Angol nyelvi és programozó tábor (2024.06.26.-2024.06.28.)

Megrendeztük a már hagyománnyá volt Angol nyelv és programozó tábort. Idén a jelentkező tanulók a délelőtti foglalkozásokon micro:bit lapkát programozhattak. Első két nap mindenki a kiosztott eszközre tölthette rá az elkészült programot. Harmadik nap pedig építettünk egy okosvárost. A város elengedhetetlen része az okosház, okosautó, jelzőlámpák, lámpák, zeneiskola és a város központját jelentő park. A város egyes elemeit csoportos feladat keretében programozták a tanulók.

A tábort színesítették a kreatív angol nyelvi feladatok, ahol a jelenlévők játékos formában egészíthették ki a már meglévő angol tudásukat. Az angol program Gaál Judit tanítónő vezetésével zajlott le.

A programozás jobb elsajátítást segítették a délutáni foglalkozások, ahol Cselovszki János tanár úr irányításával 1-1 szereplőt kellett a feladat leírásnak megfelelően célba jutatani, a megfelelő programkód kiválasztásával.

A délutáni foglalkozásokat tette változatosabbá a „Quick, Draw!”, és a délelőtti tematikához kacsolódó Kahoot kvíz. Az idén sem maradt el a mesterséges intelligenciához kapcsolódó heti feladat.

A foglalkozások közötti szünetek sem teltek unalommal. Ezen idő alatt lehetőség volt, egy lego robotot végigvezetni az akadálypályán, vagy a kritériumoknak eleget tevő programozható vasutat lehetett építeni.

Péntek délután az elmaradhatatlan szabadulószoba zárta a hetünket, mely szervesen kapcsolódott a hét tematikájához. Sikeres „kiszabadulás” után fagylaltozni mentünk.

Kórustábor 2024

Már hagyomány az iskolánkban, hogy a nyári szünet előtt táborba megyünk az énekkaros diákokkal. Az utóbbi években a tarjáni Baglyas parkban töltjük el ezt a két napot. Kőházakban, hatalmas zöld területen pihenhettük ki az év fáradalmait. Idén kevesebb, de változatos kötött programot szerveztem, mert a gyerekek nagyon kimerültek voltak, pihenésre vágytak, pl. komolyzene hallgatása közben lepedő vászonra festettek.

Két múzeumpedagógus kolléganő jött el hozzánk, akik nemcsak kézműves foglalkozás tartottak, hanem beszélgetéssel rávezették kis énekeseimet arra, hogy nap, mint nap miért is lehetünk hálásak, majd szalvéta technikával készített mindenki saját magának egy hálakövet.
Érkezett egy felvidékről származó mesemondó is, aki ízes tájszólással mesélt a gyerekeknek különböző témájú meséket. Volt sok nevetés, játék. Sütögettünk, énekeltünk, közösségi játékokkal tettük vidámmá ezt a két napot.

Remélem, hogy maradandó élmény lesz az énekkaros diákjaimnak.

Baranyi Gizella, kórusvezető

Ballagás

Tanévzáró

DIÁKÖNKORMÁNYZATUNK NAPJA (Június 20 – 21.)

(DÖK NAPOK 2023/2024)

Iskolánk Diákönkormányzata mindig nagy izgalommal készül a DÖK-napokra. Idén ez a két nap az utolsó két tanítási napra esett. Sok ötletelés, utánajárás, költségvetésszámítás és egyeztetés után végül is kialakult a két nap programja.

Az első nap Kissné Mohácsi Szilvia tanítónő irányításával szerveztük meg a palacsintanapot, amelyre palacsintajegyeket nyomtattunk, alapanyagokat vásároltunk. Köszönjük szépen mindazon pedagógusok segítségét, akik segítettek a palacsinták kisütésében és kiosztásában. Mellette limonádét készítettünk és osztottunk az iskolánk udvarán. A tornacsarnokban akadálypályát alakítottunk ki, felállíttattuk a pingpongasztalokat és biztosítottuk a tollaslabdázás lehetőségét is. Az iskola külső sportpályáján buborékfocizhattak a diákjaink. Az iskolában az egyik tanteremben FIFA-bajnokságot szerveztünk, amely ugyancsak népszerű program volt. Azok, akik nem találtak érdeklődésüknek megfelelő állomást, a tantermükben társasjátékozhattak, kártyázhattak, olvashattak, rejtvényt fejthettek.

Párhuzamosan zajlottak a programok, ahol a diákönkormányzatosok a pedagógusokkal együtt ügyeltek a zavartalan lebonyolításra. Jó hangulatban telt el a délelőtt. Mivel a palacsintákat nem tudtuk, a megfeszített munka ellenére, minden diákunknak biztosítani, ezért a második napra is áthúzódott annak kiosztása.

 A második napunk Tóth Gábor élvezetes állatbemutatójával kezdődött.

Ezt követően a sportpályán a felsősök kispályás labdarúgótornán vettek részt, miközben elkészültek és kiosztásra kerültek az előző napról elmaradt palacsinták. A Szent Ignác Közösségi Házban először az alsósoknak egy animációs filmet, majd a felsősöknek két filmet is levetítettünk. A mozi hangulatát igyekeztünk visszaadni popcorn készítésével és limonádé biztosításával.

Úgy érezzük élvezetes két napon vagyunk túl, a terveink sikerültek, az időjárás is kedvezett a külsős programok lebonyolítására.

Bízunk a jövő tanév sikeres folytatásában!

                                                                                                                    Egyed Gábor

A mese bűvöletébe

Az óvodásaink mindennapjainak szerves része a mesehallgatás és mesedramatizálás. Év végi programjainkban, ezért egy különleges bábos előadással leptük meg őket.

A komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont Óperencia Bábcsoportja örömmel elfogadta meghívásunkat. A „Lenka; Őszi mese egy városi kislányról” című bábelőadás gyönyörű díszletei, bábjai, tanulságos énekkel tarkított története megérintette a kis nézőközönséget.

Régi vágyunk teljesült, hogy ezt országhatáron túli kapcsolatot újra megerősítettük a két intézmény között.

Rajzpályázat

A Magyar Máltai Szeretszolgálat: “Tégy jót és mutass példát” rajzpályázaton Gombás Blanka óvodásunk I. helyezést ért el.

Nagy öröm számunkra, hogy kiemelkedő kézügyességét újabb versenyen megmutathatta.

2. a – Osztálykirándulás

A Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2. a osztálya június 12-én felejthetetlen kiránduláson vett részt Mosonmagyaróváron. A nap folyamán számos érdekes és tanulságos programban volt részük, amelyek nemcsak szórakoztatták, hanem gazdagították is tudásukat.

A kirándulás első állomása a Nepomuki Szent János Plébániatemplom volt. A gyerekek áhítattal léptek be a templomba, ahol közösen mondtak el egy imát és megismerkedtek a templom történetével.

A templomi ima után a Futura Élményközpont felé vették az irányt, ahol egy izgalmas és tanulságos nap várt rájuk. A gyerekek elsőként a tudományos játszóházat fedezték fel. Itt különböző interaktív eszközökkel és játékokkal ismerkedhettek meg, amelyek segítségével játékos formában tanulhattak a természettudományokról.

Ezt követően egy csillagászati előadáson vettek részt, ahol a gyerekek megismerkedhettek az univerzum rejtelmeivel. Az előadás során látványos képekkel és modellekkel mutatták be a naprendszer bolygóit, a csillagok életét és az űrkutatás történetét.

A nap fénypontja kétségtelenül a látványos kísérleti bemutató volt. A gyerekek szemtanúi lehettek olyan izgalmas kísérleteknek, amelyek bemutatták a különböző fizikai és kémiai jelenségeket.

A kirándulás utolsó programjaként egy Tesla transzformátor bemutatót tekinthettek meg. A bemutató során a gyerekek megtapasztalhatták a nagyfeszültségű elektromosság lenyűgöző erejét és látványát. A szikrák és villámok látványa mindenkit ámulatba ejtett, és betekintést nyújtott a villamosenergia világába.

A kirándulás rendkívül sikeres volt, hiszen a gyerekek nemcsak jól érezték magukat, hanem sok új ismerettel és élménnyel gazdagodtak. A programok változatossága és interaktivitása biztosította, hogy mindenki megtalálja a számára legérdekesebb és legtanulságosabb tevékenységet.

                                                                                   Pintérné Kuti Zsuzsanna

Matematikaverseny

Marót Rezső Matematikaverseny vármegyei fordulóján iskolánk tanulója,  Szikora Szilárd (5.b) 2. helyezett lett.

