk meg.  Éjszakai túrán meghallgattuk a baglyok és pacsirták hangját. Szürkületben a denevéreket figyeltünk, majd a teljes sötétségben a közeli erdőben  próbára tettük bátorságunkat. 

3. nap a gyerkőcök  az állatok etetése és a tankert növényeinek locsolásával indították a napot. Ezt követően  Dr. Székely Sándor tartott interaktív előadást a halászsasok fiókáiról . Szinte napról napra nyomon tudtuk követni a madárszülők fészeképítését, tojásrakását , kiköltését egészen az elrepüléséig egy észtországi kamerafelvételnek köszönhetően.

Megunhatatlan számháborúzás követően megebédeltünk és  fincsi marlenkával megünnepeltük Misike szülinapját. Délután elköszöntünk az erdei iskolától és sok élménnyel gazdagodva hazatértünk. 

Bácsi Andrásné

További képek a galériában!

Angol nyelv és programozó tábor

Elkezdődött a nyári szünet, és máris lezajlott angol-informatika nyári napközis tábor a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskolában. Reszler László állhatatos szakmai- és szervezőmunkája eredményeként sok változatos programban volt része a tanulóknak. A foglalkozások három napján táborozóink LEGO Mindstroms EV3  harmadik generációs robotika készlettel ismerkedtek. Kezdetben a készlet központi egységével, majd további elemek felhasználásával építették meg saját robotjukat.

Az alaprobot megépítése és programozása után különféle kiegészítőket szereltek fel (touch és color szenzor), melyek programozása után változatos feladatokra lehetett felhasználni. Pl.: vonalkövetés.

A tábor ideje alatt lehetőségük volt a gyerekeknek színnel programozható eszközökkel megismerkedni, többek között a „smart train”-nel. Az „okosházzal”, robotméhecskével és a „Stop Motion” animációkészítő programmal is tudtak foglalkozni.

Az angol nyelvi foglalkozások is kapcsolódtak az informatika témaköréhez, mivel Gaál Judit tanítónő Elon Musk technológiai fejlesztéseit dolgozta fel a résztvevőkkel.

A tábor változatos informatika feladatokat tartalmazó „szabadulószobával” és közös fagyizással zárult.

Gaál Judit, Cselovszki János és Reszler László

Tanévzáró és ballagás

Az idén először volt az új sportcsarnokban a tanévzáró ünnepély 2023. június 17-én. Osztályonként vonultak a tanulók a helyszínre, ahol a himnuszok elhangzása után, az iskolai énekkar a Vakáció című dalt adta elő. A 7. osztályosok elköszöntek a ballagó diákoktól, a nyolcadikosok pedig az itt maradó társaiktól vettek búcsút, és átadták az iskolazászlót. Az intézményvezető beszédében többek között kiemelte a tanév legfontosabb változásait, felolvasta a kitűnő diákok nevét, és átadta a Szent Imre-díjat, amelyet Ficsura Leon ballagó nyolcadikos tanuló kapta az idei tanévben. A tanévzárót követően a tanulók osztályaikban vehették át a bizonyítványokat. A nyolcadikosok még egy utolsó osztályfőnöki órán vettek részt, majd a szépen feldíszített épületet elhagyva, ballagási dalokat énekelve vonultak át a nagytemplomba, hogy megköszönjék az elmúlt iskolás éveket, elbúcsúzzanak. Az intézményvezető beszédét követően a plébános megáldotta őket, az osztályfőnök pedig levette az iskolanyakkendőjüket. Hálájuk jeléül jelképesen egy-egy szál virágot helyeztek el az oltáron. A ballagás a nyolcadikosok búcsúdalával fejeződött be.

Osztálykirándulás 7. osztály

A 7.osztállyal Visegrádon voltunk 1 napos osztálykiránduláson. 

A nevezetességek megtekintése után a bobpályán töltöttük el a délutánt.

Kórustábor

Ebben a tanévben tábort szerveztem az énekkarosoknak, akik 3.-6.osztályos tanulókból álltak. Izgalommal várták a gyerekek, hogy hova megyünk, mit fog történni az éneklésen kívül. Tarjánban a Nemzetiségi Ifjúsági táborban töltöttük el a két napot. A várostól távoli helyszín, a tiszta levegő, a zöld övezet, a szép idő, ajándékká tette nekünk ezt az időszakot. A cél az volt, hogy felkészüljünk a tanévzáró és ballagási ünnepélyre. A próbákon kívül Mozart: Divertimento művének hallgatása közben színes képeket festettek a gyerekek lepedőre, amit két fa közé feszítettünk ki. A zenei vetélkedőn játékos feladatokat oldottak meg, aminek a szórakozás volt a célja. Közösségi játékokat, körjátékokat játszottunk, és a „rókavadászat” sem maradt el. Kora este a tábortűz mellett sütöttük és ettük meg a vacsorát, utána sötétedésig énekeltünk. A kisdiákok relaxálás közben pihenték ki a kevés alvást. Kézműves foglalkozás keretén belül szalvéta technikával fakorongokra hűtőmágnest készítettek. Zárásként klasszikus zenére  (Muszorgszkij: Egy kiállítás képei – Baba Jaga kunyhója és Kiscsibék tánca a tojáshéjban)  jeleneteket találtak ki az önállóan alkotott csoportokban, amit utána bemutattak egymásnak. Izgalmas volt, amikor a mozgásokból különböző történetek születtek.

Remélem, hogy a kis kórustagok maradandó élménnyel gazdagodtak.

                                                                                                             Baranyi Gizella – kórusvezető

Színes gyermeknap az iskolában

Az idei tanévben a diákönkormányzatos tanulók szervezték meg a gyermeknapot. Sokszínű programot állítottak össze, melyek között volt kahoot kvíz, Fifa vetélkedő, sorversenyek, kiállítás, társasjátékok, programozás és robotika.

A nap nagyon jól sikerült: vidáman töltötték el a napot a gyermekek.

Osztálykirándulás 5.b

Az 5.b osztály kétnapos osztálykiránduláson vett részt. Az első nap ellátogattak a mosonmagyaróvári Futura Interaktív Tudományos Élményközpontba, majd a második nap kirándulást szerveztek a Turulhoz. Az éjszakát a Szent Ignác Közösségi Házban töltötték.

Osztálykirándulás 1.a (2023. június 9.)

Helyszín: Komárom: iskola, játszótér, mozi

Kísérők: Gaál Judit Eszter, Békési Annamária, Pintérné Kuti Zsuzsanna

Tanulók: 27 fő (1 tanuló beteg volt)

Program:

Osztályirándulásunkat Tatára terveztük a Tanösvényre, de a folyamatos esőzések miatt kénytelenek voltunk megváltoztatni a helyszínt.

Komáromban a moziban néztünk meg a tanulókkal „Léna és Hógolyó” című filmet. Az összetartozásról, a másság elfogadásáról és az állatok védelméről, szeretetéről sok tanulságot tanulhattak a gyerekek.

A kulturális élmény után a fölösleges energiáikat a játszótéren vezethették le a tanulók.

Ebédre többféle pizzát rendeltünk a közeli Nana pizzériából.

Délután ismét játszótérre vittük a gyerekeket, majd az iskolából mentek haza a szüleikkel.

2.b osztály. Mosonmagyaróváron jártunk a Futurában, útközben fagyiztunk egyet Győrben.

A 6. osztály a dunaszigeti Ökoparkban volt kétnapos osztálykiránduláson.

A 3.a osztály Székesfehérvár-Velencei-tó egynapos osztálykiránduláson vett részt pénteken.

A gyerekek felfedezték Székesfehérvár és a rendkívüli Bory-vár nevezetességeit, kipróbálhatták a kickbike-ozást, és egy vidám csapatépítő programmal zárták a napot.

A 2. a osztály Komárom- mozi és pizzéria; Koppánymonostor Lego kiállítás.

A 3.b osztály Visegrádon volt pénteken (06.09.) kirándulni. Lovagi tornán, fegyverbemutatón és tárlatvezetésen voltunk.

4.b Budapesten. CSOPA, MARGITSZIGET, PARLAMENT.

4.a Székesfehérváron (06.09.)

Holenda Barnabás Regionális Matematika verseny

A  Holenda Barnabás Regionális Matematika versenyen iskolánk 2.a osztályos tanulója, Szabó Gergely V. helyezést ért el. 

Zrínyi Ilona matematika verseny

A Zrínyi Ilona matematika versenyen a 2022/2023. tanévben nagyon szép eredményeket értek el iskolánk tanulói.

A megyei fordulóban:

Szabó Gergely 2.a osztályos tanuló II. helyezést,

Czina Márton 3.a osztályos tanuló III. helyezést,

Szalay László 3.a osztályos tanuló VII. helyezést ért el.

Szabó Gergely az országos döntőben is képviselte iskolánkat, ahol 164 indulóból az előkelő 14. helyet szerezte meg. További sikereket kívánunk diákjainknak!

Egyedné H. Ildikó mkv.

I. Fenntarthatósági Iskolai Kupa

A komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulói is részt vettek az I. Fenntarthatósági Iskolai Kupa keretein belül megrendezett sportnapon.

Először egy Plogging szemétszedő futáson vettek részt, majd a “PET-Games” elnevezésű sorversenyen, ahol szépen szerepeltek

Felsős kategóriában az “AKARMI” csapat (Lassu Luca, Musitz-Székely Zselyke, Molnár Nóra, Jankó Gréta) első, míg a fiú csapat (Lassu Olivér, Dávid Dániel, Orbán András, Tóth Ákos) a második helyezést ért el.

Diákjaink nagyon jól érezték magukat és sok hasznos információval gazdagodtak a nap folyamán.

Egyedné Hargitai Ildikó mkv.

Irodalom, szövegértés országos döntő

Fit Kid Diákolimpia Országos Döntő

Június 3.-án Cegléden rendezték meg a Fit Kid Diákolimpia Országos Döntőjét, ahol a Komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola csapata az 5.helyen végzett ????

A csapat tagjai:

Körmendi Anna, Klipács Odett, Klipács Gréta és Jankó Gréta

Edző és Felkészítő:

Erdős Jennifer / Jenny’s Fitness/

Összetartozás napja

Matematika 1. hely

Magyar nyelv 9. hely

„Szent Anna, égi nagyanyánk” rajzpályázat nyertesei

A szanyi Szent Anna Általános Iskola és Óvoda újraindításának 30 éves jubileuma alkalmából rajzpályázatot hirdetett, amelyen az alsó tagozatosok az iskola névadóját, Szent Annát ábrázolták.

Intézményünk tanulói az alábbi helyezéseket érték el:

Szívből gratulálunk!

Óvodásaink ballagása(2023.05.26.)

XI. Kecske kupa Csapatverseny döntő (2023.05.20.)

Iskolánk 5.a osztályos tanulói: Gyimesi Vivien, Téglás Abigél, Vadas Márk, Vadas Zoé.

A 2023 május 20-án Kecskeméten megrendezett döntőn tanulóink 4. helyezést értek el.

Felkészítő tanáruk: Egyedné Hargitai Ildikó

Gálaműsor (2023.05.12.)

Jótékonysági gála

Iskolánk a jubileumi évében is rendezett jótékonysági gálát, amelynek helyszíne az új sportcsarnok volt. A diákok több mint húsz műsorszámmal készültek. A műsor az iskolai énekkar előadásával kezdődött, és az irodalmi színpad Petőfi 200 című jelenetével zárult.

A műsorszámok között volt hangszeres zene (hegedű, fuvola, trombita, klarinét, zongora, szaxofon) egyéni vagy csoportos előadásban, duóban. Több osztály adott elő különböző témájú jelenetet, de voltak zenés, énekes, tapsolós és táncos műsorszámok is. A változatos és szórakoztató előadások a pedagógusok segítő közreműködése mellett a gyerekek tehetségét, szorgalmát is dicsérik.

Az idei jótékonysági gála adományait iskolánk kültéri közösségi tereinek további fejlesztésére fordítjuk.

Szöveg: Antóni Anikó

Kép és videó: Cselovszki János

Gála

Látogatás a Fővárosi Nagycirkuszban. (2023. 05. 05.)

Idén iskolánk 17 tanulójának volt lehetősége a „Lázár Ervin program” keretein belül a „Sztyeppe illata” című előadást megtekinteni a Fővárosi Nagycirkuszban. Nem sokkal megérkezésünk után megkezdődött a látványos és csillogó revü: az érdekes kerettörténetben egymást követték a fellépők: kazah erőakrobata fiúk, mongol kézegyensúlyozó lányok (akik nem csak extrém módon hajlékonyan egyensúlyoztak, hanem fejjel lefelé még a lábukkal nyilaztak is!). Ezután rúdtánc, gyűrű- és szalagakrobatika, majd kötéltánc következett. A szünetet követve az egyensúlyozó artistáké, kislabda- és buzogányzsonglőröké volt a porond földön és levegőben. Az eurázsiai sztyeppe hangulatát egy vágtázó lovon éneklő díva idézte meg. Az előadás csúcspontja az üzbegisztáni Sky Angels formáció lélegzetelállító produkciója volt, amit biztosítókötél nélkül adtak elő! A műsor a kazah lovascsoport dinamikus műsorszámával ért véget.

Az érdeklődők a fellépők neveit az alábbi weblapon (https://fnc.hu/a-sztyeppe-illata/), műsoraikat a népszerű videómegosztókon megtalálhatják.

A gyerekeknek (elmondásuk szerint) tetszett a műsor. Dicséret illeti őket a program során tanúsított, iskolánkhoz méltó jó magaviseletükért.

Cselovszki János

További képek a galériában!

“Nec arte, nec Marte” várostörténeti vetélkedő Észak-Komáromban

Iskolánk, – immáron hagyományosan – idén is részt vett a Komáromi Napok keretén belül megrendezésre kerülő „Nec arte, nec Marte” várostörténeti vetélkedőn, melynek témái ezúttal Komárom neves művészei voltak. A Dián Gerda, Musitz-Székely Anna és Knoll Miklós hetedikes diákok alkotta csapat, bár nem ért el dobogós helyezést, mégis sokat nyert a vetélkedőre történő felkészülés által. Heteken át ismerkedtek a helyi kötődésű képzőművészek, zeneszerzők életrajzaival és alkotásaival. Bertalanitsné Tar Katalin tanárnő, pedig megismertette őket az észak-komáromi nevezetes épületekkel, szobrokkal, emléktáblákkal, melyeket személyesen is felkerestek.

Köszönjük a diákok és felkészítőtanáruk kitartó munkáját, valamint a Duna Menti Múzeum munkatársainak a verseny színvonalas megszervezését és lebonyolítását!

További képek a galériában!

Nagyító – Komplex Természettudományos Verseny (2023.04.26.)

Iskolánk diákjai közül idén 1 csapat vett részt a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Iskolaközpontban megrendezett „Nagyító” természettudományos verseny döntőjén. A kedves fogadtatás és a verseny menetének ismertetése után kezdetét vette a vetélkedő, ahol a tanulók földrajzi, biológiai, kémiai és fizikai témájú feladatokat oldottak meg. Egy rövid pihenő után került sor az előzetes feladatként elkészített dioráma bemutatására. Versenyzőink nagy örömére a pontszámok összesítése után csapatunk a második helyet érte el. A tanulók oklevelet és könyvjutalmat kaptak a verseny díjazásaként.

A csapat tagjai: Féli Eszter, Kiss Kornélia és Vass Dániel 8. osztályos tanulók

Ezúton is gratulálunk a versenyzőknek!


Cselovszki János
tanár

További képek a galériában!

Föld-napi túra (2023.04.22.)

Rekordlétszámú (168 fő) résztvevőhöz csatlakozott a kis csapatunk. Ácsról elindulva láttuk a horgászok által kedvelt Malom-tavat. Túránk során többnyire a Concó-patak mellett haladtunk. Útba ejtettük a (ma már romos állapotban lévő) concóháti Dégenfeld kastélyt.

Mivel a csapat elején haladtunk, nagy élmény volt látni a patakon átkelő 25-30 fős szarvascsapatot (ismert elnevezéssel rudli). Az autópálya hídja alatt átkelve a Névtelen „forrásnál” újratöltöttük kulacsainkat, és folytattuk az utat a Bableves-hegyig. Itt a kilátónál jól esett a pihenés és az ajándék müzliszelet, majd egy minden irányban szép kilátást nyújtó gerincúton át értünk be Nagyigmándra. A túrán nagysikert aratott a húsbolt termékeinek kóstolója.

Köszönjük az ácsi Természetjáró Bakancsos Klubnak és a támogatóknak a szervezést és az ellátást. Kellemesen elfáradva, de jó élményeket szerezve töltöttük a napot.

Cselovszki János

A túráról videóösszefoglalót az alábbi linken lehet megtekinteni:

További képek a galériában!

English is Fun elnevezésű II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Iskola által rendezett Angol nyelvi versenyen vettek részt tanulóink

A 275 éves soproni Szent Orsolya Iskola Jubileumi Szavalóversenyen vettek részt tanulóink

Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Verseny megyei döntő

Az iskolai forduló eredménye alapján négy tanítványunk jutott a Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Verseny megyei döntőjébe, mely 2023. április 14-én, Tatabányán került megrendezésre. Az 5. osztályos korcsoportban Kozicz Lilla Emília, 5.b osztályos diákunk első, míg a hatodikasok között Csőke Viktória Boglárka második helyezést ért el. Vadas Zoé (5.a) és Mórocz Vince Boáz (5.b) pedig holtversenyben 6. lett.

A diákoknak és felkészítő tanáraiknak szívből gratulálunk.

További képek a galériában!

Nyitott délelőttök (2023.04.13. – 2023.04.14.)

2023. április 13-án és 14-én iskolánk nyílt órákra várta a leendő első osztályosokat.

A lego matek órákon a kicsiknek és a negyedikes tanulóknak egyaránt voltak önálló munkái, de a legóval való közös építés összehozta a két korosztályt. A pillangószárnyak építésekor lehetőség nyílt a megfigyelőképesség fejlesztésére, és a pontos tükrözést is szemléletesen gyakorolták. A nagyobbak figyelő tekintettel és jó tanácsokkal próbálták a kicsiket a helyes megoldások felé irányítani. A páros munka előnyei most is látszódtak. Az óra végén egy méhecskés játék keretében lehetőségük nyílt az óvodásoknak játékos programozásra, amelyben útvonal tervezés közben a tér irányait gyakorolták.

Az angol nyelvi órák dallal kezdődtek, kapcsolódva a témához (időjárás, évszakok). Ezután a negyedikesek ismétlő kérdésekre válaszoltak, majd az interaktív táblán oldottak meg feladatot. Az órákba az ovisok is bekapcsolódtak: ruhákat kellett csoportosítaniuk az évszakoknak megfelelően. Volt könnyed színezős feladat is (fákat kellett az évszakokhoz „felöltöztetni”). A legvidámabb résznek az activity bizonyult, amelyben a kicsik is ügyesen szerepeltek. Az órák zenés, mozgásos játékkal fejeződtek be. Az osztályfőnökkel együtt az anyanyelvi lektor is végig irányította, segítette a gyerekeket a munkában.

Mindkét napon az ebédlőben tízóraiztak is a vendég gyerekek, mintha már iskolások lennének.

A nagycsoportos óvodások sok érdekes iskolai élménnyel gazdagodva tértek haza.

Bácsi Andrásné és Tonomár Klára tanítók

További képek a galériában!

Tantestületi lelki nap (2023.04.04. -2023.04.05.)

További képek a galériában!

Óvodai nyílt nap

Diákjaink zarándoklata (2023.04.03.)

Tanulóink (4-8. évfolyam) nagyböjti lelki napon (2023.04.03.)  a Bodajki Segítő Szűz Mária –kegytemplomba zarándokoltak, ahol megismerkedtek a templom történetével és szentmisén vettek részt. A nagyböjti lelki feltöltődést segítette a keresztút járás, amelyet osztályonként végeztek a tanulóink. Közös ének és imádság zárta a lelki napot.

További képek a galériában!

Gyerekek lelki napja (2023.04.03.)

Az idei tanévben iskolánk hagyományos lelkigyakorlata nagyhétfőn volt.  Az 1-3. évfolyamosok rendhagyó „zarándokúton” vettek részt, amelynek állomásai a tantermekben voltak.

