Szent Imre nap (2021.11.05.)

2021. november 5-én (pénteken) iskolánkban tanítás nélküli munkanapot tartottunk: intézményünk védőszentjére, Szent Imrére emlékeztünk.

Reggel 8 órakor a Jézus Szíve Nagytemplomban Gergely atya által tartott ünnepi szentmisén vettünk részt. Interaktív beszélgetésen keresztül felidéztük Szent Imre erényeit, életének fontosabb eseményeit.

A szentmise után a napi programok 9:00-13:00 óráig az iskolában folytatódtak.

Az alsós osztályok kézműves foglalkozásokat tartottak. Az 1. a osztályosok papírból templomot készítettek, végig nagy élvezettel dolgoztak. Az 1. b osztály interaktív mese keretében ismerkedett meg Szent Imre és a korabeli királyi udvar életével. Mindenki elkészítette a hercegi koronáját és a családi címerét. Remekül érezték magukat a kézműveskedés alatt. A 2. a osztály tanulói Szent István és Imre herceg történetéről kaptak színezőt. Az elkészült munkákból kiállítást rendeztek. A 2. b tanulói tortapapírból angyalt készítettek. A 3. a osztályosok is felelevenítették védőszentünk történetét, megoldották a hozzá kapcsolódó rejtvényes, játékos feladatokat. A 3. b diákjai kisfilmet tekintettek meg Szent Imre életének főbb eseményeiről, majd megoldották az ehhez kapcsolódó keresztrejtvényt. Szinte mindenkinek sikerült megtalálnia a megoldást (intelmek). A 4. a osztály kézműves foglalkozással emlékezett iskolánk védőszentjére. A középkort megidéző gyertyatartót és gyertyát díszítettek. A falapot mozaik technikával, a gyertyát viaszlapokkal dekorálták. A 4. b osztály diákjai szép fehér liliomokat készítettek zseníliából.

A felsősök a DÖK segítőknek köszönhetően nyolc helyszínen várták a diáktársaikat. Érdekesebbnél érdekesebb feladatokkal tölthették el a délelőtti órákat.

Volt csocsó-és pingpongbajnokság, teaház, szabaduló szoba, játékos tornagyakorlatok, kiállítás a 7. osztályosok műveiből (festmények, fényképek, régi műszaki eszközök, modellautók), és tantermi játékok.

Minden helyszínen Szent Imréről szóló képekkel illusztrált rövid ismertetőket olvashattak a gyerekek, ami segített a nap végi keresztrejtvény megfejtésében. A megoldás (liliom és kard) igazi fejtörést okozott nekik. A jó megoldás jutalma feleletmentesítő jegy volt, amit egy szóbeli felelet kiváltására használhatnak fel.

A gyerekek szívesen vettek részt nap programjain: a szentmisén lelkileg töltekeztek, ügyesen kézműveskedtek, a feladatok helyszínein jól érezték magukat, közben tovább bővíthették ismereteiket is iskolájuk védőszentjéről.

Szöveg: Hegedüs Béláné és Egyed Gábor

Kép: Reszler László

Képek a galériában!

Az 1956-os forradalom ünnepe (2021.10.22.)

Iskolai ünnepély keretében emlékeztünk meg az irodalmi színpad és az énekkar közreműködésével az 1956-os forradalmi eseményekről.

Képek a galériában!

A természetismereti szakkör kirándulása (2021.10.16.)

Kicsi, de lelkes csapattal szép napos időben vágtunk neki a Baj – Szent Péter körtemplom – Vértesszőlős útvonalnak. A faluból kiérve elénk magasodott a Gerecse vonulata:

A gyerekek elcsodálkoztak, milyen magasságba kell felérniük.

Bár a felfelé vezető út nem volt könnyű, látványosságban bővelkedett: a turistaút a kálvária stációi mellett vezetett fel a keresztekhez. Útközben kísérőnk (Reszler László tanár) felidézte a keresztút történetét és mesélt a stációkról.

Változatos, meredek völgyben vezetett az út. A vízmosás után a völgy kiszélesedett. Felfelé haladva folyamatosan változott a táj, erdős részekből ligetessé vált, a végén egy tágas, napsütötte hegyi réten haladtunk.

Az ebédet a valaha volt Kovácsi nevű falu körtemplomának romjainál költöttük el.

Ebéd után rövid áhítatot tartottunk, melynek témája az új szív volt, benne egy történet világított rá a megújult élet fontosságára.

A hegyről lefelé vezető úton az erdő élővilágát figyelhettük meg. Találtunk szép, látványos gombákat és nagyszerű kilátópontokat, ahonnan a Tatai-medencét láthattuk szinte felülnézetből.

Vértesszőlősre beérve meglátogattuk a híres geológiai bemutatóhelyet, ahol  különleges régészeti, embertani és őslénytani maradványokat, azok képződési környezetét láttuk.

A lelőhely az előkerült milliónyi kőeszközzel, zsíros csontokkal táplált tűzhelyekkel, a vadászott állatok csontjaival és az emberi tejfogakkal valamint egy tarkócsonttal egyedülálló képet nyújt a korai, úgynevezett heidelbergi típusú ember életéről.

Cselovszki János és Reszler László kísérő tanárok

Képek a galériában!

Bolyai Matematika Csapatverseny (2021.10.15.)

Képek a galériában!

Megemlékezés az aradi vértanúkról (2021.10.6.)

Aradi vértanúink

2021. október 6-án emlékeztünk meg az 1849-ben Aradon kivégzett hőseinkről.
A műsort az irodalmi színpadosok szolgáltatták.
Érdekességét az adta, hogy az iskolarádión keresztül hallgathatták meg a diákok a saját osztályukban.
Ahol lehetőség adódott rá, ott kivetítették a hősök képeit, és meggyújtották a megemlékezés gyertyáját. Ne feledjük el a 13 tábornok nemzetünkért tett legnagyobb áldozatát.
Imádkozzunk értük és nemzetünk jövőjéért!

Egyed Gábor
mk. vez.

Képek a galériában!

 „ A ZENE VILÁGNAPJA” 2021.

Csaknem, 300 gyermek- és felnőtthang csendült fel a hatodik alkalommal megrendezett öröméneklésen Komáromban, a Szabadság téren.
Idén iskolánk énekkarához és diákságához több komáromi és környékbeli település általános és középiskolája ismét csatlakozott, emellett a rendezvényre a korábbi évek hagyományait folytatva, a Budapest XIII. kerületi Hermann Ottó Általános Iskola gyerekkórusa is ellátogatott Komáromba. Az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Intézmény énekkarával is kibővültünk, a zenekari kísérettel együtt még nagyobb élményben volt részünk.
A közös éneklésen elhangzott Balázs Árpád: Bodzavirág c. kórusműve, egy népdalcsokor, musical részletek, kedvelt popzenei dalok.
Reméljük, hogy maradandó élményt nyújtott mindenki számára ez az alkalom is, és jövőre ismét találkozunk!

Köszönet minden résztvevőnek, felkészítő tanárnak!

Baranyi Gizella
(ének-zene tanár)

Képek a galériában!

A kapuvári Nagyító verseny (2021.09.27.)