Dunántúli Esélyteremtő Matematikaverseny vármegyei fordulóján iskolánk tanulója,  Molnár Máté (7.o.) 3 .helyezett lett.

Eredményeikhez szívből gratulálunk!

Egyedné Hargitai Ildikó mkv.

Gálaműsor

MEDVE SZABADTÉRI MATEMATIKA CSAPATVERSENYEN

A MEDVE SZABADTÉRI MATEMATIKA CSAPATVERSENYEN a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulói nagyon sikeresen szerepeltek.

A győri regionális fordulón 22 csapattal vettünk részt.

  • Szabó Gergely, Bódai Nimród, Üveg Dénes 3.a osztályos tanulók 1. helyezést ,
  • Czina Márton, Nagy Dorottya, Szalay László 4.a osztályos tanulók 1. helyezést,
  • Akács Anna, Bence Zsolt, Galambos Csaba 3.b osztályos tanulók 6. helyezést,
  • Knoll Miklós, Nagy Lajos, Téglás Sarolta 8. osztályos tanulók 7. helyezést,
  • Szombath Emma, Győrfi Emma, Üveg Dániel 4.a osztályos tanulók 10. helyezést értek el.

Felkészítő tanáraik: Nagyné Bárdos Edina, Hegedüs Béláné, Séta-Müller Anikó, Baranyi Gizella és Egyedné Hargitai Ildikó.

Két első helyezett csapatunk június 8-án Budapesten az országos döntőben képviseli iskolánkat.

A versenyhez sok sikert kívánunk!

                                                                            Egyedné Hargitai Ildikó mkv.

London Bridge

Országos angol nyelvi levelező verseny

Klipács Dóra Gréta, iskolánk 6. a osztályos tanulója részt vett a „Play and Win!” elnevezésű országos angol nyelvi levelező versenyen, ahol Junior-1 (A2) nyelvi szinten 3. helyezést ért el.

Klipács Odett Nóra, iskolánk 4. a osztályos tanulója részt vett a „Play and Win!” elnevezésű országos angol nyelvi levelező versenyen, ahol Starter (A0) nyelvi szinten 10. helyezést ért el.

Tudásbajnokság

Bódai Réka Csenge, iskolánk 7. osztályos tanulója részt vett a Tudásbajnokságon, ahol országos döntőben

Angol nyelvből 1. helyezét, míg történelemből 9. helyezést ért el.

Diákolimpia – Szakály Attila Vajk

Szakály Attila Vajk, iskolánk 5. b osztályos tanulója részt vett a Diákolimpián, ahol cselgáncs számban országos 2. helyezést ért el.

Diákolimpia – Molnár Sára

Molnár Sára, iskolánk 7. osztályos tanulója részt vett a Diákolimpián, ahol sportlövészet számban indult.  Országos döntőben 2. helyezést, míg vármegyei döntőben 1. helyezést ért el.

Osztálykirándulás 3.a

Iskolánk 3. a osztályos tanulói kétnapos osztálykiránduláson vettek részt Vértesbogláron. A baromfiudvar lakóinak megismerése, etetése, az állatsimogató, a madárgyűrűzés, a túrázás és a közös vacsorafőzés életreszóló élménnyel ajándékozta meg a gyerekeket.

Látvány, hangok és illatok

A természetismereti szakkör kirándulása 2024. május 10-én, szombaton

Túránk elején a Gerecse déli oldalának impozáns látványa fogadott. A fölfelé vezető turistaúton jólesett megpihenni a kálvária stációinál, ahol emlékeztünk Krisztus szenvedéstörténetére. Ezen a szakaszon a térképen sűrűn jelölt szintvonalak is „láthatóvá” váltak. Útközben megtapasztalhattuk az erdő mással össze nem téveszthető vadregényes illatát, hallottuk a szél zúgását, az avarban neszező gyíkokat, és az általunk fezavart fácánok méltatlankodását. A túra résztvevői sok szép színes tavaszi virágot fényképezhettek, és különféle, nagy számban előforduló bogárfajokat láthattak, sőt az erdei vöröshangyák egy nagyobb kolóniájánál még a hangyasav szúrós, kellemetlen illatával is megismerkedhettek.

A hegytetőről Vértesszőlősre ereszkedtünk le, ahol megtekintettük a nemzetközi hírű geológiai bemutató helyet. Itt az ásatások során talált pattintott kőeszközöket, zsíros csontokkal táplált tűzhelyeket, a vadászott állatok csontjait és egy 350.000 éves tarkócsontot megismerve egyedülálló képet kaptunk Samu, az előember és társainak életéről.

Az élménydús, változatos és fárasztó túra teljesítéséhez gratulálok a résztvevőknek és köszönöm Bertalanitsné Tar Katalin kollégám segítségét.

Cselovszki János

szakkörvezető

Kenguru Matematikaverseny

A Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen iskolánk tanulói nagyon szép eredményeket értek el.

Vármegyei eredmények:

Szabó Gergely       3.a     1.hely

Czina Márton        4.a     1.hely

Üveg Dániel          4.a     7.hely

Téglás Abigél        6.a     6.hely

Sebestyén Csaba    7.       4.hely

Csőke Viktória       7.       11.hely

Országos eredmények:

Szabó Gergely       3.a     1.hely

Czina Márton        4.a     10.hely

Ezúton is gratulálunk a szép eredményekhez!

Egyedné Hargitai Ildikó mkv.

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció hazánk legnagyobb önkéntes hulladékszedési mozgalma. Idén iskolánk 3-8. osztályos tanulói és tanárai nagy lelkesedéssel tisztították meg városunk egyik legszemetesebb részét. Hála a tettre kész fiataloknak munkájukért!

Egyedné Hargitai Ildikó (szervező tanár)

„Segítő Kezek”

Iskolánk 7. osztályos tanulói (a vöröskeresztes szakkör és a Bíró Lucián cserkészcsapat érdeklődő tagjai) a Komáromi Területi Elsősegélynyújtó versenyen dobogós (III.) helyezést értek el. Az egész délelőttös megmérettetésen gyakorlati és elméleti feladatok tették próbára a versenyzők felkészültségét. Rendőrségi és katasztrófavédelmi állomás is része volt a megmérettetésnek.

A versenyző tanulók: Molnár Nóra, Musitz-Székely Zselyke, Bernáth Réka, Mohácsi Fruzsina, Czibor Maja, Szabó Anna.

Az eredményhez szívből gratulálunk!

Cselovszki János
tanár

Nagyító

2024. április 24-én került megrendezésre a fenntarthatósági jubileumi Nagyító Komplex Természettudományos Verseny döntője. Biró Péter intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, majd a csapatok két helyszínen mérték össze tudásukat. A feladatok a „víz” témájára épültek, és a természettudomány nagy területeire (kémia, fizika, földrajz, biológia) vonatkoztak. A diákok olyan eszközöket hoztak magukkal, amely az elgondolás szerint a 2174-es évben része lesz a háztartásoknak, az iparnak, környezetvédelemnek vagy oktatásnak stb. A versenyt követően Vámos Ottília előadására került sor. Az előadó a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának oktatója „Európa kék szalagja- Tények és talányok a Dunáról” címmel mondott sok érdekes és hasznos tudnivalót. Az előadás után az eredményhirdetés következett. A jubileumi Nagyító Komplex Természettudományos Versenyt a Páli Szent Vince Iskolaközpont természettudományi munkaközössége szervezte.

Iskolánk tanulói az alábbi helyezéseket érték el:

7. évfolyam:

3. helyezettek lettek: Lassu Marcell, Turbacs Nelli

8. évfolyam:

1. helyezettek lettek : Knoll Miklós, Téglás Sarolta

Összeállította: Turbacs Nelli

Kerékpáros Iskola Kupa

Április 9-én iskolánkból két tanuló (Mohácsi Fruzsina és Beke Arnold) vettek részt a Komárom Városi Balesetmegelőzési Bizottság által szervezett versenyen. A gyerekeknek ügyességi pályát kellett teljesíteni, és közlekedési teszteket is kitöltöttek.

Cselovszki János

Szent Imre Óvodásaink a Komáromi Napokon

Rajzpályázat (2024.04.26.)

Iskolánk 3.a osztályos tanulója, Harazin Orsolya, aki a Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 150 éves jubileuma alkalmából megrendezett többfordulós rajzpályázaton II. helyezést ért el.