 A napot ráhangolódással kezdtük, melyben a Szentírás szavaira figyeltünk (Jn 12,1-11), énekeltünk, közösen imádkoztunk.

Az egyik osztályterem a hamvazószerdát idézte, ahol kincseket gyűjtöttek a mennyei kincsesládába, énekeltek, imádkoztak. A következő helyszínen a nagyböjt eseményeit állították időrendbe, majd Jézus életének legfontosabb történéseiről feleletválasztós feladatlapot töltöttek ki. Az út következő megállója virágvasárnap volt. Itt képkirakó és rejtvény segített az események felidézésében, majd pálmaleveleket hajtogattak emlékezve Jézus bevonulására, és ezzel folytatták útjukat. A nagycsütörtök termében összeállították az utolsó vacsora étrendjét, majd elismételték Jézus szavait, mellyel az Oltáriszentséget alapította. Ezután az utolsó vacsoráról készült rajzokon eltéréseket kerestek. A „zarándokút” utolsó helyszínén, nagypénteken összegyűjtötték azokat a bűnöket, amik a vállukat nyomják, teherként cipelnek. Letették a kereszthez, majd szabadulásképpen összegyűrték a papírokat és kidobták. A keresztút állomásainak sorba rendezése közben átérezhették, hogyan szenvedett értünk Jézus, hogy megváltson minket bűneinktől.

A gyerekek a zarándokút állomásai közötti utat énekelve tették meg. A nap hátralevő részében osztályonként kézműves foglalkozást tartottak, de egy rövid húsvéti film megnézésére is jutott idő. Az elkészült alkotásokat felajánlásként a gyerekek kitehették az Úr Jézus keresztjéhez.

A napot hálaadó imával, énekléssel zártuk. Mindenki lelkiekben gazdagodva tért haza és így várhatja az ünnepet.

Hegedüs Béláné

      mk. vez.

További képek a galériában!

Honismeret 2023, Hazáért és szabadságért Országos Történelmi Tanulmányi Versenyen

Iskolánk két 6. osztályos tanulója, Bódai Réka Csenge és Csőke Viktória Boglárka, részt vettek a budapesti “Honismeret 2023, Hazáért és szabadságért Országos Történelmi Tanulmányi Versenyen”, ahol 60 csapat közül az előkelő 7. helyet szerezték meg.

Felkészítő tanáruk: Bertalanitsné Tar Katalin.

A szép eredményhez szívből gratulálunk!

Knoll Miklós szavalata (Ady Endre – Imádság háború után)

Szent Imre angol verseny és gála

Március 28-án iskolánk, a 25. évfordulója alkalmából először szervezett angol nyelvű versenyt és gálát a helyi általános iskolák részére. 

A vetélkedőn Komárom három intézményéből, a Petőfi Sándor Általános Iskolából, a Bozsik József Általános Iskolából és a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvodából, közel 60 diák vett részt. A tanulók három korcsoportban, 4. osztályos, 5-6. osztályos, és 7-8. osztályos csapatokban versenyezhettek.

A megmérettetés feladatai Nagy–Britannia témaköréhez kapcsolódtak. Előzetesen a csapatok plakátokat készítettek a szigetországról, amelyből kiállítást rendeztünk iskolánk folyosóján. Játékos formában a diákok számot adhattak többek között arról, hogy mennyire ismerik a nemzeti ételeket, a híres épületeket, a különböző himnuszokat és zászlókat, híres embereket, jellegzetes közlekedési eszközöket. Szóbeli feladatként London leghíresebb építményeinek nevét betűzték. Az eredményhirdetésig a gyerekek megkóstolhatták az angol teát és süteményt.

Az angol nyelvű gálát március 30-án rendeztük a Szent Ignác Közösségi Házban. A diákok angol dalokkal, rövid színdarabokkal készültek, amelyeket nagy sikerrel adtak elő.

Köszönjük szépen mindenkinek a részvételt, és sok szeretettel gratulálunk a helyezetteknek.

                                                                                               Angol munkaközösség tagjai

További képek a galériában!

Iskolanyitogató III.

Iskolanyitogató III.

2023. március 25-én került sor iskolánk harmadik iskolanyitogató programjára.

Mozgásos, sportos feladatokkal vártuk a gyerekeket, így a helyszínt az új sportcsarnok biztosította.

Az igazgatónő köszöntötte a megjelenteket, majd egy közös, zenés bemelegítéssel indítottuk a napot. Ezután a gyerekeket kettő csoportra osztottuk, és párhuzamosan folytattuk a feladatokat.

Volt „burgonyaültetés”, kúszás, „palacsintaforgás”, akadálypálya, babzsákkal egyensúlyozás, szökdelés, ugrálás, illetve játékos feladatok is.

A végén közös fogójátékokat szerveztünk. Igyekeztünk jól megmozgatni a leendő iskolásokat, akik aktívan részt vettek a különböző állomások mindegyikén, és nagyon jól érzték magukat.

Egy kis vendéglátással zártuk az eseményt.

Tonomár Klára
tanító

Jubileumi rajzpályázat

A jubileumi év alkalmából rajzpályázatot hirdettünk az egyházmegye általános iskolásai számára Állatok a Bibliában címmel.

Hét iskolából, a négy kategóriában 260 pályamunka érkezett. Érdekes és izgalmas alkotások születtek, bizonyítva a gyermekek jártasságát a Szentírás ismeretében. Szívesen ábrázolták Jónást a cethallal, a Szent Családot a betlehemi istállóban, a három királyok útját teveháton, a bűnbeesést, Noé bárkáját vagy a Szentlelket galamb alakjában.

Nehéz dolgunk volt, de sikerült kiválasztanunk a legjobban sikerült alkotásokat, melyeknek alkotóit értékes jutalomban részesítettünk.

A rajzverseny díjazottjai

 1. korcsoport (1 -2. évfolyam)

I.hely: Koppervácz Zoé – Apor V. Iskolaközpont, Győr

II.hely: Palkó Róza – Sopron

III.hely: Horváth Adél – Kapuvár

               Szabó Gergely – Komárom

Különdíj: Grúber Elza – Komárom

 1. korcsoport (3 -4. évfolyam)

I.hely: Bencsik Adél – Komárom

       Ráduly Hanna – Komárom

                   II.hely: Tóth Lara Virág – Kapuvár

                   III.hely: Köd Maja – Szany

                   Különdíj: Polócz Panna – Apor Iskolaközpont, Győr

                                    Angyal Emese – Apor Iskolaközpont, Győr

 1. korcsoport (5 -6. évfolyam)

I.hely: Németh Júlia – Kapuvár

II.hely: Vécs Milán – Csorna

III.hely: Bóka Júlia – Prohászka, Győr

Különdíj: Vajk Dorottya – Prohászka, Győr

                Gáspár Luca – Csorna

 1. korcsoport (7 -8. évfolyam)

I.hely: Féli Eszter – Komárom

II.hely: Turi Rozina – Csorna

              Csigó Viola – Kapuvár

III.hely: Gönczöl Máté – Sopron

Különdíj: Saru Zsombor – Apor Iskolaközpont, Győr

                 Rokob Dóra Diána – Apor Iskolaközpont, Győr

Hegedüs Béláné

alsós mk. vez.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc 175. éves emlékezete (2023.03.14.)

Az idei tanévben a negyedik évfolyamosokat érte a megtisztelő feladat, hogy az iskolai megemlékezések sorában a márciusi eseményeket felelevenítsék.

Ötleteinket egyeztetve olyan műsort szerettünk volna létrehozni, amelyben a próza mellett zene, ének és mozgás is szerepel. Tanulóink nagyon lelkesen memorizálták szövegeiket, a táncos mozgást, illetve a zenei, dalos részeket. Sajnos a felkészülés alatt mindig voltak hiányzó diákok az utolsó pillanatig, de a nagy napon összeállt a megemlékezés egy kerek egésszé.

 Reggel már nagy volt az izgalom a lurkók között. A fiúk szépen, ünneplő ruhába öltözve, a lányok piros-fehér-zöld pólókba bújva várták a kezdést.

Mindenki a legjobb formáját hozta, fegyelmezetten, nagy odaadással mondta a szövegét. A közös énekek lelkes dalolásával és a lányok táncos jelenetével tovább színesítettük az előadást.

Műsorunk méltó megemlékezésül szolgált az 1848-as márciusi eseményeknek.

                                                                              Negyedikes osztályfőnökök

További képek a galériában!

PETŐFI 200 (2023.03.13.)

2023. március 13-án részt vettünk a komáromi Petőfi Sándor Általános Iskola területi szavalóversenyén. Külön aktualitást jelentett az a tény, hogy az iskola névadója, nemzetünk egyik legnagyobb költője, Petőfi Sándor idén ünnepli 200. születésnapját. Mi magunk is ünnepi lelkülettel készültünk a megmérettetésre és tiszteletadásra nagy költőnk előtt. Két korosztályban képviseltük iskolánkat. A 6. osztályból Radó Eszter Andrea, a 7. évfolyamból Simon Alexa vállalta a felkészülést. Közös munkánknak meglett az eredménye. Eszter Petőfi Sándor A tintásüveg című költeményének elszavalása után Szőke István Attila Magyar mécses versével fejezte be szavalatait. Alexa kötelező verse Petőfi Sándor Hazámban című műve volt. Szabadon választott versnek Ady Endre Krisztus kereszt az erdőn című költeményét választotta. Mivel mindkét tanulónk az 1. sorszámot húzta, ezért végig hallgathatták versenytársaik szavalatait is. Érdekes volt számunkra megtapasztalni, hogy főleg a Hazámban című Petőfi-verset hányféleképpen lehet értelmezni. Fegyelmezett, nyugodt, higgadt, felkészült szavalásuknak köszönhetően mindkét diákunk első helyezést ért el. Gratulálunk szép eredményükhöz.

További képek a galériában!

Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda fennállásának 25. évfordulója és az új sportcsarnok megáldása (2023.03.10.)

Egyházmegyei énekverseny (2023.03.01.)

Iskolánk, a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda idén ünnepli fennállásának 25 éves jubileumát. Ebből az alkalomból egyházmegyei énekversenyt is hirdettünk, melynek időpontja 2023. márc. 1. volt. Az eseménynek a megrendezésére a Generációk Háza adott otthont.  Nagy örömünkre szolgált, hogy a mi iskolánk hat tanulóján kívül soproni, kapuvári, csornai, szanyi és győri egyházi általános iskolákból is érkeztek, összesen 29 tanuló a kísérő tanáraikkal együtt. Három korcsoportban indultak a versenyzők: a 3-4. évfolyamos kategóriában 14 diák, az 5-6. évfolyamosban 10 diák, és a 7-8. évfolyamosban 5 diák. Külön öröm volt számunkra, hogy a lányok között 6 fiú is bátran és nagyon szépen megmutatta a hangját.  Az énekversenyt iskolánk kórusa nyitotta meg a köszöntő után, majd Takács Ferenc plébános néhány bíztató gondolata következett. A kötelező után a szabadon választott énekeket adták elő az egyes korcsoportok. Négytagú szakmai zsűri értékelte a lelkes gyermekeket, a hallottakat arany, ezüst és bronz minősítéssel díjazták, így mindenki kapott oklevelet. Korcsoportonként a legjobban teljesítő tanulók különdíjat, egy hangvillát kaptak. Ezen kívül a zsűri tagjai egyenként választottak egy-egy nekik legjobban tetsző versenyzőt, akit értékes zenei könyvvel jutalmaztak.

Kötelező énekek: a 3-4.évfolyamban – Ó, dicsőséges Asszonyság

                                az 5-6.évfolyamban – Jézus világ megváltója

                                a 7-8. évfolyamban – Dicsérjük Jézus…  

A következő eredmények születtek: 9 arany, 14 ezüst és 6 bronz minősítő oklevél.

Iskolánk tanulói is nagyon szépen szerepeltek.

Musitz -Székely Anna (7.o.) arany minősítést és különdíjat, Molnár Anna Abigél (3.o.), Knoll Katalin (4.o), Ráduly Hanna (4.o.) Radó Eszter Andrea (6.o.) ezüst, Czibor Maja (6.o.) bronz minősítést kapott. Ráduly Hanna az egyik zsűritag különdíját is kiérdemelte.

Mindenkit feltöltött a sok szép gyermekhang, jó hangulatban telt el a délelőtt.

Baranyi Gizella

ének-zene tanár

További képek a galériában!

Mocsai Arany János megyei szavalóverseny

2023. március 02-án vettünk részt az Arany János megyei szavalóversenyen, Mocsán. Kedves fogadtatás, szeretetteljes vendéglátás, jó hangulat jellemezte az egész versenyt. Az igazgatónő Garzó Krisztina nyitotta meg a rendezvényt, ahol köszöntötte a megjelenteket, bemutatta a 4 tagú zsűrit, majd együtt megkoszorúztuk Arany János fa domborművét az iskola épületében. Közben Petőfi Sándor Levél Arany Jánoshoz című költeményét szavalta el egy 7. osztályos diák a helyi általános iskolából. A versenyen a 6. osztályos diákunk Szabó-Metzger Zoé Petőfi Sándor Márciusi ifjak című versével 1. helyezést, míg Knoll Miklós 7. osztályos tanulónk a Petőfi Sándor tollából született Ha az Isten… című költeményével 2. helyezést ért el. Gratulálunk tanítványainknak a szép és eredményes szereplésért.

2023. március 1-jén tartottuk meg intézményünk 25. jubileuma alkalmából az egyházmegyei iskolák számára meghirdetett Istenes versfolyamot a Szent Ignác Közösségi Házunkban.

Az 5 – 6. osztályos kategóriában négy diák, a 7 – 8. osztályosban öt diák jelentkezett szavalóversenyünkre. Köszönettel tartozunk a kapuvári, a szanyi és a győri Prohászka testvériskoláinknak, hogy elfogadták meghívásunkat, és jelenlétükkel emelték az esemény színvonalát. A hangulatot és a színvonalat tovább emelte, hogy a verseny előtt Ficsura Leon 8. osztályos diákunk Haendel Allegro című darabját és Jean Francoix 5 egzotikus tánc I. és II. tételét játszotta el szaxofonon Lázók Márió zongorakíséretével. Felkészítője Szabó Ferenc tanár úr. A két darab között Petrozsényi Eszter színművésznő, a zsűri elnöke elszavalta Kölcsey Ferenc Himnuszát. Köszönjük színvonalas előadásukat.

 A verselő diákok először a két kötelező költemény közül (Petőfi Sándor: Ha az Isten…; Szőke István Atilla: Magyar mécses) elszavalták az egyiket, majd egy kis pihenő után következett a szabadon választott művek bemutatása. A szavalatok között Wass Albert, Reményik Sándor, Földes Lívia, ifj.Vizi István, József Attila, Babits Mihály és Ady Endre művei kaptak helyet.

Az 5 -6. osztályos kategóriában Pető Dorka 6. osztály (kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda) első, míg Karakai Boján 6. osztály ( győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda) második, Molnár Sára 6. osztály (komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda) harmadik, Katona Márk 5. osztály ( győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda) szintén harmadik helyet ért el.

A 7 – 8. osztályos korosztályban megosztott első helyet ért el Knoll Miklós 7. osztály (komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda) és Erős Domonkos Gábor 7. osztály (győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda), második helyen végzett Bakodi Luca (kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda) 8. osztályos tanuló.

Kellemesen együtt töltött idő és lelki feltöltődés jellemezte a megrendezett eseményünket.

Ennek folytatásaként a felnőttek részére is meghirdettünk egy Istenes versfolyamot április elsejére, a nagyböjti időszak végére, ahol a jelentkezők Istenes verseket szavalnak vagy olvasnak fel. Közte szép egyházi énekeket éneklünk egy rövid irodalmi háttér ismertetése mellett. Ennél a rendezvénynél nem lesz zsűri, hiszen ennek nem a verseny lesz a központi célja, hanem a kikapcsolódás és a lelki feltöltődés.

Egyed Gábor

magyartanár

További képek a galériában!

Kirándulás (2022.02.23.)

Iskolánk ,,Természetismereti” szakköre 2023.02.23-án kirándulást szervezett Budapestre, amelyen 23 tanuló vett részt Cselovszki János és Bertalanitsné Tar Katalin pedagógusok kíséretében.

A túrázók vonattal érkeztek Budapestre, majd tömegközlekedéssel jutottak el a Szemlő-hegyi és a Pál-völgyi barlanghoz. A helyi túravezetők rengeteg érdekességet meséltek el a barlangok keletkezéséről és a barlangászat történetéről. A tanulók megismerkedhettek a borsókövek és cseppkövek fajtáival, és közelről meg is nézhették őket. Megtanulták azt is, hogy miért nem szabad hozzáérni ezekhez a gyönyörű természeti képződményekhez. Láthattak kagylók, csigák és tengerisünök megkövesedett maradványait, megtapasztalhatták milyen sötétben létezni, és milyen fantasztikus akusztikája van egy barlangnak. Láthattak alvó denevéreket, kipróbálhatták kitartásukat a fáraók létráján és az óriások lépcsőjén.

Sok élménnyel, rengeteg új ismerettel gazdagodva tértek haza kirándulóink.

Reméljük, a következő túrára is ennyire szép számú érdeklődő jelentkezik.

Laborfalvi Mária

könyvtáros

További képek a galériában

A nagyböjt kezdete (2023.02.22.)

Hagyomány szerint idén is szentmisével kezdődött a hamvazószerda, a nagyböjt kezdete, szigorú böjti nap.

A szentmisén a hamvazkodás utáni szentbeszédben Ferenc atya megkérdezte a gyerekeket, mit tudnak a nagyböjtről. Sokféle mondat hangzott el. Pl. Nagyböjtben lemondunk valamiről, kerüljük a hangos ünneplést, nem eszünk húst, jót teszünk valakivel, megbánjuk bűneinket, odafigyelünk jobban a másikra, többet imádkozunk, gyakrabban járunk templomba stb. A válaszok után az atya összefoglalta, hogy a böjt lényege nem a formaságokban rejlik, hanem abban, hogy figyelmünket a lemondások révén a hétköznapi dolgok helyett az örök javak felé irányítjuk. Szükségünk van arra, hogy minden nap Isten közelében éljünk, aki mindenkinél jobban szeret bennünket, „odavan értünk”. Kérte a gyerekeket, hogy erről soha ne feledkezzenek meg, akár ki is írhatják egy cédulára „Odavan értem az Isten!”, és „hűtő mágnesként” ki is tehetik.

Nagyböjt negyven napja az előkészület, az el nem múló kincsek gyűjtésének ideje. Erre kaptak a gyerekek figyelemfelhívást a szentmisében.

További képek a galériában

Felsős farsang (2023.02.10.)

A felső tagozatosok farsangi báljára 2023. február 10-én, pénteken került sor. A program 14:30-kor a diákönkormányzatosok által erre az alkalomra készített vicces film bemutatásával kezdődött, majd az osztályok és diákcsoportok bemutatóival folytatódott. Az ötödikes évfolyam táncos, zenés műsoraiban az osztályok minden tanulója részt vett. Szórakoztató, vidám műsorával az 5. a az őskorba, míg az 5.b a vadnyugatra repítette vissza a nézőket. A 6. osztályos lányok 3 tánccal, míg a hetedikes lányok a „Cup song” című dalra készített poharas koreográfiával készültek. A bemutatók után a jelmezesek felvonulása következett. A zsűri mind a bemutatók, mind pedig a jelmezesek közül az első 3 helyezettet jutalmazta ajándékkal. A délután folyamán tombolahúzásra is sor került, ahol a tanulók a diákönkormányzatosok által vásárolt ajándékokat, valamint feleletmentesítőket, fődíjként pedig egy tortát nyerhettek. Ezt követően a program este 7 óráig tánccal folytatódott. A diákok visszajelzései alapján elmondhatjuk, hogy az idei év farsangi bálja rendkívül jól sikerült.

Bertalanitsné Tar Katalin

humán mk.vez.

További képek a galériában

Alsós farsang (2023.02.10.)

Az idei év farsangi bálunkat 2023. február 10-én új helyszínen, a tornacsarnokban nyitottuk meg. Már délelőtt felrakták a 4. évfolyamos tanulók a díszeket a bordásfalakra, és feldíszítettük a tantermeket is.

