Rajzpályázat

A 2023-ban a Móra Könyvkiadó és a Szepes Mária Alapítvány Pöttyös Panni alkotói rajzpályázatot hirdetett. A mi óvodánkból 7 gyermek munkája került be a közel 800 alkotás közé.

A zsűri nehéz helyzetben volt, amikor nyertest kellett hirdetnie, mert sokkal több izgalmas pályamű készült, mint ahány díjat odaítélhetett. Ezért nagyot álmodtak és megszületett egy kiállítás ötlete, melyhez kiállító térként a Deák17 Galéria csatlakozott.

A beérkezett alkotásokból a legérdekesebbnek ítélt 50 művet mutatták be a közönségnek február folyamán.

A kiválasztott művek között volt Óvodánk kis művésze, GOMBÁS BLANKA pályaműve is. Örömmel vettünk részt a családdal közösen a megnyitón, 2024.02.03-án, szombaton 11 órakor a Deák 17 Galériában.

Kívánjuk, hogy alkotásaival később is ilyen sikereket érjen el!

Nyelvész verseny

Iskolánk tanulói, Szabó Gergely 3.a és Ózsvári Ádám 4.b osztályos tanuló egyaránt 2. helyezést ért el a Nyelvész verseny megyei döntőjében. 

Gratulálunk!
Iskolanyitogató II.

Nagy örömmel láttuk újra vendégül az iskolába készülődő óvodásokat és szüleiket farsangi iskolanyitogató foglalkozásunkon 2024. február 7-én.

Az érdeklődő nagycsoportosok belekóstolhattak az iskola világába, tanulhattak énekeket, mesét hallgathattak, volt közös játék, és kézműves foglalkozás is. Az újonnan érkező szülőknek az iskolaigazgató tartott tájékoztatót a beiskolázással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. A jelenlévők megismerkedhettek az intézmény épületével is.

Köszönjük a megtisztelő érdeklődést, és várjuk a mielőbbi találkozást.

Karácsonyi műsor

Betlehem

Új hagyományteremtő szándékkal minden óvodánkba járó kisgyermek családját arra biztattuk, hogy készítsék el otthon közösen a karácsonyi betlehemüket.

A kis kezek által készült alkotások szabadon választott technikával készültek, mind-mind egyediek és a csodás esemény örömhírét hirdetik.

Nagy boldogság volt számunkra, hogy napról napra bővült a kiállítás az óvoda folyosóján. A gyermekek örömmel mesélték a barkácsolás folyamatát és mindennap gyönyörködtek saját és egymás műveiben.

Csendélet rajzpályázat

Varga Kende 2. a osztályos tanuló különdíjas lett a Feszty Árpád Általános Iskola által meghirdetett rajzpályázaton. Jutalmát a december 20-i Feszty-ünnepségen vehette át.

Gratulálunk Kendének!

Felkészítő tanára: Gaál Judit

Karácsonyra hangoló

Kürtőskalács, tea, forró csoki és meleg szeretet várta a résztvevőket intézményünk udvarán december 14-én délután. A jól sikerült program bevételével a diákönkormányzatot támogatták a jelenlévő szülők, amit nagyon köszönünk.

Adventi szavalás

Az idei 2023-as évben ismét megrendezték Szekszárdon a Dsida Jenő Országos Szavalóversenyt, amelynek központi gondolata idén a karácsonyi, adventi témakör volt. Magyar költők műveiből válogathattak a diákok a felkészítő tanáraikkal együtt.

Egy előválogató online fordulón kellett a jelentkezőknek részt venni, majd a beküldött szavalatokat kiértékelve értesítették a szervezők a döntőbe jutott diákokat és intézményüket. Nagy örömünkre szolgált, hogy két diákunkat is meghívták az országos megmérettetésre.

Knoll Miklós 8. osztályos tanulónk Ady Endre karácsony (Ma tán a béke ünnepelne…) című költeményével megnyerte a versenyt, és az első helyen túl begyűjthetett számtalan gratulációt is.