Iskolánk diákjai közül 4 csapat (12 fő) vett részt Kapuváron a Páli Szent Vince Iskolaközpontban megrendezett „Nagyító” országos természettudományi verseny döntőjén. A kedves fogadtatás és az ünnepi szentmise után kezdetét vette a vetélkedő, ahol a tanulók változatos feladatokat oldottak meg. Az ötödikesek csapata (az „Agyban Nagy Banda”) a korcsoportjukban első helyezést, a hatodikosok és a nyolcadikosok második és harmadik helyezést értek el. A tanulók oklevelet és könyvjutalmat kaptak a verseny díjazásaként.

A résztvevők: 5. osztály: Csőke Viktória Boglárka, Galambos Szabolcs, Bódai Réka Csenge; 6. osztály: Knoll Miklós, Téglás Sarolta, Mohácsi Áron; Dián Gerda, Musitz-Székely Anna, Kovács Gergő; 8. osztály: Knoll Ádám, Horváth Botond, Dákai Balázs

Ezúton is gratulálunk a versenyzőknek!

Cselovszki János
tanár

Képek a galériában!

Fedorka – SoseVolt VersNap

Tizedik alkalommal rendezte meg a Csizmazia Alapítvány A Jövő Ígéretes Gyermekeiért alapítvány a Fedorka – SoseVolt VersNap országos találkozót szombaton, 2021. 09. 25-én a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központban. A rendezvény reggeltől estig tartott, hiszen a programra háromszázheten jelentkeztek az első fordulóban, közülük száztizenheten jutottak az országos döntőbe, s közülük száznégyen érkeztek meg és mérték össze tehetségüket és tudásukat.

Intézményünket a nívós szavalóversenyen Másik Anita 7. osztályos diák képviselte. Egy kortárs költő versét és egy szabadon választott költeményt kellett a zsűri előtt bemutatni. Diákunk a Fedorka 2 korosztályban közel 18 versenytárssal mérettette meg magát. Arany minősítést és különdíjat hozott haza. Szívből gratulálunk a szép eredményért!

Képek a galériában!

Diáksportnap

2021. szeptember 24-én diáksportnapot tartottunk iskolánk felsős tanulóinak.

Az első három óra megtartása után kisétáltunk a Rüdiger-tóhoz. A vidám, jó hangulatot a késő nyári napsütéses időjárás is támogatta.

Egy hangulatos bemelegítő torna után, amit egy nyolcadik osztályos diák vezényelt le, a gyerekek körbe futották a tavat, majd utána két külön helyszínen az ötödikesek a hatodikosokkal, a hetedikesek a nyolcadikosokkal fociztak és métáztak.

Bár számoltuk a gólokat, és a métában is hirdettünk győzteseket, de igazán nem ez volt az elsődlegesen fontos.

Úgy érezzük, hogy a célunkat mindenképpen elértük. Az egészséges testmozgáson kívül a felszabadult hangulat és a közösségi élmény jellemezte ezt a szép napot.

Jó érzéssel töltött el bennünket a gyerekek többségének visszajelzése, miszerint várják a hasonló napokat, amelyek feltöltődést nyújthatnak számukra. Reméljük, ez a lendület a tanulmányi eredményükre is kihatással lesz!

Egyed Gábor

DÖK segítő tanár

Erőd-túra (2021.09.22.)

2021. szeptember 22-én – az Autómentes Napon – iskolánk 8. osztálya számára az osztályfőnök kerékpáros erőd-túrát szervezett. A gyerekek minden helyszínen rövid ismertetőt hallgattak meg városunk nevezetességeiről, majd a Monostori-erődnél izgalmas számháborúban vehettek részt. A programot az iskolában pizzázás zárta.

Képek a galériában!

Kézműves foglalkozás

Iskolánk 3. b és 4. a osztálya – a tananyaghoz kapcsolódva – 2021. szeptember 22-én kézműves foglalkozás keretében ismerkedett fontos kultúrnövényünkkel, a kukoricával.

Meghívott vendégünk Janka Ferencné, Teri néni először a növény legfontosabb jellemzőivel ismertette meg a tanulókat. Utána bemutatta számos alkotását is. Megcsodálhattuk a fonott kosarakat, angyalt, madarat. A gyermekekkel közösen szebbnél szebb virágok készültek csuhéból.

Mindenki örömmel vitte haza elkészült alkotását.

Bácsi Andrásné és Kissné Mohácsi Szilvia osztályfőnökök

Képek a galériában!

A Természetismereti Szakkör kirándulása (2021.09.18.)

Az iskola Természetismereti Szakkörének első kirándulásán 2021. szeptember 18-án a Cuha-völgyben voltunk.

Hosszú vonatozás után érkeztünk meg a Cuha völgybe. Érdekes volt látni a tájat a vonatból, vártuk, hogy már ott legyünk mi is! Miután leszálltunk, megnéztük a Vasúttörténeti kiállítást, majd elindultunk gyalogolni. Pár lépés után az erdőben találtuk magunkat. A túra során megnéztünk két emlékművet, láttunk sok fát, virágot, rovarokat, sőt még mókust is. Végignéztük a tanösvény ismeretterjesztő tábláit. Délben egy pihenőnél leültünk megenni a magunkkal hozott szendvicseket. Sajnos a Cuha-patak a völgy nagy részében ki volt száradva, de így a gyerekek gyalogolhattak a mederben is és a gázlóknál száraz lábbal kelhettünk át.

A vinyei büféknél megpihentünk, a gyerekek játszottak, majd elsétáltunk a Kőpince-barlanghoz, ami a híres bakonyi betyár, Savanyó Józsi tanyája volt. A tágas, 14 m hosszú és 8 m széles a csarnok mennyezetén kürtő nyílik a felszínre. A barlang megtekintése után, átkelve a patakon megkóstoltuk a Kőpince-forrás vizét.

Az élményekkel teli kiránduláson kísérőként jött velünk Szalai Katica (Molnár Sára anyukája) és Cselovszki Ildi néni Ácsról.

Cselovszki János
tanár

Képek a galériában!

Tanévnyitó 2021/2022

2021.08.29.Veni Sancte

2021.09.01. Tanévnyitó ünnepély

Képek a galériában!

„Keverem-kavarom” tábor

A tanév utolsó heteiben főzőtábort hirdettünk „Keverem-kavarom” fantázia névvel. Június 21-én reggel 8 órakor 17 tanulóval (11 lány, 6 fiú) megnyitottuk a tábort.

Minden tanuló kapott egy kötényt, hogy stílusosan kezdhessék a munkát. A gyakorlati teendők előtt ráhangoló feladatokat kaptak: fel kellett ismerniük a konyhában használt eszközöket, amelyek egy-egy puzzle részleten voltak. A jó megoldás eredménye a MC’Donalds logó volt.

Az első nap a „MC’Donalds házilag” elnevezést kapta. Hamburger bucit dagasztottak gyerekeink. Míg a lányok egy része a húspogácsákat formázta, addig a többiek nuggets-et készítettek. A fiúk krumplit pucoltak, hasábburgonyát sütöttek. A menü része volt a MC’FREEZE.

A második napon a „Balatonra utaztunk”. Ráhangolódásként óriási puzzle-t raktak ki. A részképeket elrejtettük, az egyes feladatok megoldásakor tudtak tovább keresni. A végeredmény egy Balaton térkép lett. Ezután meggymagozó versenyen mérhették össze tudásukat a csapatok. Gyümölcs-, és tojásos leves főtt a játék után. Lángost és gofrit is készítettek. A vízparti hangulatot a kerti vízi csúszdázás fokozta.