A 2. a és 3. a osztályok látványos műsorszámával kezdődött a mulatság. Ezután következett a jelmezes felvonulás. Tanítványaink ötletes jelmezekbe bújtak, amit vidáman mutattak be egymásnak. A mulatozást az izgalmas tombolázás követte. A vigadozást a tombola húzás után a tantermekben folytattuk, ahol terített asztalok várták a diákságot. Uzsonna után itt folytatódott a zene, a tánc, a játék.

Mindenki jól szórakozott, a bál végére a kisgyerekek is kellemesen elfáradtak.

Hegedüs Béláné

alsós mk. vez.

További képek a galériában

Iskolanyitogató (2023.02.04.)

Iskolánkban 2023. február 4-én második alkalommal vehettek részt az érdeklődő szülők és gyermekeik iskolanyitogató délelőttünkön. Az óvodásokat a megújult könyvtárban farsangi kézműves foglalkozásra várták a leendő elsős tanító nénik és segítőik. Az újonnan érkező szülőknek, akik első alkalommal jöttek hozzánk, az intézményvezető mutatta be iskolánkat. A többiek az intézményvezető-helyettessel kerekasztal beszélgetésen vehettek részt, ahol a szülőket leginkább foglalkoztató kérdésekre kaphattak válaszokat. A tízórai után vendégeink végigjárhatták az iskolát, benézhettek a tantermekbe.

Mindenki jól érezte magát. Reméljük, hogy a következő alkalommal is ugyanilyen szép számú érdeklődővel találkozunk.

Hegedüs Béláné

alsós mk. vez.

További képek a galériában

Szavalóverseny (2023.02.03.)

Szavalóverseny

A felső tagozaton 2023. február 3-án „Istenes versfolyam gyerekeknek” címmel szavalóverseny megrendezésére került sor. Ezt a hagyományos programot, iskolánk magyartanára, Egyed Gábor tanár úr szervezte és bonyolította le. A tanulók, Petőfi Sándor Ha az Isten, illetve Szőke István Attila Magyar mécses című költeményének megtanulása között választhattak. Mindkét korcsoport első helyezést elért diákjai képviselhetik iskolánkat a 2023. március 1-jén megrendezésre kerülő Egyházmegyei szavalóversenyen.

Az 5-6. osztályos korcsoportban Molnár Sára 6. osztályos tanuló első, Szabó-Metzger Zoé 6. osztályos tanuló második, míg Radó Eszter 6. osztályos tanuló harmadik helyezést ért el. Ebben a korcsoportban egy különdíj kiosztására is sor került. Galambos Panka 5. b osztályos tanítványunk egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a versenyen, ezért szülei felvették, ahogy Panka mindkét verset elszavalja. A felvétel a versenyen lejátszásra került. A zsűri a kislány fáradozását és szép szavalatát különdíjjal jutalmazta.

A 7-8. osztályos korcsoportban Knoll Miklós első, míg Simon Alexa második helyezést ért el.

A diákoknak és felkészítőjüknek, Egyed Gábor tanár úrnak, szívből gratulálunk!

Bertalanitsné Tar Katalin

humán mk. vez.

Színházban jártunk (2023.01.27.)

2023. január 27-én felső tagozatos diákjainknak lehetőségünk volt megnézni a Monostori erődben a Magyarock Dalszínház Jókai Mór elbeszélése alapján készült “A nagyenyedi két fűzfa” című musicaljét. A gyerekek és tanáraik nagyon élvezték a szórakoztató, színvonalas előadást.

Bertalanitsné Tar Katalin

Karácsonyi műsor (2022.12.21.)

Iskolanyitogató I.

Ebben a tanévben 2022. december 3-án szombaton tartottuk hagyományos iskolanyitogatónk első foglalkozását.

A bejáratnál a leendő elsős tanító nénik – Dákai Zoltánné (Andi néni), Tonomár Klára (Klári Néni) és bácsi Andrásné (Emőke néni)- fogadták az érkező gyerekeket és szüleiket. A kölcsönös köszöntés után az egyik teremben a szülők kaphattak részletes tájékoztatást intézményünkről, a felvételről, „elvárásokról” Takács Ferenc plébános úrtól és Radziwonné Vörös Zsuzsanna intézményvezetőtől, majd Andi néni az iskolaérettség fontosságáról, és az előttük álló időszak legfontosabb feladatairól beszélt.

A szomszédos termekben ez idő alatt a gyerekeket izgalmas feladatok várták, melyekben próbára tehették kézügyességüket, kitartásukat, és mozoghattak kedvükre. Készíthettek szarvasos fejpántot, hóembert díszítettek papírgolyókkal, célba dobtak Rudolf agancsára, cipőt fűztek, létrán mentek úgy, hogy közben énekeltek a télről, a Mikulásról. Még teázásra és sütizésre is jutott idő.

A nap végén megkeresték az elrejtett ajándékot.

Mindenki jól érezte megát. Gyerek, felnőtt kellemesen elfáradva térhetett haza.

Hegedüs Béláné

alsós mk. vez.

További képek a galériában

Fenntarthatósági Iskolai Kupa

2022. december 5-én a komáromi Jókai moziban iskolánk 29 tanulója részt vett a KÖSZ (Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők Egyesülete) és a DiViSz (Diákönkormányzatok Városi Szövetsége) által közösen meghirdetett Fenntarthatósági Iskolai Kupa újabb programján. A rendezvényt dr. Fehérvári Dávid nyitotta meg, majd dr. Molnár Attila, Komárom város polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően került sor az előzetesen lefolytatott plakátkészítő verseny eredményhirdetésére.

Nagy örömünkre szolgált, hogy iskolánkból két csapat munkája is díjazásra került.

A Czibor Hédi és Molnár Nóra, 6. osztályos tanulók alkotta Felfedezők csapat 3., míg a Csöbönyei Zsolt, Mohácsi Fruzsina és Musitz-Székely Zselyke, szintén 6. osztályos tanulókból álló Hulladékvadászok csapata pedig 2. helyezést ért el. A gyerekek az Electro-Coord Kft. támogatásával értékes ajándékokat vehettek át a szervezőktől.

  A díjátadót követően Szebenyi Péter (környezetmérnök, környezetvédelmi influenszer) „Hogyan éljünk hulladékmentes(ebb)en?” című előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

A program zárásaként a DiViSz tagjai által összeállított játékos vetélkedőre került sor.

Bertalanitsné Tar Katalin

További képek a galériában

ADVENTI ZENÉS VÁRAKOZÁS (2022.11.25.)

    2022.november 26-án, advent első vasárnapja előtt, Majkon léptünk fel iskolánk kórusával a tatai Soltész István Kamarazenekar kíséretében. A csodálatos környezet, a gyönyörű kamaramuzsika, a gyermekkórus hangzása meghitt hangulatot teremtett. A kolostor díszterme megtelt a gyermekeiket kísérő szülőkkel, rokonokkal és a zeneszerető közönséggel.     

    A műsorban három különböző műfajú, stílusú, hangulatú muzsikát hallhattak a jelenlévők. A zenekar a barokk zene karácsonyi gyöngyszemeiből játszott, mi pedig az énekkarral a mai kor fiatalságának kedvenc karácsonyi dalaiból énekeltünk. Végül a zenekar kíséretében a jól ismert, klasszikus karácsonyi dalokat szólaltattuk meg. A kórusunk idén sok új taggal bővült, jobbára 3.és 4.osztályos tanulókkal. Nagyon örültem, hogy az első bemutatkozásuk ellenére bátran, vidáman és szépen énekeltek a nagyközönség előtt.

    Köszönjük a Soltész István Kamarazenekarnak, hogy vállalták velünk ezt a fellépést és emelték a műsor színvonalát. Mindannyian maradandó élménnyel gazdagodtunk.

    Köszönjük a majki vezetőségnek is, hogy méltó helyet adtak az adventi zenés délutánnak.

Baranyi Gizella

További képek a galériában

Pályaorientációs nap (2022.11.25.)

2022. 11. 25-én pályaorientációs napot tartottunk iskolánkban.

    Szalai Katica, egy 6.osztályos kislány édesanyja és munkatársai elhozták a MetLife- Life Changer pénzügyi tudatosságra nevelő játékát. A 3. 5. és a 6. osztályos tanulókkal beszélgettek a pénzről, a megtakarításról, a hitelről, adományról, egy pörgős, nagyon jól szervezett játék kíséretében! Köszönjük nekik, hogy eljöttek és egy érdekes, tanulságos programmal lekötötték a tanulóinkat, a szülőknek is hálásak vagyunk a részvételért.

      A 7. és 8.osztálynak külön programot szerveztünk. Készségesen álltak rendelkezésünkre a szülők, akik saját munkájukról beszéltek.

      Először Komárom város két iskolájának tájékoztatóját hallgathatták meg diákjaink a közösségi házban.

     A Tatabányai Szakképzési Centrum Alapy Gáspár Technikum és Szakképző Iskola tanára, Galambosné Wágner Rita mutatta be a középiskolát, akinek három gyermeke a mi iskolánkba jár.

      Majd a Tatabányai SZC Kultsár István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának szakmai vezetője ismertette meg a középiskolájuk életét, lehetőségeit.

      Pálenyk Veronika, egy hetedik osztályos tanuló édesanyja, a Becton Dickinson Hungary Kft., a környei ipari parkban működő fecskendő gyárban dolgozók munkájának különböző szintjeit és az ott működő gyártási folyamatokkal ismertette meg a tanulókat.

       Dr. Pártos Orsolya, – akinek szintén három gyermeke a mi iskolánkban tanul – beszélt munkájáról, hogyan és miért választotta a fogorvosi pályát. Elmesélte, hogy az orvosi, illetve egészségügyben dolgozóknak milyen előnyei, hátrányai, buktatói vannak.

       Gyürki Zoltán, pedagógus szakértő az informatika teremben bemutatta interaktív módon, hogy pályaválasztás előtt milyen segítséget találnak a gyerekek az interneten. Teszteket töltöttek ki, hogy érdeklődésük megerősítése után megtalálhassák a számukra kedvező iskolát, majd munkalehetőséget.
       Végül Dancs Zsófia, két éve nálunk végzett diáklány elmesélte tapasztalatait középiskolájáról, a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda életéről, lehetőségeiről beszélt.

Belsőné Baranyi Gizella

Of. mk. vezető

Pályaorientációs nap (2022.11.25.)

Alsósaink 2022. november 25-én, a pályaorientációs napon különböző komáromi és környékbeli üzemeket látogattak meg.

Az 1.a osztály az Agrotec Kft telephelyén mezőgazdasági gépeket – traktorokat, kombájnokat – nézhetett meg. A cégnél dolgozó szülő projektoros kivetítésen keresztül bemutatta a cég által forgalmazott mezőgazdasági gépeiket és ezekről beszélgetett a tanulókkal. Ezek után megnézhették és mehettek a traktorvezetővel néhány kört a traktorokon. Élményvezetésben lehetett részük a gyerekeknek. Látogatásuk végeztével a cég ajándékcsomagot adott a tanulóknak.

A 2.a osztály Kocsra utazott. Először a tehenészetben nézték meg a fejőüzemet és a kis borjúkat. Ezután egy fuvarozási céghez mentek, a kamionokba mindenki beülhetett. Végül a NoliLand állatsimogatóba mentek. Mindenki élvezte,hogy olyan helyekre is eljutott, ahová egyébként nem lenne lehetősége. Örültek az állatokkal való találkozásnak és a kamionozásnak is.

A 3.a osztáy az Ireks-Stamag Kft komáromi üzemébe látogatott el, ahol bepillantást nyerhettek a cukrász és pék szakma rejtelmeibe. Megismerkedhettek a cég történelmével, mindennapi életével. Ezután egy élménysütésen vehettek részt, ahonnan a gyerekek boldogan vitték haza az elkészült remekműveket.

A 2.b és 4.a osztály tanulói a gyertyagyújtás után indultak a vasútállomásra, hogy elutazzanak Ácsra, a Hartmann Kft üzemébe. A pár perces vonatút után 10 perces séta következett. Már vártak bennünket, a kijelölt útvonalon betértünk az oktatóterembe, ahol Edit néni mesélt a cégről, munkafolyamatokról. Ezután felnőtt kísérőkkel elindultunk, hogy élőben is megnézzük a gyárat. Minden helyszínen elmesélték, mi történik a ternékkel, mire elkészül. Megtudtuk, hogy nagyon figyelnek a környezetvédelemre: újrahasznosítják a papírt, megtisztítják a felhasznált vizet és a nem megfelelő terméket is felhasználják újra. A séta végén még finomságokkal is megkínáltakbennünket, ajándékot is kaptunk. Kellemesen elfáradva sétáltunk vissza az állomásra, hogy hazatérjünk Komáromba.

A 3.b osztály tanulói a nap első részében a MetLife Changer pénzügyi tudatosságra nevelő játékában vehettekrészt. A szervezők beszélgettek a gyerekekkel a pénzről, megtakarításról, hitelről, adományról egy nagyon jól szervezett játék keretében. A nap második felében a lányok Ékes Adrienn mesterfodrásznál jártak, ahol bepillantást nyerhettek fodrász szakma rejtelmeibe. Ezalatt a fiúk Csepi István gépészmérnök apuka előadását élvezhették és nézték meg közösen az újonnan épült sportcsarnokunk kazánházát.

A 4.b osztályosok a komáromi BYD-ba látogattak el. A gyárlátogatás során először egy előadóteremben bemutatták a cégnek a világ különböző pontjain gyártott termékeit (különböző méretű buszok, targoncák, autók, reptéri csomagszállítók stb). Ezután pedig  a helyi munkálatokról kaptak egy kis ízelítőt. A látogatás második részében lementek a termelésbe, ahol testközelből szemlélték végig a buszgyártás folyamatát. Ezáltal egy teljesebb képet kaphattak az itt folyó munkáról. A látogatás végén egy kész buszra fel is szállhattak majd egy itt gyártott busszal vissza is szállították őket az iskolába.

Köszönjük a vállalatoknak, hogy fogadtak bennünket és lehetőséget biztosítottak diákjaink számára, hogy megismerkedhessenek az egyes szakmák, foglalkozások titkaival. Élményekkel gazdagodva zárhatta minden tanulónk ezt a napot.

    Hegedüs Béláné

További képek a galériában

Közösségépítő játékos, zenés klubdélután (2022.11.24.)

Iskolánk 5.b osztálya november 24-én közösségépítő játékos, zenés klubdélutánt szervezett. Célja az volt, hogy a diákok a közös játék során jobban megismerjék egymást és erősödjön köztük a közösségi szellem. A gyerekek a klubdélután első felében osztályfőnökük irányításával különféle csapatjátékokat játszottak, majd a tánc és a zene vette át a főszerepet. Az SZM szülők pedig gondoskodtak róla, hogy a délután folyamán senki ne maradjon éhen.

                                                                                              Bertalanitsné Tar Katalin

A természetismereti szakkörösök kirándulása (2022.11.12.)

Borongós időben indultunk el az idei év utolsó túrájára. Szerencsére mire Szárligetre értünk, elkezdett felszakadozni a köd, és elénk tárult a Vértes vonulata. Csákányospusztáig az idő gyorsan telt, beszélgettünk, tízóraiztunk, a gyerekek vadászlesre és egy „háromemeletes” szalmabálára is felmásztak.

A kilátóig eljutni a meredek turista úton már nehezebb feladat volt, de az ott ránk váró gyönyörű kilátás kárpótolta a résztvevőket fáradságukért. Egy kisebb pihenő után elsétáltunk a volt körtvélyesi temetőhöz, a közelben lévő (sajnos alig csordogáló) forráshoz, és a Mária-szurdok elején lévő „képes fához”. A szurdokba a sár és a csúszós falevelek miatt nem merészkedtünk be, azt csak a felette kanyargó műútról láttuk. A túra hossza így összesen 14 km lett, aminek leküzdéséhez gratulálok a résztvevő gyerekeknek és felnőtteknek, akiknek külön köszönöm a segítséget.

Cselovszki János

További képek a galériában

Szent Imre nap (2022.11.04.)

2022. november 4-én tartottuk intézményünk, a komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda névadójának és védőszentjének ünnepét. A napot hagyományosan Szent Imre tiszteletére bemutatott szentmisével kezdtük a Jézus Szíve templomban.

Kilenc órától kezdődtek az iskolai programok. Az alsó tagozat osztályai három csoportban vettek részt a nap fő eseményén, a „Vértes” Egyesület bemutatóján, amely Szent Imre korának lovagi kultúrájáról szólt, korhű viseletekkel, felszerelésekkel. Az előadással egybekötött harci jeleneteket csodálattal nézték tanítványaink. A bemutató végén közelről is megnézhették, megfoghatták a gyerekek a vérteket, szablyákat, kardokat. Közös fotók is készültek a középkori harcosokkal.

A nap további részében a tanító nénik gondoskodtak osztályaik tevékenységeiről, melyek kapcsolódtak Szent Imre életéhez. Volt vetélkedő, készültek lovagi kardok, tőrök, pajzsok, koronák, mozgatható hercegi bábu és vár is.

Felső tagozatunk a Szent Imre napot idén a 25. jubileumi tanévünk alkalmából egy nagyszabású vetélkedővel ünnepelte meg. A felsős munkaközösség tanárai a „Magyarország Szeretlek” című népszerű televíziós műsor mintájára állították össze a „Szent Imre Szeretlek” vetélkedő feladatait. A felső tagozatos tanulók változatos, a névadónk életével kapcsolatos játékos feladványok megoldásával mérték össze tudásukat és ügyességüket. A legnagyobb sikert az iskolánkban tanító anyanyelvi lektor hallás utáni népdaléneklése aratta. A délelőtt második felében az osztályoknak „lehetetlen küldetést” kellett teljesíteniük, melynek során Szent Imrének méltó fogadást rendeztek, díszes trónszéket, címert készítettek, és még egy verssel is köszöntötték.

A küldetés részeként minden osztály egy korhű oklevelet készített, melyet az eredményhirdetéskor át is vehetett. A gyerekek felhőtlen jókedvvel, kreatív hozzáállással örvendeztették meg tanáraikat.

Mindenki jól érezte magát ezen a napon. Új ismeretekkel és élményekkel gazdagodva térhettek haza tanítványaink.

További képek a galériában

Komposztálás (2022.10.27.)

A KÖSZ (Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők Egyesülete) irányításával 2022. október 27-én a 7. és 8. osztályos tanulók előkészítették a komposztálás helyét intézményünk közösségi házának udvarán. Előtte rövid előadás keretében megismerkedtek a komposztálás elméleti tudnivalóival is.

További képek a galériában

NÉPLÉLEK 1956

Egy nemzet minden nemzedékében akadnak olyan emberek, akik tudatosan vagy véletlenül, de hőssé válnak. Olyan tettet hajtanak végre, amely egy adott közösség, egy nemzet további sorsára is kihatással van, még akkor is, ha hőstettük a saját életük elvesztésével jár. A néplélek azonban megőrzi nevüket, tettüket. Nincs ez másképp 1956 hőseivel sem. Kötelességünk minden évben megemlékezni róluk.

 Az ünnepi megemlékező műsort iskolánkban az irodalmi színpad és az énekkar adta elő. A helyszín különleges volt, hiszen a megszokott Szent Ignác közösségi Ház már kicsinek bizonyult a megrendezéshez, ezért az új sportcsarnokunk nagyterme adta a helyszínt. A szervezőknek izgalomra adott okot a visszhangos környezet. Kivetítő hiányában a szöveg mellett inkább a mozgás dominált. Rövid történelmi előzmény után a pesti harcok hangulatát, majd a forradalom leverése utáni néplélek csendes emlékezését idézték fel az ifjú diákok megható énekkaros betétekkel. Az iskolarádió aznap tematikus napot tartott. A tízórai műsorukban 1956-ról szóló zeneszámokat sugárzott, a bemondó röviden ismertette a nap különleges aktualitását. A faliújságon is 1956 hőseiről lehetett olvasni, és eredeti fényképeken láthattak pillanatképeket a forradalomról. Mindezek mellett tiszteletünket az öltözetünkkel is kifejeztük, iskolanyakkendőben és ünneplőben zajlott az aznapi tanítás és a megemlékező műsoron való részvétel.