Szakály Attila Vajk 5.b osztályos növendékünk az előkelő arany minősítést érte el Ady Endre Kis karácsonyi ének című versével.

Szívből gratulálunk diákjainknak a gyönyörű teljesítményért!

                                                                                                          Egyed Gábor

Országos Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny

Diákjaink évek óta lelkesen részt vesznek a Bolyai anyanyelvi csapatverseny megyei fordulóján. Ez az idei tanévben, november 11-én sem volt másképp. A 6-7-8. évfolyamból is indultak 4 fős csapatok, akik közül a 7. osztályos csapatunk (Bernát Réka, Bódai Réka, Csőke Viktória, Tóth Vivien) a 3. helyen, a 8. osztályosok (Dián Gerda, Knoll Miklós, Musitz-Székely Anna, Téglás Sarolta) az 5. helyen végeztek.

Ezzel az eredménnyel a 7.-esek bejutottak az országos írásbeli döntőbe, ahol 80 csapatból a 27. helyezést érték el.

Gratulálunk diákjainknak a szép eredményért, bízunk a sikeres folytatásban.

                                                                                                                      Egyed Gábor

Karácsonyi ünnep az időseknek

2023. november elején felkérést kaptunk a komáromi Sport utcai Szent Ildikó Nyugdíjasháztól, hogy szeretnének az időseknek betlehemes műsorral kedveskedni december 19-én.

Lázas készülődés és sok gyakorlás után a 3. b osztállyal ma meglátogattuk az otthon lakóit, és előadtuk nekik műsorunkat, melynek végén közösen énekeltük a Fel nagy örömre kezdetű dalt.

Műsorunkat szíves vendéglátással köszönték meg az otthon lakói és dolgozói.

Szöveg: Hegedüs Béláné osztályfőnök

Énekek: Musitzné Hajnal Márta

Képek: Békési Annamária

ADVENTI VÁRAKOZÁS

Iskolánk énekkarával december 16-án, szombaton ( a 3. adventi öröm vasárnap előtt) a tanári kamarazenekar kíséretében karácsonyi koncertet adtunk a Szent Ignác közösségi házban.  Öröm a meglepetés, a csoda is. Egy nagy CSODA, hogy ez a kis csapat évről évre állandó létszámmal tud működni, a gyerekek jönnek-mennek, de a felkészülés és a szereplések hangulata, a gyerekek hozzáállása változatlan a mai napig. Kellemes, meghitt hangulatot sikerült varázsolnunk. A gyerekek lelkesen, szépen énekeltek. Nagyon sok vendég: szülő, testvér, rokon, barát, kolléga részese volt ennek a délutánnak. Műsorunkat úgy építettük fel, hogy az elején a vidám, temperamentumos dalok a karácsonyi készülődést szimbolizálták, azután az ünnep közeledtével a megnyugvást, lelassulást, meghitt hangulatot árasztó műveket énekeltük. Köszönet a kis diákoknak, a tanár kollégáknak és zenészeknek, – Radziwonné Vörös Zsuzsanna – fuvola; Németh Krisztina – cselló; Musitzné Hajnal Márta – zongora; Mátesz Éva – hegedű; Lauró Árpád – basszusgitár – hogy emelték a a hangverseny színvonalát.

Baranyi Gizella – kórusvezető

Adventi lelki nap Győrben

Intézményi adventi lelkinap Győrben

2023. december 15-én intézményi adventi lelkinapot tartottunk Győrben. A programot Takács Ferenc atya szervezte az iskola tanulói és pedagógusai számára.

A nap nyitásaként felső tagozatos tanulóink a Széchenyi téren álló bencés templomot tekintették meg, ahol egy bencés atya megismertette a diákokkal a nemrégiben felújított gyönyörű templom történetét és bemutatta a templomot díszítő freskókat, ábrázolásokat. Majd a gyerekek átsétáltak a Nagyboldogasszony-székesegyházba.

Az alsó tagozatos diákok eközben a Káptalandomb és a Székesegyház „kincseit”csodálhatták meg, melyek szépségükkel lenyűgözték tanulóinkat.