Szavalni jó!

Szavalni jó, mellesleg hasznos is, tapasztalhatta meg mindenki, aki megszervezte, lebonyolította, elvállalta az idei tanév költészet napi szavalóversenyén való közreműködést. A felső tagozatból tíz diák tanulta meg saját választás alapján egy-egy magyar költő versét, amit április 11-én, József Attila költőnk születésnapján adott elő.

A zsűri elnöke, Szabó-Szente Katalin igazgatóhelyettes nyitó gondolatai után évfolyamonként hangzottak el a szavalatok. A választott versek Petőfi Sándor, József Attila, Wass Albert és Weöres Sándor tollából kerültek ki.

A zsűrit az elnökön kívül Antóni Anikó tanárnő és Nagy Éva könyvtáros alkotta.

 A rendezvény helyszíne az iskolánk könyvtára volt. Az eredményhirdetés egy ünnepélyes gála keretében április 18-án a Szent Ignác Közösségi Ház nagytermében zajlott le, ami a versíró pályázat helyezettjeinek kihirdetésével lett egybekötve. Ez a rendezvény méltó lezárása volt az iskola költészet napjának, amit délelőtt iskolarádiós költészetnapi műsorfolyam előzött meg, ahol az óraközi szünetekben válogatott megzenésített versek hangzottak el Egyed Gábor bevezető gondolatai után.

Köszönjük és gratulálunk mindazon diákjainknak, akik életre keltették a verseket, és hangot adtak a kiválasztott költőknek.

Kosztolányi Dezsőt idézve:

„A vers néma. Adj neki hangot. A vers a könyvben halott. Keltsd életre! Mi a szavalás? A vers föltámasztása papírsírjából. Ez a kor néma. Hangtalanul olvas, hangtalanul ír. Az ősi közlőforma azonban a szó volt. Ezt ösztönösen érezzük, valahányszor verset szavalnak. Ünnepi borzongás fut át rajtunk, hogy a szóval, mely a könyvben térbeli életet élt, az időben találkozunk. Ezáltal válik a költészet igazán időbeli művészetté. Halljuk, amint a hangok elmúlnak egymás után, mint az élet. Másrészt tudjuk, hogy a vers nem múlik el. E kudarc és diadal együtt jelképezi a költőnek a végtelennel való küzdelmét, ki emberi nyelven nyújtja az istenit: a mulandóság formájában az örökkévalóságot.”

A versíró pályázaton arany minősítést értek el:

Bódai Réka 7. osztályos tanuló Versének címe: A trikolór pilótája

Csőke Viktória Boglárka 7. osztályos tanuló Versének címe: A házi diktátor

Körmendi Anna 6.a osztályos tanuló Versének címe: Kiskutyám

Radó Eszter Andrea 7. osztályos tanuló Versének címe: A múlt, a jelen és a jövő

Csőke Viktória Boglárka: A házi diktátor                                                7. osztály

Jól figyelj most énrám gazdi:

nincs kedvem most dorombolni.

Közlöm feléd panaszomat,

ne piszkáld a bajuszomat!

A környék ura biz én vagyok,

luxus tápot mégsem kapok.

A fekhelyem tiszta kosz már,

takarítása is rád vár.

Egész nap a kertben játszom,

jó kedvem van, fára mászom.

Csavargom, ha kedvem szottyan,

szomszéd kutya meg se moccan.

Testvérekkel egerészek,

macska nem tűr vereséget.

Kemény élet ez, ha mondom,

s nem tartanak nagyra otthon.

Vizes kézzel simogatnál,

mi ez, ha nem állatkínzás!

Tiszta macskaszőr a dresszed,

ne nyavalyogj, éppen vedlek!

Körmendi Anna: Kiskutyáim                                                                                6. A osztály

Én kis kutyám fekete,

Szőr gombóc a feneke.

A neve Sütike,

Édes pofa kis lelke.

Másik kutyám Tacsika,

Igen kényes ő maga.

Visít, hogyha meglátja,

Orvos jön a házába.

De ha papát meglátja,

Ki futna a világba.

Csintalanok mindketten,

Átvernek, ha engedem.

Bódai Réka Csenge: A trikolór pilótája                                                                            7. osztály

Lábaim ide, a földhöz vannak kötve,

Mondd meg, ennek miért kell így lennie?

Igazán, ha én egyszer úgy akarom,

Miért nem lehet az ég második otthonom?

És akkor minden nap fentről vigyázhatnék,

A szép magyar tájra, és sosem hibázhatnék.

Alkonyatkor ég és föld közt szabadon lebegve,

Nézném, hogy festik a kék eget vörösre.

Vérpiros égbolt, tiszta fehér felhők,

Lent, a dombokon virágzó zöld erdők.

Ha pedig zivatar áztatja e földet,

Összemos az pirosat, fehéret és zöldet. 

Sose félj! Nem, te nem fogsz leesni,

Ha e három színben megtanulsz megbízni.

Ezeknek ereje ott lesz veled mindig,

Ha úgy érzed, zuhansz, életet fog vinni.

Ezért hát, ha fent vagy, ott, a magas égen,

Ne feledd el, mit tett e három szín érted.

Légy őrangyala, óvó katonája,

Égből lecsapó fényes villámlása.

Radó Eszter Andrea: A múlt, a jelen és a jövő                                         7. osztály       

Hogy mit hozott számomra a múlt?

Sok boldogságot és sok bút.

Hagytak itt emberek, s jöttek új barátok,

Mindig sikerült túlélnem akárhogy.

Hogy milyen számomra a jelen?

Tudom, hogy a drága Isten itt van velem.

Nem kell senki más csak legalább

Ő legyen nekem.

Hogy mit hoz számomra a jövő?

Nem tudhatom, de remélem elviselhető.

A jövőnek legyen meg a maga baja

A jelennek, a mostnak legyen szép minden pillanata.

                                                                                              Egyed Gábor

Honismeret 2024, Budapest a Forradalmak Városa Országos Történelmi Tanulmányi Verseny

Az idei tanévben április 11-én 2 csapattal vettünk részt a budapesti „Honismeret 2024, Budapest a Forradalmak Városa Országos Történelmei Tanulmányi Versenyen”. Az írásbeli fordulót követően mindkét csapatunk a legjobb 6 közé jutott, és egy kreativitást igénylő szóbeli döntőn mérhette össze tudását a többiekkel. Végül a Csőke Viktória Boglárka (7.o.) és Musitz-Székely Anna (8.o.) alkotta csapat országos 4., míg Bódai Réka Csenge (7.o.) és Knoll Miklós (8.o.) csapata pedig országos 5. helyezést érte el.

Felkészítő tanáruk: Bertalanitsné Tar Katalin

Tanítványainknak és felkészítő tanáruknak is szívből gratulálunk!

Lelkinap

2024. március 26-án Takács Ferenc Plébános Úr szervezésében lelkinapot tartottunk. Az iskola 4-8. évfolyamának tanulói és pedagógusai meglátogatták a budapesti Szent István Bazilikát.

A lelki feltöltődést a szép tavaszi idő és az utazással járó kellemes izgalom (vonatozás, metrózás) is kiegészítette. A Bazilika csodálatos szépsége mellett büszkeséggel tölthetett el bennünket, hogy külön, csak számunkra, Ferenc Atya tartott egy diákmisét, amelyben közösen elmélkedtünk a bűnről, emberi hibáinkról és annak következményeiről, utalva Júdás tettére, annak jelentőségére és következményére. Különleges élmény volt, hogy az ország egyik leghíresebb és legszebb templomában, turisták jelenlétében, szentimrés ministránsokkal, Kordoss Richárd, komáromi kántorunk orgonajátékával kiegészítve vállhatott teljessé a lelki töltekezésünk.

Ezek után idegenvezetők segítségével megnézhettük a Szent Jobb nemzeti ereklyénket, megtudhattuk, hogy kiket ábrázolnak a templom freskói és szobrai, és milyen díszítések biztosítják a lenyűgöző hatást.

A Szent István Bazilika megtekintése után még elsétáltunk a Kossuth térre, ahol megcsodáltuk kívülről az Országházat, a Duna és a rakpart szép látványát, majd újra metróra és vonatra szállva hazaérkeztünk.

A Jézus kereszthalálára emlékezésnek és feltámadásának ünneplése előtt nagyon szépen megalapozta ez a lelki nap az előttünk álló nagyhét eseményeit.