                                                                                               Egyed Gábor

További képek a galériában

Közösségépítő kirándulás (2022.10.15.)

Iskolánk 5.a osztályos tanulói október 15-én közösségépítő kiránduláson vettek részt.
Megmászva több, mint 400 lépcsőt értek fel a Turulhoz, majd tanulmányozták az ősemberi lét nehézségeit a Szelim-barlangban, megtekintették a tájat a Ranzinger-kilátóból. Mindeközben megismerkedtek a turistajelzésekkel, a környezet élővilágával és számos vidám játékot játszottak.

További képek a galériában

Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért (2022.10.18.)

Idén is bekapcsolódott intézményünk a világméretű imakezdeményezésbe. 2022. október 18-án közösen imádkoztuk a rózsafüzért az egységért és a békéért. Az imádságban tudatosult a gyermekekben, hogy Isten a világ Ura, nekünk pedig az a feladatunk, hogy elfogadjuk a felénk nyújtott kezét, kapaszkodjunk belé. Isten Márián keresztül is megszólíthat minket. A rózsafüzér kitartó imádsága gazdagítja lelki életünket.

„Amikor egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért, megváltozik a világ.” Pió atyának ez az üzenete mindenkinek példaértékű világunkban.

Portestáns tanulóink a református templomban imádkoztak. Az első három évfolyam református és evangélikus tanulói lelki foglalkozáson vettek részt.

További elmélkedésre és imádkozásra buzdított mindnyájunkat ez a nap.

További képek a galériában

A fenntarthatóságról (2022.10.15.)

Iskolánk tanulói a KÖSZ Kisvárosi Önkéntes Szemétszedők Egyesülete által szervezett előadáson vettek részt 2022. október 15-én a fenntarthatóság témakörében, amelyen a szelektív hulladékgyűjtésről, a környezetvédelemről, az újrahasznosításról és a szemléletformálásról hallottak sok hasznos ismeretet. A bemutatott elhagyott szemetekkel, hulladékokkal kapcsolatos kérdésekre ügyesen válaszoltak. Az I. fenntarthatósági iskolai kupa rendezvényeit is megismerték, amelyen minden hónapban különböző programok követik egymást. Októberben komposztálás, novemberben szelektív hulladékgyűjtés, decemberben szakmai előadás és ajándéktárgy készítés, januárban ötletpályázatok (rajz, vers, videó, szobor), februárban kvíz, márciusban szemétszedés, áprilisban kerékpártúra, májusban Plogging szemétszedő futás és I. PET-Games sorverseny. A kupaverseny júniusban zárul az eredményhirdetéssel. A részt vevők értékes jutalmakra számíthatnak.

További képek a galériában

Szent Teréz napja

Intézményünk kápolnájának védőszentjére, Avilai Szent Terézre emlékeztünk ünnepi szentmise keretében. A kápolna kis mérete miatt a nagytemplomban gyűltünk össze, hogy a búcsúünnepről elmélkedjünk. A szentmisét intézményünk püspöki biztosa Takács Ferenc plébános tartotta. Az interaktív szentbeszédben először a búcsú fogalmát beszélte meg a gyerekekkel. Egyházunkban elsősorban a rossztól való elválást, elbúcsúzást értjük rajta. Amikor a templom búcsúját ünnepeljük, imádkozunk, hogy a bűneinktől elbúcsúzzunk, a bűn következményeivel együtt. Isten segítségét és Szent Teréz közbenjárását kell kérnünk, hogy ebben segítsen mindnyájunkat. A szent példamutató élete álljon mindig előttünk. A sarutlan karmelita rend megalapítójaként a szemlélődő és misztikus lelkületet képviselte. Ebben a szemlélődő csendben találkozhatunk Istennel. Aki Istennel csendben van, annak arcán derű tükröződik. Rendtársaitól is ezt várta el.

A szentbeszéd zárásaként Szent Teréz egyik legszebb gondolatát idéztük fel énekkel: „Ne félj, ne aggódj, ne sírj, ne bánkódj: ha tiéd Isten, tiéd már minden. Ne félj, ne aggódj, ne sírj, ne bánkódj: elég Ő néked.”

Az ünnepi szentmisét kápolnalátogatás követte, ahol az osztályoknak lehetőségük volt külön is imádkozni, elmélkedni.

További képek a galériában

Rajzpályázat nyertesei

Intézményünk 3.b és 4.b osztályos tanulói a komáromi Jókai Mór Városi Könyvtár, által meghirdetett ÉGIGÉRŐ FA rajzpályázaton az alábbi helyezéseket értek el:

Öröméneklés (2022.10.03.)

Október 3-án –  A ZENE VILÁGNAPJA alkalmából –  6. alkalommal szervezte meg a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda az ÖRÖMÉNEKLÉST.

Iskolánk énekkara és minden tanulója együtt énekelt a Komárom város általános- és középiskolájából érkező diákkokkal. Polgármester úr, Dr. Molnár Attila, Molnárné dr.Taár Izabella, a járási hivatal vezetője és Hajnal Dóra, a humánbizottság elnöke is részt vett a rendezvényünkön. Több éve velünk tart budapesti testvérkórusunk, a XIII. kerületi Herman Ottó Általános Iskola gyermekkara, vezetőjük Baranyi Zsuzsanna. A dalokat az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola zenekara színesítette, melynek karmesterei Takácsné Fekete Patrícia és Tirbus Ildikó volt. Zongorán kísért Musitzné Hajnal Márta.  A városból több zeneszerető felnőtt is bekapcsolódott az öröméneklésbe. A közel egy óra alatt számos népdal, kánon, musicalrészlet, klasszikus dal hangzott el a lelkes gyermekhangokkal.

Hatalmas élményt nyújtott a több mint 300 lelkes gyermek hangját együtt hallani és velük együtt énekelni.

Köszönjük minden részvevőnek, hogy a szeles idő és a végét elsöprő zivatar ellenére végig kitartottak.

Remélem, jövőre ismét találkozunk!

Baranyi Gizella

főszervező

További képek a galériában

Alsósok a sportnapon (2022.09.30.)

Iskolánk az idei évben is csatlakozott az  Európai Diáksport Napja Magyarország című programhoz.

Szeptember 30-án, az új, csodaszép tornacsarnokban felsorakozott 204 alsó tagozatos tanuló, és tanítójuk. A légző gyakorlatok után, zenés bemelegítéssel kezdetét vette a program. Az alsós tanulók vegyes csapatokban mérhették össze tudásukat a különböző váltó versenyekben.

A sportnap zárásaként karate bemutatón ismerkedhettek meg a gyerekek ezzel a küzdő sporttal. Örömmel üdvözölték a karate csapatban iskolatársaikat. 

Nagy Ferencné

További képek a galériában

Sportolni jó!

Sportolni jó, nem mellesleg egészséges is. Ennek fényében nagy örömmel kapcsolódott intézményünk a magyar diáksport napjához. Az alsó tagozatosok az első három, míg a felsős diákok a 4 – 6. óra alatt vettek részt sportfoglalkozáson  iskolánkban. Sajnos aznap, szeptember 30-án az időjárás nem kedvezett a kinti testedzésnek, hiszen végig esett az eső. Ezért a sportcsarnokunk biztosította a sportolás lehetőségét diákjaink számára.

11 órakor először ízelítőt kaptunk a Tempo Karate SE jóvoltából a küzdősportok világából. Filep Imre karate mester tolmácsolásában és irányításával bemutatót tartottak diákjainknak és dolgozóinknak. Nagy örömünkre szolgált, hogy jó néhány diákunk is aktív sportolója az egyesületnek. Büszkén és örömmel figyelhettük fegyelmezett sportbemutatójukat.

Ezután még nagyobb kedvet kaptunk az aktív mozgásra. A bemelegítést Téglás Sarolta 7. osztályos tanulónk irányította zenei aláfestés mellett. Majd két sportágban mérték össze erejüket diákjaink a Szent Imre-kupa keretében. Először labdarúgásban, majd tűzharcban küzdöttek egymással az osztályok.

Jó hangulat és kellemes, hasznos időtöltés jellemezte a délelőttünket, rávilágítva arra, hogy az iskola sokrétű feladatai között nemcsak az agytornát fontos előtérbe helyezni, hanem a testi egészségünk megőrzéséhez elengedhetetlen fizikai mozgást is.

Egyed Gábor

További képek a galériában

A természetismereti szakkörösök kirándulása (2022.09.24.)

A természetismereti szakkör túráját szeptember 24-én tartottuk meg. Kivártuk a jó időt, és így a vártnál több tanulóval vágtunk neki az útnak. A jubileumi tanév rendezvényeihez kapcsolódva a baji kálváriát kerestük fel. A Via Dolorosa végigjárása közben megemlékeztünk a stációkhoz kapcsolódó eseményekről, és egy kicsit meg is pihentünk a golgota-kereszteknél.

Az Öreg-Kovács-hegy tetején lévő Szent Péter körtemplom romjainál tartottunk egy nagyobb pihenőt, és elfogyasztottuk a magunkkal hozott elemózsiát.

Utunk során megfigyeltük a tölgyes és a bükkös erdők jellegzetességeit. Sokféle gombát is fényképezhettünk. A körtemplomnál még az óriás pöffeteget is megcsodálhattuk, bár azt sajnos nem mi találtuk.

A hegytetőről Vértesszőlősre ereszkedtünk le, ahol meglátogattuk a nemzetközi hírű geológiai bemutatóhelyet. Itt a kőeszközzel, zsíros csontokkal táplált tűzhelyekkel, a vadászott állatok csontjaival és az emberi tejfogakkal valamint egy tarkócsonttal egyedülálló képet kaptunk az előember életéről.

Az élménydús, változatos és fárasztó túra teljesítéséért a résztvevő tanulók dicséretet kaptak. Köszönet illeti a kísérőket is a segítségét.

Cselovszki János

További képek a galériában!

Tanévnyitó (2022.09.01.)

2022. szeptember 1-jén tartotta intézményünk a tanévnyitó ünnepélyt. Az idén 384 gyermek választotta iskolánkat és óvodánkat. Ebből a tanulók létszáma 309 fő, az óvodásoké 75 fő.

A tanévnyitó ünnepélyt ebben az évben a nagytemplomban tartottuk, amelyen először az új püspöki biztosa, Takács Ferenc atya mutatkozott be a gyermekeknek.

57 első osztályos kezdte meg iskolás éveit, akik kedves versekkel köszöntötték első tanévüket. Fogadalmat tettek, és a nyolcadik osztályosok segítségével megkapták az iskolanyakkendőjüket is. Az énekkar vidám dallal színesítette a programot.

Az intézményvezető beszámolt a tanévet érintő változásokról, amelyek közül kiemelkedik az új, méreteiben is impozáns sportcsarnok. Az iskolaépület is átalakult, a régi tanári helyén új tanterem fogadja az elsősöket, a tornateremből pedig tanári lett. A régi óvoda részben hat tanterem kerül kialakításra. Az egész intézmény új cserépfedést kapott. A tantestületben történt személyi változásokról is szólt az intézményvezető, majd megnyitotta a 2022/2023-as tanévet.

Az új tanévben valamennyi gyermek és felnőtt lehetőséget kap, hogy tudása legjavát adva folytassa az értékteremtést Isten szeretetében, gyarapodva hitben, tudásban és emberségben.

Ehhez kértük a Szentlélek segítségét a vasárnapi tanévnyitó szentmisén 2022. szeptember 4-én.

További képek a galériában

Zarándoktábor 2022

Csapatépítő és programozás tábor

2022. június 22-24-ig a Szent Imre Általános Iskolában megrendeztük a „Csapatépítő-Informatika” tábort.

Tanulóink megismerkedtek a Micro:bit-tel. Ez egy univerzális programozástechnikai eszköz, amihez változatos hardvereszközöket lehet csatlakoztatni, így kialakítható a segítségével programozható jármű, okosház, stb.

Az algoritmikus gondolkodást ezen kívül a „Bee-Bot” és az „OKOSROBOT”,  használatával is tudtuk fejleszteni.

A résztvevők minden nap játszottak változatos csapatépítő játékokat az iskolában és szabadtéren is, készítettek animációs kisfilmet LEGO-figurákkal és többféle karkötőfonási módszert is megismerhettek.

A tábor egy változatos ötpróbával zárult.

Képek a galériában!

Kézműves tábor (2022.06.22-24.)

Ebben az évben is megtartottuk hagyományos kézműves táborunkat 2022. június 22-24. között. Témák a tündérek és a sárkányok voltak. Megismerkedtünk a gyapjúval, tűnemezeléssel. Első nap mindenki elkészítette a tündérét.

 Másnap sárkányt készítettünk színes papírokból, gurigákból. Felidéztük sárkányölő Szent György legendáját is.

A harmadik napon játékos próbák leküzdésével visszaszerezték a gyerekek a kalózoktól a sárkányok elrabolt kincseit. A nagy munka mellett jutott idő fagyizásra, játékra, pihenésre is. Mindenki jól érezte magát.

Tanévzáró (2022.06.21.)

Ballagás (2022.06.18.)

Madarak és fák napja városi vetélkedő 2. forduló.

4. osztály: BTV
                   Radó Dorina

                   Romhányi Gréta

                   Váradi Ákos

3. a osztály: Ivády Kincső

                      Maklári László Emmánuel

                      Parai Mara

                      Nagy Lili Anikó

a 4. osztály II. helyezést ért el,

3. a osztály IV. helyezést ért el.

Képek a galériában!

Kézfogás (2022.06.03.)

Intézményünk is részt vett a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából 2022. június 3-án az Erzsébet hídon tartott rendezvényen. Nemzetünk összetartozását szimbolizálja ez a híd és a két város. Szarka Tamás Kossuth-díjas zenész, zeneszerző énekelte a Kézfogást, a magyar összetartozás himnuszát az iskolásokkal.

Képek a galériában!

Üveg Dénes 1. a osztályos tanuló helyezései

BankVelem PénzOkos Kupa (2022.05.13.)

A BankVelem PénzOkos Kupa versennyel 6. osztályban ismerkedtünk meg, de csak most nyolcadik osztályra sikerült a területi döntőre is eljutnunk.

A délelőtti órákban indultunk Budapestre. Tömegközlekedéssel érkeztünk meg a II. kerületi Pitypang Utcai Általános Iskolába, ahol kedvesen fogadtak minket. Természetesen okos eszközeinket elvették tőlünk.

A verseny két részből állt. Az első részben pénzhiányról, illetve többletről kellett döntenünk, majd százalékszámítások vártak ránk. A szünetben körbenézhettünk a modern, jól felszerelt iskolában.

A verseny második része már kicsit komolyabb volt. Az inflációval kellett egy bolt keresetét megállapítani. Volt olyan feladat, ahol a hitel tulajdonságait is tudnunk kellett.

Izgatottan vártuk az eredményhirdetést, és nagyon örültünk a 3. helyezésnek, mert ez azt jelenti, hogy továbbjutottunk az országos döntőbe.

A csapat egyik tagja

Képek a galériában!

Városi séta a Madarak és fák napja alkalmából (2022.05.14.)

Május 14-én a Madarak és fák napja alkalmából a „Természetismereti szakkör” érdeklődő tagjaival csatlakoztunk a Tourinform által szervezett tematikus belvárosi sétához. Juhász Márton, Komárom város főkertésze nagyon sok érdekességet mesélt a növényekről és a munkájáról. Az általunk bejárt területeken (Jókai Liget, Szabadság tér, a Méntelep, és Rüdiger tó) láttunk gyakori és igazán különleges növényritkaságokat is. Pl: gömbakácot, vérbükköt, nyugati ostorfát, őshonos és olasz nemesítésű vadgesztenyefát, vörösfenyőt, duglászfenyőt, nyírfát, kőrisfát, kínai mamutfenyőt, bugás csörgőfát, fegyverneki eperfát, korallberkenyét, mocsári ciprust. A séta végén részt vehettünk egy emlékfa elültetésében is.

Kép és szöveg: Cselovszki János

Képek a galériában!

Madarak és fák napja (2022.05.12.)

Idén is bekapcsolódott intézményünk a Madarak és fák napja alkalmából rendezett programokba.

A 3. és 4. osztályos tanulók a komáromi Madarak és fák napja vetélkedő feladatlapját töltötték ki. Ahhoz, hogy helyesen válaszoljanak a kérdésekre, előzetes kutatómunkát is kellett végezniük.

A kis madárbarátok (különösen a 2. a osztály tanulói közül néhányan) az iskolánk területén fészkelő madárfajokra (balkáni gerle, feketerigó, galamb) figyelnek. Rendszeresen ellenőrzik a fészkek meglétét, a madarak röptét, a fiókák etetését. Egyikük (Jankó Dániel) még madárhívó sípot is hozott segítségül.

A másik legérdeklődőbb másodikos (Üveg Dániel) pedig megoldott egy rejtvényfeladatot is a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Védjük a fecskéket! felhívásának keretében. A feladatban Móra Ferenc: Fecskehívogató című versének hiányzó sorait kellett megfejteni.

Iskolánk Természetismeret szakkörösei pedig csatlakoznak (május 14-én) a Tourinform által a Madarak és fák napja által szervezett tematikus sétához. A program keretében megfigyelhetik a város jellegzetes fáit és madarait.

A tanórákon (vizuális kultúra, környezetismeret, természetismeret) is felelevenítették a naphoz kapcsolódó témákat.

Nagy öröm, hogy egyre több tanulót sikerül megnyerni a természetvédelmi feladatokhoz, a fenntarthatósághoz.

Szöveg: Antóni Anikó

Családi nap (2022.05.7.)

Egy nappal az iskolagálánk után (2022. május 7-én) elsősorban a szülők jóvoltából újabb szórakozási lehetőséget élhetett át gyermek, szülő és pedagógus egyaránt.

A helyszínt iskolánk udvarának hiánya miatt a WF szabadidőközpont biztosította. Több mint 700 résztvevővel igazi majális hangulat keletkezett ezen a napon. Izgalmat persze a színvonalas programokon kívül az időjárás is okozott számunkra, ugyanis aznapra végig esőt jelzett a meteorológia. Az eső azonban – hála az égnek – elmaradt, illetve megvárta az esemény végét, és kedvesen akkor hozta meg az üdítő felfrissülést, amikor délután elhagytuk a szabadidőközpont területét.

A programok nagy részét a szülői munkaközösség vezetésével a szülők találták ki. Az egyes helyszínek és programok megszervezésében iskolánk diákönkormányzata is részt vett. Két színpad is rendelkezésünkre állt, egyet az iskolánk, egyet a házigazdánk állított fel. A mi színpadunkról hallhatták a vendégek az aktuális információkat, mellette az iskolarádió biztosított hangulatos zenét. A hátsó nagyszínpadon a Zsebsün együttes adott nagyon jól sikerült koncertet. A kicsik egy Mátyás mesét tekinthettek meg bábelőadás keretében Győrfi Móni előadásában, majd a szomszédos kemping területén Tóth Gábor állatbemutatója szórakoztatott bennünket. Volt ezenkívül íjászat, de a bakancsos klub jóvoltából ugrálóvárat is állíthattunk. Az osztályok külön állomáshelyeken főzhettek, beszélgethettek, és különböző játékokkal várták a gyerekeket, ahol pecséteket gyűjthettek. Aki minden pecsételő helyet végig járt, az az igazgatónőnknél jutalomcsokit kaphatott.

Isten áldását kérve köszönjük minden szervezőnek a segítséget, a munkát, a WF-nek a helyszínt, a fellépőknek az értékes kikapcsolódást!

Szöveg: Egyed Gábor

Itt a gála, áll a bál! (2022.05.6.)

2022. május 6-án, pénteken 16:30-tól tartottuk meg iskolánk Szent Ignác Közösségi Házának nagytermében idei jótékonysági iskolagálánkat.

Két részre osztottuk az eseményünket. Az elsőben az első három évfolyamunk diákjai, míg a másodikban a nagyobbak mutathatták be művészi tehetségüket a szülők és nagyszülők előtt. Változatos, igazi szórakoztató délutánt élhettek át a megjelentek. Volt szavalat, ének, tánc, hangszeres előadás, és nem maradtak el a humoros jelenetek sem, köztük Karinthy Frigyes Röhög az egész osztály című vidám novellája, az irodalmi színpad előadásában, amellyel az esemény zárult.