Az egészséges ételek napja volt a következő nap. A gyerekek zöldségek kóstolásával kezdték a feladatokat, majd rejtvényeket kellett megoldaniuk ebben a témában. Ezen a napon az ebéd zöldségleves, tortilla és sajtgolyó volt.

A negyedik nap elnevezése „Ébresztő-élesztő” volt. Az első feladat borsó puzzle készítés, borsó fejtés verseny volt. A résztvevők egy-egy pólót kaptak, amelyre borsó figurát rajzoltak. Ezen a napon borsófőzeléket tálaltak fel az asztalra sült virslivel. Nagy sikert aratott a kakaós, fahéjas csiga és a túrós batyu.

A záró napon születésnapi partit tartottunk. Először pizzát készítettek, majd a tortákat csapatokban díszítették, melyet a zsűri egyforma pontszámra értékelt. Az ebéd végén a gyümölcsbólét mindenki nagy kedvvel kóstolgatta.

A hét folyamán a feladatok megoldásában fakanalakat lehetett gyűjteni. Az értékelés nehéz volt, mert nagyon felkészültek a táborozók. A jutalmak természetesen konyhai eszközökből álltak: fakanalak, húskiszedő csipesz, muffin sütőpapír… De kaptak még pólókat és készültek fényképek a csapatról.

Bízunk benne, hogy tartalmas hetet töltöttünk együtt, és a „kis szakácsok” szívesen emlékeznek vissza ezekre a napokra.

Köszönet a szervező és részt vevő pedagógusoknak: Kissné Mohácsi Szilvia (táborvezető), Bácsi Andrásné, Tonomár Klára, Nagy Ferencné, Mórocz-Herceg Erzsébet

Szöveg: Nagy Ferencné

Képek: Mórocz-Herceg Erzsébet

Kézműves tábor

Június negyedik hetében alsós tanulóinknak nyújtott kellemes kikapcsolódást az iskolánkban már hagyománynak számító kézműves tábor.

A gyerekek 8-tól délután 4-ig változatos programokon vehettek részt. A hagyományos és modern kézműves technikák kipróbálása mellett, óriás buborékfújás, vízi pisztoly csata, habparti és tűzoltó autó bemutató tették színesebbé a táborban töltött napokat. Az egészség megőrzése érdekében nem maradhatott el a sok mozgás, a délutáni csendes pihenő és a sok gyümölcs fogyasztása sem. A gyerekek alkotásaiból készült kiállítás iskolánk előterében tekinthető meg.

A sok-sok remek program mellett persze gyorsan eltelt a hét, és ma már csak az emlékek maradtak és a remény, hogy jövőre találkozunk ugyanitt!

Szöveg és fotók: Berecz Mária

Képek a galériában!

Angol nyelvi és programozás tábor

Iskolánkban az angol nyelvi és programozási tábor 2021. június 21. és június 23. között zajlott le. Tanulóink az angol nyelvi tevékenységek során játékosan, kisebb csoportokban tanulhattak. A napok  egy-egy témakörhöz kapcsolódtak. Az angol nyelvi tábor célja az volt, hogy a résztvevő gyermekekben felkeltse, és fenntartsa az érdeklődést a nyelv tanulása iránt, valamint olyan játékos módon (többek között drámapedagógiai módszerekkel) közelítse meg a nyelvtanítást, melynek során a diákok észrevétlenül sajátítják el a célnyelv bizonyos alapelemeit, kifejezéseit. Számos feladattal, interaktív tananyaggal, feladatlappal, és sok drámajátékkal motiváltuk a tanulókat.

Iskolánk tanulói nagy érdeklődéssel várták a programozási tábort!
A programírás világába történő rövid bevezetést követően, diákjaink megismerkedhettek a Kodu környezettel. Kezdetben egy, majd később több objektumra írtunk egyszerű programokat. Előtérbe kerültek a programozásban jól ismert feltételes elágazások, melyeket tanulóink több típusú feladatban is alkalmazhattak.
Az élményszerű és problémaorientált programozás önálló gondolkodásra serkentette tanulóinkat, melynek egyik nagy előnye, hogy a probléma szembesítése után egyénileg kellett megfogalmazni a lehetséges megoldásokat. Diákjaink a tábor végére élményekkel és ismeretekkel gazdagodva térhettek haza.

A gyerekek ügyesen oldották meg az akadályverseny feladatait is.

Szöveg és képek: Baloghová Alexandra, Cselovszki János, Reszler László

Képek a galériában!

Elsőáldozás 2021. 06. 20.

Képek a galériában!

Ballagás és tanévzáró

Képek a galériában!

Gyermeknapi programok az iskolában 2021

Képek a galériában!

„Szeresd és védd a Duna két partját!”

2021. június 8-án délelőtt a 4. osztályos tanulók részt vettek a Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás szervezésében a „Szeresd és védd a Duna két partját!” című környezetismereti foglalkozáson.

A program első részében megtekintették a koppánymonostori tanösvényről készült rövidfilmet.

Utána beszélgettek osztályfőnökükkel környezetünk védelmének fontosságáról.

A feladatlapok kitöltését követően fából madárodúkat és rovarhoteleket készítettek, amelyeket az iskola udvarán fognak elhelyezni.

Köszönjük, hogy részt vehettünk a nagyon élvezetes programban. A gyerekek jól érezték magukat, örültek a közös munkának.

Hegedüs Béláné
osztályfőnök

Képek a galériában!

Tájékoztató

A fenntarthatósági hét keretén belül készült munkák megtekinthetőek az alábbi linken:
http://iskola.szirka.hu/kepek/

Föld napja – 2021. április 22.

Tanulóink minden tanévben nagy várakozással és lelkesedéssel várják a Fenntarthatósági témahét programjait.

Az idén is örömmel és nagy buzgalommal vettek részt benne. Alsós kisdiákjaink ismeretterjesztő filmet (A Föld napja) és egy kedves kisfilmet (Kuka Berci) tekintettek meg bolygónkról és annak állapotáról. A kis rajzfigura, Berci megismertette velük a szelektív szemétgyűjtés részleteit, a hulladék feldolgozását.

Iskolánk részt vesz a Pons Danubii EGTC által szervezett Európai Uniós programban, amelynek keretén belül a negyedik osztályosoknak kerékpáros elméleti képzést tartottunk felkészítve őket a magabiztos és biztonságos közlekedésre. Várhatóan május elején két kísérő pedagógussal egy kisebb kerékpártúrát szervezünk Komáromon belül. Lehetőség lesz az iskolánk környékén található kerékpárutak megismerésére is.

Az iskolaudvar rendben tartása és szépítése közös feladatunk.  A kihelyezett beton virágtartókba az osztályonként hozott virágokat ültették el tanulóink, amelyeket szorgalmasan és gondosan ápolnak, óvnak. Az osztályokat jelző táblácskákat is önállóan készítették el.