                                                                                     Egyed Gábor

                                                                                     magyartanár

Gyermekek lelki napja

Az idei tanévben iskolánk hagyományos lelkigyakorlatát március 26-án tartottuk.  Az 1-3. évfolyamosok rendhagyó „zarándokúton” vettek részt, amelynek állomásait a felsős tantermekben alakítottuk ki.

 A napot ráhangolódással kezdtük, melyben a Szentírás szavaira figyeltünk (Jn13,21-38), énekeltünk, közösen imádkoztunk.

Az egyik osztályterem a hamvazószerdát idézte, ahol kincseket gyűjtöttek a mennyei kincsesládába, énekeltek, imádkoztak. A következő helyszínen a nagyböjt eseményeit állították időrendbe, majd Jézus életének legfontosabb történéseiről totót töltöttek ki. Az út következő megállója virágvasárnap volt. Itt képkirakó és rejtvény segített az események felidézésében. A nagycsütörtök termében összeállították az utolsó vacsora étrendjét, majd elismételték Jézus szavait, mellyel az Oltáriszentséget alapította. Ezután az utolsó vacsoráról készült rajzokon eltéréseket kerestek, megkóstolták a pászkát, élőképet alkottak az utolsó vacsorához. A „zarándokút” utolsó helyszínén, nagypénteken összegyűjtötték azokat a bűnöket, amik a vállukat nyomják, teherként cipelnek. Letették a kereszthez, majd szabadulásképpen összegyűrték a papírokat és kidobták. A keresztút állomásainak sorba rendezése közben átérezhették, hogyan szenvedett értünk Jézus, hogy megváltson minket bűneinktől.

A gyerekek a zarándokút állomásai közötti utat énekelve tették meg. A nap hátralevő részében osztályonként kézműves foglalkozást tartottak, de egy rövid húsvéti film megnézésére is jutott idő.

A napot hálaadó imával és énekléssel zártuk. Mindenki lelkiekben gazdagodva tért haza és így várhatja Urunk feltámadásának ünnepét.

Hegedüs Béláné
mk. vez.

Víz világnapja

Az ÉDV zrt. Tatabányán a Víz világnapja témában rajzpályázatot hirdetett, melyen Szalai Nóra 5. a osztályos tanulónk 3. helyezést szerzett alkotásával.  

Gratulálunk az eredményért.

Szalayné Holló Veronika

Holenda Barnabás Matematikaverseny

A Holenda Barnabás Matematikaverseny vármegyei fordulóján iskolánk tanulói kimagaslóan szerepeltek.

Szabó Gergely (3.a) és Szalay László (4.a) tanulónk is 1. helyezést ért el.

A fantasztikus eredményhez szívből gratulálunk!

Egyedné Hargitai Ildikó

Kecske Kupa matematika csapatverseny

Iskolánk tanulói nagyon sikeresen szerepeltek a Kecske Kupa matematika csapatversenyen.

Gyimesi Vivien, Téglás Abigél, Vadas Márk, Vadas Zoé (6.a osztály csapata) 1. helyezett,

Kovács Mihály, Meszlényi László, Szalai Magor, Szikora Szilárd (5.b osztály) 1. helyezett,

Knoll Miklós, Musitz-Székely Anna, Nagy Lajos, Téglás Sarolta (8. osztály) 2. helyezett,

Bernáth Réka, Molnár Máté, Molnár Sára, Tóth Vivien (7. osztály) 3. helyzett lett.

A 6.a-s és az 5.b-s csapat bejutott a kecskeméti országos döntőbe.

A gyerekek felkészítő tanárai: Baranyi Gizella és Egyedné Hargitai Ildikó.

A szép eredményekért szívből gratulálunk!

Mesemondó verseny

Iskolánk 2  tanulója szép eredményt ért el a csornai ll. Rákóczi F. Óvoda és Általános Iskola által szervezett Mesevár mesemondó versenyen. Harazin Orsolya 3.a osztályos és Szombath Emma 4.a osztályos tanuló egyaránt 3. helyezett lett.  Eredményükhöz szívből gratulálunk!

Szent Imre Angol Verseny

Március 19-én iskolánk immár másodszor szervezett angol nyelvű vetélkedőt a helyi általános iskolák részére. 

A vetélkedőn Komárom négy intézményéből, a Petőfi Sándor Általános Iskolából, a Szőnyi Bozsik József Általános Iskolából, a Feszty Árpád Általános Iskolából és a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvodából több mint 80 diák vett részt. 

A felső tagozatos tanulók négy korcsoportban, évfolyamonként, 4 fős csapatokban versenyezhettek. A megmérettetés feladatai idén az Amerikai Egyesült Államok témaköréhez kapcsolódtak. Előzetesen a csapatok plakátokat készítettek az országról, amelyből kiállítást rendeztünk iskolánk emeleti folyosóján. Színes és izgalmas poszterek készültek. A vetélkedőn a diákok játékos formában számot adhattak többek között arról, hogy mennyire ismerik az USA földrajzát, történelmét, híres elnökeit, nemzeti ételeit, a híres épületeket, a különböző himnuszokat vagy híres színészeket. Végül egy rövid evés-ivás után az eredményhirdetésen az első három helyezett oklevélben és jutalmakban részesült. De a többiek sem mentek el üres kézzel, mindenkinek jutott szentimrés toll, radír és egy könyvjelző. 

2. helyezettek lettek a szentimrések 5. és 8. évfolyamon.

Köszönjük szépen mindenkinek a részvételt, és sok szeretettel gratulálunk a helyezetteknek! 

https://fb.watch/qYY51744Mz/

A szentimrés idegen nyelvi munkaközösség tagjai

MUSICA SACRA Egyházmegyei Énekverseny

A Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 30 éves jubileuma alkalmából megrendezett MUSICA SACRA Egyházmegyei Énekversenyen

           a „PACSIRTA” Scola az 5-6.osztályos korcsoportban  

                         – Knoll Katalin, Másik Abigél és Ráduly Hanna

               ARANY minősítés mellett a Scolák között 1.helyzést ért el.

Szóló kategóriában a 7-8.osztályos korcsoportban

Musitz- Székely Anna EZÜST minősítésben, és

Csőke Viktória Boglárka bronz minősítésben részesült.

Csodálatos előadásokat hallhattunk. Szeretettel gratulálok az összes versenyzőnek!

Baranyi Gizella – felkészítő tanár

Kerékpáros emléktúra március 14-én

Idén 2 csapattal vettünk részt a Magyar Vöröskereszt rendezvényén. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója tiszteletére szervezett kerékpáros emléktúra, a Monostori- a Csillag- és az Igmándi erődöket érintette. Ezeken a helyszíneken a diákok történelmi ismereteikről adhattak számot egy-egy totó kitöltésével.

A nagy létszámú esemény jó hangulatban és balesetmentesen zajlott le, köszönhetően a résztvevők fegyelmezett viselkedésének.

Cselovszki János

Meseverseny

Iskolánk 3 csapattal vett részt a győri Prohászka Ottokár Általános Iskola újraindításának 30. évfordulójára rendezett meseversenyen.

A 3.a osztály csapata 1., felkészítő Nagyné Bárdos Edina, 
a 3.b osztály csapata 3., felkészítő Hegedüs Béláné,
a 4. osztályos csapat 5. helyezést ért el, felkészítő Dákainé Zoltánné. 

A csapattagoknak és  a felkészítő pedagógusoknak gratulálunk.

Zrínyi Ilona Matematikaverseny

A Zrínyi Ilona Matematikaverseny vármegyei díjkiosztóján Czina Márton 4. a és Szabó Gergely 3. a osztályos tanulók is első helyezést értek el. Ezen a versenyen évfolyamonként több, mint 100 diák indult, így sikerük igazán kiváló! A fantasztikus eredményhez szívből gratulálunk!

Március 15-i műsor

Túra a Duna-parton (2024.03.09.)

A Természetismereti szakkör tagjai Varga Eszter tanítónő kíséretével egy kb 6 km-es túrát teljesítettek március 9-én szombaton délelőtt.

Megcsodáltuk a Duna látványát a Koppánymonostor mellett lévő Magas-partról, agyagot és kagylókat gyűjtöttünk, a Concó-torkolatnál és a Lovadi-réten meghallgattuk Jankovics Szabolcs érdekes előadását a vadgazdálkodásról, akinek közreműködését ezúton is köszönöm.

Cselovszki János

Rajzverseny

Iskolánk részt vett a Mocsai Arany János Általános Iskola által szervezett Arany János Versenyhét rajzversenyén. 