Reméljük, jövőre újra élvezhetjük diákjaink előadásait!

Köszönjük a támogatást!

Szöveg: Egyed Gábor

Videó: Reszler László

Anyák napja óvodánkban (2022. április 3.)

Minden évben van egy nap, amiről sohasem feledkezünk meg, ez május első vasárnapja, az Édesanyák és a Nagymamák ünnepe. Mindenki életében az Édesanya különleges helyet foglal el. Ő az, kivel örömünket, bánatunkat megoszthatjuk, akiben mindig bízhatunk. Az Édesanyák szeretete egy életen át végigkísér minden embert. Az Édesanyák ölelő karjában minden gyermek védelmet, megnyugvást talál. Az ölelés gyógyító erejét jól ismerik, mert semmi sem fogható egy öleléshez.

Amikor megöleljük egymást, többek vagyunk, mint két ember, családdá, tervekké, álmokká válunk. Az öleléssel összetarthatjuk a világot.

Anyák napja előtt a gyermekek nagy szeretettel készítették el az anyukáknak, nagymamáknak a meglepetés ajándékokat. Nagy izgalommal, lelkesen tanulták a verseket, énekeket.

Képek a galériában

Nec Arte, Nec Marte – Helytörténeti vetélkedő (2022. április 27.)

Iskolánk nyolcadikos tanulókból álló csapata részt vett az észak-komáromi Duna Menti Múzeum által szervezett „Nec Arte, Nec Marte!” helytörténeti vetélkedőn, melynek idén a helyi zsidóság története volt a témája. A Hatvani Tamás, Knoll Ádám és Maróti Ádám alkotta csapat hetek óta készült a megmérettetésre, melynek során még az észak-komáromi Menházba és zsinagógába is ellátogattak. Az észak- és dél-komáromi iskolák között megrendezésre kerülő vetélkedő 2022. április 27-én a Duna Menti Múzeum dísztermében zajlott, ahol csapatunk a 4. helyen végzett. A diákoknak és felkészítő tanáruknak, Bertalanitsné Tar Katalinnak, szeretettel gratulálunk!

Képek a galériában

Föld napi túra (2022. április 23.)

A természetismereti szakkör tagjai közül többen megijedtek a Föld napján (április 22.) tapasztalt borongós, esős időjárástól, és ezért viszonylag kevesen, nyolcan csatlakoztunk az ácsi Természetjáró Bakancsos Klub szombati rendezvényéhez.

Borongós időben indultunk el, de szerencsére hamarosan kisütött a nap, és nem áztak át a lábbelijeink a nedves fűtől. Túránk során többnyire a Concó-patak mellett haladtunk. Útba ejtettük a (ma már romos állapotban lévő) concóháti Dégenfeld kastélyt, majd az autópálya hídja alatt átkelve, érintve a Névtelen „forrást”, eljutottunk a Bableves-hegyig. Itt a kilátónál pihentünk egy kicsit, majd a halastavak mellett értünk be Nagyigmándra.

Innen az Ácsi Lovasegyesület fuvarozott vissza minket a rajt helyére.

Bízunk benne, hogy a kb. 70 résztvevő kellemesen elfáradva, de jó élményeket szerezve töltötte a napot.

A túráról a Bartók Béla Művelődési Ház és Könyvtár, Ács facebook elérhetőségén (https://www.facebook.com/acsmuvhaz) és Dobsa Mihály YouTube csatornáján (https://www.youtube.com/channel/UCHCbkvSxmbXNwXh_VxZnopw/videos) videóanyagok megtekinthetők.

*** Dobsa Misi bácsi szívesen fogadná a feliratkozásokat a YouTube csatornáján***

Cselovszki János kísérőtanár

Zrínyi Ilona Matematikaverseny

Hatvani Tamás 8. osztályos tanuló a Zrínyi Ilona matematikaverseny megyei fordulóján harmadik helyezést ért el.

A Föld napja (2022. április 22.)

A Föld napja alkalmából különféle elhatározásokat tesznek mindenütt. Iskolánk tanulói is készültek a napra. A 3. b osztályos tanulók szép fejdíszt készítettek, amelyen a kis rajzokkal ötleteket adtak a természet megóvására, a környezettudatos életmódra.

Ötödikes tanulóink a madárvédelmi program keretében különös figyelemmel óvják a tantermük ablakpárkányán fészkelő galambot. Táplálék kihelyezésével, nyugodt körülmények biztosításával segítik a költést, és izgatottan várják a fiókák megjelenését.

Az iskola természetismeret szakkörös diákjai csatlakoznak az ácsi Természetjáró Bakancsos Klub „Föld-napi” túrájához.

Az iskolarádión keresztül meghallgatták a gyerekek a Föld napja történetét, megtudhatták, mikor indult a kezdeményezés Magyarországon. Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata. A világon mindenhol egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják a változtatást: helyi kezdeményezésekkel, programokkal, és ez ma már nem csak ezen az egy napon történik így. Cselekedj te is!

Képek a galériában

Költészet napja (2022.04.11.)

Szavalni jó!

Az idei tanévben a költészet napját rendhagyó módon nem április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeltük, hiszen aznap az iskolánkban lelkinapot tartottunk. Április 8-án a szünetekben az irodalmi színpadosok irányításával minden szünetben hangosbemondón keresztül különböző költőktől szavaltunk el verseket mindenki örömére. Volt olyan bátor jelentkező, aki a hallottaktól kedvet kapva maga is jelentkezett versmondásra, így jó hangulatban a magyar költészet kincsestáráról szólt ez a délelőtt. A tízórai szünetben az iskolarádióból megzenésített verseket hallgathattak az iskola diákjai és dolgozói.

Jövőre folytatjuk…! Hiszen, SZAVALNI JÓ!

Nagyböjti lelki nap (2022.04.12.)

Iskolánk 2022. április 11-én nagyböjti lelki napot tartott. A reggeli szentgyónás után a felső tagozatosok koncelebrált szentmisén vettek részt Bros Gergely Béla plébános és Varga Gábor káplán közreműködésével. A szentbeszédben a megbocsátás volt a fő téma, amelybe ezúttal interaktív módon kapcsolódhattak be a tanulók. Először összegyűjtötték a megbocsátás ellentétével kapcsolatos kifejezéseket, negatív érzelmeket, a gyűlölködés és bosszúállás megnyilvánulásait. Közben két tanuló egy nagy papírlapra felrajzolta a hallottakat. Utána a megbocsátással kapcsolatos kifejezések, érzelmek összegyűjtése következett, amelyet az előző ábrák mellé kellett rajzolni a két önkéntes rajzolónak. A csoport lélekképe tükröződött a rajzokban. Végül összegezték a lényeget: meg kell tanulni magunkat úgy szeretni, amilyenek vagyunk, a gyengeségeinkkel együtt. Aki megtanulja magát szeretni, az tud megbocsátásban, Istenben élni. A rosszat nem lehet haraggal legyőzni, csak megbocsátó szeretettel. A szentmise után filmvetítéssel folytatódott a lelki nap: Nick Vujicicről, a kéz és láb nélküli emberről, aki tanúságot tett Jézus iránti szeretetéről, önmagunk megismeréséről és céljaink elérésének útjáról. A gyerekeket mélyen megérintette tanúságtevő élete. Utána lelki beszélgetés következett Gergely atya vezetésével.

Az alsó tagozat öt osztálya látogatást tett a helyi evangélikus gyülekezetben. Kiss Máté lelkész bemutatta a Komáromi Evangélikus Egyházközség történetét. Az istentisztelet menetével is megismerkedtek a gyerekek. A húsvéti eseményeket kisfilm vetítésével idézték fel. Ezután minden gyermek felmehetett a szószékre, illetve megcsodálhatta a csaknem 200,150 és 100 éves Bibliákat. Utána a felmerülő kérdések megválaszolása következett. A lelkész úr az ároni áldással zárta a találkozást.

A 2. b osztályosok a nap elején osztályszintű foglalkozáson (húsvét projekt) vettek részt tanítói vezetéssel. Meghallgatták, hogy a tavasz legnagyobb ünnepe a húsvét. Isten odaadta Jézust nagypénteken, hogy mint egy hídon keresztül az ember megmenekülhessen. Isten azt üzeni húsvétkor:  Szeretlek téged, értékes vagy számomra. Én teremtettelek téged, én haltam meg helyetted, élek, és kereslek téged. Várom, hogy megszólíts, hogy fontos legyen a véleményem neked. Ez fejeződött ki a végén elhangzó történetben is (Max Lucado: Értékes vagy). A közös éneklés után a projektet kézműves foglalkozás zárta.

Az alsó tagozatosok közül három osztály (1. b, 2. a, 3. a) Pannonhalmára látogatott. Megérkezés után a Pannonhalmi Bencés Főapátságnál reggeli imával kezdték a napot. Ezután a Lombkorona tanösvényen megismerkedtek az apátság történetével, a szerzetesek munkájával. Gyönyörködtek a kilátóból nyíló csodás panorámában. A nap második részében az apátsághoz tartozó arborétumban tettek egy hosszú sétát, ahol megcsodálták az ébredő természet szépségeit. A pannonhalmi kirándulás a lelki feltöltődés mellett aktív kikapcsolódásra is lehetőséget kínált.

A 3. b osztályban Reszler László református hitoktató tartott foglalkozással egybekötött húsvéti elmélkedést. A gyerekek négy csoportot alkotva először a nagyhéttel kapcsolatos puzzle képet raktak ki. Utána Laci bácsi Péter apostolként kivetített képek segítségével elmesélte a nagyhét eseményeit. Ezután minden csapatnak ki kellett választani egy olyan részt a hallottakból és látottakból, amit szívesen lerajzolna. A legizgalmasabb rész ezután következett. Minden csoportnak három kérdést kellett megfogalmazni, amit Jézustól megkérdezne. Nagyon elgondolkoztatóak voltak mind a kérdések, mind a válaszok. A végén mindenki jutalmat, és egy kis feladatlapot is kapott. Aki megoldva visszahozza, meglepetésben részesül.

A 4. a osztályban Mészáros Miklós lébényi plébános közös imádsággal egybekötött hittanos foglalkozást tartott a húsvéti eseményekről.

A lelki nap lehetőséget adott mindenkinek az elmélkedésre, töltekezésre, elmélyülésre, megtisztulásra, hogy méltóképpen várja a feltámadás ünnepét.

Egymásnak áldott ünnepet kívánva fejeződött be a nap.

Összeállította: Antóni Anikó

Nyílt napok iskolánkban

A Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvodában már sok éve hagyomány, hogy a beiratkozás előtt lehetőséget adunk a leendő első osztályosoknak és szüleiknek megtekinteni egy-egy tanítási órát, és megismerkedni a tanító nénikkel.  Idén április 4-én és 5-én délelőttre vártuk nagy szeretettel a nagycsoportosokat. Minkét alkalommal igyekeztünk a programot úgy alakítani, hogy az érdeklődők minél jobban belelássanak a diákéletbe.

A gyerekek aktívan vehettek részt a két tanítási óra feladatainak megoldásában. A matematika órát egy angol nyelvű környezetismeret óra követte. Szilvi néni (Kissné Mohácsi Szilvia) különösen érdekessé tette a Bee-Bot robot és a Lego készlet használatával a matematika órát. Judit néni (Gaál Judit) és Valeri néni (Valeria Alejandra Betancourt anyanyelvi lektor) közösen tartott angol nyelvű környezetismeret órát, amelyen játékosan dolgozták fel a tavasz témakörében a madarakról és fákról tanult eddigi ismereteiket. A feladatok megmozgattak kicsit, nagyot. A két óra között tízóraival vendégeltük meg a nagycsoportos gyerekeket.

Befejezésként játékos foglalkozáson próbálhatták ki a testnevelés órán használt sporteszközöket. Annak, aki a nap során elegendő jutalomkártyát gyűjtött össze, kinyílt a csokoládéval teli kincsesláda.

Ezen az iskolanyitogatón is mindenki jól érezte magát.

Szöveg: Gaál Judit és Kissné Mohácsi Szilvia

Képek: Reszler László

Képek a galériában

A helyi identitás és kohézió erősítése Komáromban (2022.04.01.)

Iskolánk 8. osztályos tanulói 2022. április 1-jén két órás taktikai oktatói előadáson és önvédelmi gyakorlati képzésen vehettek részt. Hasznos ismereteket és praktikus tanácsokat kaptak arra vonatkozólag, hogy mit tegyenek vészhelyzetekben, és hogyan kerüljék el az áldozattá válást.


Bertalanitsné Tar Katalin
osztályfőnök

Képek a galériában

Akikre büszkék vagyunk!

Szombati tanítási nap (2022.03.26.)

Több osztály rendhagyó módon, a megszokott tanórai módszerektől eltérően töltötte el 2022. március 26-án a szombati tanítási napot iskolánkban.

A 4. a osztály délelőttje az egészséges életmódra nevelés, a pénzhasználat és a tudatos vásárlás jegyében zajlott.

A gyerekek reggel megkapták a feladatot: egészséges tízórai készítése, amihez a hozzávalókat adott összegből és időre kellett megvásárolniuk. Mindhárom csapat ügyesen és tudatosan vásárolt.

A vásárlás után elkészítették és feltálalták a finom tízórait, amelyet jó étvággyal fogyasztottak el.

Az 1. b osztály az olvasás, számolás mellett gyümölcssalátákat készített, az 1. a osztály közös játékkal színesítette a napot, a 2. a osztály pedig még gofrit is sütött.

A szokásos otthoni hangulatot is megidézte néhány alsós osztály: pizsamában vagy szabadidőruhában érkeztek az iskolába.

A megszokott módszerektől eltérő tanítás is jól működött, hatékonynak és hasznosnak bizonyult.

Bakonybéli kirándulás (2022.03.18.)

Iskolánk 4. A osztálya 2022. március 18-án, pénteken tanulmányi kiránduláson vett részt. Az úti cél Bakonybél volt: a Pannon Csillagda.

A gyerekek érdekes előadás kíséretében tekintették meg az űrkutatás történetét bemutató kiállítást. Nagy tetszést aratott a planetárium kupolájára vetített ismeretterjesztő film a Tejútrendszer bolygóiról

Sok hasznos információval egészítették ki a környezetismeret tananyagot.

Mindenki jól érezte magát ezen a napon.

Szöveg és kép: Kissné Mohácsi Szilvia

                                 osztályfőnök

Képek a galériában

Nemzeti ünnepünk (2022.03.11.)

Ünnepi műsor keretében emlékezett meg intézményünk 2022. március 11-én az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről iskolánk irodalmi színpadának és énekkarának közös előadásával.

Képek a galériában

Nagyböjt (2022. március 3-án és 4-én)

Intézményünk, a komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda az idei nagyböjtben is megkezdte a lelki felkészülést Urunk, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére.

A nagyböjt első napján, hamvazószerdán, szentmisén vettek részt iskolánk pedagógusai és diákjai. A szentmisét együtt tartotta Bros Gergely Béla plébános és Varga Gábor káplán.

A prédikációba a tanulók interaktív módon kapcsolódtak be. Bátran és ügyesen válaszoltak a böjttel kapcsolatos kérdésekre, kiegészíthették meglévő ismereteiket, további ötleteket kaptak a nagyböjti felkészülésre, az elcsendesedésre és elmélyülésre. A hamvazás szertartása megerősítette istenkapcsolatukat, még jobban tudatosította bennük a nagyböjti készülődés súlyát.

A nevelőtestület (2022. március 3-án és 4-én) kétnapos lelkigyakorlaton vett részt Győrben a Brenner János Hittudományi Főiskolán. Az első nap Bognár István atya spirituális előadásával kezdődött.

Útravalóul öt kérdés megválaszolására buzdította a résztvevőket:

1. Hová megyek valójában, mi a célom? (megtérés, metanoia)  Reményik Sándor: Kegyelem című versének elolvasását is ajánlotta az atya.

2. Hogyan juthatunk el oda? (aszkézis) Szent Pál leveléből (1Kor 9,25-26) idézte: hervadhatatlan koszorúért kell küzdenünk.

3. Ki is vagyok én? (identitás)

4. Mi az, amit nekem itt és most meg kell tennem? (misszió, karizma)

5. Hogyan kell élnünk és cselekednünk? (misztika, a szeretet világa)

Az előadás után a tantestület megtekintette a Boldog Apor Vilmos Emlékkiállítást. A vértanú püspök élete és munkássága mindenkinek példaként szolgált.

A napi program keretében ebéd után a tantestület lehetőséget kapott, hogy beszélgessen Dr. Veres András megyéspüspök úrral. A beszélgetésben főként az egyházunkat foglalkoztató aktuális kérdések (pl. a kereszténység jövője, a kegyképek tisztelete, a gyermekek szentmise látogatása, az egyház megújulása stb.) megválaszolására került sor.

A délutáni programok között kapott helyet a Munkácsy Győrben című kiállítás megtekintése.

A lelkigyakorlatot szentmise zárta a székesegyházban, amelyet Dr. Pápai Lajos nyugalmazott püspök tartott.

A másnap reggel laudessel és szentmisével kezdődött a Szent Ignác bencés templomban.

A délelőtt közös interaktív szakmai programmal zárult.

Az együtt eltöltött minőségi idő mindenkinek lehetőséget adott a lelki feltöltődésre, a nagyböjti felkészülés elmélyítésére.

A diákoknak áprilisban lesz lelkigyakorlatuk.

Szöveg: Antóni Anikó

Képek:  Reszler László

Farsang az iskolában (2022.02.11.)

2022. február 11-én osztályonként rendeztük meg iskolánkban a farsangi bálokat. Az alsó tagozatosok jelmezes felvonulást tartottak, utána közös játék és tánc következett.

A felső tagozatosok is osztályon belüli közös programmal színesítették a napot. A vidám mulatozás mellett a legnagyobb izgalmat idén is a tombolahúzás jelentette.

Mindenki nagyon jól érezte magát ezen a délutánon.

Képek a galériában!

Iskolanyitogató (2022.02.05.)

2022. február 5-én, szombaton rendezte intézményünk a második iskolanyitogató foglalkozást, amelyre az érdeklődő nagycsoportosokat és szüleiket várták a tanító nénik.

A foglalkozások témája a farsang volt. A hangulatot a zenével, énekkel és tánccal egybekötött kézműves foglalkozások és mozgásos, játékos feladatok tették még magával ragadóbbá.

A járványhelyzet miatt ismét két csoportban lehettek jelen a gyerekek szüleikkel. Ezúttal az első iskolanyitogatón részt vett szülőknek volt lehetőségük kötetlen formában is megismerkedni a leendő tanítókkal.

A 2022. április 4-én és 5-én tartandó délelőtti nyílt órákra is szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Gaál Judit Eszter

Képek a galériában!

Versmondó verseny Győrben (2022.01.14.)

2022. január 14-én, pénteken 10 órakor Molnár Sára 5. osztályos tanulónk képviselte intézményünket a Győri Egyházmegye és a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda által szervezett Nagy Gáspár versmondó versenyen.

Sára a Győri Egyházmegyei Könyvtár és Kiállítótér dísztermében szavalt el két kötelező és egy szabadon választott Nagy Gáspár költeményt.

Nagy örömünkre I. helyezést ért el.

Szívből gratulálunk a szép eredményhez!

Egyed Gábor

Képek a galériában!

Iskolanyitogató (2022.01.08.)

2022. január 8-án, szombaton – hosszú idő után – megnyitotta kapuit iskolánk a leendő elsősök előtt. Játékkal, kézműves foglalkozással vártuk a nagycsoportos óvodásokat. A járványhelyzet miatt két csoportban ismerkedhettek a gyermekek a tanító nénikkel, szüleik pedig az intézménnyel.

A következő iskolanyitogatót is érdeklődve várják.

Kissné Mohácsi Szilvia

Hívogató

Karácsonyi üdvözlet

Iskolásaink karácsonyi műsora (2021.12.21.)

LEP múzeumpedagógiai foglalkozás (2021.12.20.)