A szívélyes fogadtatás után a helyi plébános úr beszélt a tanulóknak a templom történetéről és az ott őrzött nemzeti ereklyékről, a Szent László hermáról valamint a Könnyező Szűzanya kegyképről.

Az érdekes beszámoló után Ferenc atya celebrált szentmisét a gyerekeknek. A mise után Dr. Veres András, a győri egyházmegye főpásztora is köszöntötte a tanulókat majd kedves szavak kíséretében a karácsony ünnepére készülvén megbocsátásra szólította fel diákjainkat.

A közös összejövetelt követően a gyerekek korosztályonként más-más programokon vettek részt.

Az alsós tagozatosok a karácsonyi pompába öltözött történelmi belvárost, míg az 5. és 6. évfolyamosok a győri székesegyház kincstárát, az „Ereklyék vonzásában” című kiállítást, a toronykilátót, illetve a „Legyen ma templom minden ember szíve” című kiállítást tekintették meg. Az utóbbin az egyházmegye templomait mutatták be a látogatóknak mézeskalácsból elkészítve. A 7. és 8. osztályosok a toronykilátó és a mézeskalácstemplomok megtekintése után a Boldog Apor Vilmos Emlékkiállításon gyarapították ismereteiket.

A nap zárásaként a győri belvárosban lévő hangulatos adventi vásáron nézelődhettek és vásárolhattak a tanulók.

A zord idő ellenére felemelő érzéssel érkeztünk haza a tartalmas nap után, mely diák és pedagógus számára is méltó lelki feltöltődésül és ráhangolódásul szolgált a közelgő ünnepek előtt.

Szöveg: Bertalanitsné Tar Katalin

              Szabó-Szente Katalin

Képek: Mórocz-Herceg Erzsébet

Ráhangolódás a karácsonyra

“Ráhangolódás a karácsonyra” Szerda délután mézeskalács sütéssel foglalkozott a 2/b osztály Saját készítésű figurákat raktak a sütőbe a gyerekek. A szülők is felügyelték a Szilvi néni mellett a produkciót. Hatalmas élmény volt!

Látogatás a könyvtárba

2023. 12. 12-én a 3.a ellátogattak a komáromi gyermekkönyvtárba. Ahol meghallgatták Pásztohy Panka, a Pitypang mesék íróját és illusztrátorát. A legújabb mesekönyvének ismertetője után minden kisdiák autogramot kérhetett a szerzőtől.

Iskolanyitogató (2023.12.06.)

Az idei tanév első iskolanyitogató programján a leendő elsősök egy jó hangulatú játékos foglalkozáson vettek részt.

Különféle fejtörőkkel, mókás feladatlapokon bizonyíthatták ügyességüket, illetve angyalkát is készíthettek. Ezt követően télapóval kapcsolatos dalokat énekelhettek, és találkozhattak a Mikulással is, aki egy kis ajándékkal kedveskedett nekik.

Eközben szüleik, nagyszüleik a két tannyelvű és lego matek osztályokról, valamint az iskolaérettséggel kapcsolatban hallgathattak meg egy rövid tájékoztatást.

Megtisztelő volt számunkra a szülők érdeklődése. Bízunk benne, hogy a következő alkalommal is találkozunk.

Marcsi néni és Andi néni

Bolyai nemzetközi matematika csapatverseny

A Bolyai nemzetközi matematikai csapatverseny országos döntőjének írásbeli fordulójából iskolánk két csapata is  ( a 3. és a 4. évfolyamosok) továbbjutott a szóbeli döntőbe, ahová a Kárpát-medencei  indulók közül évfolyamonként 7-7 csapat kapott meghívást.

A negyedikesek a negyedik, a harmadikosok az előkelő 3. helyen végeztek. Az országos döntő Budapesten a Veres Péter Gimnáziumban rendezték. Az esemény fővédnöke és díjátadója Kollár László a Magyar Tudományos Akadéma főtitkára volt.