2024. március 8-án pénteken hirdették ki a díjazottakat.

4 tanulónk szép eredményt ért el rajzaival:

Varga Zselyke 5. b – 1. helyezett

Szalai Nóra 5. a – 3. helyezett

Molnár Nóra 6. a – 3. helyezett

Turbacs Nelli 7. osztály – 2. helyezett.

Fenntarthatósági vetélkedő (2024.03.04.)

Iskolánk három csapattal képviseltette magát a március 4-én rendezett Mocsai Arany János Általános Iskola által meghirdetett “A Jövő Aranya” című fenntarthatóság vetélkedőn.

12 csapatból szép helyezéseket értünk el.

Zöld Trió csapat – Jankó Dániel, Maklári Sámuel, Szalay László – 4. a osztályos tanulók II. helyezést értek el.

Szirka csapat – Beke Arnold, Czibor Maja, Turbacs Nelli – 7. osztályos tanulók – III. helyezett

Zöld Imre csapat – Szombathy Dominik, Kovács Mihály, Varga Zselyke 5. a Emléklapot kapott

Szavalóverseny (2024.02.29.)

Február 29-én  iskolánk alsós munkaközössége  szavalóversenyt rendezett. Nagyszámú jelentkező volt, egy-egy Petőfi verset mondtak el a gyerekek. A színvonalas szavalatok után nehéz dolga volt a zsűrinek kiválasztani a legjobbakat.

A helyezettek: 

1. évfolyamon 1. helyezett Iglódi Levente, az Anyám tyúkja c. verset mondta el.

2. helyezett Márton Fruzsina, 3. helyezett: Járóka Luca. 

A 2. évfolyamon 1. helyezett Morócz Norbert, Petőfi: Arany Lacinak versével indult. 2. helyezett Másik Ákos, 3. helyezett Forró Regina lett. 

A 3. évfolyamon 1. helyen Szép Csenge végzett, szintén az Arany Lacinak című költeménnyel. 2. helyezett Üveg Dénes, 3. helyezett Haris Nóra .

  A 4. évfolyamon 1. helyezett Üveg Dániel lett, a Feltámadott a tenger című verssel, 2. Szabados Lili, 3. Nagy Dorottya.  

Szép, tartalmas délutánban volt részünk.

Rajzpályázat

A 2023-ban a Móra Könyvkiadó és a Szepes Mária Alapítvány Pöttyös Panni alkotói rajzpályázatot hirdetett. A mi óvodánkból 7 gyermek munkája került be a közel 800 alkotás közé.

A zsűri nehéz helyzetben volt, amikor nyertest kellett hirdetnie, mert sokkal több izgalmas pályamű készült, mint ahány díjat odaítélhetett. Ezért nagyot álmodtak és megszületett egy kiállítás ötlete, melyhez kiállító térként a Deák17 Galéria csatlakozott.

A beérkezett alkotásokból a legérdekesebbnek ítélt 50 művet mutatták be a közönségnek február folyamán.

A kiválasztott művek között volt Óvodánk kis művésze, GOMBÁS BLANKA pályaműve is. Örömmel vettünk részt a családdal közösen a megnyitón, 2024.02.03-án, szombaton 11 órakor a Deák 17 Galériában.

Kívánjuk, hogy alkotásaival később is ilyen sikereket érjen el!

Nyelvész verseny

Iskolánk tanulói, Szabó Gergely 3.a és Ózsvári Ádám 4.b osztályos tanuló egyaránt 2. helyezést ért el a Nyelvész verseny megyei döntőjében. 

Gratulálunk!




Iskolanyitogató II.

Nagy örömmel láttuk újra vendégül az iskolába készülődő óvodásokat és szüleiket farsangi iskolanyitogató foglalkozásunkon 2024. február 7-én.

Az érdeklődő nagycsoportosok belekóstolhattak az iskola világába, tanulhattak énekeket, mesét hallgathattak, volt közös játék, és kézműves foglalkozás is. Az újonnan érkező szülőknek az iskolaigazgató tartott tájékoztatót a beiskolázással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. A jelenlévők megismerkedhettek az intézmény épületével is.

Köszönjük a megtisztelő érdeklődést, és várjuk a mielőbbi találkozást.

Karácsonyi műsor

Betlehem

Új hagyományteremtő szándékkal minden óvodánkba járó kisgyermek családját arra biztattuk, hogy készítsék el otthon közösen a karácsonyi betlehemüket.

A kis kezek által készült alkotások szabadon választott technikával készültek, mind-mind egyediek és a csodás esemény örömhírét hirdetik.

Nagy boldogság volt számunkra, hogy napról napra bővült a kiállítás az óvoda folyosóján. A gyermekek örömmel mesélték a barkácsolás folyamatát és mindennap gyönyörködtek saját és egymás műveiben.

Csendélet rajzpályázat

Varga Kende 2. a osztályos tanuló különdíjas lett a Feszty Árpád Általános Iskola által meghirdetett rajzpályázaton. Jutalmát a december 20-i Feszty-ünnepségen vehette át.

Gratulálunk Kendének!

Felkészítő tanára: Gaál Judit

Karácsonyra hangoló

Kürtőskalács, tea, forró csoki és meleg szeretet várta a résztvevőket intézményünk udvarán december 14-én délután. A jól sikerült program bevételével a diákönkormányzatot támogatták a jelenlévő szülők, amit nagyon köszönünk.

Adventi szavalás

Az idei 2023-as évben ismét megrendezték Szekszárdon a Dsida Jenő Országos Szavalóversenyt, amelynek központi gondolata idén a karácsonyi, adventi témakör volt. Magyar költők műveiből válogathattak a diákok a felkészítő tanáraikkal együtt.

Egy előválogató online fordulón kellett a jelentkezőknek részt venni, majd a beküldött szavalatokat kiértékelve értesítették a szervezők a döntőbe jutott diákokat és intézményüket. Nagy örömünkre szolgált, hogy két diákunkat is meghívták az országos megmérettetésre.

Knoll Miklós 8. osztályos tanulónk Ady Endre karácsony (Ma tán a béke ünnepelne…) című költeményével megnyerte a versenyt, és az első helyen túl begyűjthetett számtalan gratulációt is.

Szakály Attila Vajk 5.b osztályos növendékünk az előkelő arany minősítést érte el Ady Endre Kis karácsonyi ének című versével.

Szívből gratulálunk diákjainknak a gyönyörű teljesítményért!

                                                                                                          Egyed Gábor

Országos Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny

Diákjaink évek óta lelkesen részt vesznek a Bolyai anyanyelvi csapatverseny megyei fordulóján. Ez az idei tanévben, november 11-én sem volt másképp. A 6-7-8. évfolyamból is indultak 4 fős csapatok, akik közül a 7. osztályos csapatunk (Bernát Réka, Bódai Réka, Csőke Viktória, Tóth Vivien) a 3. helyen, a 8. osztályosok (Dián Gerda, Knoll Miklós, Musitz-Székely Anna, Téglás Sarolta) az 5. helyen végeztek.

Ezzel az eredménnyel a 7.-esek bejutottak az országos írásbeli döntőbe, ahol 80 csapatból a 27. helyezést érték el.

Gratulálunk diákjainknak a szép eredményért, bízunk a sikeres folytatásban.

                                                                                                                      Egyed Gábor

Karácsonyi ünnep az időseknek

2023. november elején felkérést kaptunk a komáromi Sport utcai Szent Ildikó Nyugdíjasháztól, hogy szeretnének az időseknek betlehemes műsorral kedveskedni december 19-én.

Lázas készülődés és sok gyakorlás után a 3. b osztállyal ma meglátogattuk az otthon lakóit, és előadtuk nekik műsorunkat, melynek végén közösen énekeltük a Fel nagy örömre kezdetű dalt.

Műsorunkat szíves vendéglátással köszönték meg az otthon lakói és dolgozói.