Iskolánk nyolcadik osztályos tanulói december 20-án a Lázár Ervin Program keretében múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt a tatai Német Nemzetiségi Múzeumban. A foglalkozás témája a második világháborút követő kitelepítések voltak. Az interaktív csapatfeladatokon keresztül sikerült a gyerekekhez közelebb hozni ezt az időszakot és lehetőségük nyílt beleképzelni magukat a kitelepítéssel sújtott családok helyzetébe.

Képek a galériában!

Pályaorientációs nap (2021.12.11.)

2021. december 11-én (szombaton) hagyományos módon zajlott iskolánkban a pályaorientációs nap. Ennek keretében igyekeztünk tanulóinkat minél többféle szakmával megismertetni.

Ebben az évben is lehetőségünk volt néhány üzembe (Agrotech, Jókai Mozi, Frigonetti, Kocsi Múzeum, Rendőrség) ellátogatni és az ott zajló munkafolyamatokat megismerni. Az iskolában maradók régi mesterségekkel ismerkedtek és kézműveskedéssel töltötték a délelőttöt.

A felső tagozatos osztályokkal felidéztünk régi, már nem létező foglalkozásokat, valamint beszélgettünk a napjainkban is működő, választható szakmákról. Több diáknál kialakult az érdeklődés – a humán vagy reál beállítottság -, de voltak olyanok is, akiknek már komoly elképzelésük van a jövőjükről. Akadt olyan is, aki még egyáltalán nem gondolkodott el ezen. Először osztályonként külön-külön teszteket töltöttek ki a gyerekek, majd videókat néztünk az őket érdeklő szakmákról.

Nagy örömünkre sikerült néhány szülőt meggyőzni a nap fontosságáról, így személyes tapasztalatokon keresztül ismerhették meg a gyerekek a kertépítés módját, a rendőrök, a vegyészek és a bankban dolgozók munkáját is. Az előadók kivetítéssel színesítették az előadásaikat.

Köszönjük, hogy idén is sok-sok élménnyel és hasznos ismeretekkel gazdagodhattunk a pályaorientációs napon.

Képek a galériában!

Mikulás (2021.12.06.)

   2021.dec.6-án reggel különleges látogatója volt intézményünknek.
   A gyermekek várva várt kedvence, a Mikulás okozott örömet kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
   Útját a diákönkormányzatosok krampuszként segítették.
   A kicsik csomagokat, a nagyok szaloncukrot vehettek át a jóságos Mikulástól, aki cserébe verseket, dalokat és boldog gyermekmosolyt kapott és vihetett magával varázslatos útjára.

Várjuk vissza jövőre is!

Egyed Gábor

Képek a galériában!

Mi döntünk! (2021.12.04.)

   Intézményünk felsős diákjai közül 29-én szervezett utazás keretében részt vettek a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón 2021. december 4.-én.
   A helyszínt vonattal, metróval és gyalogosan közelítettük meg.
   Nagyon jól éreztük magunkat.
   A legnagyobb élményt az előzetes pályázaton elnyert program jelentette a Hungexpo D pavilonjában, ahol profi színészek közreműködésével időutazáson vehettünk részt.
   Betekinthettünk egy lehetséges jövőbe, ami felé haladunk a jelenlegi környezetszennyező életmódunkkal.
   Az igazi üzenetet az utazásunk végén meg is kaptuk. Talán még nincs késő!
   A döntés, a jövőnk mindnyájunk kezében ott van.

Tegyünk érte mindennapjainkban, hogy élhető világa legyen az utánunk jövő generációnak is!

Egyed Gábor

Képek a galériában!

Szent Imre nap (2021.11.05.)

2021. november 5-én (pénteken) iskolánkban tanítás nélküli munkanapot tartottunk: intézményünk védőszentjére, Szent Imrére emlékeztünk.

Reggel 8 órakor a Jézus Szíve Nagytemplomban Gergely atya által tartott ünnepi szentmisén vettünk részt. Interaktív beszélgetésen keresztül felidéztük Szent Imre erényeit, életének fontosabb eseményeit.

A szentmise után a napi programok 9:00-13:00 óráig az iskolában folytatódtak.

Az alsós osztályok kézműves foglalkozásokat tartottak. Az 1. a osztályosok papírból templomot készítettek, végig nagy élvezettel dolgoztak. Az 1. b osztály interaktív mese keretében ismerkedett meg Szent Imre és a korabeli királyi udvar életével. Mindenki elkészítette a hercegi koronáját és a családi címerét. Remekül érezték magukat a kézműveskedés alatt. A 2. a osztály tanulói Szent István és Imre herceg történetéről kaptak színezőt. Az elkészült munkákból kiállítást rendeztek. A 2. b tanulói tortapapírból angyalt készítettek. A 3. a osztályosok is felelevenítették védőszentünk történetét, megoldották a hozzá kapcsolódó rejtvényes, játékos feladatokat. A 3. b diákjai kisfilmet tekintettek meg Szent Imre életének főbb eseményeiről, majd megoldották az ehhez kapcsolódó keresztrejtvényt. Szinte mindenkinek sikerült megtalálnia a megoldást (intelmek). A 4. a osztály kézműves foglalkozással emlékezett iskolánk védőszentjére. A középkort megidéző gyertyatartót és gyertyát díszítettek. A falapot mozaik technikával, a gyertyát viaszlapokkal dekorálták. A 4. b osztály diákjai szép fehér liliomokat készítettek zseníliából.

A felsősök a DÖK segítőknek köszönhetően nyolc helyszínen várták a diáktársaikat. Érdekesebbnél érdekesebb feladatokkal tölthették el a délelőtti órákat.

Volt csocsó-és pingpongbajnokság, teaház, szabaduló szoba, játékos tornagyakorlatok, kiállítás a 7. osztályosok műveiből (festmények, fényképek, régi műszaki eszközök, modellautók), és tantermi játékok.

Minden helyszínen Szent Imréről szóló képekkel illusztrált rövid ismertetőket olvashattak a gyerekek, ami segített a nap végi keresztrejtvény megfejtésében. A megoldás (liliom és kard) igazi fejtörést okozott nekik. A jó megoldás jutalma feleletmentesítő jegy volt, amit egy szóbeli felelet kiváltására használhatnak fel.

A gyerekek szívesen vettek részt nap programjain: a szentmisén lelkileg töltekeztek, ügyesen kézműveskedtek, a feladatok helyszínein jól érezték magukat, közben tovább bővíthették ismereteiket is iskolájuk védőszentjéről.

Szöveg: Hegedüs Béláné és Egyed Gábor

Kép: Reszler László

Képek a galériában!

Az 1956-os forradalom ünnepe (2021.10.22.)

Iskolai ünnepély keretében emlékeztünk meg az irodalmi színpad és az énekkar közreműködésével az 1956-os forradalmi eseményekről.

Képek a galériában!

A természetismereti szakkör kirándulása (2021.10.16.)

Kicsi, de lelkes csapattal szép napos időben vágtunk neki a Baj – Szent Péter körtemplom – Vértesszőlős útvonalnak. A faluból kiérve elénk magasodott a Gerecse vonulata:

A gyerekek elcsodálkoztak, milyen magasságba kell felérniük.

Bár a felfelé vezető út nem volt könnyű, látványosságban bővelkedett: a turistaút a kálvária stációi mellett vezetett fel a keresztekhez. Útközben kísérőnk (Reszler László tanár) felidézte a keresztút történetét és mesélt a stációkról.

Változatos, meredek völgyben vezetett az út. A vízmosás után a völgy kiszélesedett. Felfelé haladva folyamatosan változott a táj, erdős részekből ligetessé vált, a végén egy tágas, napsütötte hegyi réten haladtunk.

Az ebédet a valaha volt Kovácsi nevű falu körtemplomának romjainál költöttük el.

Ebéd után rövid áhítatot tartottunk, melynek témája az új szív volt, benne egy történet világított rá a megújult élet fontosságára.

A hegyről lefelé vezető úton az erdő élővilágát figyelhettük meg. Találtunk szép, látványos gombákat és nagyszerű kilátópontokat, ahonnan a Tatai-medencét láthattuk szinte felülnézetből.

Vértesszőlősre beérve meglátogattuk a híres geológiai bemutatóhelyet, ahol  különleges régészeti, embertani és őslénytani maradványokat, azok képződési környezetét láttuk.

A lelőhely az előkerült milliónyi kőeszközzel, zsíros csontokkal táplált tűzhelyekkel, a vadászott állatok csontjaival és az emberi tejfogakkal valamint egy tarkócsonttal egyedülálló képet nyújt a korai, úgynevezett heidelbergi típusú ember életéről.

Cselovszki János és Reszler László kísérő tanárok

Képek a galériában!

Bolyai Matematika Csapatverseny (2021.10.15.)

Képek a galériában!

Megemlékezés az aradi vértanúkról (2021.10.6.)

Aradi vértanúink

2021. október 6-án emlékeztünk meg az 1849-ben Aradon kivégzett hőseinkről.
A műsort az irodalmi színpadosok szolgáltatták.
Érdekességét az adta, hogy az iskolarádión keresztül hallgathatták meg a diákok a saját osztályukban.
Ahol lehetőség adódott rá, ott kivetítették a hősök képeit, és meggyújtották a megemlékezés gyertyáját. Ne feledjük el a 13 tábornok nemzetünkért tett legnagyobb áldozatát.
Imádkozzunk értük és nemzetünk jövőjéért!

Egyed Gábor
mk. vez.

Képek a galériában!

 „ A ZENE VILÁGNAPJA” 2021.

Csaknem, 300 gyermek- és felnőtthang csendült fel a hatodik alkalommal megrendezett öröméneklésen Komáromban, a Szabadság téren.
Idén iskolánk énekkarához és diákságához több komáromi és környékbeli település általános és középiskolája ismét csatlakozott, emellett a rendezvényre a korábbi évek hagyományait folytatva, a Budapest XIII. kerületi Hermann Ottó Általános Iskola gyerekkórusa is ellátogatott Komáromba. Az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Intézmény énekkarával is kibővültünk, a zenekari kísérettel együtt még nagyobb élményben volt részünk.
A közös éneklésen elhangzott Balázs Árpád: Bodzavirág c. kórusműve, egy népdalcsokor, musical részletek, kedvelt popzenei dalok.
Reméljük, hogy maradandó élményt nyújtott mindenki számára ez az alkalom is, és jövőre ismét találkozunk!

Köszönet minden résztvevőnek, felkészítő tanárnak!

Baranyi Gizella
(ének-zene tanár)

Képek a galériában!

A kapuvári Nagyító verseny (2021.09.27.)

Iskolánk diákjai közül 4 csapat (12 fő) vett részt Kapuváron a Páli Szent Vince Iskolaközpontban megrendezett „Nagyító” országos természettudományi verseny döntőjén. A kedves fogadtatás és az ünnepi szentmise után kezdetét vette a vetélkedő, ahol a tanulók változatos feladatokat oldottak meg. Az ötödikesek csapata (az „Agyban Nagy Banda”) a korcsoportjukban első helyezést, a hatodikosok és a nyolcadikosok második és harmadik helyezést értek el. A tanulók oklevelet és könyvjutalmat kaptak a verseny díjazásaként.

A résztvevők: 5. osztály: Csőke Viktória Boglárka, Galambos Szabolcs, Bódai Réka Csenge; 6. osztály: Knoll Miklós, Téglás Sarolta, Mohácsi Áron; Dián Gerda, Musitz-Székely Anna, Kovács Gergő; 8. osztály: Knoll Ádám, Horváth Botond, Dákai Balázs

Ezúton is gratulálunk a versenyzőknek!

Cselovszki János
tanár

Képek a galériában!

Fedorka – SoseVolt VersNap

Tizedik alkalommal rendezte meg a Csizmazia Alapítvány A Jövő Ígéretes Gyermekeiért alapítvány a Fedorka – SoseVolt VersNap országos találkozót szombaton, 2021. 09. 25-én a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban. A rendezvény reggeltől estig tartott, hiszen a programra háromszázheten jelentkeztek az első fordulóban, közülük száztizenheten jutottak az országos döntőbe, s közülük száznégyen érkeztek meg és mérték össze tehetségüket és tudásukat.

Intézményünket a nívós szavalóversenyen Másik Anita 7. osztályos diák képviselte. Egy kortárs költő versét és egy szabadon választott költeményt kellett a zsűri előtt bemutatni. Diákunk a Fedorka 2 korosztályban közel 18 versenytárssal mérettette meg magát. Arany minősítést és különdíjat hozott haza. Szívből gratulálunk a szép eredményért!

Képek a galériában!

Diáksportnap

2021. szeptember 24-én diáksportnapot tartottunk iskolánk felsős tanulóinak.

Az első három óra megtartása után kisétáltunk a Rüdiger-tóhoz. A vidám, jó hangulatot a késő nyári napsütéses időjárás is támogatta.

Egy hangulatos bemelegítő torna után, amit egy nyolcadik osztályos diák vezényelt le, a gyerekek körbe futották a tavat, majd utána két külön helyszínen az ötödikesek a hatodikosokkal, a hetedikesek a nyolcadikosokkal fociztak és métáztak.

Bár számoltuk a gólokat, és a métában is hirdettünk győzteseket, de igazán nem ez volt az elsődlegesen fontos.

Úgy érezzük, hogy a célunkat mindenképpen elértük. Az egészséges testmozgáson kívül a felszabadult hangulat és a közösségi élmény jellemezte ezt a szép napot.

Jó érzéssel töltött el bennünket a gyerekek többségének visszajelzése, miszerint várják a hasonló napokat, amelyek feltöltődést nyújthatnak számukra. Reméljük, ez a lendület a tanulmányi eredményükre is kihatással lesz!

Egyed Gábor

DÖK segítő tanár

Erőd-túra (2021.09.22.)

2021. szeptember 22-én – az Autómentes Napon – iskolánk 8. osztálya számára az osztályfőnök kerékpáros erőd-túrát szervezett. A gyerekek minden helyszínen rövid ismertetőt hallgattak meg városunk nevezetességeiről, majd a Monostori-erődnél izgalmas számháborúban vehettek részt. A programot az iskolában pizzázás zárta.

Képek a galériában!

Kézműves foglalkozás

Iskolánk 3. b és 4. a osztálya – a tananyaghoz kapcsolódva – 2021. szeptember 22-én kézműves foglalkozás keretében ismerkedett fontos kultúrnövényünkkel, a kukoricával.

Meghívott vendégünk Janka Ferencné, Teri néni először a növény legfontosabb jellemzőivel ismertette meg a tanulókat. Utána bemutatta számos alkotását is. Megcsodálhattuk a fonott kosarakat, angyalt, madarat. A gyermekekkel közösen szebbnél szebb virágok készültek csuhéból.

Mindenki örömmel vitte haza elkészült alkotását.

Bácsi Andrásné és Kissné Mohácsi Szilvia osztályfőnökök

Képek a galériában!

A Természetismereti Szakkör kirándulása (2021.09.18.)

Az iskola Természetismereti Szakkörének első kirándulásán 2021. szeptember 18-án a Cuha-völgyben voltunk.

Hosszú vonatozás után érkeztünk meg a Cuha völgybe. Érdekes volt látni a tájat a vonatból, vártuk, hogy már ott legyünk mi is! Miután leszálltunk, megnéztük a Vasúttörténeti kiállítást, majd elindultunk gyalogolni. Pár lépés után az erdőben találtuk magunkat. A túra során megnéztünk két emlékművet, láttunk sok fát, virágot, rovarokat, sőt még mókust is. Végignéztük a tanösvény ismeretterjesztő tábláit. Délben egy pihenőnél leültünk megenni a magunkkal hozott szendvicseket. Sajnos a Cuha-patak a völgy nagy részében ki volt száradva, de így a gyerekek gyalogolhattak a mederben is és a gázlóknál száraz lábbal kelhettünk át.

A vinyei büféknél megpihentünk, a gyerekek játszottak, majd elsétáltunk a Kőpince-barlanghoz, ami a híres bakonyi betyár, Savanyó Józsi tanyája volt. A tágas, 14 m hosszú és 8 m széles a csarnok mennyezetén kürtő nyílik a felszínre. A barlang megtekintése után, átkelve a patakon megkóstoltuk a Kőpince-forrás vizét.

Az élményekkel teli kiránduláson kísérőként jött velünk Szalai Katica (Molnár Sára anyukája) és Cselovszki Ildi néni Ácsról.

Cselovszki János
tanár

Képek a galériában!

Tanévnyitó 2021/2022

2021.08.29.Veni Sancte

2021.09.01. Tanévnyitó ünnepély

Képek a galériában!

„Keverem-kavarom” tábor

A tanév utolsó heteiben főzőtábort hirdettünk „Keverem-kavarom” fantázia névvel. Június 21-én reggel 8 órakor 17 tanulóval (11 lány, 6 fiú) megnyitottuk a tábort.

Minden tanuló kapott egy kötényt, hogy stílusosan kezdhessék a munkát. A gyakorlati teendők előtt ráhangoló feladatokat kaptak: fel kellett ismerniük a konyhában használt eszközöket, amelyek egy-egy puzzle részleten voltak. A jó megoldás eredménye a MC’Donalds logó volt.

Az első nap a „MC’Donalds házilag” elnevezést kapta. Hamburger bucit dagasztottak gyerekeink. Míg a lányok egy része a húspogácsákat formázta, addig a többiek nuggets-et készítettek. A fiúk krumplit pucoltak, hasábburgonyát sütöttek. A menü része volt a MC’FREEZE.

A második napon a „Balatonra utaztunk”. Ráhangolódásként óriási puzzle-t raktak ki. A részképeket elrejtettük, az egyes feladatok megoldásakor tudtak tovább keresni. A végeredmény egy Balaton térkép lett. Ezután meggymagozó versenyen mérhették össze tudásukat a csapatok. Gyümölcs-, és tojásos leves főtt a játék után. Lángost és gofrit is készítettek. A vízparti hangulatot a kerti vízi csúszdázás fokozta.

Az egészséges ételek napja volt a következő nap. A gyerekek zöldségek kóstolásával kezdték a feladatokat, majd rejtvényeket kellett megoldaniuk ebben a témában. Ezen a napon az ebéd zöldségleves, tortilla és sajtgolyó volt.

A negyedik nap elnevezése „Ébresztő-élesztő” volt. Az első feladat borsó puzzle készítés, borsó fejtés verseny volt. A résztvevők egy-egy pólót kaptak, amelyre borsó figurát rajzoltak. Ezen a napon borsófőzeléket tálaltak fel az asztalra sült virslivel. Nagy sikert aratott a kakaós, fahéjas csiga és a túrós batyu.

A záró napon születésnapi partit tartottunk. Először pizzát készítettek, majd a tortákat csapatokban díszítették, melyet a zsűri egyforma pontszámra értékelt. Az ebéd végén a gyümölcsbólét mindenki nagy kedvvel kóstolgatta.

A hét folyamán a feladatok megoldásában fakanalakat lehetett gyűjteni. Az értékelés nehéz volt, mert nagyon felkészültek a táborozók. A jutalmak természetesen konyhai eszközökből álltak: fakanalak, húskiszedő csipesz, muffin sütőpapír… De kaptak még pólókat és készültek fényképek a csapatról.

Bízunk benne, hogy tartalmas hetet töltöttünk együtt, és a „kis szakácsok” szívesen emlékeznek vissza ezekre a napokra.

Köszönet a szervező és részt vevő pedagógusoknak: Kissné Mohácsi Szilvia (táborvezető), Bácsi Andrásné, Tonomár Klára, Nagy Ferencné, Mórocz-Herceg Erzsébet

Szöveg: Nagy Ferencné

Képek: Mórocz-Herceg Erzsébet

Kézműves tábor

Június negyedik hetében alsós tanulóinknak nyújtott kellemes kikapcsolódást az iskolánkban már hagyománynak számító kézműves tábor.

A gyerekek 8-tól délután 4-ig változatos programokon vehettek részt. A hagyományos és modern kézműves technikák kipróbálása mellett, óriás buborékfújás, vízi pisztoly csata, habparti és tűzoltó autó bemutató tették színesebbé a táborban töltött napokat. Az egészség megőrzése érdekében nem maradhatott el a sok mozgás, a délutáni csendes pihenő és a sok gyümölcs fogyasztása sem. A gyerekek alkotásaiból készült kiállítás iskolánk előterében tekinthető meg.