A hónap végéig még folytatódik a téli madáretetés is.  „Madárbarátaink” kihelyezték a megmaradt madáreleséget az etetőkbe, ahol rendszeres vendégek a cinkék, verebek, őszapók, gerlék, rigók és más énekes madarak. Az udvari bejárati ajtó felett feketerigó fészkel, ezért a gyerekek nagyon odafigyelve, óvatosan járnak keresztül rajta. A fészekvigyázó gyermekek naponta végzik a megfigyelő feladatot. Az egyik udvari fára költőodút helyeztek el. Izgatottan várják, mikor foglalja el lakhelyét az egyik kis tollas barátjuk. A többi fészekrakó hely feltérképezésében is nagy igyekezettel segítenek.

Épületünk folyosóján a gyermekek a saját rajzaikkal, plakátjaikkal díszített külön szelektívgyűjtő tárolóba gyűjtik a PET palackokat. A praktikus és biztonságos tárolás érdekében a kupakoknak is készítettek egy kisebb gyűjtőt, amit közvetlenül a nagyobbra erősítettek.

Rajz órán az egyik alsós osztály tanulói papírból vidám kis „Föld emberkéket” készítettek, ráirányítva a figyelmet arra, hogy a Föld egészsége a mi boldogságunk is.

Tanulóink végig aktívan kapcsolódtak be a programokba, különösen az alsósok, akik már jelenléti oktatásban vesznek részt. Felsőseink a tantermen kívüli oktatásban otthonról követték a Fenntarthatósági témahét programjait a témához kapcsolódó tantárgyak óráin.

Az egyik kisdiák találó mondata zárta az egész hetet: „Minden napnak a Föld napjának kellene lennie.”

Szöveg: Antóni Anikó

Kép: Bácsi Andrásné és Cselovszki János

Képek a galériában!

Óvoda bemutatkozása

Eddig összegyűlt támogatás 40%

„Itt a farsang áll a bál…” farsang az Óvodában

Februárban néphagyományainkhoz hűen farsangot szervezünk óvodánkban. Minden gyermek izgatottan várta már, hogy elérkezzen a farsang időszaka. A héten a farsanggal kapcsolatos szokásokkal ismerkedhettek meg a gyerekek. Verseket, mondókákat, énekeket tanultunk, valamint mesékkel próbáltunk ráhangolódni a nagy eseményre. Minden csoportban készültek a dekorációk színes papírokból, szalagokból. Festettünk bohócokat, színeztünk, ragasztottunk álarcokat és szemüvegeket is.

Elérkezett a várva várt nap a farsangi mulatság napja. A gyermekek és felnőttek egyaránt jelmezbe öltözve érkeztek a nagy napra. Reggeli után a gyerekek bemutatkozhattak ki milyen jelmezbe öltözött, mivé változott át, melyik meséből érkezett. Miután megcsodáltuk egymás jelmezét, azután kezdődött ám csak az igazi mulatság.

Tánccal nyitottuk a bált, majd különböző játékos feladatokat oldottunk meg minden csoportban. A játékok közben jókat nevettünk, mókáztunk.  Volt a játékos feladatok között székfoglaló, lufiterelgető verseny, táncos ügyességi feladatok. Az elengedhetetlen farsangi fánk mindenki nagy örömére a terített asztalon várta a táncban elfáradt maskarásokat.

Néhány fényképet is készítenünk, hogy sokáig emlékezzünk a nap eseményeire.

Képek a galériában!

Országos Harry Potter verseny

Idén is megrendezésre került az 5. országos Harry Potter verseny, melyen iskolánk 3. és 6. évfolyama is részt vett. A verseny első fordulójában az 5. kötethez kapcsolódó kérdésekre kellett válaszolniuk. Így a könyv olvasása került a középpontba. Majd ezt követően egy kreatív műalkotást készítettek diákjaink. A 6. osztályosok két kisfilmet forgattak, illetve ’’Roxforti Diákújságot’’ szerkesztettek Power Point Prezentációban. A 3. osztályosok pedig három makettet alkottak.  A versenynek köszönhetően a diákok digitális, szövegértési és együttműködési készségei is fejlődtek. Örömmel vettük tudomásul, hogy az egyik harmadik osztályos csapatunk továbbjutott a második fordulóba. Köszönjük a felkészítő tanárok, a szülők és a szervezők munkáját, illetve támogatását.

A 3. évfolyamból a következő tanulóink vettek részt a versenyen:

Bán Anna 3. B

Klipács Dóra Gréta 3.A

Kudlacsek Zsanett 3.A

Mohácsi-Orosz Kende 3. B

Mórocz Vince Boáz 3.B

Romhányi Gréta 3.B

Szabó Lili 3.B

Szkupi Natália 3.B

Váradi Ákos 3.B

A 6. évfolyamból a következő tanulóink vettek részt a versenyen:

Andorka Nóra

Kiss Kornélia

Lassu Luca

Másik Anita

Szakál Mária Izabell

Vajda Hanna Boglárka

Felkészítő tanárok: Balogh Alexandra és Gaál Judit Eszter

Képek és videók a galériában!

 

Farsang 2021.02.05.

Különleges tanév, különleges farsang, mégis jó hangulat a rendkívüli helyzet ellenére is.

Idén az egész iskola egy napon, február 5-én próbálta elűzni a telet a farsang keretében.

Minden osztály, a járványhelyzethez igazodva, a saját osztályában tartotta a bált.

Az alsó tagozatos gyermekek többsége jelmezekbe bújt. A zene és a tánc mellett különböző játékok (székfoglaló, seprűtánc, szoborjáték, lufis játékok, társas játék) tették még változatosabbá a programot a farsangi hangulatot idéző szépen feldíszített osztálytermekben.

A felső tagozatosok osztályszintű programjai (zene, tánc, egyéni jelmezek, közös játékok) is élmény dússá tették a délutánt. A rendezvények sikerét bizonyítja a gyermekek lelkes, pozitív visszajelzése.

Reméljük, a következő tanévben már mindenki együtt ünnepelheti a farsangot!

Képek a galériában

Az idei iskolai karácsonyra ugyanúgy készültünk, mint korábban.

Az, aki végigment az iskola folyosóján, hallhatta, hogy az osztályokból karácsonyi dallamok és dalok szűrődtek ki, az iskola folyosóján karácsonyi fények gyúltak, az adventi koszorúkon hétről hétre felvillantak az osztályokban az adventi gyertyák, jelezve a Megváltó születésnapjának közeledését, az irodalmi színpad és az énekkar karácsonyi betlehemessel készült a Szent Ignác Közösségi Házban, a diákönkormányzat az adventi vásár megszervezésén és lebonyolításán fáradozott.

A világjárvány ellenére próbáltuk meghitté varázsolni a mindennapjainkat. A gyakorlati megvalósításban volt csupán különbség. Az adventi gyertyagyújtások imáit az iskolarádión keresztül hallhattuk, az irodalmi színpad, az énekkar és az osztályok külön műsorait videóra vettük, amelyeket az utolsó tanítási napon, december 18-án vetítettünk le az osztálytermekben, ami után egyszerre elénekeltük a Mennyből az angyalt. Meghitt beszélgetés után pedig a téli veszélyekre figyelmeztetve, óvatosságra intve engedtük haza a gyermekeinket.

Reméljük, hogy január 4-én újult erővel, kipihenten, egészségesen tudjuk folytatni mindnyájan a tanévet.

 

Adventi vásár

Juhász Gyula: Karácsony felé

Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.

…Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Beheggesztem a sebet a szívemben,
És hiszek újra égi szeretetben,
Ilyenkor decemberben.

…És valahol csak kétkedő beszédet
Hallok, szomorún nézek,
A kis Jézuska itt van a közelben,
Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
S ne csak így decemberben.

Az idei tanévben a rendkívüli helyzethez alkalmazkodva tartottuk meg adventi vásárunkat. Nem készíthettünk forró csokit és mézeskalácsot, de így sem szomorkodhattunk.

A téli szünet előtti utolsó héten december 15 – 17-ig a közösségi házunk előtt pakoltuk ki a gyermekek és a szülők által készített, vásárolt és beküldött árukat. Színes választékot tudtunk így biztosítani az ajándékvásárlásra.

Jó volt látni a mosolygós gyermekarcokat, amikor a kezükben szorongatva meglepetésajándékaikat boldogan mesélték nekünk, pedagógusoknak, hogy miket és kiknek vettek meg.

A beárazás, a termékek kipakolása és árusítása az intézményünk diákönkormányzatának irányításával zajlott. Az osztályok külön időpontokban látogatták meg az árusítás helyszínét, ahol szorgos gyermekkezek válogattak és árusítottak. A bevételt a gyermeknapi programok finanszírozására kívánja a diákönkormányzat felhasználni.

Reméljük, jövőre is sikerül a vásárunkat megszervezni, és immár a vírushelyzetet magunk mögött tudva, forró csokival és mézeskaláccsal együtt szebbé tennünk a varázslatos adventi várakozást.

 Törekedjünk arra, hogy ezekből a napokból erőt merítve a költő gondolataival élve az év többi napjaiban is jobbak legyünk, tudjunk hinni rendületlen, s ne csak így decemberben!

Egyed Gábor

DÖK segítő pedagógus

Képek a galériában!

“Láss, ne csak nézz!” – Rajzpályázat

Képek a galériában

Arany János Magyarverseny

Az Arany János Magyarverseny iskolai fordulóját december 2-án bonyolítottuk le a felső tagozatosok körében. Nagy örömünkre szolgált, hogy sokan jelentkeztek a megmérettetésre.

A versenyzőknek feleletválasztós kérdéseket kellett megoldaniuk magyar irodalom és nyelvtan témakörökben.

Az első forduló eredményének köszönhetően 26 felső tagozatos diákunk érte el azt az eredményt, hogy képviselheti intézményünket január végén a megyei fordulóban, ahol, ha jól sikerül a megmérettetés, akkor márciusban részt vehetünk az országos döntőben is.  

 

Bolyai Anyanyelvi Magyarverseny

A 2020/21-es tanévben is indultunk a felső tagozaton 3 csapattal a Bolyai Anyanyelvi csapatversenyen.

Idén a vírushelyzet miatt online formában írták meg csapataink a megyei fordulót az iskolánkban.

Nagy örömünkre a hetedikesek lelkes csapata az előkelő megyei harmadik helyezést érte el.

Szívből gratulálunk Hatvani Tamás, Dákai Balázs, Horváth Botond, Knoll Ádám és Maróti Ádám tanulóknak, és kívánunk további tanulmányaikhoz sok sikert.  

Iskolánk tanulóinak megyei versenyeredményei:

Az elmúlt tanévben a Covid 19 járvány miatt elmaradt a XXVIII. Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti verseny MEGYEI FORDULÓJA, mely pótlólag az idei tanévben került megrendezésre.

Büszkék vagyunk FÉLI ESZTERRE, iskolánk 6. osztályos tanulójára, aki megyei III. helyezést ért el.

Hasonlóképpen, az idei tanévben zajlott le a XXVIII. TELEKI PÁL KÁRPÁT-MEDENCEI FÖLDRAJZ-FÖLDTAN VERSENY MEGYEI fordulója is, ahol ANDA KRISTÓF, 8. osztályos tanulónk megyei II. helyezett lett.

A tanulóknak és felkészítő tanáruknak, Bertalanitsné Tar Katalinnak is szívből gratulálunk.

Képek a galériában


Pályaorientációs nap iskolánkban

  1. november 6-án ismét megrendeztük pályaorientációs napunkat. A programokat a gyermekek életkorának megfelelően alakítottuk ki.

A vírushelyzet miatt az osztályok tantermeikben várták az előadókat, illetve osztályfőnökeikkel beszélgettek a különböző szakmák jellemzőiről.

A felső tagozaton az általános műveltség bővítése érdekében a tanulók régi mesterségekkel ismerkedtek meg egy kvízjátékon keresztül. Az esetleges hiányosságokat az osztályfőnökök segítsége pótolta.

Ezen kívül játékos formában szókereső játékot játszottak, majd digitális táblán a gyermekeket érdeklő foglalkozások közül válogatva szakmákat népszerűsítő videókat tekinthettek meg.

Néhány évfolyamba személyesen is érkezett vendég a tanulókhoz. Nagyon népszerű és figyelemfelkeltő előadást tekinthettünk meg a missziós katonaéletről valamint az esetleges katonai sérülések elsősegély-nyújtási protokolljáról.

A hetedik osztályosok pályaorientációt segítő online felületen válaszoltak különböző kérdésekre, amelyek megválaszolása után egyénre szabottan kaptak javaslatokat az érdeklődésüknek megfelelő szakmákról.

Az alsó tagozatosok a kellő védőintézkedések mellett külön időpontokban meglátogatták a Kemencés Egyesületet, ahol élményekben gazdag programokon vettek részt.

Reméljük jövőre is folytatni tudjuk a különböző szakmák népszerűsítését, így hozzájárulva a gyermekek könnyebb szakmaválasztáshoz szükséges középiskola kiválasztását az általános iskolai tanulmányuk végén.

Képek a galériában!

Szent Imre-nap 2020

 2020. november 5-én a különleges, átalakult életünkhöz hasonlóan megváltozott védőszentünkre, Szent Imrére való emlékezésünk is az iskolánkban.

Reggel az iskolarádióban hallgattak meg diákjaink egy Szent Imréről szóló összefoglalót, amelyből megtudhatták, hogy példamutató élete máig időszerű.

Idén az alsó tagozatban az osztályfőnökök segítségével a gyermekek Szent Imrével kapcsolatos kézműves foglalkozásokon vettek részt és játszottak. A felső tagozatban pedig a diákönkormányzat (DÖK) találta ki, szervezte és valósította meg a programokat.

 A gyerekek saját tantermeikben gyülekeztek reggel, ahol osztályfőnökeik egész délelőtt különböző társasjátékokkal és kellemes hangulatú beszélgetésekkel várták az állomásokra induló és onnan visszatérő diákokat.

A DÖK diákjai az iskolarádión keresztül hívták az állomásokra a gyerekeket, ahova előzetesen fel lehetett iratkozni. Igyekeztek úgy hívni az iskolatársakat, hogy a különböző évfolyamok lehetőleg egy helyen, egy időben ne tartózkodjanak. Ennek megfelelően az 5. és 6.-os DÖK-ösök a tornateremben ügyességi játékokkal várták a jelentkezőket. A 7.-es DÖK-ösök angolos játékokkal, kvízzel, a 8.-osok pedig térképes, rejtvényes kültéri kincskereséssel valamint PS 4 labdarúgó virtuális játékos bajnoksággal tették tartalmassá ezt a csodálatos délelőttöt. Minden helyszínen felnőtt pedagógus segítők is biztosították a fegyelmezett, nyugodt légkört. Ezen kívül azokat a diákokat, akik mindezen élmények mellett még akartak az informatikával is foglalkozni, azokat a számítástechnika teremben várta az informatikatanár.