Szöveg: Hegedüs Béláné osztályfőnök

Énekek: Musitzné Hajnal Márta

Képek: Békési Annamária

ADVENTI VÁRAKOZÁS

Iskolánk énekkarával december 16-án, szombaton ( a 3. adventi öröm vasárnap előtt) a tanári kamarazenekar kíséretében karácsonyi koncertet adtunk a Szent Ignác közösségi házban.  Öröm a meglepetés, a csoda is. Egy nagy CSODA, hogy ez a kis csapat évről évre állandó létszámmal tud működni, a gyerekek jönnek-mennek, de a felkészülés és a szereplések hangulata, a gyerekek hozzáállása változatlan a mai napig. Kellemes, meghitt hangulatot sikerült varázsolnunk. A gyerekek lelkesen, szépen énekeltek. Nagyon sok vendég: szülő, testvér, rokon, barát, kolléga részese volt ennek a délutánnak. Műsorunkat úgy építettük fel, hogy az elején a vidám, temperamentumos dalok a karácsonyi készülődést szimbolizálták, azután az ünnep közeledtével a megnyugvást, lelassulást, meghitt hangulatot árasztó műveket énekeltük. Köszönet a kis diákoknak, a tanár kollégáknak és zenészeknek, – Radziwonné Vörös Zsuzsanna – fuvola; Németh Krisztina – cselló; Musitzné Hajnal Márta – zongora; Mátesz Éva – hegedű; Lauró Árpád – basszusgitár – hogy emelték a a hangverseny színvonalát.

Baranyi Gizella – kórusvezető

Adventi lelki nap Győrben

Intézményi adventi lelkinap Győrben

2023. december 15-én intézményi adventi lelkinapot tartottunk Győrben. A programot Takács Ferenc atya szervezte az iskola tanulói és pedagógusai számára.

A nap nyitásaként felső tagozatos tanulóink a Széchenyi téren álló bencés templomot tekintették meg, ahol egy bencés atya megismertette a diákokkal a nemrégiben felújított gyönyörű templom történetét és bemutatta a templomot díszítő freskókat, ábrázolásokat. Majd a gyerekek átsétáltak a Nagyboldogasszony-székesegyházba.

Az alsó tagozatos diákok eközben a Káptalandomb és a Székesegyház „kincseit”csodálhatták meg, melyek szépségükkel lenyűgözték tanulóinkat.

A szívélyes fogadtatás után a helyi plébános úr beszélt a tanulóknak a templom történetéről és az ott őrzött nemzeti ereklyékről, a Szent László hermáról valamint a Könnyező Szűzanya kegyképről.

Az érdekes beszámoló után Ferenc atya celebrált szentmisét a gyerekeknek. A mise után Dr. Veres András, a győri egyházmegye főpásztora is köszöntötte a tanulókat majd kedves szavak kíséretében a karácsony ünnepére készülvén megbocsátásra szólította fel diákjainkat.

A közös összejövetelt követően a gyerekek korosztályonként más-más programokon vettek részt.

Az alsós tagozatosok a karácsonyi pompába öltözött történelmi belvárost, míg az 5. és 6. évfolyamosok a győri székesegyház kincstárát, az „Ereklyék vonzásában” című kiállítást, a toronykilátót, illetve a „Legyen ma templom minden ember szíve” című kiállítást tekintették meg. Az utóbbin az egyházmegye templomait mutatták be a látogatóknak mézeskalácsból elkészítve. A 7. és 8. osztályosok a toronykilátó és a mézeskalácstemplomok megtekintése után a Boldog Apor Vilmos Emlékkiállításon gyarapították ismereteiket.

A nap zárásaként a győri belvárosban lévő hangulatos adventi vásáron nézelődhettek és vásárolhattak a tanulók.

A zord idő ellenére felemelő érzéssel érkeztünk haza a tartalmas nap után, mely diák és pedagógus számára is méltó lelki feltöltődésül és ráhangolódásul szolgált a közelgő ünnepek előtt.

Szöveg: Bertalanitsné Tar Katalin

              Szabó-Szente Katalin

Képek: Mórocz-Herceg Erzsébet

Ráhangolódás a karácsonyra

“Ráhangolódás a karácsonyra” Szerda délután mézeskalács sütéssel foglalkozott a 2/b osztály Saját készítésű figurákat raktak a sütőbe a gyerekek. A szülők is felügyelték a Szilvi néni mellett a produkciót. Hatalmas élmény volt!

Látogatás a könyvtárba

2023. 12. 12-én a 3.a ellátogattak a komáromi gyermekkönyvtárba. Ahol meghallgatták Pásztohy Panka, a Pitypang mesék íróját és illusztrátorát. A legújabb mesekönyvének ismertetője után minden kisdiák autogramot kérhetett a szerzőtől.

Iskolanyitogató (2023.12.06.)

Az idei tanév első iskolanyitogató programján a leendő elsősök egy jó hangulatú játékos foglalkozáson vettek részt.

Különféle fejtörőkkel, mókás feladatlapokon bizonyíthatták ügyességüket, illetve angyalkát is készíthettek. Ezt követően télapóval kapcsolatos dalokat énekelhettek, és találkozhattak a Mikulással is, aki egy kis ajándékkal kedveskedett nekik.

Eközben szüleik, nagyszüleik a két tannyelvű és lego matek osztályokról, valamint az iskolaérettséggel kapcsolatban hallgathattak meg egy rövid tájékoztatást.

Megtisztelő volt számunkra a szülők érdeklődése. Bízunk benne, hogy a következő alkalommal is találkozunk.

Marcsi néni és Andi néni

Bolyai nemzetközi matematika csapatverseny

A Bolyai nemzetközi matematikai csapatverseny országos döntőjének írásbeli fordulójából iskolánk két csapata is  ( a 3. és a 4. évfolyamosok) továbbjutott a szóbeli döntőbe, ahová a Kárpát-medencei  indulók közül évfolyamonként 7-7 csapat kapott meghívást.

A negyedikesek a negyedik, a harmadikosok az előkelő 3. helyen végeztek. Az országos döntő Budapesten a Veres Péter Gimnáziumban rendezték. Az esemény fővédnöke és díjátadója Kollár László a Magyar Tudományos Akadéma főtitkára volt.

A csapatok

4. évf.
Czina Márton, Nagy Dorottya, Szalay László és Üveg Dániel.
Felkészítő: Másikné Vizeli Anita

3. évf.
Bódai Nimród, Mikó Gábor, Szabó Gergely és Üveg Dénes.
Felkészítő: Nagyné Bárdos Edina

Rajzpályázat

A Komárom város által meghirdetett illusztrációs rajzpályázatra mindhárom csoport gyermekei lázas munkába kezdtek.

A Czeglédy Gabriella: Télapó az úton című versét hallgatva mindenki Mikulás, szarvasok, szánkó, puttony, ajándékok ábrázolásának kezdett neki. 

A sok egyedi alkotás közül a zsűri óvodásaink közül

arany minősítéssel jutalmazta:

Tibold Nataniel rajzát

különdíjjal jutalmazta:

Nagy Júlia, 

Szilágyi Dóra Tünde rajzát.

Gratulálunk nekik!

Pályaorientációs nap 2.a

Pályaorientációs napon a 2.a osztály ellátogatott a Jókai Mór Városi Könyvtár Gyermekrészlegéhez. Egy különleges és izgalmas esemény volt a diákok számára, A rendezvény célja az volt, hogy a kicsik már korán megismerkedjenek a különböző szakmákkal és foglalkozásokkal, valamint megtapasztalják, hogy a könyvtár nemcsak olvasásra, hanem szórakozásra és tanulásra is kiváló helyszín.

A nap elején a könyvtár munkatársai (Dudás Judit a könyvtár igazgatója és Székely Laura könyvtáros) megismertették a gyerekekkel a gyerekkönyvtárat, hogyan lehet könyveket keresni a polcokon és hogyan kölcsönözhetnek ki könyveket. A tanulók élvezettel tapasztalták meg, hogy a könyvtár nemcsak egy csendes olvasóhely, hanem egy interaktív és barátságos környezet is.

A könyvek segítségével szakmákat és foglalkozásokat mutattak be a diákoknak. Ezek a bemutatók, beszélgetések segítettek a kicsiknek megismerni a különböző karrierlehetőségeket, és inspirációt adtak nekik a jövőbeli terveik kialakításához. Különleges és látványos papírmesét hallgathattak meg a tanulók, majd kvízfeladatokat oldottak meg.

Ez a pályaorientációs nap olyan tapasztalatokat is nyújtott, amelyek hozzájárulhatnak a gyerekek későbbi pályaválasztásának eldöntéséhez

Pintérné Kuti Zsuzsanna

Körzeti mesemondó verseny

A Feszty iskolában rendezett körzeti mesemondó versenyen Harazin Orsolya 3. a osztályos tanuló 1. helyezést ért el a Lusta Jankó című mesével. Felkészítő: Nagyné Bárdos Edina.    


Másik Ákos 2.a osztályos tanuló különdíjban részesült. Meséje: A három nyúl. Felkészítő: Pintérné Kuti Zsuzsanna.