A sok-sok remek program mellett persze gyorsan eltelt a hét, és ma már csak az emlékek maradtak és a remény, hogy jövőre találkozunk ugyanitt!

Szöveg és fotók: Berecz Mária

Képek a galériában!

Angol nyelvi és programozás tábor

Iskolánkban az angol nyelvi és programozási tábor 2021. június 21. és június 23. között zajlott le. Tanulóink az angol nyelvi tevékenységek során játékosan, kisebb csoportokban tanulhattak. A napok  egy-egy témakörhöz kapcsolódtak. Az angol nyelvi tábor célja az volt, hogy a résztvevő gyermekekben felkeltse, és fenntartsa az érdeklődést a nyelv tanulása iránt, valamint olyan játékos módon (többek között drámapedagógiai módszerekkel) közelítse meg a nyelvtanítást, melynek során a diákok észrevétlenül sajátítják el a célnyelv bizonyos alapelemeit, kifejezéseit. Számos feladattal, interaktív tananyaggal, feladatlappal, és sok drámajátékkal motiváltuk a tanulókat.

Iskolánk tanulói nagy érdeklődéssel várták a programozási tábort!
A programírás világába történő rövid bevezetést követően, diákjaink megismerkedhettek a Kodu környezettel. Kezdetben egy, majd később több objektumra írtunk egyszerű programokat. Előtérbe kerültek a programozásban jól ismert feltételes elágazások, melyeket tanulóink több típusú feladatban is alkalmazhattak.
Az élményszerű és problémaorientált programozás önálló gondolkodásra serkentette tanulóinkat, melynek egyik nagy előnye, hogy a probléma szembesítése után egyénileg kellett megfogalmazni a lehetséges megoldásokat. Diákjaink a tábor végére élményekkel és ismeretekkel gazdagodva térhettek haza.

A gyerekek ügyesen oldották meg az akadályverseny feladatait is.

Szöveg és képek: Baloghová Alexandra, Cselovszki János, Reszler László

Képek a galériában!

Elsőáldozás 2021. 06. 20.

Képek a galériában!

Ballagás és tanévzáró

Képek a galériában!

Gyermeknapi programok az iskolában 2021

Képek a galériában!

„Szeresd és védd a Duna két partját!”

2021. június 8-án délelőtt a 4. osztályos tanulók részt vettek a Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás szervezésében a „Szeresd és védd a Duna két partját!” című környezetismereti foglalkozáson.

A program első részében megtekintették a koppánymonostori tanösvényről készült rövidfilmet.

Utána beszélgettek osztályfőnökükkel környezetünk védelmének fontosságáról.

A feladatlapok kitöltését követően fából madárodúkat és rovarhoteleket készítettek, amelyeket az iskola udvarán fognak elhelyezni.

Köszönjük, hogy részt vehettünk a nagyon élvezetes programban. A gyerekek jól érezték magukat, örültek a közös munkának.

Hegedüs Béláné
osztályfőnök

Képek a galériában!

Tájékoztató

A fenntarthatósági hét keretén belül készült munkák megtekinthetőek az alábbi linken:
http://iskola.szirka.hu/kepek/

Föld napja – 2021. április 22.

Tanulóink minden tanévben nagy várakozással és lelkesedéssel várják a Fenntarthatósági témahét programjait.

Az idén is örömmel és nagy buzgalommal vettek részt benne. Alsós kisdiákjaink ismeretterjesztő filmet (A Föld napja) és egy kedves kisfilmet (Kuka Berci) tekintettek meg bolygónkról és annak állapotáról. A kis rajzfigura, Berci megismertette velük a szelektív szemétgyűjtés részleteit, a hulladék feldolgozását.

Iskolánk részt vesz a Pons Danubii EGTC által szervezett Európai Uniós programban, amelynek keretén belül a negyedik osztályosoknak kerékpáros elméleti képzést tartottunk felkészítve őket a magabiztos és biztonságos közlekedésre. Várhatóan május elején két kísérő pedagógussal egy kisebb kerékpártúrát szervezünk Komáromon belül. Lehetőség lesz az iskolánk környékén található kerékpárutak megismerésére is.

Az iskolaudvar rendben tartása és szépítése közös feladatunk.  A kihelyezett beton virágtartókba az osztályonként hozott virágokat ültették el tanulóink, amelyeket szorgalmasan és gondosan ápolnak, óvnak. Az osztályokat jelző táblácskákat is önállóan készítették el.

A hónap végéig még folytatódik a téli madáretetés is.  „Madárbarátaink” kihelyezték a megmaradt madáreleséget az etetőkbe, ahol rendszeres vendégek a cinkék, verebek, őszapók, gerlék, rigók és más énekes madarak. Az udvari bejárati ajtó felett feketerigó fészkel, ezért a gyerekek nagyon odafigyelve, óvatosan járnak keresztül rajta. A fészekvigyázó gyermekek naponta végzik a megfigyelő feladatot. Az egyik udvari fára költőodút helyeztek el. Izgatottan várják, mikor foglalja el lakhelyét az egyik kis tollas barátjuk. A többi fészekrakó hely feltérképezésében is nagy igyekezettel segítenek.

Épületünk folyosóján a gyermekek a saját rajzaikkal, plakátjaikkal díszített külön szelektívgyűjtő tárolóba gyűjtik a PET palackokat. A praktikus és biztonságos tárolás érdekében a kupakoknak is készítettek egy kisebb gyűjtőt, amit közvetlenül a nagyobbra erősítettek.

Rajz órán az egyik alsós osztály tanulói papírból vidám kis „Föld emberkéket” készítettek, ráirányítva a figyelmet arra, hogy a Föld egészsége a mi boldogságunk is.

Tanulóink végig aktívan kapcsolódtak be a programokba, különösen az alsósok, akik már jelenléti oktatásban vesznek részt. Felsőseink a tantermen kívüli oktatásban otthonról követték a Fenntarthatósági témahét programjait a témához kapcsolódó tantárgyak óráin.

Az egyik kisdiák találó mondata zárta az egész hetet: „Minden napnak a Föld napjának kellene lennie.”

Szöveg: Antóni Anikó

Kép: Bácsi Andrásné és Cselovszki János

Képek a galériában!

Óvoda bemutatkozása

Eddig összegyűlt támogatás 40%

„Itt a farsang áll a bál…” farsang az Óvodában

Februárban néphagyományainkhoz hűen farsangot szervezünk óvodánkban. Minden gyermek izgatottan várta már, hogy elérkezzen a farsang időszaka. A héten a farsanggal kapcsolatos szokásokkal ismerkedhettek meg a gyerekek. Verseket, mondókákat, énekeket tanultunk, valamint mesékkel próbáltunk ráhangolódni a nagy eseményre. Minden csoportban készültek a dekorációk színes papírokból, szalagokból. Festettünk bohócokat, színeztünk, ragasztottunk álarcokat és szemüvegeket is.

Elérkezett a várva várt nap a farsangi mulatság napja. A gyermekek és felnőttek egyaránt jelmezbe öltözve érkeztek a nagy napra. Reggeli után a gyerekek bemutatkozhattak ki milyen jelmezbe öltözött, mivé változott át, melyik meséből érkezett. Miután megcsodáltuk egymás jelmezét, azután kezdődött ám csak az igazi mulatság.

Tánccal nyitottuk a bált, majd különböző játékos feladatokat oldottunk meg minden csoportban. A játékok közben jókat nevettünk, mókáztunk.  Volt a játékos feladatok között székfoglaló, lufiterelgető verseny, táncos ügyességi feladatok. Az elengedhetetlen farsangi fánk mindenki nagy örömére a terített asztalon várta a táncban elfáradt maskarásokat.

Néhány fényképet is készítenünk, hogy sokáig emlékezzünk a nap eseményeire.

Képek a galériában!

Országos Harry Potter verseny

Idén is megrendezésre került az 5. országos Harry Potter verseny, melyen iskolánk 3. és 6. évfolyama is részt vett. A verseny első fordulójában az 5. kötethez kapcsolódó kérdésekre kellett válaszolniuk. Így a könyv olvasása került a középpontba. Majd ezt követően egy kreatív műalkotást készítettek diákjaink. A 6. osztályosok két kisfilmet forgattak, illetve ’’Roxforti Diákújságot’’ szerkesztettek Power Point Prezentációban. A 3. osztályosok pedig három makettet alkottak.  A versenynek köszönhetően a diákok digitális, szövegértési és együttműködési készségei is fejlődtek. Örömmel vettük tudomásul, hogy az egyik harmadik osztályos csapatunk továbbjutott a második fordulóba. Köszönjük a felkészítő tanárok, a szülők és a szervezők munkáját, illetve támogatását.

A 3. évfolyamból a következő tanulóink vettek részt a versenyen:

Bán Anna 3. B

Klipács Dóra Gréta 3.A

Kudlacsek Zsanett 3.A

Mohácsi-Orosz Kende 3. B

Mórocz Vince Boáz 3.B

Romhányi Gréta 3.B

Szabó Lili 3.B

Szkupi Natália 3.B

Váradi Ákos 3.B

A 6. évfolyamból a következő tanulóink vettek részt a versenyen:

Andorka Nóra

Kiss Kornélia

Lassu Luca

Másik Anita

Szakál Mária Izabell

Vajda Hanna Boglárka

Felkészítő tanárok: Balogh Alexandra és Gaál Judit Eszter

Képek és videók a galériában!

 

Farsang 2021.02.05.

Különleges tanév, különleges farsang, mégis jó hangulat a rendkívüli helyzet ellenére is.

Idén az egész iskola egy napon, február 5-én próbálta elűzni a telet a farsang keretében.

Minden osztály, a járványhelyzethez igazodva, a saját osztályában tartotta a bált.

Az alsó tagozatos gyermekek többsége jelmezekbe bújt. A zene és a tánc mellett különböző játékok (székfoglaló, seprűtánc, szoborjáték, lufis játékok, társas játék) tették még változatosabbá a programot a farsangi hangulatot idéző szépen feldíszített osztálytermekben.

A felső tagozatosok osztályszintű programjai (zene, tánc, egyéni jelmezek, közös játékok) is élmény dússá tették a délutánt. A rendezvények sikerét bizonyítja a gyermekek lelkes, pozitív visszajelzése.

Reméljük, a következő tanévben már mindenki együtt ünnepelheti a farsangot!

Képek a galériában

Az idei iskolai karácsonyra ugyanúgy készültünk, mint korábban.

Az, aki végigment az iskola folyosóján, hallhatta, hogy az osztályokból karácsonyi dallamok és dalok szűrődtek ki, az iskola folyosóján karácsonyi fények gyúltak, az adventi koszorúkon hétről hétre felvillantak az osztályokban az adventi gyertyák, jelezve a Megváltó születésnapjának közeledését, az irodalmi színpad és az énekkar karácsonyi betlehemessel készült a Szent Ignác Közösségi Házban, a diákönkormányzat az adventi vásár megszervezésén és lebonyolításán fáradozott.

A világjárvány ellenére próbáltuk meghitté varázsolni a mindennapjainkat. A gyakorlati megvalósításban volt csupán különbség. Az adventi gyertyagyújtások imáit az iskolarádión keresztül hallhattuk, az irodalmi színpad, az énekkar és az osztályok külön műsorait videóra vettük, amelyeket az utolsó tanítási napon, december 18-án vetítettünk le az osztálytermekben, ami után egyszerre elénekeltük a Mennyből az angyalt. Meghitt beszélgetés után pedig a téli veszélyekre figyelmeztetve, óvatosságra intve engedtük haza a gyermekeinket.

Reméljük, hogy január 4-én újult erővel, kipihenten, egészségesen tudjuk folytatni mindnyájan a tanévet.

 

Adventi vásár

Juhász Gyula: Karácsony felé

Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.

…Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Beheggesztem a sebet a szívemben,
És hiszek újra égi szeretetben,
Ilyenkor decemberben.

…És valahol csak kétkedő beszédet
Hallok, szomorún nézek,
A kis Jézuska itt van a közelben,
Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
S ne csak így decemberben.

Az idei tanévben a rendkívüli helyzethez alkalmazkodva tartottuk meg adventi vásárunkat. Nem készíthettünk forró csokit és mézeskalácsot, de így sem szomorkodhattunk.

A téli szünet előtti utolsó héten december 15 – 17-ig a közösségi házunk előtt pakoltuk ki a gyermekek és a szülők által készített, vásárolt és beküldött árukat. Színes választékot tudtunk így biztosítani az ajándékvásárlásra.

Jó volt látni a mosolygós gyermekarcokat, amikor a kezükben szorongatva meglepetésajándékaikat boldogan mesélték nekünk, pedagógusoknak, hogy miket és kiknek vettek meg.

A beárazás, a termékek kipakolása és árusítása az intézményünk diákönkormányzatának irányításával zajlott. Az osztályok külön időpontokban látogatták meg az árusítás helyszínét, ahol szorgos gyermekkezek válogattak és árusítottak. A bevételt a gyermeknapi programok finanszírozására kívánja a diákönkormányzat felhasználni.

Reméljük, jövőre is sikerül a vásárunkat megszervezni, és immár a vírushelyzetet magunk mögött tudva, forró csokival és mézeskaláccsal együtt szebbé tennünk a varázslatos adventi várakozást.

 Törekedjünk arra, hogy ezekből a napokból erőt merítve a költő gondolataival élve az év többi napjaiban is jobbak legyünk, tudjunk hinni rendületlen, s ne csak így decemberben!

Egyed Gábor

DÖK segítő pedagógus

Képek a galériában!

“Láss, ne csak nézz!” – Rajzpályázat

Képek a galériában

Arany János Magyarverseny

Az Arany János Magyarverseny iskolai fordulóját december 2-án bonyolítottuk le a felső tagozatosok körében. Nagy örömünkre szolgált, hogy sokan jelentkeztek a megmérettetésre.

A versenyzőknek feleletválasztós kérdéseket kellett megoldaniuk magyar irodalom és nyelvtan témakörökben.

Az első forduló eredményének köszönhetően 26 felső tagozatos diákunk érte el azt az eredményt, hogy képviselheti intézményünket január végén a megyei fordulóban, ahol, ha jól sikerül a megmérettetés, akkor márciusban részt vehetünk az országos döntőben is.  

 

Bolyai Anyanyelvi Magyarverseny

A 2020/21-es tanévben is indultunk a felső tagozaton 3 csapattal a Bolyai Anyanyelvi csapatversenyen.

Idén a vírushelyzet miatt online formában írták meg csapataink a megyei fordulót az iskolánkban.

Nagy örömünkre a hetedikesek lelkes csapata az előkelő megyei harmadik helyezést érte el.

Szívből gratulálunk Hatvani Tamás, Dákai Balázs, Horváth Botond, Knoll Ádám és Maróti Ádám tanulóknak, és kívánunk további tanulmányaikhoz sok sikert.  

Iskolánk tanulóinak megyei versenyeredményei:

Az elmúlt tanévben a Covid 19 járvány miatt elmaradt a XXVIII. Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti verseny MEGYEI FORDULÓJA, mely pótlólag az idei tanévben került megrendezésre.

Büszkék vagyunk FÉLI ESZTERRE, iskolánk 6. osztályos tanulójára, aki megyei III. helyezést ért el.

Hasonlóképpen, az idei tanévben zajlott le a XXVIII. TELEKI PÁL KÁRPÁT-MEDENCEI FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI fordulója is, ahol ANDA KRISTÓF, 8. osztályos tanulónk megyei II. helyezett lett.

A tanulóknak és felkészítő tanáruknak, Bertalanitsné Tar Katalinnak is szívből gratulálunk.

Képek a galériában


Pályaorientációs nap iskolánkban

 1. november 6-án ismét megrendeztük pályaorientációs napunkat. A programokat a gyermekek életkorának megfelelően alakítottuk ki.

A vírushelyzet miatt az osztályok tantermeikben várták az előadókat, illetve osztályfőnökeikkel beszélgettek a különböző szakmák jellemzőiről.

A felső tagozaton az általános műveltség bővítése érdekében a tanulók régi mesterségekkel ismerkedtek meg egy kvízjátékon keresztül. Az esetleges hiányosságokat az osztályfőnökök segítsége pótolta.

Ezen kívül játékos formában szókereső játékot játszottak, majd digitális táblán a gyermekeket érdeklő foglalkozások közül válogatva szakmákat népszerűsítő videókat tekinthettek meg.

Néhány évfolyamba személyesen is érkezett vendég a tanulókhoz. Nagyon népszerű és figyelemfelkeltő előadást tekinthettünk meg a missziós katonaéletről valamint az esetleges katonai sérülések elsősegély-nyújtási protokolljáról.

A hetedik osztályosok pályaorientációt segítő online felületen válaszoltak különböző kérdésekre, amelyek megválaszolása után egyénre szabottan kaptak javaslatokat az érdeklődésüknek megfelelő szakmákról.

Az alsó tagozatosok a kellő védőintézkedések mellett külön időpontokban meglátogatták a Kemencés Egyesületet, ahol élményekben gazdag programokon vettek részt.

Reméljük jövőre is folytatni tudjuk a különböző szakmák népszerűsítését, így hozzájárulva a gyermekek könnyebb szakmaválasztáshoz szükséges középiskola kiválasztását az általános iskolai tanulmányuk végén.

Képek a galériában!

Szent Imre-nap 2020

 2020. november 5-én a különleges, átalakult életünkhöz hasonlóan megváltozott védőszentünkre, Szent Imrére való emlékezésünk is az iskolánkban.

Reggel az iskolarádióban hallgattak meg diákjaink egy Szent Imréről szóló összefoglalót, amelyből megtudhatták, hogy példamutató élete máig időszerű.

Idén az alsó tagozatban az osztályfőnökök segítségével a gyermekek Szent Imrével kapcsolatos kézműves foglalkozásokon vettek részt és játszottak. A felső tagozatban pedig a diákönkormányzat (DÖK) találta ki, szervezte és valósította meg a programokat.

 A gyerekek saját tantermeikben gyülekeztek reggel, ahol osztályfőnökeik egész délelőtt különböző társasjátékokkal és kellemes hangulatú beszélgetésekkel várták az állomásokra induló és onnan visszatérő diákokat.

A DÖK diákjai az iskolarádión keresztül hívták az állomásokra a gyerekeket, ahova előzetesen fel lehetett iratkozni. Igyekeztek úgy hívni az iskolatársakat, hogy a különböző évfolyamok lehetőleg egy helyen, egy időben ne tartózkodjanak. Ennek megfelelően az 5. és 6.-os DÖK-ösök a tornateremben ügyességi játékokkal várták a jelentkezőket. A 7.-es DÖK-ösök angolos játékokkal, kvízzel, a 8.-osok pedig térképes, rejtvényes kültéri kincskereséssel valamint PS 4 labdarúgó virtuális játékos bajnoksággal tették tartalmassá ezt a csodálatos délelőttöt. Minden helyszínen felnőtt pedagógus segítők is biztosították a fegyelmezett, nyugodt légkört. Ezen kívül azokat a diákokat, akik mindezen élmények mellett még akartak az informatikával is foglalkozni, azokat a számítástechnika teremben várta az informatikatanár.

Az elmúlt tanévtől intézményünkben két tanítási nyelvű oktatás is zajlik, ezért Szent Imre-napunkon az angol nyelv is hangsúlyos szerepet kapott. A felső tagozatos diákok játékos feladatokon keresztül versenyeztek egymással, és kamatoztatták tudásukat két hetedik osztályos tanulónk közreműködésével. A fiúk egy nagyon hasznos és szórakoztató tanulói alkalmazás segítségével, a Kahottal állítottak össze különböző feladatokat, melyeket a résztvevőknek 2-3 fős csapatokban kellett megoldaniuk. Végül tabletek segítségével egy kvízt töltöttek ki.

Aki pedig lelki nyugalomra és elcsendesülésre vágyott, az előtt nemcsak ezen a napon, hanem az év minden napján nyitva állt és áll az ajtaja a meghitt hangulatú Szent Teréz kápolnánknak az iskolánk földszintjén.  Bros Gergely atya a Jézus Szíve Nagytemplomban este hat órakor tartott szentmiséjével zárta be a Szent Imre napi programokat.  