A csapatok

4. évf.
Czina Márton, Nagy Dorottya, Szalay László és Üveg Dániel.
Felkészítő: Másikné Vizeli Anita

3. évf.
Bódai Nimród, Mikó Gábor, Szabó Gergely és Üveg Dénes.
Felkészítő: Nagyné Bárdos Edina

Rajzpályázat

A Komárom város által meghirdetett illusztrációs rajzpályázatra mindhárom csoport gyermekei lázas munkába kezdtek.

A Czeglédy Gabriella: Télapó az úton című versét hallgatva mindenki Mikulás, szarvasok, szánkó, puttony, ajándékok ábrázolásának kezdett neki. 

A sok egyedi alkotás közül a zsűri óvodásaink közül

arany minősítéssel jutalmazta:

Tibold Nataniel rajzát

különdíjjal jutalmazta:

Nagy Júlia, 

Szilágyi Dóra Tünde rajzát.

Gratulálunk nekik!

Pályaorientációs nap 2.a

Pályaorientációs napon a 2.a osztály ellátogatott a Jókai Mór Városi Könyvtár Gyermekrészlegéhez. Egy különleges és izgalmas esemény volt a diákok számára, A rendezvény célja az volt, hogy a kicsik már korán megismerkedjenek a különböző szakmákkal és foglalkozásokkal, valamint megtapasztalják, hogy a könyvtár nemcsak olvasásra, hanem szórakozásra és tanulásra is kiváló helyszín.

A nap elején a könyvtár munkatársai (Dudás Judit a könyvtár igazgatója és Székely Laura könyvtáros) megismertették a gyerekekkel a gyerekkönyvtárat, hogyan lehet könyveket keresni a polcokon és hogyan kölcsönözhetnek ki könyveket. A tanulók élvezettel tapasztalták meg, hogy a könyvtár nemcsak egy csendes olvasóhely, hanem egy interaktív és barátságos környezet is.

A könyvek segítségével szakmákat és foglalkozásokat mutattak be a diákoknak. Ezek a bemutatók, beszélgetések segítettek a kicsiknek megismerni a különböző karrierlehetőségeket, és inspirációt adtak nekik a jövőbeli terveik kialakításához. Különleges és látványos papírmesét hallgathattak meg a tanulók, majd kvízfeladatokat oldottak meg.

Ez a pályaorientációs nap olyan tapasztalatokat is nyújtott, amelyek hozzájárulhatnak a gyerekek későbbi pályaválasztásának eldöntéséhez

Pintérné Kuti Zsuzsanna

Körzeti mesemondó verseny

A Feszty iskolában rendezett körzeti mesemondó versenyen Harazin Orsolya 3. a osztályos tanuló 1. helyezést ért el a Lusta Jankó című mesével. Felkészítő: Nagyné Bárdos Edina.    


Másik Ákos 2.a osztályos tanuló különdíjban részesült. Meséje: A három nyúl. Felkészítő: Pintérné Kuti Zsuzsanna.

Mesemondó verseny

November 16-án mesemondó versenyt rendeztünk.

Másik Ákos, Harazin Orsolya és Szombath Emma képviseli iskolánkat a körzeti fordulóban.

Mézes reggeli

November 21-én az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Mézes Reggeli Programjának keretében intézményünk óvodásai és tanulói, összesen 410 gyermek kóstolhatott különböző fajtájú termelői mézzel kent vajaskenyeret. A gyerekek nagy örömmel és jóétvággyal fogyasztották a finom reggelit.  A mézfogyasztás szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól, a méhekről és méhészkedésről Ábrahám Gyöngyi mesélt a gyerekeknek.

Kicsi Nagykövet verseny

4. a osztályos tanulóink, Üveg Dániel és Czina Márton részt vettek a Kicsi Nagykövet versenyen. Üveg Dániel oklevelet, míg Czina Márton különdíjat kapott.