Mesemondó verseny

November 16-án mesemondó versenyt rendeztünk.

Másik Ákos, Harazin Orsolya és Szombath Emma képviseli iskolánkat a körzeti fordulóban.

Mézes reggeli

November 21-én az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Mézes Reggeli Programjának keretében intézményünk óvodásai és tanulói, összesen 410 gyermek kóstolhatott különböző fajtájú termelői mézzel kent vajaskenyeret. A gyerekek nagy örömmel és jóétvággyal fogyasztották a finom reggelit.  A mézfogyasztás szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól, a méhekről és méhészkedésről Ábrahám Gyöngyi mesélt a gyerekeknek.

Kicsi Nagykövet verseny

4. a osztályos tanulóink, Üveg Dániel és Czina Márton részt vettek a Kicsi Nagykövet versenyen. Üveg Dániel oklevelet, míg Czina Márton különdíjat kapott.

Színházlátogatás

November 13-án iskolánk két osztálya a 4.a és a 2.a, színházlátogatáson vett részt. A Komáromi Jókai Színház vidám hangulatú előadását a Hapcikirályt tekintettük meg. A színészek remek alakításának köszönhetően jól szórakoztunk, és nagyokat nevettünk.  Köszönjük szépen, hogy egy ilyen színvonalas program részesei lehettünk!

Berecz Mária

Szent Imre nap az Óvodában

Szent Imre védőszentünk névnapját ebben az évben november 6-án, hétfőn tartottuk. Nagy örömünkre az óvodánk előterében felhelyezésre került Szent Imrét ábrázoló dombormű, mely Laborc Éva alkotása.

A nap folyamán minden csoportunkban felidéztük Szent Imre herceg példamutató életét, készültek a színezők, koronák, pajzsok. Lovagi tornán mindenki kipróbálhatta ügyességét, majd az arany tallér jutalmát boldogan vette át. Szent Imre korát idéző zenére táncoltunk, és a sétánk során felkutattuk, hol látható még Szent Imre herceget megjelenítő műalkotás az intézményben.

„Nézőpontok: 1956, a civilektől a nagypolitikáig” című kiállítás

Október 24-e és 27-e között az iskola könyvtárában volt megtekinthető a Zachor Alapítvány jóvoltából egy vándorkiállítás, mely az 1956-os forradalmat mutatta be több nézőpontból. A QR kódokkal ellátott interaktív kiállítás anyagának könnyebb feldolgozása és megértése céljából Bertalanitsné Tar Katalin történelem szakos tanárnő, a kiállítás szervezője, készített egy feladatlapot, melyet, ha helyesen oldottak meg a tanulók a következő mondatot kapták megfejtésül: „Imádkozz a hősökért!”.

Szent Imre nap (2023.11.06.)

2023. november 6-án tartottuk intézményünk, a komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda névadójának és védőszentjének ünnepét. A napot Ferenc atya által tartott áhítattal kezdtük, amelynek központi gondolata névadónk életének hatása hazánk és más nemzetek fiataljaira. Érdekes gondolatokat közvetített diáknak, felnőttnek egyaránt.

Ezt követően a felsős tanulók 2 csoportra osztva játékos vetélkedőn vehettek részt a sportcsarnokban. A felsős munkaközösség tanárai az idei évben Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója előtt tisztelegve a költő életével, korával és munkásságával kapcsolatos feladatokat állítottak össze. A Szent Imre napot megelőzően a gyerekek az iskola aulájában kihelyezett faliújságról és a folyosón elhelyezett költeményekből tájékozódhattak a költő életéről, költészetéről, illetve az iskolarádión keresztül hallhatták és élvezhették megzenésített verseit.

A délelőtt második részében az osztályoknak 60 perc alatt egy „Lehetetlen küldetést” kellett teljesíteniük, aminek eredményét a sportcsarnokban mutathatták be egymásnak és tanáraiknak.

Nagy örömünkre szolgált, hogy diákjaink bebizonyították, összefogással a lehetetlennek tűnő dolgok is lehetségessé válhatnak.

Szent Imre nap az alsó tagozaton (2023. november 6.)

Az őszi szünet utáni első tanítási napon emlékeztünk meg iskolánk névadójáról a magyar ifjúság védőszentjéről, Szent Imréről.

A reggeli áhítat után röviden beszélgettünk Szent Imre herceg életéről, családjáról, kiemelve, hogy miért lehetett és lehet ma is példa a fiatalok számára.

Ezután kezdetét vették a feladatok, melyekben tanítványaink kipróbálhatták rátermettségüket a „hercegi címre”. A tevékenységek között szerepelt erdei ügyességi pálya, melyen végén ujjaikkal lelőtték a veszélyes vadkanokat; elkészíthették a saját hercegi koronájukat, pajzsukat és kardjukat; logikai feladatokat oldhattak meg Legoval, sudokuval és Bee-Bot robottal; írtak imát Szent Imréhez; kerestek kincset; részt vettek lovagi tornán és kvízkérdésekre felelve adhattak számot a témával kapcsolatos ismereteikről.

A diákok élvezettel teljesítették feladataikat, lelkesen dolgoztak minden állomáson. Egy jó hangulatú, vidám napot töltöttünk együtt, ahonnan minden résztvevő élményekkel gazdagodva mehetett haza.

                                                                       Hegedüs Béláné

                                                                           mk vezető

Az én Istenem (2023.10.26.)

1956. október 23.

1956. Minden évben megemlékezünk hőseinkről. Tetteik a nemzetünk életére hatnak éveken át jelenünkben és a jövőben is.

Ünnepi megemlékező műsort tartottunk iskolánkban a 8. osztályos tanulóink előadásában.

A helyszínt a sportcsarnokunk küzdőtere adta. A szervezés nehezen indult, de a lelkesedés a végére nagyobb lett, így fegyelmezetten, a téma komolyságára tekintettel, egy szép, megható műsort láttunk. A szereplők öltözékünkkel is kifejezték a komoly ünnepet: mindenki feketében volt.

Kivetítő hiányában a szöveg mellett a mozgás is dominált az előadásukban.

Büszke vagyok rájuk, nagyon ügyesek voltak.

A faliújságon is 1956 eseményeiről lehetett olvasni, de pillanatképeket is láthattak a tanulók a forradalomról.

Szalayné Holló Veronika

Gyermekek rózsafüzér imádsága

Az idei tanévben is bekapcsolódtak katolikus tanulóink október 18-án az Egymillió gyermek imádkozza rózsafüzért kezdeményezésbe. Az imádságot Takács Ferenc plébános vezette. Röviden ismertette a rózsafüzér imádság lényegét, a hozzá fűződő részeket Jézus életéből. A gyerekek elsőtől nyolcadik osztályig együtt imádkoztak és énekeltek a békéért.

A református hittanosok más módon kapcsolódtak be a napi lelkiségbe.

Ők és a kísérő pedagógusok, lelkipásztorok átvonultak a református templomba. Szépen zengett az ének, főtiszteletű Máté László, a Dunántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője, a helyi gyülekezet lelkipásztora vezetésével.  A gyerekek megismerkedtek Luther Márton életével, a reformáció korabeli viszonyokkal, állapotokkal. A Reformáció 500. évfordulójára készült rajzfilm, amely a következő hittanórák beszélgetésébe is beleszövődött. Mi minden történt akkoriban, hogyan váltunk azzá a felekezetté, akik vagyunk, és hogyan éljük ma békében, szeretetben a mindennapjainkat. Így lesz még szebbé, teljesebbé a felhívás és a rá adott válasz: „Jézust dicsérd! Halleluja!”

Állatok világnapja

Az állatok világnapját 1931 óta ünnepelik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja.

Ebből az alkalomból a 4.a osztály diákjai élőben mutathatták meg társaiknak otthoni kedvenceiket.  Teknős, hörcsög, kutyusok és cicák vendégeskedtek nálunk. Nyuszikat is látogattunk, ahol nagyon kedves vendéglátásban volt részünk. Az állatok helyes tartásának szabályairól és védelmükről is szó esett.

Mind a felnőttek, mind a gyermekek hasznos és örömteli élményekkel gazdagodtak.