Az elmúlt tanévtől intézményünkben két tanítási nyelvű oktatás is zajlik, ezért Szent Imre-napunkon az angol nyelv is hangsúlyos szerepet kapott. A felső tagozatos diákok játékos feladatokon keresztül versenyeztek egymással, és kamatoztatták tudásukat két hetedik osztályos tanulónk közreműködésével. A fiúk egy nagyon hasznos és szórakoztató tanulói alkalmazás segítségével, a Kahottal állítottak össze különböző feladatokat, melyeket a résztvevőknek 2-3 fős csapatokban kellett megoldaniuk. Végül tabletek segítségével egy kvízt töltöttek ki.

Aki pedig lelki nyugalomra és elcsendesülésre vágyott, az előtt nemcsak ezen a napon, hanem az év minden napján nyitva állt és áll az ajtaja a meghitt hangulatú Szent Teréz kápolnánknak az iskolánk földszintjén.  Bros Gergely atya a Jézus Szíve Nagytemplomban este hat órakor tartott szentmiséjével zárta be a Szent Imre napi programokat.  

Köszönjük mindazoknak, akik e nap szervezésében, lebonyolításában részt vettek.

Képek a galériában!

Tanévnyitó 2020.09.01.

  1. szeptember 1-jén tartottuk intézményünk tanévnyitó ünnepélyét. 45 első osztályos tanuló kezdte meg iskolás éveit, és tett „szentimrés” fogadalmat. Az 1. a osztály (két tanítási nyelvű) létszáma 26 fő, az 1. b osztály (legó-matek) osztályé pedig 19 fő.

A tanévnyitó ünnepély után az osztályfőnökök bemutatták az új kisdiákoknak osztálytermeiket, akik kíváncsian várták, milyen élményekkel gazdagodhatnak majd iskolásként.

Képek galériában!

Ballagás 2020. 06. 19.

Rendhagyó időket élünk. Ennek megfelelően rendkívülire sikerült az idei tanév ballagási ünnepélye is intézményünkben.

Az esős napok gyűrűjében ezen a délutánon a nap is kikandikált a felhők közül intézményünk udvarára.

Június 19-én 16:00 órakor jöttek be utoljára szentimrés diákként a búcsúzó gyerekek az iskolába.   A szüleik az iskola udvarán gyülekeztek, ahol a járványügyi helyzetnek megfelelően egymástól megfelelő távolságot tartva nézhették végig a megható ballagási ünnepélyt.

A gyerekek az osztálytermükben megtekintettek egy fényképes összeállítást az osztályuk elmúlt éveinek eseményeiből, majd Belsőné Baranyi Gizella osztályfőnök búcsúzó gondolatai után  egymástól is elbúcsúztak.

 Még utoljára megszólalt az iskolai csengő, majd a hetedik évfolyam által feldíszített folyosón ballagási dalokat énekelve érkeztek meg az iskola udvarára.

A ballagók intézményünk hagyományaihoz méltón búcsú virágcsokrot helyeztek el az óvoda udvarán álló Mária-szobornál, majd a szülők, a tanári kar, az intézmény vezetői valamint a katolikus és református lelki vezetők elé állva énekelték el a Himnuszt és a Szent Imre Himnuszt.

Antóni Anikó igazgatóhelyettes köszöntője után a hetedikesek nevében Baján Boglárka búcsúzott el a legidősebb diáktársaiktól. Kovács Zsolt, ballagó diák megható, szép szavalattal, Vajda Krisztina Antónia 8. osztályos diáklány pedig az egész osztály nevében mondta el osztálya hálás gondolatait.

Radziwonné Vörös Zsuzsanna intézményvezető beszédében kiemelte az élet nagy állomásai közül az általános iskolai éveket, amelyek során az óvodából érkező kisgyermekekből a szemeink előtt nyolc év alatt önálló, saját gondolatokkal és akarattal, tervekkel és célokkal bíró fiatalokká váltak. Az itt töltött nyolc év nyomot hagyott mindenkiben, nemcsak az elballagó diákokban, hanem a pedagógusokban is. A gondoskodó odafigyelés hátterében, ami jellemezte az itt dolgozó pedagógusokat, a szeretet állt. Nem titkolta, hogy voltak küzdelmeink, de ettől csak erősebb lett a kötelék.

Az intézmény dolgozói igyekeztek olyan utat mutatni, ami az örök keresztény értékrend mentén halad. Külön felhívta a figyelmet a gyerekek számára a szülők és családtagjaik iránti köszönet és hála fontosságára, majd intézményvezetőként külön kiemelve megköszönte Horváth Zsuzsanna és Belsőné Baranyi Gizella osztályfőnököknek odafigyelő munkájukat.

Végezetül egy nagyon szép Szabó Magda idézettel fejezte be gondolatait, felhívva benne a figyelmet a félelem és gonosz indulatok elkerülésére és a jó tettekre való buzdításra.

Az igazgatónő búcsúja után a gyerekek sorra nevezték meg az őket nyolc év alatt tanító pedagógusokat, és megható, szép gondolatokkal mondtak köszönetet munkájukért.

Az ünnepi hangulatot emelte Beke Blanka Brigitta ballagó nyolcadikos diáklány szólóéneke.

Talán a legfelemelőbb pillanat ezután következett.

Nyolc évvel korábban az évnyitó ünnepélyen az akkori nyolcadikosok kötötték fel az iskola nyakkendőjét a nyakukba, jelképesen jelezve számukra a Szent Imrébe való belépést.

 Most, a nyolcadik évfolyam végén, az osztályfőnök az általános iskolai tanulmányaikat jelképező nyakkendőt mindnyájuk nyakából levette.

Egyházi intézményként szép szokás, hogy a búcsúzó diákokat Bros Gergely plébános úr és Máté László esperes úr papi áldásban részesíti. Ez idén sem maradt el.

Ezek után adhatták át virágjaikat a szülők gyermekeiknek, majd a Szózat eléneklése után véget ért az idei év ballagási ünnepélye.  

Reméljük, hogy jövőre is méltó módon búcsúztatjuk el ballagóinkat!

Képek a galériában!

Bizonyítványosztás

  1. június 18-án, csütörtökön tartottuk iskolánk tanévzáró ünnepélyét. Rendhagyó módon, osztályonként 1 órás eltolódással kapták meg 1-7. osztályos tanulóink bizonyítványaikat. Végzőseink pedig másnap, június 19-én, pénteken a ballagási ünnepély után vették át azokat. Az idén nemcsak első, hanem második évfolyamon is szöveges értékelést kaptak diákjaink. A kitűnő tanulók könyvjutalomban részesültek. Gratulálunk nekik a szép eredményhez

Képek a galériában!

Hamvazószerda

Fánk készítés

Óvodai farsang (2020.02.21.)

Itt a farsang áll a bál…”

Óvodásaink fergeteges farsangi bálon vettek részt.

További képek a galériában

Farsang felső (2020.02.14.) 

Itt a farsang, áll a bál!