Színházlátogatás

November 13-án iskolánk két osztálya a 4.a és a 2.a, színházlátogatáson vett részt. A Komáromi Jókai Színház vidám hangulatú előadását a Hapcikirályt tekintettük meg. A színészek remek alakításának köszönhetően jól szórakoztunk, és nagyokat nevettünk.  Köszönjük szépen, hogy egy ilyen színvonalas program részesei lehettünk!

Berecz Mária

Szent Imre nap az Óvodában

Szent Imre védőszentünk névnapját ebben az évben november 6-án, hétfőn tartottuk. Nagy örömünkre az óvodánk előterében felhelyezésre került Szent Imrét ábrázoló dombormű, mely Laborc Éva alkotása.

A nap folyamán minden csoportunkban felidéztük Szent Imre herceg példamutató életét, készültek a színezők, koronák, pajzsok. Lovagi tornán mindenki kipróbálhatta ügyességét, majd az arany tallér jutalmát boldogan vette át. Szent Imre korát idéző zenére táncoltunk, és a sétánk során felkutattuk, hol látható még Szent Imre herceget megjelenítő műalkotás az intézményben.

„Nézőpontok: 1956, a civilektől a nagypolitikáig” című kiállítás

Október 24-e és 27-e között az iskola könyvtárában volt megtekinthető a Zachor Alapítvány jóvoltából egy vándorkiállítás, mely az 1956-os forradalmat mutatta be több nézőpontból. A QR kódokkal ellátott interaktív kiállítás anyagának könnyebb feldolgozása és megértése céljából Bertalanitsné Tar Katalin történelem szakos tanárnő, a kiállítás szervezője, készített egy feladatlapot, melyet, ha helyesen oldottak meg a tanulók a következő mondatot kapták megfejtésül: „Imádkozz a hősökért!”.

Szent Imre nap (2023.11.06.)

2023. november 6-án tartottuk intézményünk, a komáromi Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda névadójának és védőszentjének ünnepét. A napot Ferenc atya által tartott áhítattal kezdtük, amelynek központi gondolata névadónk életének hatása hazánk és más nemzetek fiataljaira. Érdekes gondolatokat közvetített diáknak, felnőttnek egyaránt.

Ezt követően a felsős tanulók 2 csoportra osztva játékos vetélkedőn vehettek részt a sportcsarnokban. A felsős munkaközösség tanárai az idei évben Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója előtt tisztelegve a költő életével, korával és munkásságával kapcsolatos feladatokat állítottak össze. A Szent Imre napot megelőzően a gyerekek az iskola aulájában kihelyezett faliújságról és a folyosón elhelyezett költeményekből tájékozódhattak a költő életéről, költészetéről, illetve az iskolarádión keresztül hallhatták és élvezhették megzenésített verseit.

A délelőtt második részében az osztályoknak 60 perc alatt egy „Lehetetlen küldetést” kellett teljesíteniük, aminek eredményét a sportcsarnokban mutathatták be egymásnak és tanáraiknak.

Nagy örömünkre szolgált, hogy diákjaink bebizonyították, összefogással a lehetetlennek tűnő dolgok is lehetségessé válhatnak.

Szent Imre nap az alsó tagozaton (2023. november 6.)

Az őszi szünet utáni első tanítási napon emlékeztünk meg iskolánk névadójáról a magyar ifjúság védőszentjéről, Szent Imréről.

A reggeli áhítat után röviden beszélgettünk Szent Imre herceg életéről, családjáról, kiemelve, hogy miért lehetett és lehet ma is példa a fiatalok számára.

Ezután kezdetét vették a feladatok, melyekben tanítványaink kipróbálhatták rátermettségüket a „hercegi címre”. A tevékenységek között szerepelt erdei ügyességi pálya, melyen végén ujjaikkal lelőtték a veszélyes vadkanokat; elkészíthették a saját hercegi koronájukat, pajzsukat és kardjukat; logikai feladatokat oldhattak meg Legoval, sudokuval és Bee-Bot robottal; írtak imát Szent Imréhez; kerestek kincset; részt vettek lovagi tornán és kvízkérdésekre felelve adhattak számot a témával kapcsolatos ismereteikről.