Természetismereti szakköri kirándulás

2023. október 14-én, szombaton a „Kéktúra Napján” Bodajk térségében tettünk meg kicsivel több mint 10 kilométert, érintve Magyarország leghosszabb turistaútját. Az Öreg-hegyre a már üzemen kívüli sípályán kapaszkodtunk fel. A szép időnek és a jeles napnak köszönhetően sok túrázóval találkoztunk az erdőben. Megnéztük a nagyszerű panorámát a Károlyi-kilátóból, majd leereszkedtünk a vadregényes Gaja-völgybe. A gyönyörű erdei környezetben lévő horgásztónál is szinte „telt ház” volt, a három tűzrakóhely egyikéhez csak némi várakozás után tudtunk hozzáférni, hogy a magunkkal hozott sonkát / pillecukrot meg tudjuk sütni. Egy kis játék és pihenés után visszaindultunk a hegyen keresztül Bodajkra, ahol megnéztük a szépen felújított kálváriát és a Segítő Szűz Mária – kegytemplomot.
Szép időnk volt, kellemesen telt a nap, jól elfáradtunk, úgyhogy – véleményem szerint – a „foglalkozás elérte célját”.
Köszönöm Varga Eszter tanítónőnek, hogy szabadnapját feláldozva csatlakozott hozzánk, és bátorította a lemaradókat.


 Cselovszki János
        tanár

Az idei tanévben is megemlékeztünk iskolai kápolnánk védőszentjéről, Avilai Szent Terézről. Szentmisével kezdődött a nap a nagytemplomban, majd csoportos imádsággal folytatódott az iskolai kápolnában. Az interaktív prédikációban elhangzott, hogy a szent imádságos lelkülete példaként szolgál. Mai zűrzavaros világunkban segít és védelmet nyújt az elcsendesedés, az Istenhez fordulás.

Őszi események az óvodában

Őszi események az óvodában

Nagy örömünkre szolgál, hogy Szűz Mária köszöntésére idén rózsatövekkel és liliomokkal körbeültetett udvari szobornál gyűlhettünk össze az óvoda udvarán. Ezúton is köszönjük a szülői segítséget a szépítésben.

“Mit is adjuk ma te néked édes jó anyánk, tiéd ez ének és e szép virág.”

Népmese napja:
Babos Eszter műsora a Közösségi Házban
A kiskakas gyémánt félkrajcárja- diafilm az óvodában



A Komárom város által rendezett Autómentes Nap programjain nagycsoportosaink kipróbálhatták magukat az ügyességi játékokon, barkácsoltak, mesét hallgattak, megismerték a kukás autó működését.

Zene világnapja: Hangszerbemutató a Zeneiskolában

Megemlékezés az aradi vértanúkról 2023. október 6-án

Az idén is megemlékezett iskolánk a 13 aradi vértanúról. Az ünnepi műsorban a 6. a osztály tanulói szerepeltek, akik méltó módon idézték fel az akkori eseményeket, az áldozatvállalást. A műsor végén közösen imádkoztunk a hősökért.

Tó kupa futóverseny

2023. 10. 5-én rendezték a Tó kupa futóversenyt, amelyen iskolánk III. helyezést ért el. Egyéniben is szép eredmények születtek. A lányoknál az I. korcsoportban Forró Regina I., Forró Boglárka II. helyezést ért, a fiúk között Kardos Zsombor 2.b osztályos tanuló III. lett. Ebben a korcsoportban Csákány Adél IV. , Szabados Luca V. helyezést ért el. A II. és III. korcsoportban is jól szerepeltek futóink: két tanuló az első tíz között végzett. A fiúknál az I. korcsoportban három tanuló került az első tíz közé. A harmadik korcsoportban Szikora Szilárd III. helyezést ért.

Minden versenyzőnek szeretettel gratulálunk.

A ZENE VILÁGNAPJA

Yehudi Menuin – a híres hegedűművész –  kezdeményezésére 1975-ben, az UNESCO október 1-jét a zene világnapjává nyilvánította.

„Meg kell ismernünk az ezerarcú muzsikát. Ez azért fontos, mert közelebb hozza egymáshoz az embereket és a kultúrákat.”- mondta Menuin.

    Ennek jegyében a 7. alkalommal öröméneklésre várta iskolánk a komáromi általános-, és középiskolákat a Szabadság téren. Az elmúlt években népdalcsokrok, klasszikus dalok, könnyűzenei dallamok, zenekari művek hangzottak el. Idén a mesék világába utaztunk egyet.

A dalok kedvesek, vidámak, ritmusosak voltak, jó kedvre derített felnőttet, gyermeket egyaránt.

    A zene világnapját egy ismert kánonnal köszöntöttük: Vivala musica. Majd egy vidám, mozgással kiegészített dal, a Gyümölcskánon következett. A nagy ho-ho-ho- horgász, a Hupikék törpikék, a Vuk, Süsü, Gumimacik, Beindul a pofonofon, A zene az kell c. dalok hangzottak el iskolánk kórusa, a budapesti Herman Ottó Ált. Isk. kórusa, néhány komáromi iskola tanulója, a Szent Imre iskola szinte összes diákja és tanára, az Egressy Béni Zeneiskola növendékei és tanárai, valamint az énekelni szerető vendégek ajkáról.  Közel egy óra hosszat jó kedvvel, vidám énekléssel töltöttünk el. Öröm volt látni a sok mosolygós gyermeket és felnőttet.

Köszönjük az önkormányzatnak, hogy évről évre biztosítja a helyet nekünk, támogat bennünket!

      Remélem, jövőre ismét találkozunk egy lelket melengető együtt éneklésre, zenélésre!

Szöveg: Baranyi Gizella (szervező, ének-zene tanár)

Forrás: Komáromi Városmarketing Kft.

Fenntarthatósági programok

Intézményünkben kiemelt figyelmet fordítunk tanulóink környezettudatos magatartásának kialakítására, a fenntarthatóságra nevelésre. A közelmúlt két eseménye is ezeket a célokat szolgálta, melyeket Egyedné Hargitai Ildikó és Bertalanitsné Tar Katalin tanárnők szerveztek.

Szeptember 27-én iskolánk 30 felső tagozatos tanulója részt vett a budapesti Planet 2023 Fenntarthatósági Expón és Élményprogramon. A legnagyobb élményt a gyerekek számára a Heroes of the Future /A Jövő hősei/ című program jelentette. Ez egy hetvenöt perces, vezetett, csoportos, interaktív szabadulószoba volt, ahol látványos díszletek között tapasztalhatták meg a fiatalok, hogy hatékony együttműködéssel ők is képesek pozitív irányba formálni a jövőt. Ezt követően kipróbálhattak több modern elektromos közlekedési eszközt is.

Október első hetében pedig a felsős osztályok rendhagyó tanórán vehettek részt. „A világ legnagyobb tanórája” az ENSZ által meghirdetett világméretű oktatási projekt, melyen keresztül minden gyerek megismerheti a fenntartható fejlődést szolgáló globális célokat. A gyerekek megtudhatták, hogy mit tehetnek ők is a megvalósulásukért.  Az idei évben kiemelt figyelmet fordítanak világszerte a 10. globális célra, az egyenlőtlenségek csökkentésére, melyről a tanórán is sok szó esett.

 A téma iránt érdeklődők az alábbi linken tájékozódhatnak:

https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/

Bertalanitsné Tar Katalin

Kulturális barangolás kerékpárral az 1848-49-es szabadságharc komáromi helyszínein

A „Természetismereti szakkör” rendhagyó módon idei első foglalkozásával csatlakozott az Endresz Csoport 09. 16-i rendezvényéhez. A kirándulás alatt bővíthettük ismereteinket az erődökről, a szabadságharc eseményeiről, és a kis híján 30 kilométeres kerékpártúrát teljesítve értékes, ritkaságszámba menő kiadványokat kaptunk. Köszönjük Nagy Péternek az érdekes előadást, és a szervezőknek a csatlakozási lehetőséget.

Cselovszki János

III. helyezés az angol nyelvi projektversenyen

Klipács Dóra Gréta 6.a osztályos tanulónk 3. helyezést ért el a Hebe Kft The Coronation elnevezésű projektversenyén.

A verseny nyelvi szinthez, nem korosztályhoz mért, így egy 9. és egy 8. osztályos diák mögött lett 3. helyezett Gréta.

I. helyezés a rajzpályázaton

Klipács Odett Nóra I. helyezést ért el a szőnyi születésű Dr. Nagy Endre Afrika – vadász emlékére meghirdetett “Afrika csodálatos növény- és állatvilága” című rajzpályázaton.

Lelkinap (2023.08.30.)

Szakmai nap (2023.08.31.)

Tanévnyitó (2023.09.01.)