Idén a felsős iskolai farsangot február 14-én, pénteken rendeztük meg. A helyszínt a Szent Ignác Közösségi Ház biztosította.

A bál előtt már érzékelhető volt az ilyenkor szokásos izgatott lelkiállapot. Ezt csak fokozta az iskolarádió heti zenei összeállítása és hírei. Az osztályok gőzerővel készültek a Csillag születik programban való részvételre.

Volt táncos, humoros jelenet, s a végzős nyolcadik évfolyam bálhoz illő keringőt mutatott be.

Egy páran ötletes jelmezbe bújtak, amit egy felvonulás keretében láthattak az érdeklődők.

A zsűrizés hálátlan feladatkörét Anikó néni, Erzsi néni és Ági néni vállalta magára.

A bál sikeréhez persze összefogásra volt szükség. Az iskolában működő DÖK (Diákönkormányzat) biztosította a tombolaszelvényeket, az értékes tombolatárgyakat, a jutalomtortákat, a környezetvédelem jegyében papírpoharakat vett a büféhez és az alagsorban izgalmas kaszinót rendezett be, ahol többféle játékkal várták diáktársaikat. Az SZM szülők finom szendvicseket készítettek, bolti süteményeket kínáltak az édesszájú diákoknak, és finom, ízletes szörppel enyhítették a táncban és játékban elfáradt gyerekek szomját.

A zenéről a diákok kívánságlistája alapján Gábor bácsi, ahogy jó néhány gyermek megfogalmazta, DJ Gácsi gondoskodott. Most is nagy érdeklődés övezte a tombolahúzást, amit Kati néni, Bea néni és Gábor bácsi vezényelt le.

A bál közösség megerősítő erejét mutatta, hogy megható módon a gyerekek a színpadon összeölelkezve énekelték együtt az Ismerős Arcok nevű zenekar Nélküled című számát, illetve az utolsó szám gyanánt lejátszott Louis Armstrong Wonderful World című számát spontán módon ugyancsak összeölelkezve, meghatottan dalolták el.

Reméljük, a jövő évi farsangi bál is ilyen jó hangulatban fog lezajlani.

További képek a ‘képek és videó’ menüpont alatt.

Farsang  alsó(2020.02.13.)

Február 13-án rendeztük meg iskolánkban az alsó tagozatosok farsangi bálját.

A gyerekek izgatottan készülődtek, számolták vissza a napokat a rendezvényig.

A hagyományoktól eltérően idén az iskola első emeleti folyosóján vonultak fel a jelmezesek.

Minden osztály képviseltette magát, szinte nem volt olyan kisgyerek, aki ne öltött volna magára valamilyen maskarát. A szülők most is megcsillogtatták fantáziájukat, hiszen ötletesebbnél ötletesebb jelmezek születtek.

A felvonulás után következett a tánc a közösségi házban jelmezben vagy bulizós ruhában. Egyed Gábor tanár úr szolgáltatta a zenét, figyelembe véve a kicsik kívánságait is. Nagyon jó volt látni az önfeledt szórakozást, a közös éneklést, a táncot!

A zsűrinek nem volt könnyű dolga idén sem. Nehéz, sőt lehetetlen lett volna kiemelni három jelmezt a sok kreatív alkotás közül, ezért úgy döntöttek, hogy mindenkit díjaznak a lehetőségekhez mérten.

Nagy sikere volt a tombolahúzásnak is. Még a legkisebbek is izgatottan figyelték a cetliket és mindent hátrahagyva szaladtak a színpadra a nyereményekért. 

Ezúton szeretnénk megköszönni a kedves szülőknek a tombola-és nyereménytárgyak gyűjtésben nyújtott segítségüket, valamint a büfé üzemeltetéséhez szükséges együttműködésüket!

 További képek a ‘képek és videó’ menüpont alatt.

Iskolanyitogató (2020.02.12.)

Február 12-én került sor a második iskolanyitogató megrendezésére.

Szép számban gyűltek össze az érdeklődők a közösségi házban.

Radziwonné Vörös Zsuzsanna-iskolánk igazgatónője- a nagyteremben ismertette az intézmény sajátosságait, és bemutatta a leendő tanító néniket.

A következő tanévtől is két osztály indul, az angol tannyelvű mellett a lego matekos osztályba is lehet jelentkezni.

Míg a szülők kérdéseket tehettek fel, a gyerekeknek is gondoskodtunk hasznos elfoglaltságról: a farsang jegyében kézműveskedhettek, barkácsolhattak. Hamar belefeledkeztek az alkotás örömébe, és csodaszép emlékek készültek.

Kollégáink jó vendéglátókhoz illően finom teával és ropogtatnivalóval kínálták a gyerekeket. 

A következő-és egyben utolsó- iskolanyitogató rendezvényünkre március 18-án hívjuk és  várjuk szeretettel az érdeklődőket!

Jótékonysági gála ( 2020.02.07.)

2020. február 7-én immáron 2. alkalommal rendezte meg  iskolánk a Jótékonysági Gálát a Szent Ignác Közösségi Házban. Zsúfolásig megtelt a nagyterem, a szülők kíváncsian várták gyermekeik produkcióit.

A jeles alkalomra külön készült az alsó és a felső tagozat. Hetek óta folyt a lelkes készülődés, sok próba, díszlet-és jelmeztervezés előzte meg a színpadra állást.
Minden osztály előrukkolt valamilyen zenés, táncos vagy prózai előadással. Míg a kisebbek inkább a meseszereplőket elevenítették meg a színpadon élethű jelmezeikben, addig a nagyobbak a komolyabb hangszeres előadásokkal, táncokkal kápráztatták el a közönséget.
A rendezvény célja -amellett, hogy iskolánk osztályai megmutathassák kreativitásukat, összetartásukat, színpadra termettségüket -idén is az adománygyűjtés volt. 
Ezúton is szeretnénk megköszönni a kedves szülőknek, hozzátartozóknak, hogy jelenlétükkel megtisztelték tanulóinkat, kollégáinkat, valamint hálásan köszönjük az anyagi támogatást, amit interaktív tábla vásárlására  fogunk fordítani.
 
Országh-Barassó Márta


A Biblia – a világ legolvasottabb könyve

Örömmel osztjuk meg, hogy a Biblia – a világ legolvasottabb könyve elnevezésű egyfordulós csapatversenyen intézményünk 4. osztályos tanulói, Dián Gerda, Mórocz Elizabet Euniké, Musitz-Székely Anna és Téglás Sarolta 5. helyezést értek el. A 3-4. osztályos korosztálynak meghirdetett versenyen 38 csapat indult összesen. Felkészítő tanáruk Horváth Zsuzsanna osztályfőnök volt.

A csapatverseny vallási hovatartozástól függetlenül várta mindazon gyerekek jelentkezését, akik szerették volna bővíteni ismereteiket a világ legolvasottabb könyvéről. A témát több szempontból közelítették meg: voltak irodalmi, képzőművészeti, történelmi, és közvetlenül a Biblia felépítésére, tartalmára vonatkozó feladatok. A verseny egy feladatlap közös kitöltésére, egy egyéni munkára és egy projektmunka köré épült.

Az egyfordulós csapatverseny a kreativitás mellett olyan 21. századi kompetenciákat fejlesztett, mint a problémamegoldás és az együttműködés.