A diákok élvezettel teljesítették feladataikat, lelkesen dolgoztak minden állomáson. Egy jó hangulatú, vidám napot töltöttünk együtt, ahonnan minden résztvevő élményekkel gazdagodva mehetett haza.

                                                                       Hegedüs Béláné

                                                                           mk vezető

Az én Istenem (2023.10.26.)

1956. október 23.

1956. Minden évben megemlékezünk hőseinkről. Tetteik a nemzetünk életére hatnak éveken át jelenünkben és a jövőben is.

Ünnepi megemlékező műsort tartottunk iskolánkban a 8. osztályos tanulóink előadásában.

A helyszínt a sportcsarnokunk küzdőtere adta. A szervezés nehezen indult, de a lelkesedés a végére nagyobb lett, így fegyelmezetten, a téma komolyságára tekintettel, egy szép, megható műsort láttunk. A szereplők öltözékünkkel is kifejezték a komoly ünnepet: mindenki feketében volt.

Kivetítő hiányában a szöveg mellett a mozgás is dominált az előadásukban.

Büszke vagyok rájuk, nagyon ügyesek voltak.

A faliújságon is 1956 eseményeiről lehetett olvasni, de pillanatképeket is láthattak a tanulók a forradalomról.

Szalayné Holló Veronika

Gyermekek rózsafüzér imádsága

Az idei tanévben is bekapcsolódtak katolikus tanulóink október 18-án az Egymillió gyermek imádkozza rózsafüzért kezdeményezésbe. Az imádságot Takács Ferenc plébános vezette. Röviden ismertette a rózsafüzér imádság lényegét, a hozzá fűződő részeket Jézus életéből. A gyerekek elsőtől nyolcadik osztályig együtt imádkoztak és énekeltek a békéért.

A református hittanosok más módon kapcsolódtak be a napi lelkiségbe.

Ők és a kísérő pedagógusok, lelkipásztorok átvonultak a református templomba. Szépen zengett az ének, főtiszteletű Máté László, a Dunántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője, a helyi gyülekezet lelkipásztora vezetésével.  A gyerekek megismerkedtek Luther Márton életével, a reformáció korabeli viszonyokkal, állapotokkal. A Reformáció 500. évfordulójára készült rajzfilm, amely a következő hittanórák beszélgetésébe is beleszövődött. Mi minden történt akkoriban, hogyan váltunk azzá a felekezetté, akik vagyunk, és hogyan éljük ma békében, szeretetben a mindennapjainkat. Így lesz még szebbé, teljesebbé a felhívás és a rá adott válasz: „Jézust dicsérd! Halleluja!”

Állatok világnapja

Az állatok világnapját 1931 óta ünnepelik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja.

Ebből az alkalomból a 4.a osztály diákjai élőben mutathatták meg társaiknak otthoni kedvenceiket.  Teknős, hörcsög, kutyusok és cicák vendégeskedtek nálunk. Nyuszikat is látogattunk, ahol nagyon kedves vendéglátásban volt részünk. Az állatok helyes tartásának szabályairól és védelmükről is szó esett.

Mind a felnőttek, mind a gyermekek hasznos és örömteli élményekkel gazdagodtak.

Természetismereti szakköri kirándulás

2023. október 14-én, szombaton a „Kéktúra Napján” Bodajk térségében tettünk meg kicsivel több mint 10 kilométert, érintve Magyarország leghosszabb turistaútját. Az Öreg-hegyre a már üzemen kívüli sípályán kapaszkodtunk fel. A szép időnek és a jeles napnak köszönhetően sok túrázóval találkoztunk az erdőben. Megnéztük a nagyszerű panorámát a Károlyi-kilátóból, majd leereszkedtünk a vadregényes Gaja-völgybe. A gyönyörű erdei környezetben lévő horgásztónál is szinte „telt ház” volt, a három tűzrakóhely egyikéhez csak némi várakozás után tudtunk hozzáférni, hogy a magunkkal hozott sonkát / pillecukrot meg tudjuk sütni. Egy kis játék és pihenés után visszaindultunk a hegyen keresztül Bodajkra, ahol megnéztük a szépen felújított kálváriát és a Segítő Szűz Mária – kegytemplomot.
Szép időnk volt, kellemesen telt a nap, jól elfáradtunk, úgyhogy – véleményem szerint – a „foglalkozás elérte célját”.
Köszönöm Varga Eszter tanítónőnek, hogy szabadnapját feláldozva csatlakozott hozzánk, és bátorította a lemaradókat.