Köszönjük mindazoknak, akik e nap szervezésében, lebonyolításában részt vettek.

Képek a galériában!

Tanévnyitó 2020.09.01.

 1. szeptember 1-jén tartottuk intézményünk tanévnyitó ünnepélyét. 45 első osztályos tanuló kezdte meg iskolás éveit, és tett „szentimrés” fogadalmat. Az 1. a osztály (két tanítási nyelvű) létszáma 26 fő, az 1. b osztály (legó-matek) osztályé pedig 19 fő.

A tanévnyitó ünnepély után az osztályfőnökök bemutatták az új kisdiákoknak osztálytermeiket, akik kíváncsian várták, milyen élményekkel gazdagodhatnak majd iskolásként.

Képek galériában!

Ballagás 2020. 06. 19.

Rendhagyó időket élünk. Ennek megfelelően rendkívülire sikerült az idei tanév ballagási ünnepélye is intézményünkben.

Az esős napok gyűrűjében ezen a délutánon a nap is kikandikált a felhők közül intézményünk udvarára.

Június 19-én 16:00 órakor jöttek be utoljára szentimrés diákként a búcsúzó gyerekek az iskolába.   A szüleik az iskola udvarán gyülekeztek, ahol a járványügyi helyzetnek megfelelően egymástól megfelelő távolságot tartva nézhették végig a megható ballagási ünnepélyt.

A gyerekek az osztálytermükben megtekintettek egy fényképes összeállítást az osztályuk elmúlt éveinek eseményeiből, majd Belsőné Baranyi Gizella osztályfőnök búcsúzó gondolatai után  egymástól is elbúcsúztak.

 Még utoljára megszólalt az iskolai csengő, majd a hetedik évfolyam által feldíszített folyosón ballagási dalokat énekelve érkeztek meg az iskola udvarára.

A ballagók intézményünk hagyományaihoz méltón búcsú virágcsokrot helyeztek el az óvoda udvarán álló Mária-szobornál, majd a szülők, a tanári kar, az intézmény vezetői valamint a katolikus és református lelki vezetők elé állva énekelték el a Himnuszt és a Szent Imre Himnuszt.

Antóni Anikó igazgatóhelyettes köszöntője után a hetedikesek nevében Baján Boglárka búcsúzott el a legidősebb diáktársaiktól. Kovács Zsolt, ballagó diák megható, szép szavalattal, Vajda Krisztina Antónia 8. osztályos diáklány pedig az egész osztály nevében mondta el osztálya hálás gondolatait.

Radziwonné Vörös Zsuzsanna intézményvezető beszédében kiemelte az élet nagy állomásai közül az általános iskolai éveket, amelyek során az óvodából érkező kisgyermekekből a szemeink előtt nyolc év alatt önálló, saját gondolatokkal és akarattal, tervekkel és célokkal bíró fiatalokká váltak. Az itt töltött nyolc év nyomot hagyott mindenkiben, nemcsak az elballagó diákokban, hanem a pedagógusokban is. A gondoskodó odafigyelés hátterében, ami jellemezte az itt dolgozó pedagógusokat, a szeretet állt. Nem titkolta, hogy voltak küzdelmeink, de ettől csak erősebb lett a kötelék.

Az intézmény dolgozói igyekeztek olyan utat mutatni, ami az örök keresztény értékrend mentén halad. Külön felhívta a figyelmet a gyerekek számára a szülők és családtagjaik iránti köszönet és hála fontosságára, majd intézményvezetőként külön kiemelve megköszönte Horváth Zsuzsanna és Belsőné Baranyi Gizella osztályfőnököknek odafigyelő munkájukat.

Végezetül egy nagyon szép Szabó Magda idézettel fejezte be gondolatait, felhívva benne a figyelmet a félelem és gonosz indulatok elkerülésére és a jó tettekre való buzdításra.

Az igazgatónő búcsúja után a gyerekek sorra nevezték meg az őket nyolc év alatt tanító pedagógusokat, és megható, szép gondolatokkal mondtak köszönetet munkájukért.

Az ünnepi hangulatot emelte Beke Blanka Brigitta ballagó nyolcadikos diáklány szólóéneke.

Talán a legfelemelőbb pillanat ezután következett.

Nyolc évvel korábban az évnyitó ünnepélyen az akkori nyolcadikosok kötötték fel az iskola nyakkendőjét a nyakukba, jelképesen jelezve számukra a Szent Imrébe való belépést.

 Most, a nyolcadik évfolyam végén, az osztályfőnök az általános iskolai tanulmányaikat jelképező nyakkendőt mindnyájuk nyakából levette.

Egyházi intézményként szép szokás, hogy a búcsúzó diákokat Bros Gergely plébános úr és Máté László esperes úr papi áldásban részesíti. Ez idén sem maradt el.

Ezek után adhatták át virágjaikat a szülők gyermekeiknek, majd a Szózat eléneklése után véget ért az idei év ballagási ünnepélye.  

Reméljük, hogy jövőre is méltó módon búcsúztatjuk el ballagóinkat!

Képek a galériában!

Bizonyítványosztás

 1. június 18-án, csütörtökön tartottuk iskolánk tanévzáró ünnepélyét. Rendhagyó módon, osztályonként 1 órás eltolódással kapták meg 1-7. osztályos tanulóink bizonyítványaikat. Végzőseink pedig másnap, június 19-én, pénteken a ballagási ünnepély után vették át azokat. Az idén nemcsak első, hanem második évfolyamon is szöveges értékelést kaptak diákjaink. A kitűnő tanulók könyvjutalomban részesültek. Gratulálunk nekik a szép eredményhez

Képek a galériában!

Hamvazószerda

Fánk készítés

Óvodai farsang (2020.02.21.)

Itt a farsang áll a bál…”

Óvodásaink fergeteges farsangi bálon vettek részt.

További képek a galériában

Farsang felső (2020.02.14.) 

Itt a farsang, áll a bál!

Idén a felsős iskolai farsangot február 14-én, pénteken rendeztük meg. A helyszínt a Szent Ignác Közösségi Ház biztosította.

A bál előtt már érzékelhető volt az ilyenkor szokásos izgatott lelkiállapot. Ezt csak fokozta az iskolarádió heti zenei összeállítása és hírei. Az osztályok gőzerővel készültek a Csillag születik programban való részvételre.

Volt táncos, humoros jelenet, s a végzős nyolcadik évfolyam bálhoz illő keringőt mutatott be.

Egy páran ötletes jelmezbe bújtak, amit egy felvonulás keretében láthattak az érdeklődők.

A zsűrizés hálátlan feladatkörét Anikó néni, Erzsi néni és Ági néni vállalta magára.

A bál sikeréhez persze összefogásra volt szükség. Az iskolában működő DÖK (Diákönkormányzat) biztosította a tombolaszelvényeket, az értékes tombolatárgyakat, a jutalomtortákat, a környezetvédelem jegyében papírpoharakat vett a büféhez és az alagsorban izgalmas kaszinót rendezett be, ahol többféle játékkal várták diáktársaikat. Az SZM szülők finom szendvicseket készítettek, bolti süteményeket kínáltak az édesszájú diákoknak, és finom, ízletes szörppel enyhítették a táncban és játékban elfáradt gyerekek szomját.

A zenéről a diákok kívánságlistája alapján Gábor bácsi, ahogy jó néhány gyermek megfogalmazta, DJ Gácsi gondoskodott. Most is nagy érdeklődés övezte a tombolahúzást, amit Kati néni, Bea néni és Gábor bácsi vezényelt le.

A bál közösség megerősítő erejét mutatta, hogy megható módon a gyerekek a színpadon összeölelkezve énekelték együtt az Ismerős Arcok nevű zenekar Nélküled című számát, illetve az utolsó szám gyanánt lejátszott Louis Armstrong Wonderful World című számát spontán módon ugyancsak összeölelkezve, meghatottan dalolták el.

Reméljük, a jövő évi farsangi bál is ilyen jó hangulatban fog lezajlani.

További képek a ‘képek és videó’ menüpont alatt.

Farsang  alsó(2020.02.13.)

Február 13-án rendeztük meg iskolánkban az alsó tagozatosok farsangi bálját.

A gyerekek izgatottan készülődtek, számolták vissza a napokat a rendezvényig.

A hagyományoktól eltérően idén az iskola első emeleti folyosóján vonultak fel a jelmezesek.

Minden osztály képviseltette magát, szinte nem volt olyan kisgyerek, aki ne öltött volna magára valamilyen maskarát. A szülők most is megcsillogtatták fantáziájukat, hiszen ötletesebbnél ötletesebb jelmezek születtek.

A felvonulás után következett a tánc a közösségi házban jelmezben vagy bulizós ruhában. Egyed Gábor tanár úr szolgáltatta a zenét, figyelembe véve a kicsik kívánságait is. Nagyon jó volt látni az önfeledt szórakozást, a közös éneklést, a táncot!

A zsűrinek nem volt könnyű dolga idén sem. Nehéz, sőt lehetetlen lett volna kiemelni három jelmezt a sok kreatív alkotás közül, ezért úgy döntöttek, hogy mindenkit díjaznak a lehetőségekhez mérten.

Nagy sikere volt a tombolahúzásnak is. Még a legkisebbek is izgatottan figyelték a cetliket és mindent hátrahagyva szaladtak a színpadra a nyereményekért. 

Ezúton szeretnénk megköszönni a kedves szülőknek a tombola-és nyereménytárgyak gyűjtésben nyújtott segítségüket, valamint a büfé üzemeltetéséhez szükséges együttműködésüket!

 További képek a ‘képek és videó’ menüpont alatt.

Iskolanyitogató (2020.02.12.)

Február 12-én került sor a második iskolanyitogató megrendezésére.

Szép számban gyűltek össze az érdeklődők a közösségi házban.

Radziwonné Vörös Zsuzsanna-iskolánk igazgatónője- a nagyteremben ismertette az intézmény sajátosságait, és bemutatta a leendő tanító néniket.

A következő tanévtől is két osztály indul, az angol tannyelvű mellett a lego matekos osztályba is lehet jelentkezni.

Míg a szülők kérdéseket tehettek fel, a gyerekeknek is gondoskodtunk hasznos elfoglaltságról: a farsang jegyében kézműveskedhettek, barkácsolhattak. Hamar belefeledkeztek az alkotás örömébe, és csodaszép emlékek készültek.

Kollégáink jó vendéglátókhoz illően finom teával és ropogtatnivalóval kínálták a gyerekeket. 

A következő-és egyben utolsó- iskolanyitogató rendezvényünkre március 18-án hívjuk és  várjuk szeretettel az érdeklődőket!

Jótékonysági gála ( 2020.02.07.)

2020. február 7-én immáron 2. alkalommal rendezte meg  iskolánk a Jótékonysági Gálát a Szent Ignác Közösségi Házban. Zsúfolásig megtelt a nagyterem, a szülők kíváncsian várták gyermekeik produkcióit.

A jeles alkalomra külön készült az alsó és a felső tagozat. Hetek óta folyt a lelkes készülődés, sok próba, díszlet-és jelmeztervezés előzte meg a színpadra állást.
Minden osztály előrukkolt valamilyen zenés, táncos vagy prózai előadással. Míg a kisebbek inkább a meseszereplőket elevenítették meg a színpadon élethű jelmezeikben, addig a nagyobbak a komolyabb hangszeres előadásokkal, táncokkal kápráztatták el a közönséget.
A rendezvény célja -amellett, hogy iskolánk osztályai megmutathassák kreativitásukat, összetartásukat, színpadra termettségüket -idén is az adománygyűjtés volt. 
Ezúton is szeretnénk megköszönni a kedves szülőknek, hozzátartozóknak, hogy jelenlétükkel megtisztelték tanulóinkat, kollégáinkat, valamint hálásan köszönjük az anyagi támogatást, amit interaktív tábla vásárlására  fogunk fordítani.
 
Országh-Barassó Márta


A Biblia – a világ legolvasottabb könyve

Örömmel osztjuk meg, hogy a Biblia – a világ legolvasottabb könyve elnevezésű egyfordulós csapatversenyen intézményünk 4. osztályos tanulói, Dián Gerda, Mórocz Elizabet Euniké, Musitz-Székely Anna és Téglás Sarolta 5. helyezést értek el. A 3-4. osztályos korosztálynak meghirdetett versenyen 38 csapat indult összesen. Felkészítő tanáruk Horváth Zsuzsanna osztályfőnök volt.

A csapatverseny vallási hovatartozástól függetlenül várta mindazon gyerekek jelentkezését, akik szerették volna bővíteni ismereteiket a világ legolvasottabb könyvéről. A témát több szempontból közelítették meg: voltak irodalmi, képzőművészeti, történelmi, és közvetlenül a Biblia felépítésére, tartalmára vonatkozó feladatok. A verseny egy feladatlap közös kitöltésére, egy egyéni munkára és egy projektmunka köré épült.

Az egyfordulós csapatverseny a kreativitás mellett olyan 21. századi kompetenciákat fejlesztett, mint a problémamegoldás és az együttműködés.

Szívből gratulálunk a szép eredményhez!

Rajzpályázat

A romi Feszty Árpád Általános Iskola rajzpályázatot hirdetett “Körkép” A magyarok bejövetele címmel. A pályázaton Klipács Dóra Gréta 2. a osztályos tanulónk III. helyezést ért el. Gratulálunk neki és felkészítőjének, Kissné Mohácsi Szilvia osztályfőnöknek.

Karácsony a hegyekben (2019.12.19.)

Adventi vásár (2019.12.17-18.)

Idén is megtartottuk hagyományos adventi vásárunkat.  Diákjaink jóízűen fogyasztották el a forró csokoládét, teát és mézeskalácsot. A kézműves termékekből örömmel vásároltak. A bevétel a diákönkormányzathoz került.

Mézeskalács készítés (2019.12.07.)

Az adventi vásárra tanulóink sütötték a mézeskalácsot.

Iskolanyitogató

 1. december 4-én ismét élettel telt meg a Szent Ignác Közösségi Ház az első iskolanyitogató foglalkozásunkon, ahol a szülők, nagyszülők és leendő 1. osztályos gyerekek betekintést nyerhettek iskolánk életébe. Az érdeklődők megismerkedhettek intézményünkkel és az alsós tanító nénikkel. Bemutatkozott az angolos, illetve a lego matekos osztály tanítója. Radziwonné Vörös Zsuzsanna igazgató tájékoztatást adott iskolánkról, a beiratkozásról, ezalatt a nagycsoportos óvodások kézműves foglalkozáson vettek részt a szomszédos teremben. Mikulás nap és karácsony közeledtével hűtő mágnest, papírtányérból Mikulást, angyalkát és magvakkal díszített fenyőfát készíthettek a gyerekek. Nagy lelkesedéssel színeztek, vágtak, ragasztottak. Gyönyörű díszeket vittek haza magukkal. A saját készítésű mézeskalácsuk illata az egész házat belengte. A foglalkozást követően a szülők gyermekeikkel együtt megtekintették iskolánkat. Szeretettel várjuk őket és más érdeklődőket is a következő, február 12-i alkalomra!

Horváth Zsuzsanna

tanító néni

Énekkari szereplés

December 3-án az iskola énekkara karácsonyi dalaival örvendeztette meg a nyugdíjas klub tagjait.

“A karácsonyi ajándékunkkal valami olyat szeretnénk odaadni magunkból, ami nekünk kedves és fontos: az éneklés szeretetét, amivel mintegy átadunk magunkból is egy darabot.” – hangzott el a köszöntőben, melyet Baján Boglárka, 7.o. tanuló mondott el a nyugdíjas hallgatóságnak.
Viszonzásképpen aranyos kis pingvineket készítettek saját kezűleg nekünk, melyet a szereplés után adtak át.
Köszönet érte.
Baranyi Gizella, kórusvezető

Szavalat a barátságról

2019. november 15-én rendezték meg a XXXIII. Komárom-Esztergom megyei Őszi vers-és prózamondó versenyt általános iskolások részére a tatai Kőkúti Általános Iskolában.
A versenyre iskolánként egy felső tagozatos diákkal lehetett nevezni, akinek 2 költeményt vagy prózai művet kellett előadni.
Intézményünket Ráduly Krisztián 7. osztályos diákunk képviselte. Krisztián Petőfi Sándor Pató Pál úr és Szabó Lőrinc Gyengeség című versét szavalta el, aki megérdemelt vastaps kíséretében hagyhatta el a színpadot.
A verseny kiemelten színvonalas volt. A zsűri nehéz helyzetét az is bizonyította, hogy kimondottan sokat kellett várni az eredményhirdetésre.
Legnagyobb örömünkre Krisztián az első helyet szerezte meg. Gratulálunk diákunknak és felkészítő tanárának, Egyed Gábornak.

Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny

2019. november 19-én hirdették ki a tatai Vaszary János Általános Iskolában a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny megyei döntőjének eredményét. A hat legtöbb pontot gyűjtött csapat kapott meghívót az ünnepélyes átadóra.
Idén iskolánkból a 6. osztályos Oko-sokk 2.0 nevű csapatunk vehetett részt az eseményen, akik az előkelő 2. helyen végeztek.
Szerettük volna kipróbálni magunkat az országos döntőben is, amire megvolt minden esélyünk, hiszen mint kiderült azonos pontszámot gyűjtöttünk a nyertes csapattal. Reméljük, jövőre elérjük az áhított célt.
Panaszra azonban nincs okunk, gratulálunk a csapat tagjainak, Dákai Balázsnak, Hatvani Tamásnak, Horváth Botondnak és Knoll Ádámnak, valamint felkészítő tanáruknak, Egyed Gábornak.

 

Magyar nyelv napja


A Világ legnagyobb tanórája

Iskolánk 3-8. évfolyamos diákjai október első hetében rendhagyó tanórán vehettek részt.

Az osztályfőnökök tartották meg számukra „A világ legnagyobb tanóráját”, mely az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által meghirdetett program keretén belül került megrendezésre.

Az ENSZ 2015-ben megfogalmazott 17 Globális Célt, melyek – a sokat emlegetett – fenntartható fejlődést szolgálják és a társadalom kiemelt problémáira kívánnak megoldást nyújtani.

A világ minden részén 2019. szeptember 30-ával kezdődő héten, tetszőleges napokon került megrendezésre a tanóra, így megalkotva a világ legnagyobbját. A tanóra lehetőséget teremtett arra, hogy a tanulók megismerjék a globális célokat és azok jelentőségét. A gyerekek megtudhatták, hogy mit tehetnek ők is azok megvalósulásáért. Az idei évben kiemelt figyelmet fordítanak világszerte a biológiai sokféleség megőrzésére, így a tanórán erről is sok szó esett.

A téma iránt érdeklődők az alábbi elérhetőségen tájékozódhatnak:

https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/

Szent Imre nap

Az idei tanévben, november 5-én névadónk, Szent Imre tiszteletére Bros Gergely atya reggel a Szent István kistemplomban tartott szentmisét, amelynek különlegességét adta a Plébános Úr interaktív szentbeszéde.

 A nap ünnepélyes jellegét ezek után az iskolában zajló változatos programok biztosították, úgy mint Szent Imre-teaház és sütöde, pingpong és csocsó, nemezelés, zenei vetélkedők, csapatépítő játékok, akadálypálya a tornateremben, társasjátékok, lego.

Összesen 10 helyszínre mehettek a gyerekek tetszőleges sorrendben, ahol különböző színű Szent Imre-tallért kaptak. A tallérok leadása után a legtöbb tallért gyűjtött tanulókat az iskola diákönkormányzata megjutalmazta.

 A nap jó hangulatban telt, mindenki örömmel vett részt a programokon.

További képek a galériában

1956-os forradalom ünnepe iskolákban

Az irodalmi színpad és az énekkar közreműködésével emlékezett meg intézményünk az 1956-os forradalomról. (További képek a galériában)

 

Tanévnyitó (2019.09.02)

Komárom város pedagógiai díja

Egyed Gábor, intézményünk magyartanára is elnyerte Komárom Város Pedagógiai Díját.  A díjat áldozatkész, kiváló pedagógiai munkájával és emberi hozzáállásával érdemelte ki.