Szívből gratulálunk a szép eredményhez!

Rajzpályázat

A romi Feszty Árpád Általános Iskola rajzpályázatot hirdetett “Körkép” A magyarok bejövetele címmel. A pályázaton Klipács Dóra Gréta 2. a osztályos tanulónk III. helyezést ért el. Gratulálunk neki és felkészítőjének, Kissné Mohácsi Szilvia osztályfőnöknek.

Karácsony a hegyekben (2019.12.19.)

Adventi vásár (2019.12.17-18.)

Idén is megtartottuk hagyományos adventi vásárunkat.  Diákjaink jóízűen fogyasztották el a forró csokoládét, teát és mézeskalácsot. A kézműves termékekből örömmel vásároltak. A bevétel a diákönkormányzathoz került.

Mézeskalács készítés (2019.12.07.)

Az adventi vásárra tanulóink sütötték a mézeskalácsot.

Iskolanyitogató

  1. december 4-én ismét élettel telt meg a Szent Ignác Közösségi Ház az első iskolanyitogató foglalkozásunkon, ahol a szülők, nagyszülők és leendő 1. osztályos gyerekek betekintést nyerhettek iskolánk életébe. Az érdeklődők megismerkedhettek intézményünkkel és az alsós tanító nénikkel. Bemutatkozott az angolos, illetve a lego matekos osztály tanítója. Radziwonné Vörös Zsuzsanna igazgató tájékoztatást adott iskolánkról, a beiratkozásról, ezalatt a nagycsoportos óvodások kézműves foglalkozáson vettek részt a szomszédos teremben. Mikulás nap és karácsony közeledtével hűtő mágnest, papírtányérból Mikulást, angyalkát és magvakkal díszített fenyőfát készíthettek a gyerekek. Nagy lelkesedéssel színeztek, vágtak, ragasztottak. Gyönyörű díszeket vittek haza magukkal. A saját készítésű mézeskalácsuk illata az egész házat belengte. A foglalkozást követően a szülők gyermekeikkel együtt megtekintették iskolánkat. Szeretettel várjuk őket és más érdeklődőket is a következő, február 12-i alkalomra!

Horváth Zsuzsanna

tanító néni

Énekkari szereplés

December 3-án az iskola énekkara karácsonyi dalaival örvendeztette meg a nyugdíjas klub tagjait.

“A karácsonyi ajándékunkkal valami olyat szeretnénk odaadni magunkból, ami nekünk kedves és fontos: az éneklés szeretetét, amivel mintegy átadunk magunkból is egy darabot.” – hangzott el a köszöntőben, melyet Baján Boglárka, 7.o. tanuló mondott el a nyugdíjas hallgatóságnak.
Viszonzásképpen aranyos kis pingvineket készítettek saját kezűleg nekünk, melyet a szereplés után adtak át.
Köszönet érte.
Baranyi Gizella, kórusvezető

Szavalat a barátságról

2019. november 15-én rendezték meg a XXXIII. Komárom-Esztergom megyei Őszi vers-és prózamondó versenyt általános iskolások részére a tatai Kőkúti Általános Iskolában.
A versenyre iskolánként egy felső tagozatos diákkal lehetett nevezni, akinek 2 költeményt vagy prózai művet kellett előadni.
Intézményünket Ráduly Krisztián 7. osztályos diákunk képviselte. Krisztián Petőfi Sándor Pató Pál úr és Szabó Lőrinc Gyengeség című versét szavalta el, aki megérdemelt vastaps kíséretében hagyhatta el a színpadot.
A verseny kiemelten színvonalas volt. A zsűri nehéz helyzetét az is bizonyította, hogy kimondottan sokat kellett várni az eredményhirdetésre.
Legnagyobb örömünkre Krisztián az első helyet szerezte meg. Gratulálunk diákunknak és felkészítő tanárának, Egyed Gábornak.

Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny

2019. november 19-én hirdették ki a tatai Vaszary János Általános Iskolában a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny megyei döntőjének eredményét. A hat legtöbb pontot gyűjtött csapat kapott meghívót az ünnepélyes átadóra.
Idén iskolánkból a 6. osztályos Oko-sokk 2.0 nevű csapatunk vehetett részt az eseményen, akik az előkelő 2. helyen végeztek.
Szerettük volna kipróbálni magunkat az országos döntőben is, amire megvolt minden esélyünk, hiszen mint kiderült azonos pontszámot gyűjtöttünk a nyertes csapattal. Reméljük, jövőre elérjük az áhított célt.
Panaszra azonban nincs okunk, gratulálunk a csapat tagjainak, Dákai Balázsnak, Hatvani Tamásnak, Horváth Botondnak és Knoll Ádámnak, valamint felkészítő tanáruknak, Egyed Gábornak.

 

Magyar nyelv napja


A Világ legnagyobb tanórája

Iskolánk 3-8. évfolyamos diákjai október első hetében rendhagyó tanórán vehettek részt.

Az osztályfőnökök tartották meg számukra „A világ legnagyobb tanóráját”, mely az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által meghirdetett program keretén belül került megrendezésre.

Az ENSZ 2015-ben megfogalmazott 17 Globális Célt, melyek – a sokat emlegetett – fenntartható fejlődést szolgálják és a társadalom kiemelt problémáira kívánnak megoldást nyújtani.

A világ minden részén 2019. szeptember 30-ával kezdődő héten, tetszőleges napokon került megrendezésre a tanóra, így megalkotva a világ legnagyobbját. A tanóra lehetőséget teremtett arra, hogy a tanulók megismerjék a globális célokat és azok jelentőségét. A gyerekek megtudhatták, hogy mit tehetnek ők is azok megvalósulásáért. Az idei évben kiemelt figyelmet fordítanak világszerte a biológiai sokféleség megőrzésére, így a tanórán erről is sok szó esett.

A téma iránt érdeklődők az alábbi elérhetőségen tájékozódhatnak:

https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/

Szent Imre nap

Az idei tanévben, november 5-én névadónk, Szent Imre tiszteletére Bros Gergely atya reggel a Szent István kistemplomban tartott szentmisét, amelynek különlegességét adta a Plébános Úr interaktív szentbeszéde.

 A nap ünnepélyes jellegét ezek után az iskolában zajló változatos programok biztosították, úgy mint Szent Imre-teaház és sütöde, pingpong és csocsó, nemezelés, zenei vetélkedők, csapatépítő játékok, akadálypálya a tornateremben, társasjátékok, lego.

Összesen 10 helyszínre mehettek a gyerekek tetszőleges sorrendben, ahol különböző színű Szent Imre-tallért kaptak. A tallérok leadása után a legtöbb tallért gyűjtött tanulókat az iskola diákönkormányzata megjutalmazta.

 A nap jó hangulatban telt, mindenki örömmel vett részt a programokon.

További képek a galériában

1956-os forradalom ünnepe iskolákban

Az irodalmi színpad és az énekkar közreműködésével emlékezett meg intézményünk az 1956-os forradalomról. (További képek a galériában)

 

Tanévnyitó (2019.09.02)

Komárom város pedagógiai díja

Egyed Gábor, intézményünk magyartanára is elnyerte Komárom Város Pedagógiai Díját.  A díjat áldozatkész, kiváló pedagógiai munkájával és emberi hozzáállásával érdemelte ki.