 Cselovszki János
        tanár

Az idei tanévben is megemlékeztünk iskolai kápolnánk védőszentjéről, Avilai Szent Terézről. Szentmisével kezdődött a nap a nagytemplomban, majd csoportos imádsággal folytatódott az iskolai kápolnában. Az interaktív prédikációban elhangzott, hogy a szent imádságos lelkülete példaként szolgál. Mai zűrzavaros világunkban segít és védelmet nyújt az elcsendesedés, az Istenhez fordulás.

Őszi események az óvodában

Őszi események az óvodában

Nagy örömünkre szolgál, hogy Szűz Mária köszöntésére idén rózsatövekkel és liliomokkal körbeültetett udvari szobornál gyűlhettünk össze az óvoda udvarán. Ezúton is köszönjük a szülői segítséget a szépítésben.

“Mit is adjuk ma te néked édes jó anyánk, tiéd ez ének és e szép virág.”

Népmese napja:
Babos Eszter műsora a Közösségi Házban
A kiskakas gyémánt félkrajcárja- diafilm az óvodábanA Komárom város által rendezett Autómentes Nap programjain nagycsoportosaink kipróbálhatták magukat az ügyességi játékokon, barkácsoltak, mesét hallgattak, megismerték a kukás autó működését.

Zene világnapja: Hangszerbemutató a Zeneiskolában

Megemlékezés az aradi vértanúkról 2023. október 6-án

Az idén is megemlékezett iskolánk a 13 aradi vértanúról. Az ünnepi műsorban a 6. a osztály tanulói szerepeltek, akik méltó módon idézték fel az akkori eseményeket, az áldozatvállalást. A műsor végén közösen imádkoztunk a hősökért.

Tó kupa futóverseny

2023. 10. 5-én rendezték a Tó kupa futóversenyt, amelyen iskolánk III. helyezést ért el. Egyéniben is szép eredmények születtek. A lányoknál az I. korcsoportban Forró Regina I., Forró Boglárka II. helyezést ért, a fiúk között Kardos Zsombor 2.b osztályos tanuló III. lett. Ebben a korcsoportban Csákány Adél IV. , Szabados Luca V. helyezést ért el. A II. és III. korcsoportban is jól szerepeltek futóink: két tanuló az első tíz között végzett. A fiúknál az I. korcsoportban három tanuló került az első tíz közé. A harmadik korcsoportban Szikora Szilárd III. helyezést ért.

Minden versenyzőnek szeretettel gratulálunk.

A ZENE VILÁGNAPJA

Yehudi Menuin – a híres hegedűművész –  kezdeményezésére 1975-ben, az UNESCO október 1-jét a zene világnapjává nyilvánította.

„Meg kell ismernünk az ezerarcú muzsikát. Ez azért fontos, mert közelebb hozza egymáshoz az embereket és a kultúrákat.”- mondta Menuin.

    Ennek jegyében a 7. alkalommal öröméneklésre várta iskolánk a komáromi általános-, és középiskolákat a Szabadság téren. Az elmúlt években népdalcsokrok, klasszikus dalok, könnyűzenei dallamok, zenekari művek hangzottak el. Idén a mesék világába utaztunk egyet.

A dalok kedvesek, vidámak, ritmusosak voltak, jó kedvre derített felnőttet, gyermeket egyaránt.

    A zene világnapját egy ismert kánonnal köszöntöttük: Vivala musica. Majd egy vidám, mozgással kiegészített dal, a Gyümölcskánon következett. A nagy ho-ho-ho- horgász, a Hupikék törpikék, a Vuk, Süsü, Gumimacik, Beindul a pofonofon, A zene az kell c. dalok hangzottak el iskolánk kórusa, a budapesti Herman Ottó Ált. Isk. kórusa, néhány komáromi iskola tanulója, a Szent Imre iskola szinte összes diákja és tanára, az Egressy Béni Zeneiskola növendékei és tanárai, valamint az énekelni szerető vendégek ajkáról.  Közel egy óra hosszat jó kedvvel, vidám énekléssel töltöttünk el. Öröm volt látni a sok mosolygós gyermeket és felnőttet.

Köszönjük az önkormányzatnak, hogy évről évre biztosítja a helyet nekünk, támogat bennünket!

      Remélem, jövőre ismét találkozunk egy lelket melengető együtt éneklésre, zenélésre!

Szöveg: Baranyi Gizella (szervező, ének-zene tanár)

Forrás: Komáromi Városmarketing Kft.

Fenntarthatósági programok

Intézményünkben kiemelt figyelmet fordítunk tanulóink környezettudatos magatartásának kialakítására, a fenntarthatóságra nevelésre. A közelmúlt két eseménye is ezeket a célokat szolgálta, melyeket Egyedné Hargitai Ildikó és Bertalanitsné Tar Katalin tanárnők szerveztek.

Szeptember 27-én iskolánk 30 felső tagozatos tanulója részt vett a budapesti Planet 2023 Fenntarthatósági Expón és Élményprogramon. A legnagyobb élményt a gyerekek számára a Heroes of the Future /A Jövő hősei/ című program jelentette. Ez egy hetvenöt perces, vezetett, csoportos, interaktív szabadulószoba volt, ahol látványos díszletek között tapasztalhatták meg a fiatalok, hogy hatékony együttműködéssel ők is képesek pozitív irányba formálni a jövőt. Ezt követően kipróbálhattak több modern elektromos közlekedési eszközt is.

Október első hetében pedig a felsős osztályok rendhagyó tanórán vehettek részt. „A világ legnagyobb tanórája” az ENSZ által meghirdetett világméretű oktatási projekt, melyen keresztül minden gyerek megismerheti a fenntartható fejlődést szolgáló globális célokat. A gyerekek megtudhatták, hogy mit tehetnek ők is a megvalósulásukért.  Az idei évben kiemelt figyelmet fordítanak világszerte a 10. globális célra, az egyenlőtlenségek csökkentésére, melyről a tanórán is sok szó esett.

 A téma iránt érdeklődők az alábbi linken tájékozódhatnak:

https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/

Bertalanitsné Tar Katalin

Kulturális barangolás kerékpárral az 1848-49-es szabadságharc komáromi helyszínein

A „Természetismereti szakkör” rendhagyó módon idei első foglalkozásával csatlakozott az Endresz Csoport 09. 16-i rendezvényéhez. A kirándulás alatt bővíthettük ismereteinket az erődökről, a szabadságharc eseményeiről, és a kis híján 30 kilométeres kerékpártúrát teljesítve értékes, ritkaságszámba menő kiadványokat kaptunk. Köszönjük Nagy Péternek az érdekes előadást, és a szervezőknek a csatlakozási lehetőséget.

Cselovszki János

III. helyezés az angol nyelvi projektversenyen

Klipács Dóra Gréta 6.a osztályos tanulónk 3. helyezést ért el a Hebe Kft The Coronation elnevezésű projektversenyén.

A verseny nyelvi szinthez, nem korosztályhoz mért, így egy 9. és egy 8. osztályos diák mögött lett 3. helyezett Gréta.

I. helyezés a rajzpályázaton

Klipács Odett Nóra I. helyezést ért el a szőnyi születésű Dr. Nagy Endre Afrika – vadász emlékére meghirdetett “Afrika csodálatos növény- és állatvilága” című rajzpályázaton.

Lelkinap (2023.08.30.)

Szakmai nap (2023.08.31.)

Tanévnyitó (2023.09.01.)